Проєкт «КВІТНИК МОГО ДИТИНСТВА» () до конкурсу "Квітуча Україна" (4 клас)

Про матеріал
Проєкт «КВІТНИК МОГО ДИТИНСТВА» (презентація) до конкурсу "Квітуча Україна" (4 клас)
Перегляд файлу

        Проект «Квітник мого дитинства»
Ключові компетентності:
* вміння вчитися:
  навчально- організаційні:  своєчасна підготовка; співпраця в групі; перехід від одного виду роботи до іншого:
загально-мовленнєві: зосереджено слухати товаришів; говорити непоспішно, чітко, вільно в процесі діалогу:
загально-пізнавальні: виконувати творчі завдання в контексті навчальних завдань:
*інформаційно-комунікативна: знаходити конкретні відомості; створювати висловлювання з опорою на власний досвід та цікаву інформацію;
* загальнокультурна: діяти згідно прийнятими правилами поведінки:
* громадська: прагнути охороняти природу рідного краю та збагачувати її:
* здоров’я -збережувальна: дотримання санітарно-гігієнічних норм під час роботи:
Мета: Формування екологічної культури особистості, залучення  учнівської молоді до роботи покращення зовнішнього озеленення та ландшафтного дизайну території навчальних закладів,  узагальнити знання учнів про значення природи та квітів  у житті людини; розкрити значення природоохоронної роботи. Очікувані результати: досягти  мети та побачити естетично красиву ділянку біля рідної школи; уміти донести необхідність збереження краси довкілля:
Обладнання: необхідні знаряддя праці та матеріали, рослини та насіння квітів:
Тип проекту: довготривалий (сезонний)
                 Етапи роботи над проектом
*Теоретичний–ознайомити учнів з різноманітними квітами та ландшафтним дизайном;
* Практичний– учні розробляють та презентують власні проекти  створення квіткових клумб;
* Тривалість проекту-довготривалий(сезонний);
* Вікова категорія- 9 клас;

                 Етапи здійснення проекту
 І  етап: Об’єднання  в групи: * зацікавленість ідеєю:
ІІ  етап: Розподіл обов’язків та завдань: *прагнення до пізнання:   
ІІІ етап: Підготовка ділянки та способи ведення агротехнічної роботи:   *взаємодопомога та взаємовиручка:
ІV етап: Створення ландшафтного дизайну та висадження рослин:
*естетичні вподобання:
V етап: Створення  вертикальної клумби: * цікавинки та новинки у дизайні.
    Квіти - енергія життя. Кожна пора року має свій настрій і прекрасна по-своєму. В біологічних ритмах живої природи відчувається течія життя в безмежності часу.  А тому намагаємось створити квітники так, щоб вони були  привабливі протягом всього року. Будь-яку, навіть зовсім непримітну ділянку, можна перетворити на примітну  за допомогою квітучої клумби. Після довгої зими весняні квіти особливо приємні і красиві. Перші квіти в нашій місцевості розпускаються ще на початку березня - це первоцвіти лісу. А тюльпани, жовті нарциси вже можна побачити у квітні. У травні кількість кольорів значно зростає: цвітуть всі сорти нарцисів і тюльпанів, примули, гіацинти та деякі інші багаторічні квіти.
        Велике розмаїття весняних квітів, але перше місце серед них по праву займає тюльпан, яскраві квіти якого не мають собі майже рівних серед вісників весни. Для вирощування яких головне вміти правильно підготувати, зберігати і посадити цибулини. Пахощі цих квітів наповнює квітник неповторним ароматом весни. Щоб розумно розпорядитися територією і грамотно оформити композицію, дизайн квіткових клумб слід починати з розробки проекту. Для отримання очікуваного ефекту процес проектування слід надавати любителям квітів. А чи можна квіти не любити? Ні! У нашій школі квіти люблять всі! Квіти - відіграють важливу роль у житті людини, дитини. А коли ми бачимо багато квітів, то відчуваємо себе молодими, щасливими. Саме такої думки учні нашої школи.
    Щоб результат задовольнив наші очікування і органічно вписався в загальний інтер’єр ділянки, необхідно провести відбір посадкового матеріалу. Клумба - це різновид квітника правильної герметичної форми. Хаотично посаджені квіти можуть порушити суворі абриси, через що вся конструкція буде виглядати безформно і неохайно. Оформлення клумби передбачає цілий комплекс робіт, який з радістю виконують учні нашої школи. Розрізняють такі різновиди клумб:  регулярні;  нерегулярні;  моноклумби; вертикальні; килимові; підняті; клумби-панно.

C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\клумба 2.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\клумба 8.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\клумба 1.jpg

   Місце висадки має бути підготовлено заздалегідь залежно від виду квітника.
У кожного виду є свої особливості висадки. Як правило, дизайн клумб має на увазі підбір рослин по зростанню, відтінку, формі листа і стебла. У центрі композиції висаджуються найбільш високі квіти, по краях - нижчі. Так клумба в цілому виглядає більш декоративною і доглянутою. Будь-яка композиція повинна доповнювати загальний дизайн ділянки. Сучасні клумби - це щось більше, ніж просто звичайне квіткове насадження. Щоб оригінально прикрасити квіткову  ділянку краще завчасно готуватися. А юні молоді «учні-дизайнери» створюють неповторні візерунки, враховуючи колористичні можливості кожної рослини.  Щоб ділянка виглядала сучасно і зі смаком, потрібно підбирати  посадковий матеріал, розробити схему висадки і провести  всі необхідні роботи, а особливо подбати про ґрунт, підживлюючи його органічними та мінеральними добривами. При виборі посадкового матеріалу враховувати особливості ґрунту, клімату і освітлення ділянки. Залежно від  уподобань, підібрати забарвлення і термін цвітіння, приймаючи до уваги умови вирощування та догляду.

 Завжди пам’ятати, що одною з яскравих  прикрас будь-якого подвір’я є, безсумнівно, клумба.
  Клумба – ділянка, зазвичай невелика за розмірами, на якій вирощують рослини так, щоб вони утворювали візерунок або малюнок. За формою побудови вони бувають круглі, овальні, квадратні, прямокутні та фігурні. Клумби – найпростіший, швидкий і економічний засіб для декорування  ділянки. Часто навіть простенька клумба з красивими квітами здатна сильно перетворити простір. Принадність клумби ще й у тому, що для її створення не обов'язково залучати ландшафтного дизайнера, усі цілком здатні створити красиву клумбу своїми руками. Окремо хочеться відзначити килимові клумби, де рослини цвітуть одним суцільним килимом. Щоб вийшов бажаний ефект, рослини саджають дуже близько одна до одної. Килимові клумби часто розміщують на похилій ділянці або на штучно створеній височині, що дає можливість без особливих зусиль милуватися квітковим орнаментом.
  Декорування клумби. Існує кілька нехитрих правил в цьому виді декорування:
  1) Правильний вибір місця:
При виборі місця необхідно враховувати те, чи комфортно буде рослинам на цьому місці, або ні. Місце не повинно продуватися протягами, а також добре висвітлюватися сонцем. І звичайно, місце повинне знаходитися там, де клумба буде радувати око і красиво виглядати.
   2) Розмір клумби:
  Переважно варто робити одну велику клумбу, ніж кілька маленьких, вона буде виглядати ефектніше.
   3) Густота посадки:
  Ідеально виглядає квітник з щільною посадкою – він здається пишним та яскравим. Однорічні рослини дійсно краще висаджувати в міру густо, а ось багаторічні необхідно розсаджувати з урахуванням їх росту на 2-3 роки вперед;
    4) Колірна гамма клумби:
  Особливої уваги заслуговує вибір колірної гами клумби. Щоб зробити  клумбу строкатою, то краще кольорові смуги чергувати з більш стриманими за кольором, наприклад білими, оскільки строката маса викличе відчуття плутанини. Наприклад: використовуючи палітру з ніжними переходами від рожево-червоних до фіолетово-блакитних тонів, клумба відразу ж задає атмосферу життєрадісності.
      5) Висота рослин:
   Дуже неохайно і закинуто виглядає клумба, де рослини ростуть як попало, різної висоти і забарвлення, тому висота рослин строго враховується. Переважно всього вибирати рослини для клумби приблизно однієї висоти, або найвищі поміщати в центр, а далі по колу посадити рослини вистою, яка поступово знижується до країв. У центрі клумби може так само бути посаджено невелике деревце або чагарник, оточений квітами. Якщо клумба прямокутна і прилягає до стіни будинку, то ближче до стіни саджають високі рослини, а ближче до краю – найнижчі. Якщо між газоном з клумбами прокладені доріжки, то найбільш C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квіти 26.jpg
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\клумба 4.jpg
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квіти 22.jpg
низькорослі клумби розташовуються до доріжок найближче.



     6) Клімат і терміни цвітіння
   Необхідно враховувати клімат місцевості і вибирати рослини, які підходять для цього клімату. Найголовніше, потрібно врахувати терміни цвітіння, щоб клумбі рослини зацвіли одночасно і вийшов потрібний візерунок. Або можна підібрати рослини таким чином, щоб весь сезон клумба цвіла, тобто відцвітають одні, зацвітають інші. Так само варто звернути увагу на тип рослин: однорічні, багаторічні. Однорічні рослини радують око своєю чарівністю лише протягом одного сезону, тому кожен сезон їх потрібно міняти. Багаторічники ж залишаються на одному і тому ж місці протягом декількох років. Одного разу посаджені, більшість з них потребує мінімального догляду у вигляді поливу та підживлення.
  

C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квіти 5.jpgC:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квіти 6.jpgC:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\Клумби\DSC_1619.jpg     7) Оформлення клумби
  Щоб підкреслити границю клумби, а також щоб квіти не розросталися за її межі, навколо клумби виривають невелику канавку зі зняттям верхнього шару дерну. Канавку можна засипати піском, щебенем, битою цеглою, битою черепицею. Можна зробити декоративні краї клумби. Для цього по периметру можна вкопати цеглини, прямі кути яких утворюють красиве зубчасте обрамлення, можна вкопати дощечки, шматочки пластику та інших будматеріалів, відходи яких можуть залишатися після будівельних чи оздоблювальних робіт, хоча зазвичай використовується каміння. Для невеликих круглих клумб можна використовувати навіть старі покришки, які необхідно пофарбувати фарбою будь-якого бажаного

 кольору. Притому необхідно враховувати забарвлення обрамлення, щоб воно  гармоніювало з кольором рослин в клумбі.
Зробити квітник  комфортним і естетичним допомагають яскраві квіти, чагарники і сучасний декор. Перш, ніж на ділянці, яка раніше не використовувалася, намагатися щось висадити, необхідно зробити ретельне прибирання. Територію майбутнього квітника перекопують, видаляють траву, бур'яни, коріння чагарників, викорчовують пні. Ґрунт насичується добривами. Для запобігання ерозії та видування насіння додається торф і вапно. Виконуються підготовчі роботи, як правило, восени. Комплекс підгодівлі вибирається відповідно до сортів рослин і вимогами по догляду. До культивування рослин приступають навесні. Якщо на ділянці плануються багаторічники, не забувайте про те, що розміщувати їх варто по росту і кольору, оскільки вони сильно розростаються в ширину і висоту. Для розвитку кореневої системи необхідно значний простір.
Завжди важливо пам’ятати про основні способи ведення правильної агротехнічної роботи, щоб запобігти поширенню різноманітних  хвороб  у  грунт.

                 Основні способи ведення агротехнічної роботи:
*Сівозміна- чергування різних культур; варто враховувати  терміни збереження збудників у ґрунті.
*Витримування правильних строків посадки та збору рослин- коли шкідники не зможуть заподіяти шкоди молодим рослинам.
*Правильна обробка ґрунту і знищення бур’янів і залишків рослин:
Зяблева і передпосівна обробка ґрунту відіграють особливу роль у захисті рослин від шкідників та захворювань.
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\зміна.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\посадка.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\зяблення гр..jpg

Знищення бур’янів — це також важливий етап агротехнічної роботи. *Використання стійких сортів рослин:( сортування і відбору посівного матеріалу)
* Зрошення: (вологість ґрунту, впливає на вміст у землі кисню і солей)
* Внесення добрив:
  Для вирощування сильних і стійких до шкідників рослин необхідно щороку проводити роботи з сортування і відбору посівного матеріалу.
  Облаштовуючи альпійську гірку, клумбу або квітник, враховуйте вимоги рослин до наявності сонячного світла. Деяким необхідна тінь, інші рослини вимагають палючого сонця. Для того, щоб обмежити розростання рослин, приділяйте увагу обрамленню клумби. Крім декоративної функції, якщо в якості обрамлення використовується цегла, декоративний камінь або бетон, виключається вимивання ґрунту. Якщо параметри ділянки дозволяють, можна викласти стежки для переміщення, територію, вільну від квітів, засіяти газонною травою. Доповнять картину живі арки, встановлені біля альтанки-барбекю або на терасі. Як каркас такої конструкції використовується будь-який матеріал, який в достатній кількості є під руками. Це може бути камінь, метал, дерево. Для оформлення живих арок підходять плетисті, в'юнкі рослини: виноград, плющ, троянди, вертикальна гортензія. З рослин що розрослися  можна легко сплести зелений   тунель.
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\альп гірка.jpg  C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\арка 2.jpeg  C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\арка.jpeg Живопліт з витких рослин завжди милує око. Кожна господиня, у якої є ділянка, різними способами її прикрашає. У багатьох є альтанки для літнього чаювання, але мало у кого вони затишні. У всіх є паркани, бетонні або старенькі дерев’яні. Чудова ідея- зробити їх трохи жвавішими. У цьому допоможуть в’юнкі рослини для живої огорожі. Не має значення квітучі вони чи ні, головне, живі. Види належних рослин для живої огорожі. Наприклад: Виноград дівочий — дуже красива рослина, з яскравим, барвистим листям. Посадити цю рослину можна двома способами, за допомогою насіння і відводків. Насіння за три дні до посадки потрібно замочити у воді, для того щоб воно швидше проросло. Потім, на глибині близько одного сантиметра — посадити. Якщо висаджувати відводками, то необхідно прикопати гілочки дорослої рослини землею. Завдяки цьому, у гілки утворюється коренева система. Секатором відрізується відвід від основної гілки і можна його висаджувати в ґрунт. Рослина не примхлива до ґрунту, добре росте в тіні, потребує поливу.
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\виноград дівочий.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\жимолостькапріфоль.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\кампсіс.jpg

Квітучі виткі рослини для живої огорожі. Жимолость капріфоль — це ліана, яка дуже гарно цвіте. Квіти у цієї рослини бувають різних відтінків, для різноманітності можна посадити різних кольорів. Жимолость прекрасно росте в тіні, але на сонці цвіте рясніше. При посадці необхідно враховувати, що це ліана, і тому їй потрібна опора, щоб рослина повзла вгору. Ще величезна перевага в тому, що квіти шалено ароматні, це ідеальний варіант для відкритої альтанки в саду. До ґрунту не вибаглива, але при посадці все ж необхідно додати в канавку трохи добрив.
В’юнкі рослини для живої огорожі Кампсіс — теж квітуча ліана, квіти бувають рожевого, червоного, помаранчевого кольорів. Недолік в тому, що рослина дуже теплолюбна і росте добре лише на сонці. Посадити можна багатьма способами: за допомогою насіння, живців, відводків і кореневою порослю. Насінням немає сенсу саджати, рослина почне рости тільки через вісім років. Відводками можна садити точно так само як і виноград дівочий. За допомогою живців, необхідно зрізати гілочку, на якій буде 3-4 листки, і посадити її в землю, через деякий час вона дасть коріння. І за допомогою кореневої порості — просто відкопати частину корінців, на яких в майбутньому виросте втеча. Плющ — це рослина може бути зеленою або із строкатим листям. До зростання плющ не примхливий, росте на сонці і в тіні. Зростання дуже сильне, тому необхідно періодично підрізати. Плющ садять за допомогою живців, які не потрібно попередньо ставити у воду, вони укорінятимуться в землі. Єдина умова, необхідно періодично обприскувати водою. І це далеко не всі в’юнкі рослини для декорування квітників, а лише невелика їх частина. Це дуже красивий і зручний спосіб зробити шкільний двір красивим, зеленим і «живим», особливо якщо це робиш з своїми друзями та  своїми руками.
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\рутаріус 2.png C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\рутаріус 3.jpg  C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\рутаріус у пні.jpg

Рутарій — незвичайний елемент ландшафтного дизайну.

Сенс терміну «рутарій» криється в англійському слові «root» (у перекладі – «корінь»). Так називають ділянку, оформлену старими пнями, здерев’янілим корінням, корчами, гілками. За допомогою цих підручних матеріалів створюють самостійні ландшафтні ансамблі або використовують окремі структури для оформлення рокарія і квітника. В якості додаткових декоративних елементів використовують рослини, камені і садові скульптури.
Природний матеріал, що використовується для декору коренів, має часом химерні, майже казкові форми. Для його обігравання варто проявити творче мислення. Іноді саме нестандартний підхід робить рутарій яскравою плямою на ділянці.Пристрій цієї незвичайної композиції не вимагає особливих знань і навичок дизайнера, з роботою може впоратися будь-який садівник. Відібравши відповідні примірники, слід очистити їх від кори. Зовнішній шар варто залишити тільки в тому випадку, якщо кора має декоративну цінність. Наступним кроком є обробка всієї поверхні спеціальними засобами, які захищатимуть деревину від пошкодження комахами, грибками і мікроорганізмами. Очищену поверхню пеньків можна покрити лаком. Незважаючи на прозорість, лаки мають різні відтінки – цю якість можна вигідно використовувати. Якщо того вимагає творчий задум, то поверхню можна розфарбувати фарбою. Такий прийом допомагає перетворити корч в «одушевлений» об’єкт – домовика, птицю, гнома. Якщо на корчі збережена кора, лишайники або подушки моху, то можна зберегти природний вигляд і не покривати лаком. Щоб об’ємні деталі рутарія зберігали стійкість, бажано закопати нижню частину на 10-15 сантиметрів в землю. Майданчиком для розміщення може бути зелений килим газону або кам’яниста поверхня. У багатьох композиціях для візуального вигляду використовують декоративно-листяні або красиво-цвітучі рослини. Головний принцип, який важливо дотримати при цьому, кількість і колір рослин не повинні затьмарити головний елемент квітника коренів. Основний акцент в рутаріях робиться саме на деревні компоненти. В якості рослинної складової гармонійно виглядають: очитки, папороті, хости, сантоліни, пеларгонії, настурції і багато інших подібних рослини. Якщо для рутарія використовується великий пень, то можна влаштувати в його порожнині клумбу з однорічних квітів. У цьому випадку, перш ніж висаджувати розсаду квітів, необхідно просвердлити в нижній бічній частині пня отвори для виходу надлишку води. Після цього в порожнину засипають ґрунт і висаджують квіти. Можна просто поставити ємність з квітучими рослинами в поглиблення пня, а порожній простір засипати декоративним каменем.

C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квіти 2.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\колода.jpg C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\квітник 7.jpg

Гідність квітника з коренів полягає в тому, що він може бути досить компактним. Розмістити його можна в будь-якій точці ділянки. Композиція з колодами, корчами і пнями оригінально виглядає біля будинку і у віддаленому куточку квітника чи газону. Але вирішивши влаштувати рутарій, варто пам’ятати, що він не повинен випадати із загального ландшафту.
C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\сантоліна 1.jpg     C:\Users\Ольга Іллівна\Desktop\сантоліна 2.jpg
Сантоліна — чудова рослина для ландшафтного дизайну. Сантоліна-кипарисова трава, або бавовняна лаванда, як іноді її називають, представляє з себе компактний красивий чагарник, який дуже люблять використовувати ландшафтні дизайнери для створення композицій.
           Біологічні особливості
Батьківщиною цієї декоративної рослини є благодатні землі Середземномор’я. На батьківщині, а також в районах з м’яким теплим кліматом, сантоліна є багаторічною вічнозеленою рослиною. Але в Україні зазвичай вирощується, як однорічна.

У ландшафтному дизайні використовується кілька видів сантоліни. Найпоширенішим і популярним серед садівників є Сантоліна кипарисовидна. Саме завдяки їй рослина отримала друге ім’я. Представники цього виду мають добре оформлений щільний кущ заввишки до 60 сантиметрів. Сильно-розсічене ажурне молоде листя має світло-зелений колір. Через деякий час на ньому з’являється опушення, за рахунок чого листя набуває сріблястого забарвлення.
З червня до початку вересня сантоліна цвіте жовтими квітами. Вони, також як і листя, мають декоративний ефект. Крім того, квітучі кущі виділяють приємний аромат. Цей запах дуже не люблять комахи-шкідники, особливо міль. З інших видів в ландшафтному дизайні можна зустріти Сантоліну неополітанську (найвищу серед своїх близьких родичів), Сантоліну зеленувату (має яскраво-зелене листя), Сантоліну пір’ясту (з білими квітами, зібраними в суцвіття у вигляді кошика) і Сантоліну витончену (саму примхливу при вирощуванні). Кожен з цих видів хороший і гарний по-своєму. Використання в ландшафтному дизайні Сантоліна з успіхом використовується в квітниках для створення ажурного сріблястого фону. Її незвичайне листя вдало відтіняє інші декоративні культури. Низькорослі екземпляри підходять для формування бордюру. А більш високі – для живоплоту. Сантоліна добре переносить регулярне обрізування, за рахунок якого підтримує задану форму. Але при цьому варто пам’ятати, що цвісти при такому догляді квіти не будуть. Бавовняна лаванда чудово виглядає в рокарії і уздовж сухих кам’янистих струмків. При бажанні її можна вирощувати як контейнерну рослину, для озеленення балконів, терас і відкритих двориків. Швидке зростання і переносимість сильної обрізки дає можливість вигідно використовувати рослину при створенні композицій бонсай. Поєднання здерев’янілого стовбура і красивого листя в умілих руках створює неповторну красу.
             Агротехнічні особливості
Сантоліна вимоглива до ґрунтових умов. Вона цілком добре росте на кам’янистих або піщаних субстратах. Головною умовою для неї — є хороша аерація і водопроникність ґрунтового шару. В силу своєї посухостійкості культура може переносити легке підсушування ґрунтового кома. У вегетаційний період рослина потребує регулярного помірного поливу. Якщо посушливі дні затягуються, то листя на кущах в’яне. Але сильне перезволоження землі позначається на рослинах набагато більш згубно. В таких умовах у сантоліни жовтіє листя і загниває коріння. Якщо кипарисова трава вирощується в домашніх умовах, або як контейнерна культура, то на зиму її заносять в прохолодне приміщення і значно скорочують полив. В умовах прохолодної зими можна зберегти кущі рослини у відкритому ґрунті, попередньо накривши їх матеріалом, який зберігає тепло (соломою, мохом тощо). Якщо дозволяють умови, то таке укриття можна додатково присипати снігом. Такий догляд може дати шанс зберегти сантоліну, як багаторічну культуру. Щоб рослини зберігали компактну форму куща, їм необхідно підібрати добре освітлене місце. Якщо сонячного світла сантоліні не вистачає, то її пагони витягуються і втрачають декоративний вигляд. Розмножують рослину живцюванням з використанням теплих парників. Заготівлю пагонів проводять в кінці зими – на початку весни. Укорінені живці висаджують на постійне місце у травні.
  Вибираючи місце для квітника або клумби, перевагу варто віддати тому, до якого є доступ з усіх боків. Таким чином буде зручніше доглядати за рослинами, що значно спростить роботу. Площа клумби не повинна бути менше трьох квадратних метрів.  
Моноклумби вимагають наявності одного виду рослини. Це можуть бути айстри, жоржини, троянди або флокси. Гортензії на моноклумбах виглядають не менш шикарно. Рослини можуть бути як однорічними, так і багаторічними.
    Клумби-хамелеони здатні прикрасити будь-яку ділянку. Висаджуються рослини аналогічно традиційним квітникам. Відмінність полягає в тому, що рослини змінюють восени своє забарвлення, за рахунок чого і вид клумби повністю змінюється. Для оформлення хамелеонів ідеально підійдуть агростемма і кореопсис. У первинному вигляді квітник ніжно-бузкового кольору. Ближче до осені клумба придбає жовто-коричневе забарвлення.
    На ділянці, приступаючи до розбивки квітника, необхідно подумати, як спланувати ділянку, які прийоми квіткового оформлення застосувати, де розташувати окремі елементи квітника. Планування може бути правильним (геометричним) або вільним (пейзажне). У першому випадку всі лінії доріжок будуть прямі, клумби - правильної форми (округлі, овальні або інших геометричних обрисів). При пейзажному плануванні доріжки можуть бути звивистими, і пов'язані з ними частини квітника набувають також звивисті обриси тоді  квіти розташовують вільними групами на газонах, біля чагарників та будівель.  На невеликій ділянці квіти краще розміщувати по всій ділянці, хоча б в невеликій кількості уздовж всіх або деяких доріжок, близько лавок, навколо будинку. В загальне квіткове оформлення слід включити також виткі рослини, якими можна закрити стіни, паркан, невеликі альтанки або трельяжі.
   Лінії доріжок, контури клумб, рабаток спершу відзначаються кілочками, між якими натягається шнур, потім вздовж усіх шнурів виймається земля на глибину однієї лопати. Коли контури готові, обробляють клумбу, остаточно прокладають доріжки, готують місця для квітів. Основними елементами невеликого квітника є клумби, бордюри і рабатки. Висота плоских клумб не повинна перевищувати 15 см - більш високі клумби некрасиві. Для кучерявих квітів, наприклад, запашного горошку, можна влаштувати красиву клумбу-конус. Накресліть коло і в центрі його застроміть палицю висотою близько 1 м. По довжині окружності через кожні 6-7 см вбийте кілочки і простягніть від них до палиці щільні нитки. Біля кожного кілочка посадіть горошину. Коли горошок обів'є нитку і зацвіте, вийде різнокольоровий ефектний конус.
  Рослини краще ростуть на сонячних ділянках,  більшість з них світлолюбні і теплолюбні. Ділянку під квіти краще підготувати восени. Для цього потрібно обробити ґрунт на глибину 25-30 см, перекопуючи її на один або два багнети лопати, ретельно вибрати кореневища багаторічних бур'янів, додати перегній і знову перекопати. Потім внести необхідні добрива: гній (4-5 кг на 1 м ²), мінеральні добрива. Але не всі квіти переносять свіжі органічні добрива. Для деяких з них (наприклад, тюльпанів) краще використовувати перегній. Мінеральні добрива вносять перед посадкою або посівом з розрахунку 80-100 г всіх видів на 1 м ² (20-30 г аміачної селітри, 50-60 г суперфосфату і 10-15 г калійної солі). Потім ділянку слід перекопати, ґрунт ретельно розпушити і вирівняти.  
        Новинки та цікавинки у сучасному дизайні.
Варто проявити творчий підхід до оформлення квітника на пришкільній  ділянці, щоб очі раділи яскравим фарбам аж до настання перших холодів.
В сучасних дизайнерів можна побачити різні химерні підвисні  форми квітників. Цікавими є і вертикальні клумби - це не тільки чудові прикраси для будь-якої ділянки землі, а й спосіб заощадити простір. Вони захоплюють своєю незвичністю і різноманіттям форм. Така клумба відмінно підійде для вирощування ампельних сортів петуній, пеларгонії, бегонії, вербени, настурції.
     Квітникарям-початківцям краще все-таки зупинитися на петунії. Це одна із самих невибагливих декоративних рослин, що володіє тонким ароматом і радує своїм цвітінням до пізньої осені.
Для того, щоб створити вертикальну клумбу буде потрібно дротяну сітку або дерев'яний піддон з такою ж сіткою. Каркас може бути різної форми. Після монтажу його необхідно наповнити грунтом. Для оформлення таких клумб оптимальні карликові клумбові рослини. Висаджувати їх варто по всій поверхні каркасу. Внизу - місце для фокусних квітів. Такий квітник займе мінімум місця на ділянці.
Для створення вертикальної клумби знадобиться: * великий пластиковий контейнер для рослин;   *пластикова каналізаційна труба;* садова дротова сітка;
* будівельний скоч; * керамзит (для дренажу); * садова плівка коричневого кольору; * ніж, ножиці; * ґрунт; * саджанці петуній:
      Опис  роботи над  вертикальною клумбою:
1.Відрізок дротяної сітки потрібного розміру встав в контейнер. На дно ємності насип керамзит (товщина шару 1-2 см).
2. Один кінець пластикової труби заклей скочем, а вздовж всієї довжини зроби невеликі отвори.
3. Розмістити  трубу в центрі конструкції.
Поклади плівку всередину конструкції, закріпивши будь-яким зручним способом (пластиковими фланцями, скобами або скочем).
4. Простір між трубою і плівкою заповнити  грунтом.
5. Зробити  в плівці отвори з боків і висади в ґрунт саджанці.
6. Щоб забезпечити полив рослин, достатньо заповнити трубу водою. Волога в ґрунт буде поступово вбиратися через отвори, розподіляючись по субстрату рівномірно і живлячи коріння.

  Через кілька тижнів можна милуватися чудовим цвітінням!
Така клумба дійсно виглядає казково і стане справжньою родзинкою подвір’я!
Створюючи  ландшафти будь-якого призначення у дворах, біля школи, слід дотримуватися таких  принципів, які будуть актуальними завжди:
  1. Мрії повинні збуватися. Якщо мрія – квітник, в наших силах її здійснити.
  2. Ніколи не вибирати між корисним і красивим. Корисне має бути красивим.
3. Ідеї дизайну належать тільки одному квітнику.
4. Дрібниці впливають на остаточний результат. В вибагливості до своєї роботи  вбачати запоруку свого задоволення.
5. Не зупинятися у розвитку. Нові тенденції моди, матеріали, технології мають бути осмислені і використані кожного сезону.
                  Не дарма трудилися- квіти нам згодилися!

               

docx
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
1875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку