Проект "Різдвяні традиції України та Великої Британії через призму Концепції національно-патріотичного виховання" (конспект заходу)

Про матеріал

Проект "Різдвяні традиції України та Великої Британії через призму Концепції національно-патріотичного виховання" покликаний зацікавити малечу 5 класу пошукати цікаву інформацію про свою Батьківщину та країну, мова якої вивчається в школі, дізнатися про сімейні традиції.

Перегляд файлу

    Проект

 

різдвяні традиції
в Україні та Великій Британії
через призму національно-патріотичного виховання

     5 клас

 

 

                                                     2017

Мета: виховання патріотичних почуттів учнів 5 класу шляхом вивчення  традицій  святкування Різдва в Англії та поглиблення знань щодо святкування Різдва в Україні.

Завдання:

  • Розвивати вміння активно застосовувати англійську мову;
  • формувати особистість учня шляхом використання різних форм роботи: інтерв’ю, драматизація, пошук інформації, використання Інтернету;
  • Виховувати в учнів національну свідомість, налаштованість на осмислення національних культурних цінностей;
  • формувати пізнавальну активність учнів щодо традицій святкування Різдва обох країн; створити умови для прояву ініціативи, самостійності  та креативності;
  • розкрити учнівський  інтелектуальний, творчий  потенціал;
  • оформити результати своєї роботи у вигляді проекту;
  •  орієнтовна тривалість проекту 1 місяць ( листопад ).

СТИСЛИЙ ОПИС ПРОЕКТУ:  учні ОТРИМУЮТЬ  КОНКРЕТНЕ ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ, ПРЕЗЕНТУЮТЬ ЗДОБУТУ ІНФОРМАЦІЮ У ФОРМІ СЛАЙДІВ ДО ЕЛЕКТРОННОЇ ПРЕЗЕНТАЦІЇ :

  • святий миколай;
  • санта клаус;
  • дідух;
  • ялинка;
  • новорічні прикраси;
  • подарунки;
  • декорування;
  • страви;
  • колядування;
  • вертеп.

Навчальні предмети, з якими пов'язаний    освітній проект:

  • англійська мова (базова дисципліна);
  • література (допоміжна дисципліна);
  •  інформатика (допоміжна дисципліна);
  • українська мова (допоміжна дисципліна);
  •  музика (допоміжна дисципліна);
  • прикладне мистецтво (допоміжна дисципліна).

Обладнання: проектор, комп’ютер, ялинкові прикраси, виготовлені власноруч.

очікувані результати:

  • виховати повагу до традицій своєї країни  та великої британії;
  • виховати бажання зберігати та передавати з покоління у покоління традиції свого народу;
  • навчити дітей працювати у команді;
  • навчити дітей працювати над створенням проекту;
  • виховати акторські здібності;

 

 

 

 

 

 

 

                                        Перебіг заняття

Картинки по запросу і чужому научайтесь й свого не цурайтесь

 

 

 

 

 

- сьогодні ми  вам  покажемо, що різдвяні традиції України та великої британії дуже схожі, а подекуди, навіть, ідентичні. ідея виконати цей проект з’явилася, бо:

  • цього року вперше у нашіій країні почали святкувати саме католицьке різдво 25 грудня;
  • все, що стосується великої британії є цікавим та важливим , адже мову цієї країни ми вивчаємо  із року в рік;
  • шукаючи матеріали щодо святкування різдва в англії та порівнюючи їх з традиціями в україні, діти краще вивчать свою історію і культуру. а це дуже важливо для виховання  поваги та любові до своєї батьківщини та народу.

отже, наша робота.

 

святий миколай

   Святий Миколай обдаровує подарунками лише добрих та вихованих дітей. За легендою, він залишив у сім’ї, яка його прихистила, золоті яблука у черевику перед каміном. Це було дуже давно, тому Святий Миколай вважається першим Дідом Морозом. Він їздить на коні, одягнений в митру і білу єпископську мантію. Його завжди супроводжує святий Петро, який за спиною несе мішок з подарунками для слухняних дітей, а в руках - різки для непослухів.

 

санта клаус

   Санта Клаус або просто «Санта» – це старий чоловік, який теж приносить подарунки до будинків гарних дітей в ніч на 25 грудня.

   Санта, зазвичай,  зображується огрядним веселим дідусем з білою пухнастою бородою. Він одягнений у червоний костюм з білим хутром та рукавички, чорні чоботи та підперезаний чорним шкіряним ременем. За легендою,  Санта живе на Північному полюсі з чарівними ельфами та дев’ятьма літаючими оленями.

 

дідух

   Дідух — це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон - його основні складові. Солом'яний оберіг — це дух предків, дідів, збереження традицій і пам'яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі.

   Традиція ставити в оселі на покуті дідуха походить ще з дуже давніх часів. У дохристиянських віруваннях він був утіленням бога Коляди, символом пам'яті про предків. Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».

   Звичай ставити в хатах ялинки прийшов в Україну із західноєвропейських країн після Другої світової війни.

 

ялинка

   Традиція використовувати ялинку як атрибут Різдва ховається корінням в далеке минуле. Вважається, що предками нинішніх англійців були Друїди, які використовували гілочки вічнозеленого деревця для прикрашання своїх домівок та громадських будівель під час святкування зимового сонцестояння. З роками цю традицію було видозмінено християнами. І ялинка стала чи не найважливішою гостею на Різдво.

 

новорічні прикраси

   Новорічні прикраси у наших країнах теж дуже схожі: це зірочки, які символізують небесні світила, кульки, які символізують сонечко, тепло і безкрайність, янголики, фрукти, цукерки…

 

подарунки

   Ідея дарувати подарунки на Різдво з’явилася з народженням Ісуса Христа. Адже привітати його з народженням прийшли три мудреці, які принесли подарунки.

  В Україні традиційними подарунками вважаються символи Різдва - різдвяні вінки зі свічками, всілякі зірочки, янголята, і, нарешті, звичайні різдвяні листівки.

   Звичай складати дарунки в панчоху або шкарпетку має таке пояснення: «Різдвяний дід» подорожував повітрям і потрапляв у будинки через димар. Спускаючись в один з будинків, він упустив декілька золотих монет в шкарпетку, яку повісили сушитися над вогнищем. З тих пір британці розвішують над каміном чи на стіні величезні яскраві «різдвяні» шкарпетки в надії, що Санта щось їм подарує.

   На Різдво всі обмінюються дарунками і надсилають один одному вітальні листівки.

 

декорування

   Різдвяний “павук” — традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні  свята, виготовлена з соломи. Таких “павучків” вважають оберегом та символом Всесвіту. Їх підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палаючої печі — великий «павук» повертався в різні боки.

   Особливе місце посідають свічки в оселях українців на Різдво. Вони були і є обов’язковим атрибутом Різдва в Україні, як і жмутики полину (захист від  лихого).

    А у британців такою «зброєю» є гостролист. Звичай розвішувати віночки з гостролисту на вхідних дверях вони перейняли у скандинавів.

   Особливе місце у декоруванні осель на Різдво посідають ліхтарики, адже вони дарують подвійну радість: світло та красу. Спочатку це були просто свічечки, як і в Україні. Але згодом з метою уникнення небезпеки пожеж англійці відмовились від них. У наш час існує величезна кількість різдвяних ліхтариків, які із задоволенням використовують і українці, і англійці.

 

страви

    За традицією, на Святвечір (Різдво) готують 12 пісних страв. Традиційно 12 страв готується тому, що вважається, що впродовж року місяць "обходить" 12 разів землю. Кожному місяцю українці присвячують по одній страві.

   Головною на столі у Різдвяну ніч є кутя (варена пшениця, до якої додають мак, мед, родзинки, волоські горіхи).Обов’язково готували узвар (узвар (відвар з сушених фруктів). 

 Традиційною стравою різдвяного столу британців є пиріг із сухофруктами. Рецепт цього пирога (кексу) передається з покоління у покоління. Без цього пирога, як і без ялинки, Різдво у наших друзів неможливе. У нього також кладуть декілька монет. Вважається, що вони принесуть успіх тому, хто їх знайде в своєму шматочку пудингу. Важливими також є індичка, паштет та імбирне печиво.

   Солодкі «ціпочки» – солодощі, зварені з цукру, вперше з’явились в Європі в кінці XVI ст. Вони були, здебільшого, червоно-білі, нагадуючи «ціпочок» (анг. літеру J).

   В обох країнах це – сімейне свято і всі повинні бути вдома цього вечора. За звичаєм, для родичів і інших відсутніх членів сім'ї ставлять на столі тарілки.

 

колядування

   Після Святої вечері люди збирались на колядування.

(діти виконують українську колядку «добрий вечір, тобі, пане господарю…»)

   В Англії також існує традиція різдвяних вуличних пісень.  Бродячі музиканти їздили в замки і багаті будинки, сподіваючись в обмін на пісню отримати гарячу їжу або гроші. Різдвяні колядки та, зокрема, колядування у Старому Світі  - це поєднання співу та танців, яке представлялось на усіляких святах протягом року. Коли ж було установлено остаточну дату святкування 25 грудня, всі колядки тепер виконувались тільки цього дня. (ДІТИ ВИКОНУЮТЬ англійську КОЛЯДКУ «We wish you a merry christmas»)

 

вертеп

   Давню традицію мають і українці, і британці  - від Різдва виступати з вертепом. Вертеп — веселе різдвяне дійство з піснями-колядками, жартами, короткими виставами, яке влаштовували мандрівні музиканти й актори. (діти презентують уривок з вертепу)

   а зараз давайте послухаємо про різдвяні традиції в наших родинах.

   отже, ми дізналися, що…

 

                                      квест

(За кожну правильну відповідь учень прикрашає ялинку своєю новорічною прикрасою)

  1. Ім’я «різдвяного діда» англійською мовою.
  2. На чому галасає Санта Клаус?
  3.  Коли ми святкуємо Різдво в Україні?
  4. Коли британці святкують Різдво?
  5. Яка страва є головною на різдвяному столі в Україні?
  6. Чому на Україні на Різдво готують 12 страв?
  7. З якою метою на різдвяному столі залишають кутю і інші святкові страви?
  8. Чи є колядування у Великій Британії?
  9. Яка страва є головною на різдвяному столі у Великій Британії?
  10.  Яка українська колядка є дуже популярною у Великій Британії?
  11.  Що таке колядка?
  12.  Що таке вертеп?

   на завершення мультфільм «Щедрик», після перегляду якого ви маєте здогадатись про послання авторів, яке вони закодували для нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  використані джерела

 

C:\Users\Admin\Desktop\Мій досвід\Виховання\Різдвяні традиції, 2017\IMG_20171218_135540.jpg

 

docx
Додано
30 січня 2018
Переглядів
1744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку