Проект"Шкідливий вплив пластикових пакетів на навколишнє середовище"

Про матеріал
Метою проекту було привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами. Однією з найбільш серйозних екологічних проблем України сьогодні можна вважати проблему утилізації і переробки різних відходів. У країні діє близько 800 офіційних звалищ, загальна кількість сміття на яких перевищила 35 млрд. т. Щорічно ця цифра зростає ще на сімсот-вісімсот тисяч тонн. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів, загальна площа всіх полігонів з відходами вже займає 4% площі України. Речовини, які виді-ляються в результаті хімічних реакцій на полігонах твердих побутових від-ходів, здатні перетворити територію України на одну суцільну зону екологі-чного лиха. Адже небезпечні хімічні речовини і бактерії просочуються в ґрунт, потрапляють в повітря та ґрунтові води, отруюючи життя на відстані десятків кілометрів від звалища.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект- дослідження

 

 

 

 

 

ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ ПЛАСТИКОВИХ ПАКЕТІВ

НА  НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………………… 3

РОЗДІЛ 1. ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ ПЛАСТИКОВИХ ПАКЕТІВ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ……………………………………………………….4

1.1 Історія виникнення поліетиленових пакетів………………………………4

1.2 Факти, які має знати кожен…………………………………………………4

1.3 Шкода для екології………………………………………………………….5

1.4 Небезпека для людей………………………………………………………..5

1.5 Світове товариство проти використання поліетилену……………………6

 

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДНИЦЬКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА

2.1 Дослідження сортування сміття у нашому місті……………………..…6

2.2 Аналіз анкетування…………………………………………………………6

2.3  Поради,щодо  зменшення шкідливого впливу поліетиленових пакетів на довкілля…………………………………………………………………………..7

Висновки…….……………………………………………………………………8

Список використаної літератури……………………………………………….9

Додатки…………………………………………………………………………10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Вступ

Пластиковий пакет давно ввійшов у наше життя як звичний предмет побуту настільки, що мало хто задумується, звідки він береться й куди зникає після використання. Зазвичай похід до супермаркету завершується значним поповненням домашньої колекції пластикових пакетів різного розміру, більшість із яких зовсім скоро відправляться на звалище.

Актуальність теми полягає в тому, що на сьогоднішній день світова спільнота не на жарт стурбована такими екологічними проблемами, як забруднення атмосфери та водного середовища, виснаження та забруднення грунтів, вирубка лісів, знищення здатності природного середовища до самоочистки та самовідновлення, проблемою переробки  сміття тощо. Тому я розгляну лише один її аспект, але той, який щодня породжує тони сміття на багато-багато років.

І це – пластикові пакети. Лише за 2010 рік біля 20 мільярдів пакетів використали в світі.

Мета моєї роботи: привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами, обґрунтувати важливість правильної їх утилізації з метою подальшого використання.

Завдання роботи:

     дослідити проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими пакетами;

     з′ясувати, як вирішується дана проблема у світі та у нашому місті;

     провести анкетування серед однокласників та їх батьків щодо даного питання;

     проаналізувати отримані результати;

     розробити рекомендації щодо зменшення забруднення навколишнього середовища пластиковими пакетами;

Об’єкт дослідження: пластикові пакети.

Предмет дослідження: вплив пластикових пакетиків на довкілля, застосування використаних пластикових пакетів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

РОЗДІЛ І

 Шкідливий вплив пластикових  пакетів на навколишнє середовище

  1.    Історія виникнення поліетиленових пакетів.

 Раніше, буквально якихось 100 років тому, практично все побутове  сміття, яке викидала людина, з часом розкладалось, гнило та спричиняло мінімальний вплив на навколишній світ. І взагалі викидали на смітник дуже обмежену кількість сміття. Практично все знаходило своє застосування в господарстві. Зовсім інша справа – зараз. Кожен українець, за різними оцінками щороку викидає 300-400 кг сміття в рік! І ця цифра невпинно зростає. За деякими даними  пластикові пакети складають до 6% всіх відходів.

Пластикові пакети, якими ми звикли користуватися в супермаркетах, зазвичай виготовлені з поліетилену. Поліетиленові пакети з'явилися в середині 50-х років в Америці і відразу ж завоювали величезну популярність. Коли пластик увійшов в наше повсякденне життя, це здавалося революцією – зручно, практично, дешево.

Насправді, їх вигадали не як шкоду. Коли винайшли поліетилен, він видався великим благом і не в останню чергу – для харчової промисловості.

У 1977 році пакети вже з’явились у супермаркетах.
         Виробництво пакетів з пластику — прибутковий бізнес. Прозорі одноразові мішечки зробили справжню революцію, і ними стали користуватися повсюдно.

1.2 Факти, які має знати кожен:

1. 1977 – рік появи пакетів у супермаркетах.

2. 160 000 пластикових пакетів використовуються в світі щосекунди.

3. 5 трильйонів пакетів виробляється на рік.

4. Пластик є штучно синтезованою сполукою, період розпаду якої триває до 1000 років.

5. Пластиковий пакет забруднює навколишнє середовище, коли починає розпадатися - мікрочастинки просочуються в ґрунт, несучи отруту для рослин.

6. У середньому одна сім’я використовує 15 пакетів за один похід до супермаркету.

7. Від 1% до 3% пакетів піддаються вторинній переробці по всьому світі.

8. Пластикові пакети - поширена причина загибелі морських тварин, котрі плутають їх із їжею.

9. Велика тихоокеанська сміттєва пляма – величезне скупчення сміття, в т.ч. і поліетиленових пакетів.

10. Пластик виробляється з невідновлюваних ресурсів, таких як нафтопродукти та природній газ, видобуток яких шкодить довкіллю.

Середня тривалість життя одного пакету становить близько 100 років, хоча використовуємо ми його лише 20 хвилин.
          Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром по території країни, так як рівень їх переробки становить менше 1 %. Від пакетів щороку помирає близько одного мільйону птахів та 100 тис. тварин. Також вони становлять загрозу людському здоров’ю, так як їх частки можуть

 

5

потрапляти у харчі та воду.

При цьому, для виробництва пакетів використовують невідновлювані ресурси – 35 л нафти на 1000 пакетів.
                                         1.3 Шкода для екології

        Екологи всього світу пишуть про шкоду пластикових пакетів. Трильйони тонн поліетилену щороку опиняються на смітнику, заражаючи землю токсичними речовинами.

Природним шляхом, вони розкладаються протягом від 100 до 500 років, тому, якщо не зменшити їх виробництво, вся планета незабаром буде завалена використаними пакетами.

Спалювати таке сміття небезпечно. У процесі горіння в атмосферу викидається величезна кількість шкідливих речовин, які забруднюють повітря та руйнують озоновий шар.

Вторинна переробка відходів розвинена слабо. За даними екологів, через неї проходить всього 1 відсоток поліетилену на планеті.

Легкі пакети миттєво переносяться вітром на значні відстані, забруднюючи річки, ліси і гори. Тонни пластику щорічно потрапляють у Світовий океан. Там є дві величезні сміттєві ділянки, куди протягом зносить масу відходів життєдіяльності людини. Загальна площа скупчення сміття в них перевищує територію США. Щорічно розмір плям збільшується.

Пластикові пакети — причина загибелі ссавців, птахів і риб. Яскраву упаковку вони приймають за їжу, проковтують і гинуть.

Над вирішенням цього питання, до речі, у світі зараз теж активно дискутують. Якщо покупці відмовляться від використання пластикових пакетів, їм доведеться використовувати інші види сумок, які також шкодять довкіллю. Наприклад щільніші і цупкіші пакети, виготовлені з тканини або пластика, можуть більшою мірою шкодити навколишньому середовищу, ніж стандартний пакет із супермаркету. Щільний пластиковий пакет, за цими підрахунками, повинен використовуватися чотири рази, а бавовняна сумка – щонайменше 131 раз. Але альтернативи все ж існують: паперові та полотняні сумки багаторазового використання; пакети, які біологічно розкладаються і придатні для "компостування" та різні види екомішечків. 

1.4 Небезпека для людей

Про те, що поліетиленові пакети можуть завдати шкоди здоров’ю, мало говорять у відкритих джерелах, але це дійсно так. Адже в їх виробництві використовується свинець. Цей метал неймовірно токсичний. Його скупчення в організмі спричиняє розвиток багатьох захворювань.

В цілях реклами на поліетилен часто наносять логотипи фірм, виготовляючи пакети яскравого, помітного кольору. Люди загортають у них їжу, не замислюючись, яка фарба використовується. А в її складі часто присутні токсини, згубні для людини.

Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Давно доведено, що зберігання їжі в поліетилені не приносить користі.

Особливу шкоду приносять напівфабрикати. Багато виробників рекомендують розігрівати і готувати їх прямо в упаковці, хоча вчені довели, що під

6

впливом високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ.

 

1.5 Світове товариство проти використання поліетилену

У деяких країнах світу забороняється повністю використовувати поліетиленові пакети або вводяться обов’язкові обмеження.

Тим часом, кожен житель нашої планети може зробити свій внесок у захист навколишнього середовища від поліетиленових пакетів. Велику популярність набирають екологічні сумки, зроблені з натурального матеріалу. Вони легкі, зручні, ними можна користуватися тривалий час.

Щоб гори поліетилену не забруднювали Світовий океан, його бажано віддавати на переробку.

Якщо кожна людина внесе свій внесок, ми зможемо зупинити знищення Світового океану відходами, очистимо землю від токсичного сміття, повернемо чистоту і здоров’я планеті. Адже це наш єдиний і неповторний будинок.

РОЗДІЛ 2

2.1 Дослідження використання поліетиленових пакетів у повсякденному житті.

З метою вивчення питання щодо шкідливого впливу пластикових  пакетів на навколишнє середовище , нами було проведено дослідження серед учнів та батьків 3 класу КНВК №13. Кількість респондентів – 31 учень та 25 батьків.

Дослідження, яке ми проводили включає в себе два компоненти:

І. Спостереження  за  сортуванням сміття у нашому місті.

ІІ. Анкетування учнів та батьків, щодо користування пластиковими пакетами.

Спостереження здійснювалося за такими параметрами: сортування сміття у нашому місті, стихійні сміттєві звалища, пункти прийому пластику, вивіз несортованих побутових відходів.

За результатами  першої  частини  дослідження,  ми подаємо протокол спостереження за сортування сміття у нашому місті.

                                                                                                      Таблиця 1

Протокол спостереження за сортування сміття у нашому місті

Фіксоване явище

Кількість

контейнерів

Відсоткове значення

Сортування сміття у нашому місті

102

10%

Стихійні сміттєві звалища

7

12%

Пункти прийому пластику

55

14%

Вивіз несортованих побутових відходів

998

64%

Внаслідок обробки та якісного аналізу всіх даних цього протоколу, ми дійшли  висновку, що більшість сміття у нашому місті не сортується, виявлені стихійні звалища, пунктів пройому пластику недостатньо. (Схема 1).

 

7

     Схема 1
        Другою складовою нашого дослідження було анкетування, проведене серед учнів та батьків класу, щодо користування пластиковими пакетами.

В анкетуванні взяло участь 31 учень та 25батьків. Мета проведення ‒ з’ясувати чи готові мешканці нашого міста зменшити використання поліетиленових пакетів через їх шкідливий вплив на довкілля.

 У процесі проведення анкетування кожен респондент  отримав опитувальник, який складався із 5 запитань (Додаток А).

 Опрацювавши результати цього опитування, ми зробили висновки про те, що майже всі батьки і учні щодня використовують пластикові пакти 93 %,

паперові -  4%, тканинні – 3%, на питання, щодо інформації  про забруднення довкілля поліетиленовими пакетами і розкладання їх сотнями років 89 % відповіли стверджено, а 11 % вказали, що не володіли такою інформацією. Опитування показало, що  всі 100 % готові відмовитися від  використання поліетиленових пакетів та одноразового посуду, щоб не завдавати шкоди навколишньому середовищу. На запитання «Що треба змінити  на вашу думку з приводу сміття на території  нашого міста?»  74% відповіли, що необхідно окремо сортувати сміття, а 26%  - заборонити використання пластикових пакетів.

Таким чином, піддавши аналізу результати анкетування, можемо зробити висновки, що більшість учнів та батьків готові відмовитися від використання пластикових пакетів, щоб не шкодити навколишньому середовищу.

Заборона використання або хоча б його часткове обмеження буде сприяти до раціонального використання пластикових пакетів, а зменшення потрапляння цього виду відходів у навколишнє середовище.

Долучившись до акції «Чисте довкілля» учні нашого класу прибрали територію занедбаного стадіону, що знаходиться неподалік від школи. Було зібрано 5 мішків пластикових пляшок та поліетиленових пакетів. Залучивши до акції батьків, все було здано до пункту прийому вторинної сировини для переробки. Також учні та батьки частково відмовилися від використання пластикових пакетів. На уроках трудового навчання власноруч були виготовлені паперові пакети. Учні класу брали участь у міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру» та отримали в подарунок тканинні пакети, які використовують за потреби.

8

Висновки

Метою моєї роботи було привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами.

Однією з найбільш серйозних екологічних проблем України сьогодні можна вважати проблему утилізації і переробки різних відходів. У країні діє близько 800 офіційних звалищ, загальна кількість сміття на яких перевищила 35 млрд. т. Щорічно ця цифра зростає ще на сімсот-вісімсот тисяч тонн. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів, загальна площа всіх полігонів з відходами вже займає 4% площі України. Речовини, які виділяються в результаті хімічних реакцій на полігонах твердих побутових відходів, здатні перетворити територію України на одну суцільну зону екологічного лиха. Адже небезпечні хімічні речовини і бактерії просочуються в ґрунт, потрапляють в повітря та ґрунтові води, отруюючи життя на відстані десятків кілометрів від звалища.

 Тривалість життя пластикового пакету складає у середньому 25 хвилин, потім він відправляється в сміттєвий кошик. Така доля більшості поліетиленових пакетів. Німецька екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH) підрахувала, що у світі щорічно використовується трильйон пакетів із пластику. Найжахливіше, що час розкладання пластику складає кілька сотень років – для порівняння, паперовий квиток на автобус розкладається протягом декількох тижнів. Уявіть собі, що все це сміття з пакетиків опиняється в просторі, пластик є скрізь! Тому, вважаю, що запакувавши його, ми частково уникнемо  глобальної проблеми.

Дослідивши дану проблему, проаналізувавши інформацію з різних джерел, я також виявила, що використані пластикові пакетики краще не викидати у сміття, а здавати на переробку з метою подальшого їх застосування у різних галузях промисловості, сільському господарстві. Можна запропонувати такі практичні рекомендації, направлені на вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища:

1.Збільшити кількість сміттєвих контейнерів у місцях активного скупчення людей.

2.Побудувати  заводи по переробці  певних  груп відходів.

3.Підвищити контроль за викидами шкідливих речовин в навколишнє середовище.

4.Введення штрафних санкцій за вивезення сміття на непризначені для цього території.

5.Запровадження використання переробленого сміття у подальшому виробництві.

 Отже, дане дослідження допомогло нам з’ясувати актуальність проблеми забруднення навколишнього середовища .

 

 

 

 

 

9

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.NOLAN iTU, Поліетиленові пакети – Аналіз податків та впливу на оточуюче середовище, 2002 р.

2.http:www.marm.es/es/calidad-y-evaluacion-ambiente/temas/informacion- ambiental-indicadores-ambientales/ 2_7Residuos_tcm7-161525.pdf

3.Потіш А.Ф., та ін.. Екологія: основи теорії і практикум. – Львів: «Новий Світ-2000», «Магнолія плюс», 2003. (с. 231-232).

4. Сергій Сухарев, Степан Чундак, Оксана Сухарева. Основи екології та охорони довкілля : Навчальний посібник. Мін-во освіти і науки України, Ужгородський нац. ун-т. — К. : Центр навчальної літератури, 2006. — 391 с. : табл.

5.М. Кисельов. Екологія // Філософський енциклопедичний словник / В. І. Шинкарук (голова редколегії) та ін. ; Л. В. Озадовська, Н. П. Поліщук (наукові редактори) ; І. О. Покаржевська (художнє оформлення). — Київ : Абрис, 2002. — 742 с.  1000 екз.  ББК 87я2.  ISBN 966-531-128-X.

6 .Федоренко О. І., Бондур О. І. Основи екології. // Підручник—К.:Знання, 2006.—544с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Анкета

1.Перевагу яким пакетам надаєте?

А) Паперовим

Б) Поліетиленовим

В) Тканинним

Г) Ваш варіант _____________________________________________

 

2.Чи знаєте Ви, що один поліетиленовий пакет забруднює довкілля і розкладається у сотні років?

А) Так, знаю

Б) Ні, не знав

 

3. Чи готові Ви зменшити використання поліетиленових пакетів та одноразового посуду?

 А) Так, готовий повністю відмовитися

 Б) Готовий зменшити використання

 В) Ні, не готовий відмовитися

 Г) Взагалі їх не використовую

 

4.Що треба змінити  на вашу думку з приводу сміття на території нашого міста.

А) Заборонити використання пластикових пакетів

Б) Окремо сортувати сміття

В) Ваш варіант

5. Чи вважаєте Ви, що екологічна ситуація у нашому місті впливає на Ваше життя і здоров’я?

А) Так

Б) Ні

 

 

 

Додаток Б

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

 

Додаток В

 

Картинки по запросу екокарта Сортування сміття у Кривому Розі 

docx
Додано
17 травня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку