Проект-презентація "Рідкісні та ендемічні види рослин в національному природному парку «Бузький Гард»

Про матеріал
Однією із сучасних тенденцій оптимізації національних природно-заповідних мереж є організація природоохоронних територій поліфункціонального призначення, де б поєднувалась охорона природного біорізноманіття та широкої природоохоронної освіти і виховання. Такими категоріями природно-заповідного фонду в Україні є національні природні парки (далі – НПП).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЕКТ РІДКІСНІ ТА ЕНДЕМІЧНІ ВИДИ РОСЛИН В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ «БУЗЬКИЙ ГАРД» Керівник: Смачко Анжела Сергіївна

Номер слайду 2

Актуальність роботи Однією із сучасних тенденцій оптимізації національних природно-заповідних мереж є організація природоохоронних територій поліфункціонального призначення, де б поєднувалась охорона природного біорізноманіття та широкої природоохоронної освіти і виховання. Такими категоріями природно-заповідного фонду в Україні є національні природні парки (далі – НПП).

Номер слайду 3

Даний проект дозволяє формувати в учнів поняття рідкісні та ендемічні види рослин; ознайомити учнів з їх різноманітністю та значенням для природи та людини; розвиває вміння спостерігати за рослинами, порівнювати, аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, виховує дбайливе ставлення до рідкісних та ендемічних види рослин, бажання оберігати та захищати їх від знищення.

Номер слайду 4

Об’єкт вивчення: рідкісні та ендемічні види рослин в національного природного парку «Бузький Гард». Предмет вивчення: аналіз флористичного різноманіття досліджуваної території в умовах антропогенного впливу.

Номер слайду 5

Мета роботи: дати комплексну характеристику рідкісним та ендемічним видам рослин в національному природному парку «Бузький Гард», здійснити аналіз флористичного різноманіття досліджуваної території в умовах антропогенного впливу.

Номер слайду 6

3авдання: з’ясувати фізико-географічні передумови формування НПП «Бузький Гард»; виявити особливості складу біоти та стану охорони ландшафтного і біотичного різноманіття НПП «Бузький Гард»; підготувати тематичні картографічні матеріали.

Номер слайду 7

Очікувані результати: отримання наукової інформації про рідкісних та ендемічних видів рослин; оформлення виставки малюнків «Рідкісні рослини рідного краю»; вироблення позитивного ставлення до рідкісних та ендемічних видів рослин нашого краю; представлення рефератів; проведення заняття «Рідкісні та ендемічні види рослин національного природного парку «Бузький Гард»; оформлення фотовиставки і слайд-фільму; випуск буклету «Збережемо первоцвіти».

Номер слайду 8

Основні методи використані при дослідженні даної теми: історичний (освоєння та дослідження НПП «Бузький Гард»); картографічний (використання карт різної тематики та створення власних карт); системного підходу (характеристика НПП «Бузький Гард», антропогенний вплив на ландшафти); географічного прогнозу (прогнозування стану рідкісних та фонових видів біоти).

Номер слайду 9

Матеріали: В основу роботи покладені фондові матеріали НПП «Бузький Гард», літературні джерела, наукові публікації, монографічні видання. Особистий внесок: Розроблено тематичну карту, проаналізовано фізико-географічні умови національного природного парку «Бузький Гард», стан збереження флористичного різноманіття досліджуваної території в умовах антропогенного впливу.

Номер слайду 10

НПП «Бузький Гард» є державним об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, належить до державної власності і підпорядкований Міністерству охорони навколишнього природного середовища України.

Номер слайду 11

Територія НПП знаходиться в Арбузинському, Братському, Вознесенському, Доманівському та Первомайському районах Миколаївської області. Загальна площа його території становить 6138,13 га.

Номер слайду 12

Рис.1. Карта-схема розміщення НПП «Бузький Гард»

Номер слайду 13

Усього на території парку відзначено 34 види судинних рослин, які занесені до червоної книги України, 6 – до Європейського червоного списку, 7- Світовий червоний список, 2 – до Бернської конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі, 27 видів – до Регіонального списку охорони Миколаївської області.

Номер слайду 14

Серед «червонокнижних» видів рослин ми виділяємо три основні групи: види, які на території парку зустрічаються часто; види, які на території парку зустрічаються рідко або їх популяції малочисельні; види, які на території парку наводяться за літературними даними чи гербарними зборами і зустрічаються одинично.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Мускарі ( гадюча цибулька занедбана) НПП «Бузький Гард»

Номер слайду 17

Тюльпан бузький НПП «Бузький Гард»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Острів Гардовий (2005 р.) до затоплення порогів водами Південноукраїнського енергокомплексу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Висновки НПП «Бузький Гард» знаходиться в Арбузинському, Братському, Вознесенському, Доманівському та Первомайському районах Миколаївської області. Загальна площа його території становить 6138,13 га. НПП охоплює долину р. Південний Буг від с. Мигія до смт. Олександрівка, а також каньйоноподібні річища рр.Великої Корабельної, Бакшали, Мертвоводу.

Номер слайду 24

Територія НПП відзначається високим біотичним різноманіттям. У складі місцевої флори нараховується понад 1000 видів судинних рослин, 32 з них занесені до Червоної книги України, 4 – до Європейського Червоного списку. 12 рослинних угруповань занесені до Зеленої книги України. Зростає багато прибузьких і причорноморських ендеміків, а також реліктів різних геологічних епох. Відслонення кристалічних порід сприяли формуванню тут своєрідного флористичного комплексу – гранітопетрофітону.

Номер слайду 25

Даний проект реалізується на Всеукраїнському конкурсі «Мій рідний край, моя земля очима сучасності». Дякую за увагу!!!!!

ppt
Пов’язані теми
Екологія, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
14 березня 2019
Переглядів
2536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку