Проект. "Червона калина – символ України та дівочої краси ".

Про матеріал

Зміст діяльності учнів

Учні збирають інформацію з різних джерел (пошук інформації в літературі, пресі, проводять опитування, збирають зображення).

Учні випускають листівки – анонси своїх досягнень, де відображують процес пошуку, спосіб дослідження, власний аналіз отриманої інформації, запрошують небайдужих до співпраці.

Проводиться обговорення, оцінювання та аналіз знайдених матеріалів з метою створення робочої групи за спільним інтересом, щодо застосування отриманої (колективом) інформації у реальному житті.

Працюючи в групі учні аналізують матеріал за обраними критеріями знайдений з різних джерел, відбирають матеріал для створення презентації.

Члени робочої групи вчаться працювати в колективі; налагоджувати партнерські зв'язки з однолітками; набувають знання психології.

Учні проектують сценарій захисту-презентації свого проекту. Вчаться проводити публічні виступи, доводити до слухачів результат спільної праці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Червона калина – символ України та дівочої краси Проект. Автор : Волкова Ольга Володимирівнаучитель початкових класів. Харківської загальносвітньої школи І-ІІІ ступенів № 36

Номер слайду 2

Збагатити учнів відомостями про калину і донести до них її символічний зміст, встановити зв’язок між літературою, музикою, природознавством; вдосконалювати навики виразного художнього читання поезії та ідейно-художнього їх аналізу.  Формувати в учнів життєві компетентності і навички пошукової діяльності; уміння досліджувати матеріали, спостерігати за рослинами, фіксувати результати. Розвивати пізнавальні інтереси до вивчення традицій українського народу. Розвивати усне і писемне мовлення; удосконалювати вміння працювати з додатковою літературою; збагачувати словниковий запас дітей, розвивати творчі здібності учнів.  Виховувати у дітей глибокі почуття любові до рідної землі, її культури, побуту, символів і звичаїв. Пробуджувати пізнавальні інтереси до історії української нації, бажання примножувати родинні традиції, берегти свою національну символіку та культуру. Виховувати почуття патріотизму, турботливого ставлення до природи, самостійність. Мета і завдання проекту

Номер слайду 3

План виконання проекту

Номер слайду 4

Завдання для груп 1 група Знайти інформацію про цю рослину7група Лікувальні властивості рослини.6 група Калина в творчості відомих поетів5 група Обряди 4 група Загадки, прислів’я та приказки3 група Пісні по даній темі. 2 група. Дослідити легенди про калину

Номер слайду 5

“Хто не знає свого минулого, той не вартий щасливого майбутнього”, – писав відомий український поет Максим Рильський. І це справді так. Кожний народ має свої святині, свої символи, опоетизовані образи дерев, квітів, рослин, птахів, тварин. Упродовж багатьох віків з покоління в покоління люди зберігали і примножували традиції українського народу, його довічні символи, серед яких одне з почесних місць займають рослини. Калина, верба, тополя, дуб, чорнобривці, мальви, барвінок, червона рута, волошки… Вони віддавна уособлюють красу України, духовну міць її народу, засвідчують любов до рідної землі. Учні нашого класу свято бережуть пам’ять  своїх предків.  Ми зібрали зразки усної народної творчості та літературні твори про один із найважливіших символів українського народу, української мови та літератури – калину. Мотивація пізнавальної діяльності

Номер слайду 6

Створення «Асоціативного куща»Калина

Номер слайду 7

На всій планеті росте понад 200 видів калини, а в Україні — лише 8. Росте калина на території Західної Європи, Японії, Монголії та Африки.   Наукова назва калини походить від латинського слова, що означає в’язати або плести. Бо молоді гілки використовуються для виплітання кошиків, а також із них плели гірлянди, вінки. Квіти мають білий колір, бувають золотистого та рожевого кольорів.  Де ж полюбляє рости калина? Біля річок, на луках, у садках. Вона любить вологі ґрунти. Цікава особливість у калини: вона має квітки двох видів: внутрішні дають плоди, зовнішні привертають увагу комах. Та не тільки яскрава краса привертає увагу. Всім відома цінність калини як лікарської рослини. Недаремно у народі кажуть: “Червона калина від 100 хвороб лікує”. Кожна господиня, обов’язково готувала калинові ліки на довгу зиму. Сушили її цвіт, ягоди, листя, гілочки й перетирали з медом, цукром. Калиновий чай – то був перший помічник при нежиті. Свіжі ягоди з медом або цукром та кип’яченою  водою вживали при кашлі, серцевих захворюваннях. А дівчата використовували ягоди калини для косметичних справ, соком стиглих ягід протирали обличчя, щоб красиве та рожеве було, адже калина – це символ дівочої краси.Із плодів калини варять киселі, компоти, муси, печуть пиріжки і спеціальний хліб – калинники. Ще варять повидло, варення, мармелад, пастилу, соки, морси, приправи до м’ясних страв, екстракти. Калину використовували як природний барвник. Так, відваром плодів фарбували шерсть у червоний колір, а відваром кори – в чорно-зелений колір. Сік плодів – це харчовий барвник. Деревина калини – прекрасний матеріал для виготовлення музичних інструментів. 1 група. Шукачі знань

Номер слайду 8

Існує безліч легенд про цю рослину. Легенда про Пелагею. Легенда "Дівочий ліс”Легенда про дівчат Легенда про походження калини. Легенди про калину 2 група Калина коло хати - здавна найкраща і найзначніша ознака оселі українця. Кущі калини милують зір весняним білим цвітом, рубіновими кетягами восени. А на зиму червоні кетяги калини вставляють поміж рам – їхнє світло і зігріває, і радує. Рубінові ягоди калини, за народними уявленнями, здавна символізували мужність людей, які проливали кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами. Насіння калини схоже на серце.

Номер слайду 9

До образу калини звертався народ і в піснях«Ой є в лузі калина»«Чубарики- чубчики»Наталія Май «Червона калина»Колискові Софія Ротару «Одна калина», «Черемшина», «Зацвіла в долині»Пісні про калину 3 група

Номер слайду 10

Загадки, прислів’я та приказки4 група У народі складено багато загадок про калину. Не обминув увагою калину народ і в прислів’ях та приказках.

Номер слайду 11

У яких обрядах і як українці використовували калину: Прикрашали святковий коровай. Робили весільне гільце. Вплітали у Спасову бороду на обжинки. Робили сопілочки і брали на спомин на чужину. Вишивали на сорочках і рушниках. Садовили на честь народження доньки. Вплітали до букету – кумів величати. Садовили на могилі, як символ туги, печалі, пам’яті. Дарували букет нареченому на знак відданості і любові на заручини. Вплітали у косу нареченій, як символ дівочої чистоти на весілля. Солдат брав у похід, як символ рідної землі. Вплітали у вінки на будь-яке свято. Обряди, пов’язані з калиною5 група 70 поселень України носять назву Калинівка, а ще є Калина, Калинів, Калинів Міст, Калинка, Калинова Балка, Калинове, Калинове-Борщувате, Калиновий Гай.

Номер слайду 12

Щедро оспівана калина у творах українських поетів. Т. Г. Шевченко, наприклад, дуже любив калину і в своєму «Кобзареві» слово «калина» вжив 385 разів, а взагалі у своїй творчості поет згадує це слово 965 разів. Т. Г. Шевченко І. Я. Франко Леся Українка М. Т. Рильський Микола Зеров Марія Підгірянка Іван Драч Дмитро Павличко Антоніна Листопад Калина у творах українських поетів6 група

Номер слайду 13

У народі цінують калину за лікувальні властивості. Цілющі властивості калини7 група Для лікування використовують квіти, плоди та кору калини. При підвищеному артеріальному тиску вживають ягоди з кісточками, засипані цукром або залиті медом. Свіжі ягідки і настій з них використовують при кашлі, запаленні легень, ангіні. Свіжий сік при головних болях, виразці шлунка, для профілактики ракових захворювань шлунка. Відвар калини добре лікує діатез, алергію, лишай. Калинонька – це образ мами, батька, родини, цілого роду нашого красного. Тож «не цураймося, признаваймося, бо багато нас є». А ще пам’ятайте: ламати, зневажати калину – великий гріх. Бо калина – жива душа того, хто посадив її, душа нашого народу.

Номер слайду 14

Складання сенканів групами про калину Складання сенканів. Калина. Червона, пишна. Зацвіла, розквітла, похилилася. Це моя рідна земля. Символ. Калина. Поетична, рідна. Посадили, пам’ятати, оберігати. Краса і врода Батьківщини. Матуся. Калина. Солодка, гірка. Пишається, червоніє, звеселяє. Рослина – символ батьківської оселі. Пам’ять.

Номер слайду 15

Калина  дійсно  є  символом  українського народу. Сьогодні ми  це  бачили  на  прикладах  української  народної  творчості  та  у  прекрасних  поетичних  рядках  наших  поетів-співвітчизників. Тож давайте насаджувати це прекрасне дерево біля своїх домівок, на березі річки  і  навколо  школи  як  підтвердження  вислову  «Нашому  роду  нема переводу!»

Номер слайду 16

Зміст діяльності учнів. Учні збирають інформацію з різних джерел (пошук інформації в літературі, пресі, проводять опитування, збирають зображення). Учні випускають листівки – анонси своїх досягнень, де відображують процес пошуку, спосіб дослідження, власний аналіз отриманої інформації, запрошують небайдужих до співпраці. Проводиться обговорення, оцінювання та аналіз знайдених матеріалів з метою створення робочої групи за спільним інтересом, щодо застосування отриманої (колективом) інформації у реальному житті. Працюючи в групі учні аналізують матеріал за обраними критеріями знайдений з різних джерел, відбирають матеріал для створення презентації. Члени робочої групи вчаться працювати в колективі; налагоджувати партнерські зв’язки з однолітками; набувають знання психології. Учні проектують сценарій захисту-презентації свого проекту. Вчаться проводити публічні виступи, доводити до слухачів результат спільної праці. Очікувані результати. Діти вміють знаходити потрібну інформацію і вибирати найсуттєвішу;робити макет для створення учнівських робіт;узагальнювати досвід роботи, презентувати результати;розвивати уміння висловлювати власну думку, спілкуючись з однолітками в ході спільної роботи.

pptx
Додано
20 липня 2018
Переглядів
1724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку