Профілактична година "Грип-хвороба небезпечна"

Про матеріал
Профілактична година з метою розширення знань учнів про основні симптоми, профілактику та лікування грипу; надання порад учням щодо профілактики грипу.
Перегляд файлу

Грип – хвороба небезпечна

Мета: розширити знання учнів про основні симптоми, профілактику та лікування грипу; надати поради учням щодо профілактики грипу; підвищувати санітарно-гігієнічний рівень учнів; розвивати знання про небезпечні здоров’ю людини захворювання; виховувати дбайливе ставлення дітей до власного організму; виховувати всебічно розвинену,  здорову людину сьогодення.

Обладнання: відеозапис, тест, прислів’я про здоров’я , ватно-марлева пов’язка. 

Перебіг години спілкування

І . Вступна частина.

Учитель. Тема години спілкування   – «Грип – хвороба небезпечна». З настанням холодів оживають віруси грипу та гострих респіраторних інфекцій, які все частіше вражають людей. Ці хвороби небезпечні своїми ускладненнями, особливо для дітей, осіб похилого віку та людей з хронічними захворюваннями. На першому місці в групі ризику – дітки віком до 3-х років; вагітні жінки; люди з сердечними, легеневими, алергічними захворюваннями.

Слід памятати: при грипі, який переносять на ногах, бувають різні ускладнення, найстрашніше з них – смерть.

Отож грип – це серйозно і для людини, і для держави.

 

ІІ. Основна частина.  Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=ei_eoxBOqpo

або міні-лекція.

Якщо людина постійно: недоїдає, недосипає, перевтомлюється, переохолоджується – її імунна система дуже слабне, а це означає – можливість захворіти.

Якщо ви захворіли – негайно в постіль до тих пір, поки хвороба не піде на спад. Не можна переносити хворобу на ногах, бродити по хаті, виходити на вулицю, йти в школу чи на роботу. Найголовніше – лежати в ліжку і пити ті ліки, які вам приписав лікар.

Найпоширенішим захворюванням, спричиненим вірусами, є грип. Це захворювання належить до повітряно-крапельної інфекції. Під час чхання і кашлю мільйони невидимих для ока краплинок з вірусами грипу потрапляють у повітря, а з нього через дихальні шляхи здорової людини проникають в її організм.

Грип поширюється дуже швидко. Тому хворих на грип неможна допускати  до роботи на підприємствах, в установах, до занять у навчальних закладах.

Захворювання на грип не можна вважати простим триденним нездужанням. Воно небезпечне своїми ускладненнями. Людині, спілкуючись з хворими на грип, або самому хворому, треба прикривати рот і ніс марлевою пов’язкою, складеною в четверо. Вона пропускає повітря, але затримує краплинки, в яких є збудники хвороби.

 Грип – гостре інфекційне захворювання, що викликане вірусом і протікає переважно з ураженням верхніх дихальних шляхів і явищами  загальної  інтоксикації. Легко передається від хворого до здорового й уражає як дорослих, так і дітей у будь-яку пору року.

Інкубаційний (прихований) період при грипі дуже короткий – 1-3 дні. Стислість інкубаційного періоду обумовлює швидкість та інтенсивність розвитку грипозних епідемій. Епідемії грипу повторюються часто (через 3-4 роки), періодично вони мають величезний розмах і охоплюють населення всієї земної кулі (пандемії). Відомо кілька видів вірусу.

Збудник, що знаходиться на слизових оболонках носа, рота й глотки хворого, при чханні, кашлі та розмові потрапляє в повітря разом із крапельками слини чи носового слизу. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту.

Хвороба починається раптово з ознобу. Після чого підвищується температура тіла до 38-39 °С, а іноді до 40 °С. Зявляються сильний головний біль, ломота у всьому тілі, спад сил. Апетит погіршується. Хворий апатичний, сонливий, іноді, навпаки, дратівливий. Обличчя й очі червоніють, шкіра стає гарячою на дотик, помірно вологою. З’являються нежить, відчуття сухості в роті, почуття болю в грудях і сухий кашель одночасно з підвищенням температури або трохи пізніше. Через 3-5 днів температура знижується, якщо не відбулося ускладнення. Хворий поступово видужує. Протягом деякого часу залишаються слабкість, розбитість, запаморочення.

Хворого на грип слід помістити в окрему кімнату, а за відсутності такої – за ширму чи занавіску. У кімнаті, де знаходиться хворий, необхідно робити вологе прибирання й часто її провітрювати. Для миття підлоги рекомендують використовувати слабкий 0,2 %-вий розчин хлораміну або хлорного вапна. Хворий повинен мати окремий посуд і рушник. Посуд хворого потрібно мити окропом. Використані носові хустки необхідно замочувати в розчині хлорного вапна або хлораміну зазначеної вище концентрації. При спілкуванні з хворим доцільно закривати ніс і рот повязкою зі складеної в 3-4 шари марлі.

Хворий на грип повинен обовязково перебувати під наглядом лікаря й дотримуватися постільного режиму.

Їжа хворого має бути поживною, з достатньою кількістю вітамінів, гострі страви виключити. Хворому слід багато пити (гарячий чай, настій сухої малини, липового цвіту, тепле молоко з медом, мінеральну воду). До приходу лікаря не слід приймати ніяких ліків, особливо антибіотиків.

Грип важке захворювання, яке може ускладнитись запаленням легень, запаленням лобових пазух і середнього вуха, плевритом й іншим. В окремих випадках грип викликає ускладнення у вигляді ураження серця, суглобів, нирок, мозку й мозкових оболонок. Після грипу не можна братися до роботи і занять у навчальному закладі без дозволу лікаря. Для профілактики грипу застосовують вакцини, інтерферон та інші засоби.

 У період розпалу хвороби грипу потрібно включати в раціон харчування сім’ї, особливо дітей, більше лимонів, свіжих фруктів і овочів, особливо часнику, цибулі, квашеної капусти, соку моркви й червоних буряків. Пити гарячий чай з плодами горобини, смородини, гілочок фруктових дерев, відварами лікарських трав, з медом. Змазуємо ніс оксоліновою маззю перед виходом на вулицю. Використовувати старовинний народний засіб: тарілка гарячого борщу з корочкою чорного хліба, натертого часником.

Учитель. Спробуємо дати відповіді на запитання тесту. Брати участь можуть усі присутні.

Тест

  1. Грип – це:

а) інфекційне захворювання;

б) статеве захворювання;

в) не інфекційне захворювання.

2.  Наука про збереження і зміцнення здоровя:

а) біологія;

б) фізіологія;

в) валеологія.

3. Грип викликаний:

а) бактерією;

б) вірусом;

в) мікробами.

4. Грип уражає:

а) дітей;

б) дорослих;

в) дітей і дорослих.

5. Інкубаційний період при грипі:

а) 5-10 днів;

б) 3-5 днів;

в) 1-3 дні.

6. Зараження грипом відбувається:

а) через немиті руки;

б) через шлунково-кишковий тракт;

в) повітряно-крапельним шляхом.

7. Хвороба звичайно починається з:

а) нудоти;

б) ознобу;

в) запаморочення.

8. Температура тіла людини перші 3-5 днів найчастіше підвищується:

а) до 37-38°С;

б) до 38-39°С;

в) до 40-41°С.

9. Хворий з першого дня лікування повинен:

а) приймати антибіотики;

б) прийняти вакцину;

в) пити багато теплого чаю, молока, рідини.

10. Богиня здоровя в грецькій міфології:

а) Гея;

б) Гігієя;

в) Гестія.

 Робота в групах

Учитель пропонує учням об’єднатися в робочі групи. Кожна група отримує завдання. Потім кожна група представляє результати своєї роботи над завданням, після чого відбувається колективне обговорення.

Завдання 1-ї групи: написати кілька рецептів народної медицини, які використовують для полегшення симптомів грипу.

Завдання 2-ї групи: з переліку препаратів вибрати ті, які застосовують під час лікування грипу: валокардін, активоване вугілля, комбігрип, колдрекс, но-шпа, настій валеріани, антигрипін, йод, настій полині, герпевір, аміксин С, парацетамол, аспірин, мазь Вишневського, аналгін.

Завдання 3-ї групи: написати традиційні методи лікування грипу у вашій сімї.

 

 

Вправа «Літературна морока»

 Знайдіть другу половину прислів’я

Здоров’я                                                                  було б здоров’я.

Світ великий                                                          як готові гроші.

Ліпше здоров’я,                                                       половина здоров’я.

Весела думка –                                                         це найбільший скарб. 

 

Правила запобігання грипу.

1. Під час кашлю і чхання прикривай рот і ніс хусточкою.

2. Користуйся тільки своєю носовою хусточкою і рушнич­ком.

      3. Оберігай себе від переохолодження.

      4. Мокрий одяг і взуття зніми із себе якомога швидше.

      5. Частіше провітрюй кімнату.

      6. Частіше мий руки з милом.

      7. Намагайся не ходити в дім, де є хворі на грип.

      8. Щоденно роби ранкову гімнастику.

       9. Загартовуйся.

10. Щоденно їж свіжі овочі та фрукти: вітаміни посилюють захисні сили організму.

І все ж трапляються випадки інфекційних захворювань у літній період. У цей час збудники інфекційних захворювань можуть передаватися при купанні у воді (водний шлях) і при вживанні їжі, води і продуктів, заражених мікробами (харчовий шлях).

Інколи інфекція поширюється комахами — переносниками збудників багатьох хвороб. До них відносяться комари, мухи, кліщі, воші тощо.

У цей період дотримання заходів і правил особистої і суспіль­ної гігієни набуває первинного значення.

Під час літнього відпочинку купатися потрібно лише в спеці­ально відведених для цього місцях.

Овочі і фрукти потрібно ретельно обмивати кип'яченою водою; молоко і воду вживати лише після кип'ятіння.

Продукти харчування і питну воду слід зберігати лише в ре­тельно закритій тарі. Посуд має бути чистим. Перед вживанням хліб рекомендується обпалювати на пальнику або прогріти в ду­ховці, печі.

Після прийому їжі посуд має бути негайно вимитий гарячою водою з милом і поставлений в шафу. Хліб та інші продукти хар­чування заховати в тару і також поставити до шафи.

Обідній стіл потрібно вимити гарячою водою і досуха витерти. Після цього — підмести кімнату.

Велике значення має утримання в чистоті житлових примі­щень. У квартирі треба щодня проводити вологе прибирання — стирати пил зі всіх предметів і меблів, протирати підлогу, сте­жити за чистотою місць суспільного користування (щодня мити і чистити раковини, плити, вологою ганчіркою протирати підлогу коридору, передпокою тощо).

Дітям також треба утримувати в чистоті не лише своє тіло, але й одяг, взуття, приміщення, в якому вони знаходяться. Це головна умова здоров'я людини!

Правила поведінки підчас епідемії грипу.

1.     Намагайся не ходити в гості, не відвідувати громадських місць.

        2.    Частіше перебувай на свіжому повітрі.

        3.    Оберігай себе від переохолодження.

        4.    Частіше провітрюй кімнату.

        5.    Частіше мий руки з милом.

6.     Щоденно їж свіжі овочі (часник, цибулю) та фрукти: ві­таміни посилюють захисні сили організму.

Правила захисту членів родини від грипу.

1.     Якщо доводиться доглядати хворого на грип, то захищай рот і ніс марлевою пов'язкою, склавши її вчетверо.

2.     Щоденно кип'яти і пери марлеву пов'язку, носові хустин­ки та рушники хворого, прасуй їх.

        3.    Не користуйся посудом хворого на грип.

       4.    Щоденно здійснюй вологе прибирання приміщення.

       5.    Не займайся самолікуванням, дотримуйся порад лікаря.

 Ватно-марлева пов’язка своїми руками

Як зробити ватно-марлеву пов’язку своїми руками у домашніх умовах?

Ватно-марлева пов'язка складається із звичайної медичної марлі, складеної в три-чотири шари. Між шарами марлі можна покласти вату. Стандартна пов'язка має прямокутну форму і чотири зав’язки.

 

Узяти шматок марлі завдовжки 100 см і шириною 50 см. У середній частині шматка на площі 30x20 см покласти рівний шар вати завтовшки приблизно 2 кв.см. Вільні від вати кінці марлі по всій довжині шматка з обох боків загорнути, закриваючи вату; кінці марлі (біля 30-35 см) з обох боків посередині розрізати, утворюючи дві пари зав'язок; зав'язки закріпити та обшити.

Міняти медичну ватно-марлеву  пов'язку необхідно кожні 3-4 години. Стару пов'язку або викидаємо, або прасуємо! Носіння однієї медичної ватно-марлевої  пов'язки на протязі дня не дасть жодних результатів.

Підсумок.

Учитель. Отже, сьогодні  ми не лише дізналися про вірус грипу, а й вчилися діяти у складній ситуації: як не заразитися від хворого;  як лікуватися, якщо захворів; як спілкуватися з хворим на грип. Бажаю вам дотримуватися тих порад, щоб  бути  здоровими та щасливими! Дякую всім за увагу. Ми добре сьогодні працювали. Не забувайте, здоровя кожного – у його власних руках. Збережене і зміцнене в дитинстві та юності здоров’я, дасть можливість жити довго і активно. Не хворійте!

docx
Додано
9 квітня 2019
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку