Пристосування до життя та різноманітність рослин.

Про матеріал
Презентація для учнів 5 класів НУШ за темою "Пристосування до життя та різноманітність рослин" за модельною програмою авт. Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І. Ілюстрації взяти з відкритих джерел Інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пристосуваннядо життя та різноманітність рослин. Запилення.

Номер слайду 2

Після запилення у квіткових рослин утворюється зародок майбутньої рослини і запас поживних речовини- ендосперм. Запиленням – називають перенесення пилку з тичинки на маточку.

Номер слайду 3

Пилок поширюється вітром і водою, його можуть переносити комахи, птахи, кажани та інші тварини.

Номер слайду 4

У фуксії магеланської квітка яскравого кольору. Навіть чашолистки її не зелені, а червоні - колір, який дуже приваблює найменших птахів у світі - колібрі. Квітка нагадує видовжений дзвіночок, так що до її нектару може добратися своїм довгим дзьобом тільки колібрі

Номер слайду 5

Рафлезія Арнольді має найбільшу квітку у світі, діаметр якої може бути більше метра, а маса - 11 кг. Пелюстки квітки червоні, м’ясисті із світлими виступами. Завдяки неприємному запаху м’яса, що гниє, вона приваблює мух

Номер слайду 6

Багато дрібних квіток без пелюсток і чашолистків зібрані разом у ліщини звичайної. Квітки без запаху і нектару, утворюють багато дрібного пилку. Цвіте рослина до розпускання листків

Номер слайду 7

Квітка орхідеї комашник дзеркальний за формою і забарвленням нагадує самок певного виду ос. Крім того, вона виділяє речовини, що приваблюють самців. Вони сідають на квітку, потім перелітають на іншу і запилюють їх 

Номер слайду 8

Насінина в сприятливих умовах проростає не тільки біля рослини, на якій утворилась, але й «подорожує» на інші території. Деякі рослини можуть самостійно поширювати свої насінини, коли дозрівають плоди, що розтріскуються . При цьому насінини розкидаються на різну відстань від рослини.

Номер слайду 9

Подивись відео за QR-кодом про пристосування рослин до поширення плодів і насіння.https://www.youtube.com/watch?v=5 Tq_QEg. I0 Co&ab_channel=%D0%9 D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%96%D1%8 F%D0%9 C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE

Номер слайду 10

Дослідження. Що заховано в насінині. Тобі знадобиться: квасолина, посудина з водою. Що треба робити:1. Замочи квасолину у воді на кілька годин.2. Роз’єднай квасолину на дві половинки.3. Уважно розглянь зародок рослини за допомогою лупи.4. Знайди зародкові корінець, стебло, бруньку, сім’ядолі - перші листки, що містять поживні речовини для розвитку зародка рослини (мал. 178).

Номер слайду 11

Тобі знадобиться: насінини квасолі, скляна банка (750 мл), паперові кухонні рушники. Що треба робити:1. Чисту скляну банку наповни паперовими кухонними рушниками так, щоб вони щільно прилягали до стінок.2. Намочи водою рушники, щоб вони були достатньо вологими для проростання насінин.3. Між скляною стінкою банки і рушниками розмісти по периметру банки насінини квасолі. Щоб пришвидшити проростання насінин, їх можна попередньо замочити на день.4. Постав банку на підвіконня.5. Спостерігай за змінами із насінинами, записуй у зошиті. Зроби світлини.

Номер слайду 12

Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощування. Новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування — мікрозелень. Мікрогрін — це молоді паростки овочевих рослин і трав. Мініатюрна зелень вирощується в спеціально створених для цього умовах. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот та ін. Пояснюється це тим, що вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і по максимуму використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує нас вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.

Номер слайду 13

Мікрозелень — це стадія розвитку рослини, коли з'являються перші два листочки. Стебло і листя можна їсти, а насіння і коріння залишаються в субстраті. Смак у мікрозелені набагато більш виражений, ніж у проростків. Вирощування мікрозелені займає більше часу, ніж вирощування проростків - 1-3 тижні. Мікрозелень здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. Запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Таким чином, одержувана мікрозелень — екологічно чистий і органічний продукт.

Номер слайду 14

Подивись відео за QR-кодом або посиланням, як можна вдома самостійно виростити корисну мікрозелень.https://www.youtube.com/watch?v=o. Ct9z. Ajr. LJs&ab_channel=Matla. Flowers

Номер слайду 15

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Пилок може переноситися комахами, вітром, водою, птахами, кажанами тощо.• Плоди і насіння рослин мають різноманітні пристосування для поширення: самостійно, вітром, тваринами, водою, людьми.• Усередині насінини є зародок рослини, який складається із зародкового корінця, зародкового стебла, зародкової бруньки.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати параграф 46. Зробити дослідження: А) спостерігати за змінами, які вібдуваються при пророщуванні насіння квасолі;Б) виростити корисну мікрозелень на вибір. Зробити світлини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрійчук Леся Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Природознавство, Презентації
Інкл
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
2024
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку