Проєкт "Корисний йогурт"

Про матеріал
Проект містить інформацію про історію та користь йогурту. Розробку можуть використовувати вчителі як молодших так і старших класів, а також учні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт «Корисний йогурт»Підготувалаучениця 6-Б класу. Чорнобаївської гімназіїЧерниш Марія

Номер слайду 2

Історія сучасного йогурту. Давній йогурт, звичайно, відрізнявся від того, який ми споживаємо сьогодні. Це стосується будь-яких продуктів, що людство винайшло тисячі років тому. Вони змінювали смак, назву, способи приготування тощо. Історики вважають найдавнішим предком сучасного йогурту індійську страву «дахи». Корисний і смачний продукт, що вживали в Давній Індії з фруктами, вироблявся з молока корів — священних для індусів тварин.

Номер слайду 3

Отже «дахи» користувався неабиякою повагою. На жаль, невідомо, коли і де з’явився саме йогурт, але його історія відстежується мінімум на 8 тисяч років. У книгах давніх юдеїв описаний процес приготування «їжі з молока», який відповідає виробництву йогурту, а давні греки і римляни називали цей кисломолочний продукт «фракійським молоком». Про Фракію, відомою своїм скотарством, нагадує і сучасна назва «йогурт», бо вона з’явилася в турецькій мові саме тоді, коли турки завоювали цю країну та познайомилися із господарством місцевих мешканців. На картині: хан Тамерлан у Болгарії

Номер слайду 4

Потім турки передали назву «йогурт» або «егурт» («ягурт») населенню Балканського півострова, яке тривалий час було під турецькою владою Османської імперії. І вже в наші часи з Болгарії та інших балканських країн назва смачного йогурту розійшлася Європою та далі — за океан, по всьому світові. Потрібно замітити, самі болгари іншої думки: вони вважають, що знання про йогурт їм передали не турки-завойовники, а власні предки, які сотні років тому прийшли на Балкани з далеких степів над Волгою. Ця теорія має своїх прихильників, адже в кожного кочового народу від Криму до Монголії та в степах Середньої Азії є свої кисломолочні продукти, дуже сході на болгарський йогурт. Будь-який «йогуртовий» продукт виготовляється з молока, яке нагрівається до певної температури, а потім до нього додається спеціальна закваска із бактеріями, що розмножилися в попередній раз. Ця закваска робить із молока йогурт, завдяки процесу, схожому на виробництво квасу. Цікаво, що в деяких народів закваска для йогурту передається із покоління в покоління протягом століть! Цілющими властивостями йогурту зацікавилися понад сто років тому, коли з’ясувалося, що в Болгарії найбільше число довгожителів. Учені виявили, що однією з причин цього є здорова мікрофлора кишечника. Кисломолочні бактерії йогурту зупиняють бродіння речовин у кишківнику, яке має вагомий вплив на старіння людини. Перші ґрунтовні дослідження йогурту проводив на початку минулого століття відомий учений, нобелевський лауреат, Ілля Мечников.

Номер слайду 5

Засновник мікробіології розробив теорію імунітету, яка зацікавила власників компанії «Данон». На фото: перші йогурти «Данон» Саме ця іспанська компанія, заснована греком-лікарем у 1919 році, першою почала виробляти йогурт у промислових об’ємах, і згодом корисний продукт завоював усю Європу. Спочатку йогурт продавали лише в аптеках, як колись кока-колу в Америці. Але згодом європейці оцінили властивості продукту, і йогурт став надзвичайно популярним. У середині 20 століття слава йогурту докотилася до Північної Америки, а вже підприємницькі американці зробили цілющий кисломолочний продукт одним з найпопулярніших у світі. Сьогодні на сайті компанії «Данон» можна знайти цікаву розповідь про історію йогурту, що викладена у вигляді популярної інфографіки.

Номер слайду 6

Саме ця іспанська компанія, заснована греком-лікарем у 1919 році, першою почала виробляти йогурт у промислових об’ємах, і згодом корисний продукт завоював усю Європу. Спочатку йогурт продавали лише в аптеках, як колись кока-колу в Америці. Але згодом європейці оцінили властивості продукту, і йогурт став надзвичайно популярним. У середині 20 століття слава йогурту докотилася до Північної Америки, а вже підприємницькі американці зробили цілющий кисломолочний продукт одним з найпопулярніших у світі. Сьогодні на сайті компанії «Данон» можна знайти цікаву розповідь про історію йогурту, що викладена у вигляді популярної інфографіки.

Номер слайду 7

Що таке йогурт ?Йогурт - це кисломолочний продукт, отриманий шляхом сквашування молока за допомогою молочнокислих бактерій. Таких мікроорганізмів в йогурті повинно міститися близько 107 КУО (колоніє утворюючих одиниць) на один грам продукту по закінченню терміну придатності. І лише при дотриманні даної умови, продукт може носити назву - йогурт. Тільки тоді він буде приносити користь для організму.

Номер слайду 8

Найпоширеніші кисломолочні бактеріїЗгадування бактерій зазвичай викликає негативне відчуття, але серед цих мікроорганізмів є дуже корисні для людини. Кисломолочні (молочнокислі) бактерії — ціла група схожих на палички або яйцеподібні (кокоїдні) бактерій, що не утворюють спори та є стійкими до дії кислот. Кисломолочні бактерії мають спільні характеристики, але й відмінності, які поділяють їх на декілька підгруп. Найбільша підгрупа (ряд) молочнокислих бактерій називається Lactobacillales («лактобациллаес»). Невелика частка належить до рядів Firmicutes («фірмікутес») та Actinobacteria («актинобактериа»). На жаль, серед цих корисних бактерій є невелика кількість потенційно небезпечних для здоров’я. Усі кисломолочні бактерії живуть або в частинах рослин, що розпадаються, або в молочних продуктах. Саме ці бактерії виробляють молочну кислоту, яка надає гнилим рослинам та молочним продуктам характерного запаху і смаку. Не завжди приємний смак у випадку з рослинним матеріалом, у молочній середі має надзвичайно важливе значення для здоров’я людини. Наші далекі предки у давні часи помітили, що бродіння, викликане кисломолочними бактеріями, не дозволяє жити в продуктах інших бактеріям, які небезпечні для людини та її здоров’я. Отже, головні властивості молочнокислих бактерій, що корисні для людини:вироблення токсинів — отрути для інших бактерій, що називаються пептидні бактеріоцини, захищають продукти від інших мікроорганізмів та запобігають їхньому виникненню;насичення продуктів молочною кислотою та іншими речовинами, які є безпечними для людини, натомість надають приємного смаку кисломолочним продуктам та сприяють засвоєнню їжі шлунком. Кисломолочні бактерії з давних-давен відігравали важливу роль у збережені молочних продуктів та овочів, у приготуванні тіста, натуральних добрив чи какао.

Номер слайду 9

Найрозповсюдженіші види молочнокислих бактерій. Lactococcus lactis ("лактококкус лактис«) — нерухомі коки, що здатні розкладати цукор на дві молекули молочної кислоти, не утворюючи при цьому газів. Ці бактерії з’являються у звичайному скислому молоці, де вони протягом доби змушують молоко згорнутися.

Номер слайду 10

Найрозповсюдженіші види молочнокислих бактерій. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus («лактобациллус делбреккіі») називається болгарською паличкою. Саме вона — батько й мати всесвітньовідомого йогурту. Назва «болгарська» у цієї бактерії вказує на історію її відкриття. Уперше «болгарська паличка» була виділена з традиційного кислого молока, що називалося «ягурт» (походить від турецького слова «згущений»). Нерухома бактерія має довжину лише до 20 мікронів — у 50 разів менше міліметра. Lactobacillus delbrueckii («лактобациллус делбреккіі») часто поєднується в короткі ланцюжки. Серед інших особливостей «болгарської» бактерії — любов до тепла (термофілія). Бактерія йогурту найкраще росте за температури, вищої за 40 °C.«Болгарська» бактерія набагато краще за попередню згортає молоко — відсоток молочної кислоти становить до 32 грам на літр, що в 5 разів більше, ніж у звичайному скислому молоці. Йогурт виробляється за допомогою бактерій Lactobacillus bulgaricus («лактобациллус булгарікус») та Streptococcus thermophilus («стрептококкус термофілус»). У складі йогурту корисні та легкозасвоювані білки і кальцій, він містить велику кількість вітаміну В, складові йогурту сприяють процесу травлення людини.

Номер слайду 11

Не всі йогурти, вироблені в нашій країні або за кордоном відносяться до корисних. Все залежить від способу приготування і використовуваних компонентів.

Номер слайду 12

Якісний йогурт виробляється на основі знежиреного молока, заквашенного спеціальним чином. Тільки натуральний продукт може приносити користь. А пастеризований йогурт можна використовувати тільки для втамовування голоду і спраги.

Номер слайду 13

Як роблять йогурт?До молока додають "дозу" корисних бактерій. У пастеризоване молоко вводять два види мікроорганізмів- Lactobacillus і Streptococcus thermophilus. Поки молоко не охололо, бактерії роблять з цукру особливу молочну субстанцію, завдяки якій йогурт має незвичайний приємний смак.

Номер слайду 14

Остерігайтесь підробок. Якісний йогурт виготовляють зі свіжого натурального молока і йогуртовой закваски, яка містить встановлену кількість кисломолочних бактерій. Однак необхідно пам'ятати, що на прилавках магазинів дуже часто зустрічається продукт, який має з справжнім йогуртом дуже мало спільного. Він приємний на смак, так як приправлений безліччю ароматичних і смакових добавок, але користі від нього чекати не доводиться.

Номер слайду 15

Як вибрати йогурт Щоб вибрати такий чудодійний йогурт потрібно уважно прочитати етикетку: по-перше, зверніть увагу на термін зберігання, він повинен бути не більше тижня. Якщо термін придатності перевищує 7 днів, будьте впевнені, в продукті є консерванти і його вживання в кращому випадку буде марним. По-друге, дивимося на склад, там не повинні бути зазначені ароматизатори, смакові добавки та консерванти. Також вас повинні насторожити і утримати від покупки, баночки з незвичайними назвами: "йогуртовий продукт", "Фругурт", "біогурт" і т.д. Такі написи свідчать про недобросовісність виробника, який подібною назвою намагається замаскувати свій продукт, і при мінімальних витратах отримати максимальну вигоду.

Номер слайду 16

А чим же корисний справжній йогурт ?Йогурт допомагає організму звільнитися від патогенної мікрофлори, налагоджує процеси травлення, стимулює імунну систему, також йогурт багатий мікроелементами, які необхідні для правильного функціонування організму. У 100 грамах йогурту міститься 25% від денної норми кальцію і 15% норми фосфору.

Номер слайду 17

Як зробити йогурт. Як що вам дуже до смаку такий продукт як йогурт, є сенс спробувати виготовляти його самостійно вдома. Для цього вам буде потрібно молоко, прокип'ячене і остигле до температури 38-40*C. У нього додаємо закваску, яка містить живі бактерії (такі закваски зараз широко поширені і є у продажу) і залишаємо в термосі або йогуртниці на 8-10 годин. Після чого ви отримаєте якісний, натуральний, домашній йогурт, в який можете додати за своїм смаком цукор і фрукти. Приємного апетиту! 

Номер слайду 18

Яка роль вживання йогурту для організму?Згідно з міжнародними стандартами, вважатися йогуртом має право лише продукт, який задовольняє трьом критеріям:1. В якості основного інгредієнта використовується молоко.2. Йогурт є результатом ферментації.3. Ферментація здійснюється з використанням живих мікроорганізмів з сімейства лактобактерій.

Номер слайду 19

Чим корисний йогурт?Йогурт - багате джерело білка, кальцію, калію і вітаміну В. Саме тому він корисний для кісток, серця і судин. Так, в середньому, у склянці йогурту міститься близько 8 грам білка і 400 міліграм кальцію. Йогурт - засіб номер один в лікуванні дисбактеріозу, бо містить в своєму складі корисні для організму бактерії. До того ж, йогурт не містить чистої лактози, а тому може бути гідною заміною молока для людей, які страждають непереносимістю лактози. Зміцнювати імунну систему і регулюванні функцій шлунково-кишкового тракту людини. Споживання йогурту робить здоровішим кишечник: жива і здорова мікрофлора не дає шкідливим і токсичним речовинам «пробиватися» у кров, а виводить їх;Розмірковуючи про те, чим корисний йогурт, не можна не згадати його ефективність у зниженні ваги і нормалізації травлення. Завдяки своїй високій харчовій цінності і низької калорійності йогурт - просто незамінний в дієтичному меню кожної людини. Він прекрасно втамовує голод, покращує метаболізм і постачає нашому організму корисні речовини. Вживання йогурту підвищує працездатність мозку.

Номер слайду 20

Користь йогурту так само полягає в його протизапальних властивостях, які допомагають очищати шкіру і боротися з інфекцією. Кальцію в йогурті дуже багато, і він не тільки підтримує в порядку стан костей і зубів, але й зберігає здоров’я слизуватих оболонок, запобігаючи виникнення раку кишківника — він знижує ризик його розвитку на три чверті (на 75%). Йогурт сприяє кращому засвоєнню інших мінералів і вітамінів і зміцнює імунітет: дослідження показали, що 100-200 г йогурту щодня дозволяють організму активніше виробляти інтерферон та підтримувати діяльність лейкоцитів. Лейкоцити — це клітини крові, а інтерферон — група білків, які борються з вірусами та інфекціями. Йогурт містить корисні пробіотики, є прекрасним продуктом для поліпшення роботи травного тракту. Якщо в людини розлад кишечника або ж є проблеми після прийому антибіотиків, необхідно вживати йогурти, які допоможуть швидко поліпшити стан здоров’я. Йогурт – джерело вітамінів, особливо В2 і В12, кальцію та інших мінеральних речовин. Йогурт — джерело якісного білка (казеїну), який необхідний для правильного функціонування всіх систем організму. Йогурт знижує кров’яний тиск. Недавнє дослідження показало, що регулярне вживання йогурту допомагає вирішити цю проблему.

Номер слайду 21

10 причин оцінити йогурт по заслугах. Йогурт є продуктом, багатим кальцієм. Йогурт пригнічує грибкові інфекції За якістю перетравлення йогурт перевершує молоко. Завдяки йогурту в роботі товстої кишки не спостерігається проблем. Завдяки вживання йогурту поліпшується процес засвоювання інших поживних речовин. Йогурт підвищує захисні сили організму. Корисною властивістю йогурту є здатність відновлювати організм після кишкових інфекцій. У складі йогурту міститься велика кількість білків. Вживання йогурту сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину. Йогурт є результатом "комбінації

Номер слайду 22

Користь вживання натурального йогурту- У складі натурального йогурту відсутні консерванти, барвники, підсолоджувачі та ароматизатори;- У складі натурального йогурту присутній втричі більше білків;- У складі натурального йогурту присутній в два рази більше кальцію.- У складі натурального йогурту присутні "живі бактерії". Даний продукт не містить підсолоджувачів, що зменшує його калорійність. Це робить його більш кращим на тлі магазинного йогурту, навіть якщо для домашнього йогурту використовувалося молоко зі ступенем жирності 6%.

Номер слайду 23

Вживайте йогурт зранку- забезпечує організм необхідною енергією. Вживайте йогурт в обід- покращує травлення, підвищує працездатність, знижує втому. Вживайте йогурт ввечері- активізує перистальтику кишечника, пришвидшує травлення.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Номер слайду 25

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА:https://obuchonok.com.ua/node/898https://kozubenko.net/korisniy-yogurt/https://gdz4you.com/prezentaciyi/inshi/korysni-jogurty-17461/https://dovidka.biz.ua/proekt-korisniy-yogurt/https://vseosvita.ua/library/mini-proekt-prezentacia-korisnij-jogurt-170773.htmlhttps://www.unian.ua/health/country/1069258-chim-korisniy-yogurt-dlya-zdorovya.htmlhttps://subject.com.ua/gdz/biology/6klas/2.html. Наша історія. Інтернет-сайт компанії Данон Україна. Т. А. Скорченко, та ін... Технологія незбираномолочних продуктів. Навчальний посібник, 2005. Йогурт. Вікіпедія. Вільна енциклопедія. Ганна Черкаська. Лауреат премії Нобеля з України. Інформаційно-розважальна веб-платформа UA Modna.

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
8208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку