Використання природничонаукових знань у повсякденному житті, мистецтві, створенні нових матеріалів, техніки, технологій.

Про матеріал

Використання природничо-наукових знань у повсякденному житті, мистецтві, створенні нових матеріалів, техніки, технологій.

Тема неймовірно об'ємна тому, щоб учні зрозуміли використання природничих знань варто систематизувати їх.

Розробка для 5 клас в підручники не знайшов, дану тему, тому тут вже не має значення авторства підручника користуйтесь даром. Не осудіть строго, якщо щось не так, можете дати пораду, А коли є бажання віддячити, можете підписатися на канал в yuotube

https://www.youtube.com/channel/UCyUPFbYqAxBjMiA8G-Tjqyw

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання природничонаукових знань у повсякденному житті, мистецтві, створенні нових матеріалів, техніки, технологій.

Номер слайду 2

Природа – все навколо нас. Природничі науки вивчають природу і кожна з них по своєму може допомогти людині. Знаючи особливості кожної науки ми можемо їх використати.

Номер слайду 3

Науки, що досліджують природу. ГЕОГРАФІЯЕКОЛОГІЯХІМІЯ

Номер слайду 4

Науки, що досліджують природу. ФІЗИКАБІОЛОГІЯАСТРОНОМІЯ

Номер слайду 5

Що вивчає фізика?МАГНІТНІ ЯВИЩА

Номер слайду 6

Що вивчає фізика?СВІТЛОВІ ЯВИЩА (оптичні)

Номер слайду 7

Що таке оптичнi явища?Оптичні явища - явища, що викликаються розсіянням, поглинанням, заломленням і дифракцією світла.

Номер слайду 8

Оптичніi явища дуже рiзноманiтнi!Вони надихали багатьох митців на створення шедеврів

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Гало Спостерігається на хмарах, розташованих прямо навпроти джерела світла. Спостерігач повинен знаходитися на горі або в повітрі, а джерело світла (Сонце або Місяць) - за його спиною. Являє собою кольорові кільця світла на хмарі навколо тіні спостерігача. Всередині знаходиться блакитне кільце, зовні - червоне, далі кільця можуть повторюватися з меншою інтенсивністю. Кутовий розмір набагато менше, ніж у веселки - 5 ... 20 °, в залежності від розміру крапель в хмарі.

Номер слайду 11

МІРАЖМіраж обумовлений заломленням світла при проходженні через шари повітря різної щільності, виражається у виникненні обманного зображення. Міражі можна спостерігати в жаркому кліматі, особливо в пустелях. Рівна поверхня піску вдалині стає схожої на відкрите джерело води, особливо якщо дивитися удалину з дюни або пагорба. Насправді "водна поверхня" - це ні що інше, як відображення неба. Іноді міражі показують цілі об'єкти, що знаходяться на великій відстані від спостерігача. Складні явища міражу з різким спотворенням виду предметів носять назву Фата-моргана.

Номер слайду 12

Північне сяйво. Світіння, спостережуване на небі в полярних областях, називають північним або полярним сяйвом, а так само південним - в Південній півкулі. також і в атмосферах інших планет, наприклад Венери. Природа і походження полярних сяйв - предмет інтенсивних досліджень, і в зв'язку з цим були розроблені численні теорії. Полярні сяйва, як вважають учені, виникають внаслідок бомбардування верхніх шарів атмосфери зарядженими частками.

Номер слайду 13

Що вивчає фізика?

Номер слайду 14

Еле́ктрика — розділ фізики, що вивчає електричні явища: взаємодію між зарядженими тілами, явища поляризації та проходження електричного струму. Електрика – явище природи, пов’язане з існуванням, рухом і взаємодією електричних зарядів.

Номер слайду 15

В основному призначена для використання у виробництві і побуті електроенергія виробляється електростанціями, де механічна енергія обертання парових турбін перетворюється в електричну електричними генераторами. Тепло, необхідне для нагрівання пари, яка обертає турбіни, отримують в основному за рахунок викопного палива. Крім теплових електростанцій значна частина електроенергії виробляється атомними електростанціями та гідроелектростанціями. В останньому випадку використовується відновлюване джерело енергії. Іншими відновлюваними джерелами енергії є енергія вітру, яку використовують дедалі популярніші в сучасну епоху вітрові електростанції. Пряме використання сонячної енергії можливе завдяки сонячним елементам. Де використовується електрика?

Номер слайду 16

Електрична енергія має величезне значення у житті людини. Вона приводить в рух трамваї, автобуси, тролейбуси, електропоїзди. В промисловості електричне енергія приводить в рух верстати для обробки різних матеріалів, для плавки металу, для керування супутниками та космічними кораблями.

Номер слайду 17

Окрім виробництва й розподілу електричної енергії через мережу, широко використовуються також такі джерела електричної енергії, як електрохімічні батареї та акумулятори, які дозволяють отримати електричний струм невеликої напруги, потрібної для роботи переносних електронних приладів.

Номер слайду 18

У 1870-х роках з'явилася лампа розжарювання, яка стала першим побутовим приладом, що вимагав проведення електричної мережі в кожну людську оселю й установу. Серед важливих домашніх електроприладів: радіо, телевізор, програвач, пральна машина, холодильник, кондиціонер, обігрівач та багато інших. Багато з цих приладів використовують електродвигун, винайдений Майклом Фарадеєм.

Номер слайду 19

Використання електричної енергії для опалення може бути доцільно в якості резервного або додаткового джерела тепла або в місцях, де потреба в теплі виникає не дуже часто, наприклад, в заміських будинках. Електричні пристрої також рекомендовані для використання в місцях, де відсутні комунікації центрального опалення або газу. Більшість електричних теплогенераторів мають компактні розміри і не вимагають дорогого додаткового обладнання.

Номер слайду 20

В побуті електроенергія освітлює наше житло, вулиці міст і сіл. На електричній енергії працюють швейні машини, електроплити, телевізори, приймачі та багато іншої побутової електротехніки.

Номер слайду 21

Кількість спожитої електроенергії вимірюється приладами, які називаються електролічильниками. Чим більше приладів увімкнено тим швидше обертається диск лічильника, який рахує кількість спожитої електроенергії.

Номер слайду 22

Останнім часом велика увага приділяється розвитку вітрових та сонячних електростанцій.

Номер слайду 23

Від електричних станцій енергія по проводах передається до фабрик, заводів, наших житлових будинків.

Номер слайду 24

ТЕПЛОВІ ЯВИЩА ПРИРОДИ

Номер слайду 25

Що є головним джерелом тепла на Землі?Головним джерелом тепла на Землі є Сонце. Воно розтоплює навесні сніг, випаровує калюжі. З ним пов'язана зміна пір року. Від нього залежить, холодним чи теплим буде день. Більшість інших джерел тепла так чи інакше пов'язані із Сонцем. Вугілля, нафта, газ зберігають у собі накопичене протягом мільйонів років тепло сонячних променів. Вітер також зобов'язаний своєю діяльністю променям Сонця.

Номер слайду 26

Види теплових явищ. Прикладами теплових явищ є: нагрівання, охолодження, випаровування, конденсація (перехід речовини з газоподібного стану в рідкий),плавлення і тверднення речовин.

Номер слайду 27

Усі вони супроводжуються зміною температури. Які з цих явищ ви спостерігали в довкіллі? Чому, коли ви виходи те з води, вам прохолодно? Явище випаровування супроводжується виділенням тепла у простір, тому людині після купання прохолодно. Чому рано навесні, коли тане сніг, на вулиці прохолодно, незважаючи на ясні, сонячні дні? Танення снігу називають явищем плавлення, яке супроводжується вбиранням тепла з простору. Тому в період танення снігу навесні завжди прохолодно. Явище конденсації супроводжується виділенням тепла у простір.

Номер слайду 28

Швидкість випаровування залежить від: 1) виду речовини (ефір випаровуватиметься швидше ніж вода, а олія сохнутиме взагалі кілька діб), 2) площі ії поверхні (з широкої тарілки вода випарується швидше ніж з чашки), 3) температури (якщо тарілку з водою поставити на батарею то вода випарується швидше), 4) вітру (білизна скоріше висохне у суху вітряну погоду ніж у тиху).

Номер слайду 29

Це цікаво знати…Перший термометр виготовив у 1586 році видатний італійський учений Галілео Галілей. Нині існує велика кількість різних термометрів, а саме: ртутні, спиртові, медичні тощо.

Номер слайду 30

МЕХАНІЧНІ ЯВИЩА ПРИРОДИТРАЕКТОРІЯ РУХУ

Номер слайду 31

МЕХАНІЧНІ ЯВИЩА ПРИРОДИРозділ фізики, що вивчає рух називаєтесь МЕХАНІКАМеханіка вивчає також механізми природи котрі, дозволяють людині збільшити її силу, або прикладання цієї сили.

Номер слайду 32

Прості механізми – це пристрої для перетворення руху й сили.

Номер слайду 33

Прості механізми. Важіль і його різновиди. Похила площина та її різновидиблокколоворотклингвинт

Номер слайду 34

Види простих механізмівклинпохила площинагвинтколесоколоворотstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 35

Важіль — простий механізм, тверде тіло, що може обертатися навколо певної точки, яка називається точкою опори. Важіль

Номер слайду 36

Будова важеля О – точка опори важеля. Оплече силиплече сили. Плече сили – найкоротша відстань від точки опори важеля до лінії дії сили. Щоб знайти плече сили, треба з точки опори опустити перпендикуляр на лінію дії сили.

Номер слайду 37

Типи важелів. За будовою можна виділити важелі трьох типів. Важіль першого типу. Важіль другого типу(тачка, лом) Важіль третього типу(ложка).

Номер слайду 38

Умова рівноваги важеля. Важіль перебуває в рівновазі в тому випадку, якщо плечі сил обернено пропорційні значенням сил:

Номер слайду 39

Важелі при побудові пірамід

Номер слайду 40

Важелі в машинах. Важелі різного виду є в різноманітних машинах. Прикладом може бути ручка швейної машини, педалі чи ручки тормозу велосипеда, педалі автомобіля і трактора, клавіші піаніно.

Номер слайду 41

Ваги. Всі ваги, які зображені на рисунку діють як рівноплечий важіль, вага. Вантажу на одній шальці рівна вазі тягарців на іншій чаші.

Номер слайду 42

Піраміда Хеопса. Гігантська піраміда висотою в 146.5 метрів. Піраміда складається приблизно з 2.3 мільйонів кам’яних блоків. Найбільші камені були знайдені в палаті фараона, і важать 25-80 тонн кожен. Ці гранітні брили доставлялися з кар’єру на відстані майже в 1000 кілометрів.

Номер слайду 43

Дія м‘язів на кісткові важеліА. Важіль рівноваги Б. Важіль сили В. Важіль швидкості

Номер слайду 44

Архімед. Відкрив закони важеля. Йому належить крилатий виcлів "Дайте мені точку опори, і я переверну Землю".(287 до н.е. - 212 до н.е.)

Номер слайду 45

Винаходи Архімеда. Архімедів гвинт — один з перших типів насосів, водопідйомна машина, вал із гвинтовою поверхнею, встановлений у похилій трубі, нижній кінець якої занурений у воду.

Номер слайду 46

Винаходи Архімеда. При обертанні (наприклад, вітряного чи іншого двигуна) гвинтова поверхня вала переміщає воду по трубі на висоту до чотирьох метрів. Гвинт дотепер використовується для підйому води в дельті Нілу в Єгипті.

Номер слайду 47

Винаходи АрхімедаІнженерний геній Архімеда з силою проявився при облозі Сіракуз, багатого торгового міста на острові Сицилія. Воїнів римського консула Марцелла було надовго затримано біля стін міста небаченими машинами.

Номер слайду 48

Застосування простих механізмів

Номер слайду 49

Блок. Блок - простий механічний пристрій, що дозволяє регулювати силу, вісь якої закріплена при підйомі вантажів, не піднімається і не опускається. Блок виготовляють у вигляді колеса із заглибиною для мотузки чи ланцюга, каната, вiн крiпиться на вiсь i тому може обертатися. Якщо блок закріпити на потрібній висоті і перекинути через нього мотузку або ланцюг, то піднімати вантажі буде зручніше і швидше. Проте блок не дає виграшу в силі, а лише змінює напрямок її дії.

Номер слайду 50

Журавель

Номер слайду 51

Тачка

Номер слайду 52

Похила площина. Похилі площини часто зустрічаються в повсякденному житті. Наприклад, для підйому вантажів використовуються пандуси. Завдяки нахилу пандуса сила, необхідна для збільшення висоти менша, хоча шлях, який потрібно подолати, збільшується.

Номер слайду 53

Коловорот

Номер слайду 54

Колесо

Номер слайду 55

Клин

Номер слайду 56

НожиціО

Номер слайду 57

Які бувають ножиці?канцелярські кравецькі для робіт з металом манікюрні

Номер слайду 58

Крани. Крани – це сукупність важелів, блоків, коловоротів

Номер слайду 59

Що вивчає біологія?

Номер слайду 60

Біологія — це наука, що вивчає основи життєдіяльності та взаємодії живих організмів. Вся біосфера, що оточує людину, відноситься до сфери інтересів цієї галузі знань. Знання біологічних законів дає розуміння того, що в природі все взаємопов'язане, і необхідне збереження балансу різних видів істот.

Номер слайду 61

Біологія стала теоретичною основою для медицини, давши їй можливість зрозуміти специфіку людського організму. Біологія корисна і в особливо в сільському господарстві. Знання законів розвитку живих організмів допомогло людині навчитися виводити нові види, більше пристосовані для культивування в штучному середовищі.

Номер слайду 62

Медицина

Номер слайду 63

Вивчення хвороб, їх причин, винайдення способів профілактик та лікування. Відкритий 1928 року пеніцилін порівняно швидко став широко використовуватися як антибіотик. Роботи з вивчення імунітету – від відкриття явища як такого (Мечников, Ерліх,1908) до розуміння його молекулярних механізмів. Відкриття груп крові (1930) дозволило розробити методику її переливання. Медичною технікою стала трансплантація органів (1990).

Номер слайду 64

Розуміння будови та механізмів функціонування організму людини. Дослідженню найзагадковішої системи нашого організму – нервової. Було вивчено будову нейронів, функціонування синапсів. Завдяки біохімії було вивчено будову та функції важливих ферментативних систем, які забезпечують, зокрема, енергетичний обмін

Номер слайду 65

Розуміння будови та механізмів функціонування організму людини. Розкриття структури ДНК (1962) стало початком активного розвитку молекулярної біології. На початку ХХ ст. було показано роль хромосом у спадковості, значення генів у регуляції біохімічних реакцій, відкрито процеси транскрипції та реплікації. Розкрито генетичний код, показано переривчасту (екзонно-інтронну) будову генів, розроблено методи генної модифікації організмів

Номер слайду 66

Дослідженню механізмів індивідуального розвитку організмів. Відкрито явище ембріональної індукції, фактори росту, винайдено способи перепрограмування клітин. Розроблення методів штучного запліднення (2010) дозволило вирішити проблему безпліддя деяких людей

Номер слайду 67

Вирішення продовольчої проблеми. Вивчення структури хлорофілу та біохімічних механізмів фотосинтезу (1961) дало розуміння принципів синтезу продуцентами первинної органічної речовини, що є основою функціонування всіх екосистем і біосфери загалом«Зелена революція», пов’язана із впровадженням у сільське господарство досягнень науки: створення нових сортів сільськогосподарських культур

Номер слайду 68

Біологія – наука, що дає знання, без яких не можна означити шляхи розв’язання глобальних проблем людства. Екологія дає розуміння взаємозв’язку всіх екосистем планети та значення їхньої стійкості для існування біосфери. Біотехнологія дає людству відновлювані джерела енергії, що дозволяють обмежити спалювання викопного палива та знизити рівень забруднення атмосфери. Підвищення ефективності сільського господарства дає можливість збільшувати вироблення їжі без розширення площ угідь, зберігаючи природні ландшафти

Номер слайду 69

Що вивчає хімія?ПЕРЕТВОРЕННЯ РЕЧОВИН

Номер слайду 70

Що вивчає хімія?Виробництво фарб та ліків, нових речовин.

Номер слайду 71

Роль хімії в житті суспільства. Хімія дотична до багатьох галузей

Номер слайду 72

Галузі використання хімії у промисловостіВиробництво побутової хіміїВиробництво харчових добавок і барвників. Використання органічних речовин для виготовлення пластмас, гуми, каучуку. Виробництво металів і сплавів. Виробництво ліків (фармакологія)

Номер слайду 73

Хімія у побутіМіцне місце в нашому побуті займає тепер хімія. Вона пере білизну і чистить кухонне начиння, фарбує стіни і доводить до блиску підлоги, обновляє килими й одяг і допомагає доглядати за рослинами. Але ж усе це – звільнення від багатьох турбот, заощаджені години, які можна присвятити улюбленій справі чи відпочинку. Товари побутової хімії стають усе більш популярними, розширюються області їхнього застосування, росте річний обсяг їхнього виробництва.

Номер слайду 74

На початку нашої ери люди використовували в побуті близько 100 хімічних речовин як органічного походження (бджолиний віск, крохмаль, жири, оливкову та кокосову олію, оцтову кислоту тощо) так і неорганічного (пемза, кухонна сіль тощо). У наш час багато вчених, інженерів, хіміків постійно поповнюють асортимент хімічних засобів, намагаючись винайти такі, які б не були шкідливими для здоров’я людини, екологічно чистими

Номер слайду 75

Давайте заглянемо в сучасну квартиру. Тут усе, починаючи із синтетичного дверного дзвоника і блискучої білої дверної ручки, і, кінчаючи пластмасовими плитами і кольоровим огородженням зі склопластику на балконі, зв'язане з ними. На підлогах — синтетичні килими, на вікнах — портьєри із синтетичної тканини. На кухні — стіл і табуретки з полімерів, холодильник зі стінками з органічного скла, пластмасовий посуд і багато чого іншого.

Номер слайду 76

Що вивчає географія?

Номер слайду 77

Географія. Допомагає малювати карти в тому числі карт присадибних ділянок. Допомогає орієнтуватися на місцевості

Номер слайду 78

ЕКОЛОГІЯА ПОТРІБНО ТАК!

pptx
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
3601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку