Проект «Добро починається з тебе»

Про матеріал
Мета проекту: ознайомити учнів чи студентів із традиціями доброчинності як історичними та духовними надбаннями українського народу, його національною спадщиною; - практичне формування в учнів чи студентів ціннісних (гуманістичних, громадських і духовних орієнтирів); - популяризація благодійності як практичного втілення духовних надбань людини, національних та загальнолюдських цінностей.
Перегляд файлу

 

ПРОЕКТ

«Добро починається з тебе»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добро починається з тебе

Врятує світ краса -

Завжди так говорили.

Тепер врятує світ лиш доброта,

Бо однієї вже краси занадто мало.

Тож люди на Землі,

Спішіть добро творити,

Щоб нам не згинути у морі зла,

 Щоб кожен міг серед краси прожити

У царстві справедливості й добра.

Анотація

    Безцінним скарбом є людське життя. Воно дається людині тільки раз, тому так хочеться якомога більше побачити, досягти, створити. Життя чогось варте, коли людина залишає по собі слід в історії, в серцях людей. Хто я? У чому моє призначення? Ці питання, напевно, задавали собі кожен юнак чи дівчина. Я впевнена, що час від часу треба звітувати перед собою про те, що зробив корисного. «Перший обов’язок людини є  обов’язок по відношенню до власної честі», - сказав Марк Твен.

    Другим, на мою думку, є доброта, скромність, милосердя – основні принципи людського буття.

    Милосердя… це слово, до якого ми останнім часом звертаємося все частіше. Чому? Тому, що наше суспільство втомилося вже від грубощів, несправедливості, черствості душ людських, жорстокості. Як могло трапитися, що у ХХI столітті – в час наукових злетів та технічного прогресу на Україні проживає майже два мільйони одиноких людей?. Близько двохсот тисяч – не здатні себе обслуговувати, 15 тисяч – проживає в будинках-інтернатах. Адже ще з давньоруських часів благодійність була в традиціях нашого народу.

    Наш коледж – це велика і дружна сім’я. Мені і вам хотілося б, щоб у нашій сім’ї панували добро і взаємоповага. У нас навчаються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Біда торкнулася їх ще змалку. Ми дбаємо про них: вони щомісяця отримують стипендію, адресну допомогу, безкоштовно проживають у гуртожитку, харчуються у благодійній організації «Карітас» при місцевій церкві. У коледжі діє студентська профспілка, яка надає матеріальну допомогу тим, хто опинився у скрутному становищі, проводяться різноманітні доброчинні акції: «Подарунки Святого Миколая», «Великодній кошик».

    Я пропоную в наступному навчальному році втілити в життя соціальний проект «Добро починається з тебе», для того, щоб глибше ознайомити студентів із традиціями доброчинності як історичними та духовними надбаннями українського народу, популяризувати благодійність серед студентів і викладачів Рогатинського державного аграрного коледжу, а також серед громадськості міста та району.

Мета проекту:

- ознайомити студентів із традиціями доброчинності як історичними та духовними надбаннями українського народу, його національною спадщиною;

- практичне формування в студентів ціннісних (гуманістичних, громадських і духовних орієнтирів);

- популяризація благодійності як практичного втілення духовних надбань людини, національних та загальнолюдських цінностей.

Етапи роботи над проектом

І.  Підготовчий:

    1) визначення мети і теми проекту;

    2) розробка і формулювання підтем.

II.  Планування роботи над проектом (пропонуються джерела і способи одержання інформації).

III. Пошук, накопичення, систематизація і опрацювання інформації.

IV.  Реалізація проекту (позакласні заходи, творчі конкурси, доброчинна діяльність).

V.  Оформлення результатів (доповіді, творчі роботи, презентація).

VI.  Звіт про роботу.

VII. Підведення підсумків роботи.

Очікувані результати:

  • Розвиток життєвих компетенцій студентів;
  • Набуття навичок дослідників;
  • Розвиток почуття милосердя, доброти;
  • Вироблення вмінь самостійно працювати з додатковою літературою, систематизувати матеріали, робити висновки;
  • Розвиток умінь працювати в команді;

 

 

 

Реалізація проекту

Старт проекту _________.

 

І день

День відкритих сердець «Відкриваймо серця для добра»

  1.              Соціологічне дослідження (по групах).

Хто на сьогодні , на вашу думку, потребує допомоги, підтримки ? (Діти, які лікуються в лікарні, які живуть у дитячих будинках; чиї права порушуються дорослими; люди похилого віку, одинокі; інваліди; бездомні тварини; свій варіант).

-        Чим ми, студенти, можемо допомогти конкретно:

-        дітям названих вище категорій;

-        одиноким людям похилого віку;

-        інвалідам;

-        бездомним тваринам ?

-        Кому ви самі особисто хотіли б допомогти ?

-        Кого ви вважаєте доброю людиною ?

Аналіз результатів анкетування лягає в основу аналітичної записки, яка буде висвітлена у стінгазеті в останній день тижня.

 Робота з результатами опитування: виділити 3-5 пріоритетних напрямів, вирішити шляхи допомоги у вирішенні проблем, зв’язатися з місцевими волонтерськими організаціями, відділами соціального забезпечення, благодійними фондами і провести переговори  про співпрацю. У перспективі – організувати декілька самостійних проектів, висвітлення їх у місцевій пресі.

2. Підготовка до проведення днів творчості, духовності, дня благодійника, доброти.

3. Старт проекту «Скарбничка добрих справ» .

 Кожен бажаючий пише на папірці одну добру справу, яку можна і потрібно зробити протягом тижня. Свої папірці діти складають до скарбнички. Ініціативна група обробляє подані пропозиції і відбирає реальні справи. Кожна група отримує завдання. У кінці тижня, у День Доброти, студенти звітують про виконання цих добрих справ.

Правила доброти

Подивися навколо — хто потребує поради, доброго слова, співчуття, допомоги.

Постав себе на місце іншого.

Зрозумій і виконай його бажання.

Прощай помилки іншим.

Принеси іншому радість.

 

 

ІІ день.

День творчості

  1. Конкурс творів на такі теми:
    • «Якби я був добрим ангелом світу».
    • «Добре діло без віддяки не лишається».
    • «Що таке «доброта»?

Що таке «доброта»?

Кого вважають доброю людиною? Того, хто поступається місцем у транспорті старшим, того, хто допомагає нести бабусі тяжку сумку, того, хто допоміг другові у скрутному становищі? Взагалі-то так. Але доброта, як на мене, не однозначне поняття.

З дитинства нас намагаються виховувати в атмосфері доброти та любові, вчать відповідати добром на добро. Але ж нам не завжди так відповідають. Навіть турецька приказка повчає: «Бережися того, кому ти зробив добро».

Мені пригадуються рядки з книги відомого хірурга М. Амосова «Думки і серце»: «Коли людина робить добру справу, вона прагне за неї нагороди. Вона навіть не усвідомлює цього, але прагне. Не грошей, не подарунків, а простого вираження якихось відповідних почуттів. Але хворі не балують нас цим. Зробив лікар операцію, усе добре, а коли хворий виписується, навіть спасибі не скаже, попрощатися не зайде».

Ще один момент: чому добрій людині всі намагаються «сісти на шию» з будь-якою метою? І чому у багатьох виникає думка, що доброта людини, яка завжди нам допомагає – це слабкість, невміння відмовити, чи образити.

Чому ми так часто не цінуємо таку безкорисливу доброту, і підозрюємо вигоду: раз він мені допоміг, колись і мені доведеться допомогти йому? Чому використовуємо людей, спихаючи таким добрякам свої проблеми і навіть ніколи не намагаємось дізнатися, можливо, їм також потрібна допомога?

2.   Конкурс віршів та власних поезій про доброту та милосердя «Від серця до серця хай іде доброта».

Шукай краси,

Добра шукай!

Вони є все,

Вони є всюди...

                                Іван Франко

3.Конкурс плакатів «Я бачу, що добро все ж є».

Журі конкурсу :  циклова комісія викладачів мови та літератури.

Кращі зразки творчих робіт будуть представлені та зачитані на благодійному концерті.

 

 

ІІІ день

День духовності

  1. По всіх групах проводиться виховна година на тему «Чи сучасні зараз поняття «доброта» і «милосердя»?».

Мабуть, я почну з поняття слова «милосердя». Милосердя - готовність допомогти, пожертвувати собою заради інших, безкорисливо робити добро. Для мене милосердя - це насамперед та якість, яка необхідна всім нам і якої зараз дуже не вистачає. Милосердя часто ототожнюють із вірою в Бога, але особисто я вважаю, що це не те саме. Можна допомагати іншим і робити добро й при цьому не вірити в Бога. Можна, навпаки, ходити в церкву тільки тому, що це зараз стало модним, і молитися тільки для того, щоб «забезпечити» собі вічне життя. На жаль, і таке буває. Але з іншого боку, якщо людина щиро вірить у Бога й прагне виконувати всі його заповіді, він постарається також бути й милосердним. Для мене в милосерді основне - безкорисливість.

На жаль, зараз, у наш важкий час змін, такі якості, як милосердя, доброта, бажання допомогти йдуть на задній план, а, витісняючи їх, уперед висуваються ділова хватка, уміння одержати прибуток і турботу насамперед про себе. Милосердних людей зараз не багато, та й інші ставляться до них якщо не як до божевільних, то принаймні як до дурних. Зараз ніхто не допоможе бабусі перейти через дорогу, донести сумку, не подасть жебракові, не пошкодує сиріт і

важкохворих.

Втративши милосердя, ми немов розучилися радуватися життю, яким би воно не було. Мало кому хочеться ділитися своїм щастям з іншими. Але ж життя в нас тільки одне, і було б так прекрасно не тільки радіти йому і жити сьогоднішнім днем, але й спробувати зробити життя інших набагато легшим, світлішим й радіснішим. Це б принесло радість і нам самим. Кожна посмішка на обличчі людини, якій ти допоміг, робить твоє обличчя щасливішим. З давніх часів відомо, що заподіяне комусь зло повернеться до тебе сторицею і що добро, яке ти комусь зробив, вернеться до тебе. І якщо ми хочемо, щоб до нас ставилися добре, ми самі повинні ставитися добре до навколишніх.Зустрічі з представниками благодійних організацій і приватними особами – меценатами.

Основне завдання цього дня – подякувати людям, які є благодійниками і меценатами, висловити їм вдячність за допомогу і підтримку. Запросити цих людей на заняття. Мета зустрічей – розповіді про їхні конкретні благочинні справи, подальші плани щодо продовження таких акцій. Можна заснувати «Книгу (альбом) Добрих людей нашого міста», помістивши фотографії та короткий перелік добрих справ або створити фотогалерею благодійників міста. Представники волонтерських рухів, благодійних організацій розповідають про соціальні проекти, які вони втілюють у життя. Усі бажаючі допомогти можуть взяти участь у цій благодійній справі, яка діє на засадах Добра і Милосердя.

 

 

 

 

ІV день

День благодійника

  1. Конференція «Видатні українські підприємці-патріоти – меценати та благодійники» у формі захисту групових проектів із використанням комп’ютерних технологій.

 Здавна на Землі цінувалося праведне життя — життя чесне, щире і правдиве. Завжди користувалися повагою люди, готові прийти на допомогу, добрі, привітні, ввічливі, тактовні, вдячні, чесні, терпимі, щедрі. Дуже важливо вміти втриматися від шкідливих звичок, учинків та лихих намірів. Очевидно, ми знаємо, що за свої вчинки треба відповідати перед Богом, людьми, своєю совістю. Зло завжди буде покарано. Але як учинити щодо людей, які нас образили? Відповісти образою на образу? Помститися?

 Зло породжує тільки зло. Кращим за помсту є прощення. Тому треба вчитися перемагати свій гнів, бути поблажливим, терпимим до ворогів і не брати прикладу з тих, хто нас зневажає чи кривдить. Здатність людини прощати ближньому зло, не мститися йому, утримуватися від сварки — свідчить про силу та красу людської душі.

 З давніх-давен стосунки між людьми, взаємопідтримка, милосердя були основою життя, і про це народ висловлювався в усній народній творчості.

 Добро довго пам'ятається;

 Хто людям добра бажає, той і собі має;

 Не одежа красить людину, а добрі діла;

 Робиш добро — не кайся, робиш зло — зла і сподівайся;

 Поведінка — це дзеркало, у якому кожен показує своє обличчя;

 Краще добро робити, ніж гарно говорити.

  1. Благодійний концерт «Посій добро в своєму серці» за участі членів художньої самодіяльності коледжу. Буде створений організаційний комітет, який відповідатиме за проведення даного заходу. Кошти, виручені з концерту, будуть передані дітям – вихованцям школи – інтернату та інвалідам району.

Поняття «добро» у світових релігіях:

Буддизм: «Не роби іншим того, що сам вважаєш злом».

Іудаїзм: «Що ненависно тобі, не роби іншому».

Іслам: «Бажай ближньому своєму того, що бажаєш собі».

Християнство: «Поступай з іншими так, як хочеш, щоб поступали з тобою».

 

 

 

 

 

V день

День доброти

  1. Доброчинна акція «Милосердя»:

а) «Допоможи тим, кому гірше ніж тобі» (за результатами соціологічного дослідження);

На базі навчальних груп організувати трудові загони, які повинні допомогти одиноким людям похилого віку у Рогатині, а також ветеранам педагогічної праці (згідно з результатами соціологічного дослідження). Декому з них потрібна допомога в господарстві на городі, декому потрібне і добре слово. Адже милосердя – це також  добре співчутливе ставлення до інших.                            

б) «Подаруй бібліотеці книгу».

  1. Звіти груп про добрі справи, зроблені протягом тижня.
  2. Випуск стінгазети на основі аналітичної записки, за результатами соціологічного дослідження.

ВИСЛОВИ ПРО ДОБРОТУ

У внутрішньому світі людини доброта – це сонце.

Гюго В.

Спробуйте бути хоч трохи добрішими – і ви побачите, що будете не в стані скоїти дурний вчинок.

Конфуцій

Доброта – це те, що може побачити сліпий і почути глухий.

Марк Твен

Добрим людям слід довірятись словом і розумом, а не клятвою.

Сократ

Найніжніші рослини прокладають собі шлях через найжорсткішу землю, через тріщини в скелях. Так і доброта. Який клин, який молот, який таран може зрівнятись із силою доброї, відвертої людини?! Ніщо не може протистояти їй.

Торо Г.

Верх щастя на вершині Доброти.

Поуп А.

Скільки в людині доброти – стільки в ній і життя.

Емерсон У.

Кожна істота, до тих пір поки існує, повинна володіти властивістю доброти так само, як володіє властивістю існувати.

Августин

Зі всіх чеснот і достоїнств душі найбільша гідність — доброта.

Бекон Ф.

Доброта — риса, надлишок якої не шкодить.

Голсуорсі Д.

    На цьому Тиждень добрих справ не завершується, так як у перспективі будуть організовані і самостійні проекти у співпраці з різними громадськими організаціями, органами влади, приватними бізнесменами тощо. Адже відома українська поетеса Ліна Костенко писала : «Бо кожний фініш – це, по суті, старт».

    Даний проект не потребує матеріальних затрат, адже доброта в основі своїй безкорислива, а милосердя – безкінечне.

    Зараз можна побачити навкруги багато горя і біди, але ми повинні жити і сіяти добро в людських душах, бути милосердними вже сьогодні. Іноді здається, що зло перемогло. Це тому, що про нього багато говорять, пишуть, показують по телебаченні. Давайте оглянемося довкола і запитаємо кожен себе: «А чи все я зробив для того, щоб людям біля мене було затишно і спокійно?»

  У нас таке коротке життя, так хай же не буде місця злим помислам. Хай оживає істина стара: «Людина починається з добра!»

          

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Гандзин Ольга
Додано
21 січня
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку