УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Комунальний заклад загальної середньої освіти
«Софіївсько-Борщагівський ліцей»
Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області
Розглянуто на засіданні «ПОГОДЖЕНО»
методичного Заступником директора з НВР
об’єднання вчителів ________________________ ________________________
_________________________ «_____»__________20____ року _________________________
_________________________
Протокол ________________
Керівник МО_____________
_______ ________________
«_____»________20____року
Календарно-тематичне планування
навчального матеріалу
з____________________________________________
в______________________________класі(класах)
на I-II семестр
2022-2023 навчальний рік
Учитель: Бомок Світлана Костянтинівна
Програма: Модельна навчальна програма «Природничі науки (вступ)»: Інтегрований курс природничих предметів. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти / Засєкіна Т. М., Білик Ж. І., Лашевська Г. А., Яценко В. С. [Електронне видання]. Київ : КОНВІ ПРІНТ, 2021. 31 с.
Підручник:
2022
Програмово-тематичне планування «Природничі науки» 5-6 класи (інтегрований курс)
За модельною навчальною програмою (автори Білик Ж.І., Засєкіна Т.М., Лашевська Г.А., Яценко В.С.)
Кількість годин 70 (2 год. на тиждень)
№ |
Дата |
Зміст модельної навчальної програми |
Зміст навчальних матеріалів (зміст уроку)
|
Види навчальної діяльності |
Примітки |
Вступ (2 години) |
|||||
1. |
|
Повторення вивченого в початковій школі. Сонячна система. Земля як система. |
Земля і Всесвіт.
|
Аналіз знань вивченого манеріалу |
П.1 ст. 4-7 |
2. |
|
Повторення вивченого в початковій школі. Явища і об’єкти природи. Біорізноманіття. Людина, як система. |
Природничі явища та об’єкти.
|
П.2 ст.8-12 |
|
Розділ 1. Досліджуємо світ науки . (11годин) Наука : знайома і таємнича |
|||||
3. |
|
Система, сукупність |
Світ навколо – система чи сукупність?
|
Дослідження: • «знаю / не знаю» – схарактеризувати вибраний природний об’єкт / явище; • вимірювання предметів (на вибір) – лінійні розміри, площа, об’єм, маса); • класифікація тіл і явищ природи за різними ознаками; • спостереження за змінами в навколишньому середовищі, що відбуваються впродовж вибраного періоду (доба, тиждень тощо); |
П. 3 ст. 14-17 |
4. |
|
Методи наукових досліджень. Застосування методів наукового дослідження. |
Хто такі дослідники?
|
Моделювання: природних явищ і об’єктів (на вибір). Користування вимірювальними. приладами / моделями: лінійкою, мензуркою (з визначенням ціни поділки шкали приладу), географічною картою, глобусом, інфографікою (таблиці, схеми тощо). |
П. 4 ст. 18-21 |
5. |
|
Прикладне значення природничих наук. |
Як природничі науки змінюють світ?
|
Робота з інформацією: історична ретроспектива способів класифікації організмів, перших досліджень природи й винаходів – створення доповіді й/або презентації. Робота в групі для розв’язання проблем: Що означає вираз: «Ти ніколи не розв’яжеш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив»?
|
П. 5 ст. 22-25 |
6. |
|
Проєктна діяльність. |
Представлення результатів проектів. |
Проєктна діяльність «Я природодослідник / природодослідниця» |
|
7. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
Розділ 2. Досліджуємо світ навколо себе (46годин) Речовина: знайома і таємнича. |
|||||
8. |
|
Агрегатні стани речовини. Дифузія. |
Тверді, рідкі, газуваті – чому вони такі?
|
Дослідження • дія оцту на шкаралупу курячого яйця; • стійкість до нагрівання деяких речовин (пісок, крейда, крохмаль, цукор, білок тощо); • розчинення деяких речовин у воді; • розділення сумішей (магнітне розділення, фільтрування, випаровування, дистилювання, центрифугування і паперова хроматографія); • добування вуглекислого газу із соди й оцту, гасіння ним свічки; • розчинності жирів (на прикладі, соняшникової олії) у воді та спирті; • розчинність глюкози, цукру, крохмалю, гліцеролу тощо в холодній (гарячій) воді; • розчинності й зовнішнього вигляду білків на прикладі білка курячого яйця. |
П.6 ст.28-31 |
9. |
|
Атоми, молекули. Поширеність різних видів атомів у природі. |
Атоми: як,де,скільки?
|
Користування вимірювальними приладами / моделями: Вагами моделями атомів, молекул. |
П. 7 ст. 32-35 |
10. |
|
Чисті речовини і суміші. Розчини і суспензії. Розділення сумішей. |
Чисті речовини і суміші.
|
Моделювання • поширеності атомів різних видів у природі; • молекул кисню, водню, азоту, води, метану, вуглекислого газу; • чистих речовин і сумішей; • деяких перетворень речовин у природі й у побуті. |
П.8 ст.36-39 |
11. |
|
Насичені й ненасичені розчини. Розчинення і розчинність. Залежність розчинності від температури |
Розчини.
|
Робота у групі для розв’язання проблем: для чого людина створює штучні речовини; як очищують воду у твоєму населеному пункті; що таке піна, пил і дим? |
П. 9 ст. 40-43 |
12. |
|
Речвини. |
Речовини навколо нас.
|
Робота з інформацією про поширеність атомів різних видів у природі; про розміщення інформації на етикетках харчових продуктів і товарів широкого вжитку щодо вмісту різних речовин. |
П. 10 ст. 44-47 |
13. |
|
Проєктна діяльність. |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність: очищення води; цемент – незвичайна суміш; «Я хімік / хімікиня, молекулярний дизайнер / дизайнерка, інженер / інженерка з розроблення матеріалів» |
|
14. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
Рух і взаємодія: знайомі і таємничі. |
|||||
15. |
|
Рух і спокій. Відносність руху. Швидкість руху. Рекорди швидкості в природі і техніці.
|
Досліджуємо рух.
|
Дослідження • видів руху (фізичних тіл, організмів) за різними класифікаційними ознаками; • спостереження за рухом тварин (дощового черв’яка, голуба, риби тощо); • вимірювання швидкості руху тіла, маси тіла, сили; • спостереження інерції; • виявлення дії сили (зміна стану руху, деформація); • дослідження прояву сили тяжіння на прикладі падіння тіл; порівняння сил тертя; • виявлення впливу о́пору середовища; • спостереження коливального руху, хвиль; • спостереження перетворення механічної енергії; • дії простих механізмів.
Моделювання: • механічного руху (зокрема, відносності руху); • стану невагомості; • важелів; • послідовності дій у небезпечних ситуаціях; природного / техногенного походження, учасників / учасниць дорожнього
Розв’язування задач: задачі із визначення швидкості руху тіл, графічне зображення сил. |
П.11 ст. 50-53 |
16. |
|
Взаємодія. Сила. Графічне зображення сили. |
Досліджуємо взаємодію.
|
П. 12 ст. 54-56 |
|
17. |
|
Явище інерції. Інертність. Маса. |
Як уберегтися від падіння?
|
П. 13 ст. 57-59 |
|
18. |
|
Сила тяжіння.
Припливи і відпливи. Пристосування організмів до гравітації. |
Досліджуємо Земне тяжіння.
|
П. 14 ст. 60-63 |
|
19. |
|
Деформації. Сила пружності. Пружність. Пластичність. Крихкість. |
Досліджуємо деформації.
|
П. 15 ст. 64-67 |
|
20. |
|
Вага. Невагомість. |
Чи можна втратити масу? А вагу?
|
П. 16 ст. 68-71 |
|
21. |
|
Тертя. Сила тертя. Види тертя. Опір середовища. |
Досліджуємо тертя і опір.
|
П. 17 ст. 72-75 |
|
22. |
|
Рух у природі і техніці. Реактивний рух. Періодичність. Циклічність. |
Рухи в природі і техніці.
|
П. 18 ст.76-79 |
|
23. |
|
Рухи організмів. Значення рухової активності для здоров’я людини. |
Чому життя – це рух?
|
П. 19 ст. 80-83 |
|
24. |
|
Механічна енергія. Робота. |
Досліджуємо енергію механічного руху і взаємодії. - Що таке робота і енергія? - Чи може сила не виконувати роботу? - Чи можливо виміряти роботу? - Як пов’язані робота і енергія? - Два види механічної енергії. |
Робота з інформацією створення презентацій і програмних проєктів, що представляють моделі руху, падіння, деформації тіл, оригінальні способи переміщення тварин у просторі (білки-летяги, риби, що літають), рухи рослин, руйнівні дії сил природи (цунамі, вулкани, землетруси, зсуви, каменепади, лавини, ураган / тайфун), руйнівні дії сил природи, що трапляються у твоєму краї. |
П. 20 ст. 84-87 |
25. |
|
Прості механізми. |
Як полегшити виконання роботи?
У чому секрет простих механізмів? |
Робота в групі для розв’язання проблем: чому птахи літають, а риби плавають, чому Місяць не падає на Землю, що означає вислів «рух – це життя» тощо. |
П. 21 ст. 88-91 |
26. |
|
Проєктна діяльність |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність: • конструювання реактивного пристрою, терезів, повітряного змія як моделі крила птаха; • «Я астроном / астрономка, астронавт / астронавтка, тренер / тренерка, спортсмен / спортсменка» |
|
27. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне цінювання. |
|
|
Тепло: знайоме й таємниче. |
|||||
28. |
|
Тепло. Джерела теплової енергії. Температура. |
Звідки береться тепло?
|
Дослідження: • спостереження явища дифузії (на прикладі брусочків картоплі, занурених у сік смородини, калини тощо; • плавання різних тіл у рідинах різної густини; • порівняння теплових властивостей речовини (теплопровідності); • спостереження конвекції; теплопровідності, теплового випромінювання; • спостереження розширення і стиснення повітря внаслідок нагрівання й охолодження; • вимірювання температури, зокрема власної температури тіла електронним або ртутним (удома, з дозволу й за участі дорослих) термометром; • спостереження випаровування і конденсування води; • горіння, умови виникнення і припинення; • приготування морозива. |
П.22 ст. 94-96 |
29. |
|
Горіння, умови його виникнення і припинення. Виділення тепла і світла під час горіння речовин. |
Вогонь: благо чи зло?
|
П. 23 ст. 97-99 |
|
30. |
|
Густина. |
Що важче: кг вати чи кг заліза?
|
П. 24 ст. 100-103 |
|
31. |
|
Нагрівання. Розширення / стиснення під час процесів нагрівання й охолодження. Теплопередача, конвекція, випромінювання. |
Як передається тепло?
|
Моделювання: дії високої / низької температури на куряче яйце, листок рослини. Користування вимірювальними приладами / моделями: термометрами (спиртовим, електричним), географічною картою, давачами температури. Розв’язування задач: на одну дію із застосуванням формули ρmV=. |
П. 25 ст. 104-107 |
32. |
|
Зміни агрегатних станів. Плавлення (тверднення). Зміни агрегатних станів. Пароутворення (конденсація) |
Лід – вода – пара – роса – сніг: замкнене коло?
|
Робота з інформацією: створення доповіді й/або презентації як різні організми (рослини, тварини, гриби, бактерії) пристосувалися до дії низьких і високих температур; наслідки пожеж для рослинного і тваринного світу.
|
П. 26 ст. 108-111 |
33. |
|
Теплокровні й холоднокровні тварини. Терморегуляція організму людини. Опіки. Обмороження. Теплозбереження. |
Життя в холод і спеку.
|
Робота в групі для розв’язання проблем: значення вогню в житті людини. Чому різні люди сприймають температуру по-різному? Чому лід посипають сіллю? Як порівняти густину цукру й солі? |
П. 27 ст. 112-115 |
34. |
|
Проєктна робота |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність:вирощування кристалів із розчинів і розплавів; • зміни агрегатних станів речовини в природі й у побуті; • виготовлення моделі термометра; • «Я теплоенергетик / теплоенергетеса, пожежник / пожежниця» |
|
35. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
ІІ семестр |
|||||
Світло і звук: знайомі й таємничі. |
|||||
36. |
|
Джерела світла. Сонце. Сонячна енергія. Освітленість. Люкс. Розподіл світла й тепла на земній поверхні. |
Джерела світла. Сонячне світло.
|
Дослідження • співвідношення відстаней / розмірів між джерелом світла, предметом і тінню; предметом, лінзою і зображенням; • інтенсивності освітленості робочого місця учня / учениці у школі (вдома) за допомогою люксметра, умонтованого в смартфон чи в цифровий вимірювальний комплекс; • кісткової провідності; • власної гостроти слуху за допомогою цифрових вимірювальних комплексів; • ефект залишкового сприймання кольору, • пристосування ока до сприймання кольорів. |
П. 28,29. ст.118-126 |
37. |
|
Прямолінійне поширення світла. Сонячне і місячне затемнення. Тінь. |
Досліджуємо властивості світла і тіні.
|
П.30 Ст.127-12с |
|
38. |
|
Відбиття. Дзеркала. Заломлення світлових променів. Оптичні прилади. |
Досліджуємо властивості світла:відбиття і заломлення.
|
П. 31 ст. 130-133 |
|
39. |
|
Взаємодія світла з речовиною. Кольори. |
Досліджуємо властивості світла: кольори.
|
П.32 ст. 134-137 |
|
40. |
|
Око – живий оптичний прилад. |
Око: знайоме й таємниче.
|
Користування вимірювальними приладами / моделями: транспортиром, камертоном, датчиками освітленості й шуму, моделями вуха й ока, лупою. |
П.33 ст. 138-141 |
41. |
|
Звук – джерело інформації і засіб спілкування. Поширення звуку в різних середовищах. Луна. Гучність звуку. Шум і його вплив на організм. Ультразвук. Інфразвук. |
Звідки береться звук? Чому звук буває різним?
|
Робота з інформацією: роль світла і звуку в життєдіяльності різних істот на планеті; роль науки в розширенні меж сприйняття і розуміння навколишнього світу. Створення комп’ютерних презентацій, що демонструють поширення світла і звуку. |
П. 34,35 ст.142-149 |
42. |
|
Вухо – орган сприйняття звуку. |
Досліджуємо будову вуха.
|
Моделювання звукової хвилі. |
П. 36 ст. 150-153 |
43. |
|
Порівняння оптичних і звукових рецепторів людини й тварин. |
Яким бачуть та чують світ різні тварини?
|
Робота в групі для розв’язання проблем: Чи насправді мушля передає шум моря? Чи насправді кріт сліпий? Чому блискавку видно раніше, ніж чути гуркіт грому?
|
П.37 ст. 154-158 |
44. |
|
Проєктна діяльність. |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність: • конструювання оптичних приладів (камера-обскура, перископ, калейдоскоп), картонного приладу, що дає змогу виміряти кут і відстань до найближчої точки ясного бачення; • «Я музикант / музикантка, маляр / малярка, окуліст / окулістка, лор-лікар / лікарка» |
|
45. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне цінювання. |
|
|
Електрика і магніти: знайомі й таємничі. |
|||||
46. |
|
Взаємодія електрично заряджених тіл.
|
Звідки береться електрика?
|
Дослідження: • спостереження електризації тертям; • складання електричних кіл; • спостереження впливу деяких змінних (кількості джерел чи споживачів) на силу струму в колі; • спостереження дій електричного струму; • спостереження взаємодії магнітів.
|
П. 38 ст. 160-163 |
47. |
|
Провідники й діелектрики. Електричний струм. |
Коли виникає електричний струм?
|
Користування вимірювальними приладами / моделями: амперметром, вольтметром, електричним лічильником, компасом. |
П. 39 ст. 164-167 |
48. |
|
Джерела струму. Величини, що характеризують протікання струму в колі: сила струму, електрична напруга та опір, їхній взаємозв’язок. |
Досліджуємо електричне коло.
|
Розв’язування задач: із визначення і порівняння сили струму за різних значень опору й напруги в колі. |
П.40 ст. 168-172 |
49. |
|
Дії струму (теплова, світлова, магнітна). |
Як діє електричний струм?
|
Робота з інформацією: досліди Гальвані, тварини, що вражають електричним струмом, енергозбережні технології. |
П. 41 ст.173-175 |
50. |
|
Магніти. Магнітна взаємодія. Магнітне поле Землі. |
Досліджуємо магнітну взаємодію. Земля – гігантський магніт.
|
Створення презентацій дослідження явищ. |
П. 42,43 ст. 176-181 |
51. |
|
Електрична енергія і її використання. Електростанції. Електричні і магнітні явища у природі й житті людини. Біологічна дія електричного і магнітного полів. |
Електрична енергія. Електричні і магнітні явища.
|
Робота в групі для розв’язання проблем: як орієнтуватися за допомогою компаса? GPS? (завдяки чому люди зуміли розвинути засоби навігації від компаса до GPS?) |
П. 44,45 ст.182-187 |
52. |
|
Проєктна діяльність. |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність: • виготовлення саморобного джерела струму; • виготовлення саморобного компаса; • виготовлення ліхтарика; • «Я електрик / електрикиня, енергетик / енергетеса, медичний працівник / працівниця, астроном / астрономка, інженер / інженерка в галузі електроніки, лікар / лікарка за фахом “фізіотерапія”» |
|
53. |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
3. Досліджуємо обмін і перетворення енергії і речовин (16 годин) Енергія і речовина: знайомі й таємничі. |
|||||
54. |
|
Види і джерела енергії. |
Звідки енергія?
|
Дослідження • спостереження за перетвореннями енергії на моделях, іграшках тощо; • спостереження виділення і поглинання енергії (теплової, світлової, електричної) під час хімічних реакцій; • горіння жеврійної скіпки в повітрі, кисні і затухання у вуглекислому газі; • утворення крохмалю на світлі під час фотосинтезу; • аналіз змісту етикеток харчових продуктів для виявлення білків, ліпідів і вуглеводів; • виготовлення розпушувача для тіста й дослідження його властивостей; • вивчення будови квітки.
|
П. 46 ст. 190-193 |
55. |
|
Перетворення енергії в живій і неживій природі. Закон збереження і перетворення енергії. Коефіцієнт корисної дії. |
Досліджуємо енергію.
|
Розв’язування задач: із визначення коефіцієнта корисної дії.
|
П. 47 ст. 194-198 |
56. |
|
Перетворення речовин, супроводжувані виділенням /поглинанням тепла і світла. Поняття про реакції окиснення і горіння. |
Гори, гори ясно.
|
Створення презентацій дослідження енергетичних процесів. |
П. 48 ст. 199-201 |
57 |
|
Джерела енергії для організмів. Фотосинтез. |
Фотосинтез.
|
Робота з вивченням процесів фотосинтезу в розлинах |
П. 49 ст. 202-205 |
58. |
|
Основні складники їжі: білки, жири, вуглеводи. Харчові продукти |
Основні складники їжі.
|
Робота з інформацією: корисні властивості рослин, частини яких є складниками українського борщу |
П. 50 ст. 206-210 |
59. |
|
Проєктна діяльність. |
Захист учнівських проектів. |
|
|
60 |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
Рослини і тварини: знайомі й таємничі. |
|||||
61 |
|
Будова організму рослини: корінь, пагін і його частини (листок, стебло, бруньки). Основні групи рослин, які людина вживає в їжу: зернові, плодові, олійні, овочеві культури. |
Рослина: знайома й таємнича (вегетативні органи).
|
Користування вимірювальними приладами / моделями: • простими механізмами; • моделями теплової машини, електродвигуна, будови рослини; • гербарієм – колекцією рослин, які людина вживає в їжу: картопля, помідор, перець, яблуня, груша, вишня, слива, капуста, огірок, пшениця, жито, цибуля, часник
|
П. 51 ст. 213-215 |
62 |
|
Будова організму рослини: квітка, плід. Основні групи рослин, які людина вживає в їжу: зернові, плодові, олійні, овочеві культури. |
Рослина: знайома й таємнича (генеративні органи).
|
П. 52 ст. 216-219 |
|
63 |
|
Основні тварини, яких людина використовує в їжу |
Знайомі незнайомці: свійські тварини.
|
аналіз змісту етикеток харчових продуктів для виявлення білків, ліпідів і вуглеводів; |
П. 53 ст. 220-223 |
64 |
|
Основні тварини, яких людина використовує в їжу |
Осередки походження культурних рослин і свійських тварин.
|
Створення презентацій дослідження енергетичних процесів. |
П. 54 Ст.. 224-227 |
65 |
|
Збереження і перетворення енергії в організмах рослин і тварин (зокрема й людини) |
Що відбувається з енергією в організмах?
|
Екскурсії: на присадибну ділянку (сад, город); на агрофірму, підприємство харчової промисловості) |
П. 55 ст.228-231 |
67 |
|
Енергетичні проблеми в Україні і світі та способи розв’язування їх. |
Енергозбереження на щодень.
|
Робота в групі для розв’язання проблем: що спонукало людей застосовувати прості механізми? від чого залежать традиції різних національних кухонь? |
П. 56 ст. 232-236 |
68 |
|
Проєктна діяльність. |
Захист учнівських проектів. |
Проєктна діяльність: • відтворення технології виробництва борошна чи будь-якої традиційної в харчуванні каші («Артек», «Полтавська», «Вівсяні пластівці») або сухих сніданків; • молоко, його фізичні й хімічні властивості; • складання з огляду на енергозатрати орієнтовного добового меню; • енергетичні проблеми в Україні і світі • «Бережи енергію. Збережи Україну!» • «Я кухар / кухарка, агроном / агрономка, інженер / інженерка харчової промисловості, інженер / інженерка систем сонячної енергетики, інженер / інженерка сільськогосподарських машин» |
|
69 |
|
Тематична атестація. |
Тематичне оцінювання. |
|
|
70 |
|
Повторення вивченого матеріалу. |
|
|
|