Проект "Парк Софіївка - історичний скарб України"

Про матеріал

Загальна площа Софіївського парку в Умані становить 179, 2 га. «Софіївка» є пам'ятником краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII - першої половини XIX століть. Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів (місцевих і екзотичних), серед них: таксодіум (болотяний кипарис), сосна Веймутова, тюльпанове дерево, платан, гінкґо, смерека та багато інших. Парк розташований у північній частині міста Умань Черкаської області, обабіч ріки Кам'янки. Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, польським маґнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і подарований їй до дня іменин в травні 1802 року. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку було призначено польського військового інженера Людвіга Метцеля, а безпосередньо виконали всі роботи в парку кріпаки Уманщини.

Перегляд файлу

                

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4790.JPG

 

 

 

 

 

Автори проекту:  Біла Анастасія,  Цибратенко Аліна – учениці 7-А класу.

 Керівник проекту: Бандуріна Алла Миколаївна, вчитель географії

Мета  проекту:

  • ознайомитися з культурною спадщиною українського народу, із Софіївським парком, його історією, екзотичними рослинами:
  • познайомитися з окремими сюжетами давньогрецького поетичного епосу, покладеного в основу побудови парку;
  • розвивати допитливість, спостережливість, естетичні смаки;
  • виховувати інтерес та любов до природи, уміння бачити і розуміти прекрасне.

 

        Софіївський державний дендрологічний заповідник є зразком пейзажної паркової композиції води, землі, архітектурних споруд і скульптур. Цю мальовничу місцевість називають казковою країною - настільки тут все незвичайне, поетичне і прекрасне.  Ми були зачаровані дивовижними пейзажами, численними фонтанами, штучними гротами й вишуканими скульптурами античних богів і богинь. У надрах цього парку плескається унікальна штучно створена річка, на березі якої можна гарно відпочити. Варто зазначити, що Софіївський парк увійшов у п"ятірку найкращих парків Європи! А в 2007 році «Софіївку» визнано одним із Семи чудес України.

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4777.JPG

       Таку красу прагнуть побачити люди зі всього світу. Нам також вдалося побувати на екскурсії в Умані і відчути всю цю казкову атмосферу на собі.       Загальна площа Софіївського парку в Умані становить 179, 2 га. «Софіївка» є пам’ятником краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII - першої половини XIX століть. Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів (місцевих і екзотичних), серед них: таксодіум (болотяний кипарис), сосна Веймутова, тюльпанове дерево, платан, гінкґо, смерека та багато інших.                                   Парк розташований у північній частині міста Умань Черкаської області, обабіч ріки Кам’янки. Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, польським маґнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і подарований їй до дня іменин в травні 1802 року. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку було призначено польського військового інженера Людвіга Метцеля, а безпосередньо виконали всі роботи в парку кріпаки Уманщини.

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4779.JPG

     У парку можна побачити багато чудасій, наприклад, Фонтан Змія - найкрасивіший і оригінальний з усіх софіївський фонтанів. Він влаштований посеред Нижнього озера. Стовп води заввишки до 20 метрів виривається з широко розкритою пащі гігантської змії. Воістину незабутнє видовище!

          C:\Users\Вход\Downloads\80_big.jpg

    У центральній частині парку розташований Великий водоспад. Вода зривається з висоти близько 15 метрів. Біля підніжжя водоспаду є озеро, на якому живуть білі лебеді.

             

    Парк «Софіївка» відрізняється чудово продуманою системою гідротехнічних споруд: ставків, водоспадів, каскадів, басейнів і фонтанів. Не можна не віддати належне творцям паркового ансамблю. З першого погляду може здатися, що десь має працювати потужна система насосів. Хоча все набагато простіше, якщо не сказати - елементарно. Вода надходить в усі водойми парку по прихованим підземним шлюзам самопливом із Верхнього озера. Завдяки перепаду висот між двома озерами - Верхнім і Нижнім - якраз і створюється необхідний тиск води.

 

       Головна композиційна вісь парку проходить по річищу Кам’янки, де споруджено ряд штучних басейнів та ставів: Верхній - понад 8 га, Нижній – близько 1, 5 га та інші, водоспади (один з них 14 м висотою), шлюзи, каскади, підземну ріку Ахеронт (завдовжки 224 м), водограї (найбільший – до 20 м) тощо. Парк прикрашають штучні скелі (Левкадська (Бельведерська), Тарпейська й інші), ґроти (Венери, «Горішок», «Страху і сумнівів» та інші), павільйони (Флори, Рожевий), альтанки.

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4807.JPG

     На території «Софіївки» можна подорожувати  в екіпажі або верхи на коні, по озеру на човні, гондолі, катамарані або, як ми, на прогулянковому поромі «Софія».

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4830.JPG

       Парк займає досить велику територію. І щоб розгледіти усю красу цього парку, звісно не достатньо провести у ньому три години, але ми встигли побачили основні визначні місця. Будинок творчості вчених,  Тарпейська скеля,  павільон Флори, Венеціанський міст,  Усічена колона, павільйон Фазанчик, Рожевий павільйон, грот страху і сумніву, грот Сцілли, грот Каліпсо, Західний грот – це декілька з тих об’єктів парку, які ми бачили.

 

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4847.JPG

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4815.JPG

      В парку є багато скульптур (статуї Гермеса, Евріпіда, Венери, Паріса, Орфея, бюсти Платона, Арістотеля, Гомера, Сократа та інші), а також водоспади та джерела. В одному з джерел “Срібні джерельця” усі ми виявили бажання умитися.

D:\Фото\Софиевский парк\IMG_4787.JPG

    Дивлячись на цей прекрасний музей під відкритим небом ми дивувались смаку, винахідливості та невичерпної енергії проектувальників та будівельників, що створили  Софіївський шедевр, який гармонійно поєднав у собі досконалість природи та мистецтва.

 

 

docx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
2498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку