Проєкт "Видатні вчені-фізики"

Про матеріал
Додаткова інформація для ознайомлення учнями на уроці фізики. За підручником Бар'яхтар.
Перегляд файлу

Найвідоміші вчені-фізики та їх відкриття

До уроку фізики

Підготував учень 7-Б класу

Старокостянтинівської

 ЗОШ І-ІІІ ступенів

Хрипун Владислав

2021-2022 н.р.                                                                                        20.09.2021р.

 

Учений:

Країна, роки життя

Основні відкриття:

Демокрит

Демокрит - Wikiwand

Країна: Стародавня Греція

Роки життя: близько 460 р. до н.е. – близько 370 р. до н.е.

Основні відкриття: розвинув учення про атомно – молекулярну будову речовин, та висунув ідею про неподільність атомів.

Найвідоміші учні: Гіппократ, Метродор Хіоський, Протагор і Анаксарх.

Архімед

Credit: Popperfoto/Getty Images/Popperfoto

Країна: Стародавня Греція

Роки життя: близько 287 р.до н.е. – близько 217 р. до н.е.

Основні відкриття: досягнення гідростатики, статики та пояснення принципу важіля. Йому приписують винайдення новаторських механізмів, включно з гвинтовим насосом та облоговою машиною. Сучасні експерименти перевіряли твердження, що його машини могли піднімати у повітря кораблі і спалювати їх за допомогою дзеркал.

 

 

 

 

Блез Паскаль

Блез Паскаль - афоризмы, цитаты и высказывания

 

 

 

Країна: Франція

Роки життя: 1623 – 1662 р.р.

 

 

 

Основні відкриття: один із засновників математичного аналізу, теорії ймовірностей та проективної геометрії. Автор основного закону гідростатики. Відкрив формулу біноміальних коефіцієнтів

Арістотель

Аристотель — Википедия

Країна: Стародавня Греція

Роки життя:

384-322 рр. до н.е

Основні відкриття:

У фізичних трактатах «Фізика», «Про походження і знищення», «Про небо», «Про метеорологічні питання», «Механіка» та інших він виклав свої уявлення про природу і рух, що підсумовують розвиток античної науки впродовж 15 століть. Фізика в нього у своїй основі умоглядна. Первинними якостями матерії він вважав дві пари протилежностей «тепле — холодне» і «сухе — вологе», основними (нижчими) елементами, чи стихіями, — землю, повітря, воду і вогонь (своєрідна «система елементів»), що є різними комбінаціями первинних якостей; з'єднанню холодного із сухим відповідає земля, холодного з вологим  вода, теплого із сухим  вогонь, теплого з вологим — повітря. П'ятим, найбільш довершеним елементом Арістотель вважав ефір.

Роберт Гук

Роберт гук краткая биография.

 

Країна життя:

Англія

Роки життя:

1635-1703 рр.

Основні відкриття:

Роберт Гук став відомий своїм відкриттям закону пружності. Також саме він увів термін клітина для визначення найменшої частинки живого. Гук разом із Робертом Бойлем створив вакуумний насос, що використовувався в експериментах Бойля з газами.До відкриттів Гука належать відкриття пропорційності між пружнимими розтягами, стисканнями й згинами, і напруженнями, що спричиняють їх (закон Гука), правильне формулювання закону всесвітнього тяжіння (пріоритет Гука оскаржувався Ньютоном, але, мабуть, не в частині формулювання; крім того, Ньютон стверджував про незалежне й більш раннє відкриття ним цієї формули, яку, проте, до відкриття Гуком ніде не розміщав).

Джеймс Прескотт Джоуль

Джеймс Прескотт Джоуль - Биография

Країна життя:

Англія

Роки життя:

1818-1889 рр.

Основні відкриття:

 Відкрив закон збереження енергії та сформував перший закон термодинаміки. Відкрив явище магнітного насичення феромагнетиків.

Він першим обчислив швидкість руху молекул газу і встановив її залежність від температури, тиск газу вважав результатом ударів часток цього газу у стінки посудини

Ісаак Ньютон

Ньютон, Исаак — Википедия

Країна життя:

Англія

Роки життя:

1642-1727 рр.

Основні відкриття:

Існує легенда про історію відкриття закону всесвітнього тяжіння. За легендою, на голову Ньютону у саду впало яблуко, і це наштовхнуло його  на відкриття данного закону. Окрім того, Ісаак створив перший телескоп-рефлектор. Йому належать такі відкриття, як наприклад, створення основних законів класичної механіки та відкриття закону про дисперсію світла.

Юрій Васильович Кондратюк (Шаргей Олександр Гнатович)

Кондратюк Юрій Васильович :: Сайт вчителів фізики Вінницького технічного  ліцею

Країна життя:  УНР, УРСР, Російська Імперія

Роки життя:

1897-≈1942 рр.

Основні відкриття:

Один із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Автор, так званої, «траси Кондратюка», якою подорожували кораблі «Апполон» на Місяць.

Іван Павлович Пулюй

Іван ПУЛЮЙ: "Лише внаслідок приєднання України до Московії утворилася  надмогутня Росія" - Урядовий Кур'єр - газета центральних органів влади  України онлайн

Країна життя:

Україна

Роки життя:

1845-1918 рр.

Основні відкриття:

Один із першовідкривачів радіоактивного випромінювання. Автор науковим праць про катодні та Х-промені.

Галілео Галілей

Галілео Галілей — Вікіпедія

Країна життя:

Італія

Роки життя:

1564-1642 рр.

Основні відкриття:

Засновник класичної механіки. Вніс значні зміни у будову телескопу. Довів геліоцентричну теорію, яку виніс Коперник, за що його судили, і він стоячи на колінах був змушений зректися своїх слів, а вже після суду сказав: «А все ж таки вона крутиться»

Альберт Ейнштейн

Альберт Эйнштейн (Albert Einstein)

Країна життя:

Америка, Німеччина.

Єврей

Роки життя:

1879-1955 рр.

Основні відкриття:

Створив спеціальну (1905) і загальну (19071916) теорії відносності; обґрунтував у рамках теорії відносності закон взаємозв'язку маси і енергії (див. E=mc²). Автор основоположних праць з квантової теорії: ввів поняття фотона, встановив закони фотоефекту, основний закон фотохімії (закон Ейнштейна), передбачив (1916) вимушене випромінювання. Розвинув статистичну теорію броунівського руху, заклавши основи теорії флуктуацій, створив квантову статистику Бозе—Ейнштейна. З 1933 року працював над проблемами космології і єдиної теорії поля.

Олег Іванович Герасимов

Країна життя:

Україна

нар. 1955

Основні відкриття:

Основні напрямки досліджень: розв’язання задач статистичної фізики складних (нерівноважних, нелінійних ) багаточастинкових систем (класичні рідини, розчини, колоїдні системи, хімічно реагуючі матеріали, запорошена плазма, ядерна матерія, гранульована матерія); дослідження нерівноважних процесів, фазових переходів та критичних явищ у складних динамічних дисипативних системах; розвиток квантової теорії розсіяння на багатоцентрових потенціалах; застосування методів фізичних досліджень при вивченні і моделюванні процесів та систем у довкіллі. Автор понад 200 наукових робіт, серед яких 6 монографій, 8 навчальних посібників та 12 конспектів лекцій.

Здійснив наукове керівництво 5 дисертаціями.

Координує роботу Навчально-наукового центру «Фізика довкілля» (МОН та НАН України), співпрацює з міжнародними науковими установами за напрямком досліджень «Фізика складних нелінійних нерівноважних систем».

 

 

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 6. Творці фізичної науки
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
11464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку