Профілактика порушення зору під час дистанційного навчання

Про матеріал
Очі вважаються, з усіх органів почуттів, найдорожчим даром природи. 90% інформації людина сприймає із зовнішнього світу завдяки зору. Для будь-якої діяльності: навчання, відпочинку, повсякденного життя, необхідно мати хороший зір. Діти є найбільш вразливими до різних негативних впливів. Навантаження на очі у сучасної дитини величезне, а відпочивають вони тільки під час сну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика порушень зору під час дистанційного навчання

Номер слайду 2

Очі вважаються, з усіх органів почуттів, найдорожчим даром природи. 90% інформації людина сприймає із зовнішнього світу завдяки зору. Для будь-якої діяльності: навчання, відпочинку, повсякденного життя, необхідно мати хороший зір. Діти є найбільш вразливими до різних негативних впливів. Навантаження на очі у сучасної дитини величезне, а відпочивають вони тільки під час сну.

Номер слайду 3

Гімнастика для очей корисна для профілактики порушень зору як дорослим, так і дітлахам

Номер слайду 4

Масаж для очей. Трьома пальцями кожної руки легко натисніть на верхні повіки, через 1-2 секунди зніміть пальці з повік. Повторіть 3 рази. Покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини.

Номер слайду 5

Ближче-далі. Виберіть точку, яка знаходиться близько біля вас і точку, яка знаходиться далеко, можна за вікном. Фокусуйтеся на них по черзі протягом хвилини.

Номер слайду 6

Малюйте в думках. Найприємніша вправа для очей – закрийте їх на кілька хвилин і уявіть щось приємне. А якщо потерти долоні рук, щоб вони стали теплими і прикрити ними очі, схрестивши пальці на середині чола, то це дасть ще і максимальне розслаблення.

Номер слайду 7

Велике коло. Голова повинна залишатися нерухомою. Не кваплячись проведіть поглядом по його колу спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти неї, відзначаючи кожну цифру. Важливо, щоб проведена поглядом лінія не обривалася і виходила рівною. Наприкінці просто поморгайте.

Номер слайду 8

Шторки. Швидко і без напруги моргайте протягом 2 хвилин. Це допоможе поліпшенню кровообігу в очах.

Номер слайду 9

Круглі очі. Не забувайте сидіти рівно. Спочатку міцно зажмурте очі на 5 секунд, потім широко відкрийте і округліть їх. Повторюйте 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.

Номер слайду 10

Малюйте носом. Уявіть, що до кінчика носа прикріплена ручка. Важливо, щоб при цьому ваші очі не напружувалися. Починайте рухати уявної ручкою в повітрі, ніби ви малюєте щось або пишете. Це допомагає відновити кровообіг голови і шиї, що безпосередньо впливає на зір.

Номер слайду 11

Крізь пальці. Долоні з витягнутими роз’єднаними пальцями повинні розташовуватися нижче рівня очей. Потім плавно повертайте головою вліво і вправо, при цьому дивіться удалину крізь пальці. Не затримуйте погляд на конкретних предметах. При правильному виконанні вправи створюється враження, ніби ваші руки рухаються.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Поради щодо проведення уроків у дистанційному форматі

Номер слайду 14

Презентація. ЗАГОЛОВКИ – червоним;ТЕКСТ – чорний, синій;ВИДІЛЕННЯ ТЕКСТІВ – зелений;РОЗМІР ШРИФТА – 18, 20, 24;РОЗМІР ШРИФТАДЛЯ ЗАГОЛОВКІВ – 28,34;ШРИФТ – Arial, Georgia, Times New Roman.

Номер слайду 15

Візуальні методи навчання

Номер слайду 16

Хмара тегів (слів) — це візуальне подання списку категорій (або тегів, також званих мітками, ярликами, ключовими словами, тощо). Як може використати хмарки тегів вчитель?Хмари слів у навчанні вчителі використовують для того, щоб:записати тему уроку, яку учні повинні визначити;використати «хмару» в якості опорного конспекту;скласти речення або розповідь, використовуючи якомога більше слів з хмари;прочитати в «хмарі» головне запитання, на яке необхідно знайти відповідь протягом уроку;створити словникову «хмару» на основі невеликих нещодавно вивчених навчальних текстів, і попросити учнів пригадати, про що були ці тексти, і в якому саме контексті використовувалися слова;зробити «хмарку» підказок до математичного (фізичного, географічного, біологічного, інформатичного, …) диктантів, кросвордів тощо;повторити основні поняття теми, що вивчається;з допомогою хмари слів оцінити промову політичного діяча (іншої відомої особи, реклами) на вживання слів для маніпулювання іншими.

Номер слайду 17

Скрайбінг (з англійської scribe - робити екскіз, нарис) – це метод розповіді чи пояснення, який супроводжується графічною ілюстрацією головного змісту сказаного. Виходить свого роду ефект паралельного наслідування, тобто ми слухаємо розповідь про щось і одночасно бачимо графічну відповідність почутому. Головна мета скрайбінгу – допомогти краще опанувати зміст та запам'ятати сенс нової інформації завдяки залученню візуалізації. Головне завдання цього прийому – донести інформацію у максимально зрозумілому і привабливому для слухача форматі. Головні переваги скрайбінгу:яскравість;лаконічність;інформативність;креативність представлення інформації.

Номер слайду 18

Буктрейлер – це відеоролик про книгу чи певний твір, в якому в художній формі цікаво та насичено подається ключова ідея, спонукаючи до прочитання повної версії. Це свого роду рекламний хід, який привертає увагу до тексту через залучення візуальних засобів.«Родзинка» буктрейлеру – інтрига. Тому головна задача такого виду мистецтва – не стільки передати головний зміст, скільки викликати захоплення, зацікавлення та сильні емоції.

Номер слайду 19

Інтелект-карта (Mind maps) – блок-схема, що наочно демонструє головну думку (завдання), ключові елементи та взаємозв'язки між ними. Це відмінний інструмент для впорядкування та запам'ятовування великих об'ємів інформації та генерації ідей. За допомогою таких схем можна створювати яскраві конспекти, планувати втілення певних ідей, реалізацію навчальних проєктів та інше.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Стрічка часу» (англ. Timeline) – це універсальний освітній інструмент, що має вигляд шкали, на яку в хронологічній послідовності додаються події. Найчастіше вона виглядає як горизонтальна лінія з розміткою по роках (або періодах) із зазначенням, що відбувалося в той чи інший час.

Номер слайду 22

Сайти, які зроблять дистанційне навчання більш цікавим а дитячі очі залишаться здоровішими

Номер слайду 23

https://www.sites.google.com/site/internetservisynauroke/genially---interaktivnyj-plakat?pli=1 Genially - інтерактивний плакат https://wordwall.net/ru. Wordwall - платформа для створення контенту як для онлайн, так і для офлайн-уроків.https://www.canva.com/uk_ua/stvoryty/plany-uroku/Canva— платформа графічного дизайну, яка дозволяє користувачам створювати графіку, презентації…Google Jamboard – інтерактивна віртуальна дошка, яка дозволяє вчителю демонструвати ключову інформацію під час урокуhttps://jamboard.google.com/d/1 J2k. GGo6 IG9 E7 Zt. QOco. Rxv. Yh7 Y_f11 Z8 ZWvl6r3z. Gcz. M/viewer?f=0https://uk.padlet.com/auth/login. Padlet – це універсальна онлайн-дошка (онлайн-стіна) з інтуїтивним інтерфейсом, яку нескладно опанувати та легко застосовувати в навчальному процесі.

Номер слайду 24

Золота формула: нейтральна поза + вільні рухи + час для відновлення сил = збереження здоров’я очей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
416
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку