Проект по виготовленню кухонного набору "Ялинка"

Про матеріал
З’єднання інструментів у набори є зручним і значно прискорює та полегшує роботу. Це стосується і кухонних знарядь та пристосувань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект по виготовленню кухонного набору Виконавець: Учень 10-го класу ліцею «Голосіївський» №241 м. Києва Невар Максим Керівник: Єременко В.В.

Номер слайду 2

Обґрунтування проекту З’єднання інструментів у набори є зручним і значно прискорює та полегшує роботу. Це стосується і кухонних знарядь та пристосувань. Універсальний кухонний набір, який я вирішив зробити у подарунок мамі буде приємним сюрпризом та помічником.

Номер слайду 3

План роботи з виконання проекту. Обрати тему проекту. Обговорити з батьком необхідність обраного виробу та матеріальне забезпечення. Зібрати інформацію по обраній темі та проаналізувати. Проконсультуватись у вчителя про можливість виконання роботи. Сконструювати власний універсальний кухонний набір. Розробити необхідну документації для виготовлення виробу. Виготовити набір. Оформити пояснювальну записку. Захистити проект.

Номер слайду 4

Короткі історичні відомості Найстаріший столовий прибор це ніж. Як столовий прибор ніж став використовуватись близько 5000 років назад. З плином часу змінювався матеріал, з якого робились ножі, з’являлися нові форми клинка та ручки. Історія ложок теж починається з давніх часів. Люди використовували для виготовлення цього інструменту різні матеріали: кістку, деревину, каміння, глину, ракушки, метал. Слово «ложка» з латинської та давньогрецької мови позначає «раковина равлика», з англійської – щепка. На Русі ложка з’явилася ужитку простих людей раніше ніж в Європі, залишаючись дерев’яною майже до ХХ ст. Виделка з’явилася набагато пізніше, у IХ ст. на Ближньому Сході. Спочатку у виделки було тільки два зубці, вони були прямими, тому її можна було використовувати тільки для наколювання, а не для нагортання їжі. В Південній Європі виделка отримала визнання в ХVIII ст. В Росії виделка з’явилася у XVII ст. і називали її «рогатиною», вильцями, а слово «виделка» закріпилось тільки у ХVIII ст.

Номер слайду 5

Аналіз моделей – аналогів Кухонні набори, як правило мають об’єднуючи елементи – однакову форму, ручки, спільну планку для фіксації або стакан, полицю

Номер слайду 6

Аналіз моделей – аналогів Можливості стакана по набору кухонного знаряддя обмежені. В ньому можна зберігати виделку, лопатку, шумівку, якщо забезпечити стійкість, то і молоток. Але стакан можна перенести.

Номер слайду 7

Аналіз моделей – аналогів Спільна планка набору вимагає закріплення на стіні біля робочого місця, що не завжди можна зробити. Планки здебільшого використовуються для наборів різноманітних дощечок

Номер слайду 8

Аналіз моделей – аналогів Фіксація елементів на них вимагає за свердлування, а для качалки, наприклад, це не підходить, тому що в отвір буде забиватися тісто.

Номер слайду 9

Аналіз моделей – аналогів Полка, закріплена на стіні, може бути місцем об’єднання зовсім інших кухонних елементів: тарілок, чашок, баночок зі спеціями тощо.

Номер слайду 10

Аналіз моделей – аналогів Полочка з планкою значно розширює можливість по об’єднанню кухонних елементів, але ж знову необхідно знайти місце закріплення та зробити так, щоб виготовлений комплект не випадав зі спільного дизайну кухні.

Номер слайду 11

Аналіз моделей – аналогів Цікавою є конструкція зберігання кухонних елементів на стійці з крючками. Конструкція виробу дозволяє легко змінити місце розташування та елементний склад. Саме такою конструкцією я зацікавився.

Номер слайду 12

Теоретичні відомості. Виріб повинен бути універсальним, переносним, простим, зручним, дешевим. Широка підставка забезпечить стійкість. Крючки мають бути зручними для використання та надійно утримувати елементи набору. Ручка у верхній частині виробу служитиме для зміни місця розташування виробу. Циліндрична форма стійки забезпечить можливість використання всього простору навкруги.

Номер слайду 13

Виріб представлено на фотографії та складальному кресленні. Конструкція власного виробу

Номер слайду 14

Виріб представлено на фотографії та складальному кресленні. Конструкція власного виробу

Номер слайду 15

Виріб представлено на фотографії та складальному кресленні. Конструкція власного виробу

Номер слайду 16

Виріб представлено на фотографії та складальному кресленні. Конструкція власного виробу

Номер слайду 17

Підставка основи у вигляді диску виготовлено на токарному верстаті (технологічна карта №1). Конструкція власного виробу

Номер слайду 18

Стійка виточена теж на токарному верстаті, що дозволило зробити кулеподібну ручку у верхній частині для переносу (технологічна карта №2). Конструкція власного виробу

Номер слайду 19

Конструкція власного виробу

Номер слайду 20

Крючки у вигляді штирків, закріплені під кутом і забезпечують надійне утримання елементів набору. Великий діаметр підставки дозволяє закріпити на ній серветницю, а зазор між серветницею та стійкою використати для збереження кухонної дошки. Підвіс таких елементів як лопатка, молоток забезпечується кільцем з мотузки. Конструкція власного виробу

Номер слайду 21

Добір матеріалів, інструментів і обладнання.

Номер слайду 22

Економічний аналіз виробу та міні-маркетингові дослідження. Розрахунок матеріальних витрат Матеріал Витрати матеріалів Відправна ціна, грн Вартість витрат, грн Деревина (сосна) 1000 – 1 м3 1,98 Деревина (сосна) 1000 – 1 м3 0,81 Деревина (бук) 1500 – 1 м3 1,04 Деревина (бук) 1500 – 1 м3 0,68 Деревина (бук) 1500 – 1 м3 0,38 Деревина (бук) 1500 – 1 м3 1,01 Деревина (береза) 1500 – 1 м3 0,05 Фанера 1000 – 1 м2 0,4 Лак 50 мл 60 – 500 мл 6 Клей ПВА 20 мл 10 – 100 мл 2 Електроенергія 2 кВт·год 0,28 – 1 кВт·год 0,56 Оплата праці 6 год 100 за 8 год 75 Разом 89,91 з ПДВ 20% 107,89 Собівартість (орієнтовна) 108,00

Номер слайду 23

Економічний аналіз виробу та міні-маркетингові дослідження. Розрахунок показав, що на матеріали витрачено 15 грн. На собівартість виробу вплинула оплата праці – 75 грн., яку можна скоротити зменшенням витрати часу на виготовлення виробу. Це можливо при поточному виготовленні з використанням пристосувань. З огляду на універсальність виробу, привабливий зовнішній вигляд, екологічна безпечність, він може бути реалізований з прибутком, тобто вище собівартості.

Номер слайду 24

Екологічний аналіз Усі деталі виробу виготовлені з деревини – екологічно чистого матеріалу.

Номер слайду 25

Висновок Виконана робота доставила насолоду та задоволення. Сюрприз для матусі вдався.

ppt
До підручника
Технології. Деревообробка (профільний рівень) 10 клас (Тимків Б.М., Туранов Ю.О., Понятишин В.В.)
Додано
19 жовтня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку