Профорієнтаційний захід «У світі тисячі професій»

Про матеріал
Проблема вибору професії завжди була актуальною і тим більше, залишається такою в сучасних умовах. Яку професію обрати – одне з головних завдань у житті кожної людини. Мета заходу: ознайомити із різноманітним світом професій, сприяти професійній орієнтації вихованців, виховувати поважне ставлення до представників різних професій
Перегляд файлу

«У світі тисячі професій»

 

Пізнавально-виховний захід

 для  старшокласників

 

 

Проблема вибору професії завжди була актуальною і тим більше, залишається такою в сучасних умовах. Яку професію обрати – одне з головних завдань у житті кожної людини. 

Мета заходу: ознайомити із різноманітним світом професій, сприяти професійній орієнтації  вихованців, виховувати поважне ставлення до представників різних професій

 

 

Ведуч. Вибір професії — це друге народження людини. Від того, наскільки влучно ти обереш свій життєвий шлях, залежить, яке місце в суспільстві ти будеш посідати.

 

Ведуч. Своє майбутнє ми визначаємо задовго до останнього шкільного дзвінка.  Як же знайти своє місце в житті? З чого почати?

 

Учень Я вважаю, що треба почати з ознайомлення зі світом професій, щоб можна було порівняти і обрати свою.

 

Ведуч.   А де можна з ними познайомитися?

 

Учень. Існує довідник, де зібрані усі професії, що існують у світі.

 

Ведуч. Але ж іх так багато! Більше  40 тисяч. Дуже довго прийдеться нам порівнювати професії. А як можна спростити і прискорити вибір? Хто може вам допомогти?

 

Учень. Радимося з батьками, учителями, знайомими, сперечаємося з друзями. Вивчаємо довідники, намагаємося все врахувати, дізнатися якомога більше про майбутню професію...

 

Учень. Але вибір залишається  за нами.

 

Ведуч. Світ професій – складний та захоплюючий. Зорієнтуватись в ньому інколи дуже важко. Знайти свою дорогу в житті – дуже нелегко. Саме тому потрібно добре усвідомлювати як важливо обрати професію до душі, щоб вона не стала тягарем, а задоволенням.

 

  1. Вправа «Дерево» (2 хв.)                     

Мета: рефлексія з приводу обрання професії.

На дошці прикріплене дерево, вирізане з карто­ну або намальоване на ватмані. На столі знаходяться вирізані зелені листочки, білі квітки, плоди. Учням потрібно взяти листок — якщо вони з професією ще не визначились; квітку — у виборі сумнівають­ся; плід — визначилися з вибором. Кожен учасник прикріплює на дерево плід, квітку чи листочок. За допомогою цієї вправи можна побачити, скільки дітей вже визначилися з вибором професії і кому ще потрібна допомога.

Ведуч. На нашій  з вами зустрічі є певні правила  

1.  Поважати думку кожного

2.  Підтримувати один одного.

3.  Бути доброзичливими.

  1. Бути активними.
  2. Не критикувати.
  3. Не давати оцінок.
  4. Бути цілеспрямованими.
  5. Дотримуватися регламенту

Учасники заходу  розділились на дві команди

Вправа. Скринька привітань «Долоньки»

Мета: створення позитивного емоційного настрою 

     На  долоньках зі зворотної сторони  записані різні завдання.

- Привітайся зі всіма, подаючи руку.

- Скажи команді щось приємне(комплімент)

- Обійми когось з учасників у знак дружби.

- Затанцюй з кимось привітальний танець.

- Побажай успіху команді суперників

- Похвали суперників

- Побажай успіху, перемоги суперникам

 

 

Ведуч. В світі налічується понад 40 000 професій. Погодьтесь, немало. Може виникнути запитання: звідки стільки? Адже переглянувши, наприклад, оголошення з вакансіями, добре якщо знайдеться сотня-дві. Щорічно за деякими даними з`являється біля 500 нових. Давайте з`ясуємо, наскільки ви проінформовані про  професії,  чи багато знаєте.

 

Вправа «Хто більше згадає».

Ведуч. Учасники з різних команд по черзі витягають карту з певною буквою. На задану букву потрібно назвати якомога більше професій. За кожну назву – 1 бал. Час на виконання завдання – 1 хвилина на кожну  букву ( по три букви для кожної команди)

Ведуч.  Довідка «Модні  професії»: телеведучий, юрист, журналіст, топ-модель, автослюсар, нафтовик, еколог, менеджер, програміст, веб-дизайнер, пластичний хірург, президент  та інші.

Ведуч. Продовжуємо.

Гра «Вгадай професію»

Ведучий  зачитує питання для двох команд  одночасно.
1. Організовує транспортні перевезення та складування вантажів (Логістик).
2. Займається обслуговуванням клієнтів на підприємствах громадського харчування - ресторанах, кафе, пабах, нічних клубах (Кельнер. Офіціант).
3. Шпаклює і фарбує внутрішні і зовнішні поверхні будівель (Маляр).
4. Будівельний робітник, який встановлює, обслуговує і ремонтує дахи різних форм (Покрівельник).
5. Веде бухгалтерію підприємств та фінансову документацію, пов’язану із обліком видатків та прибутків (Бухгалтер). 
6. Перевіряє технічний стан причепів та автомобілів, визначає необхідність їх ремонту та техобслуговування (Автослюсар). 
7. Працює в засобах масової інформації, видавництвах, рекламних фірмах і друкарнях. Він оформлює друковані видання (Дизайнер комп'ютерного оформлення). 
8. Людина, яка проводить догляд за пальцями рук, чищення і полірування, нарощування і дизайн нігтів (Манікюрниця).
9. Придумує, вишукує і удосконалює рецепти різних страв (Шеф-кухар).
10. Він є фахівцем з товарів, займається оцінкою якості продукції (Товарознавець). 

.  11. Спеціаліст по виготовленню виробів з металу(токар)

     12.  Спеціаліст по вихованню і навчанню дітей(педагог)

     13.Спеціаліст по обслуговуванню електромереж і електричного обладнання (електромонтер)

     14.Спеціаліст по вирощуванню сільськогосподарських культур (агроном)

.    15. Працівник, який займається видавництвом газет, журналів (редактор)

  16. Спеціаліст по наданню допомоги хворим людям (лікар)

  17. Спеціаліст, який володіє ножицями і гребінцем (перукар)

 

 

Ведуч. Якщо вам не до вподоби традиційні професії, тоді вибирайте ту, яка стовідсотково виділить вас з-поміж тисяч інших)

Пропонуємо підбірку найбільш незвичайних та рідкісних професій у світі.

- О, як я мрію полетіти в космос. А мій друг мріє  стати на один день  відомим  на весь світ співаком. Уявляєте ,Ю. В., є така компанія в Чикаго, яка   втілює в  життя будь-які мрії (професія – продавець мрій). Коштує таке задоволення недешево. Цікаво, скільки отримують продавці мрій?

- Прийдеться полетіти в Лондон, де я, любитель постояти  в черзі, зароблю багато грошей. Уявляєте, 40 доларів за  годину. Плата чимала, але для ділових людей,яким постійно не вистачає часу на все, я буду знахідкою.

 -А про що мрієте Ви, О. П.?Мабуть, побувати в Антарктиді?

- Ви праві,  Ю. В. Хочу подивитися  на пінгвінів, які падають на спину, коли задирають  голову на звук   літака. Пінгвін самотужки перевернутись не може, тому в Антарктиді є спеціальні люди,  які допомагають цим милим тваринам, фактично рятують їх.

- О. П., завжди, коли подорожую, зіштовхуюсь з проблемою, де знайти громадську вбиральню.

- Так, у всіх є така проблема.

- Але,уявляєте, є в Китаї така професія, як туалетний гід. Що особливо цікаво, вона офіційна, і в трудовій книзі працівника саме такий запис. Вони працюють на вулицях китайських міст, за невелику плату готові підказати, де знаходиться найближча громадська вбиральня.

 - Ю. В. , ви в курчатах розбираєтеся?

- Ні, а ви?

- І я ні, але, уявляєте, є люди, які розбираються, навіть коли  курчаті виповнюється лише одна доба від народження. Вони можуть визначити їх стать

-А  як ця професія називається?

 -  Оператор визначення статі курчат.

-Ю. В., як  Вам пощастило, що на роботу Ви ходите пішки.

-Чому?

- По- перще, для здоров`я корисно, а по-друге. Не треба штовхатися кожного ранку в транспорті, набитому як банка з оселедцями . Але, уявляєте, є така професія, як заштовхував пасажирів. Така професія є і вона користується популярністю у великих містах. В «гарячі» для транспорту години ця людина допомагає заштовхувати пасажирів до транспортного засобу, щоб, по-перше, допомогти всім можливим бажаючим скористатись саме цим транспортним засобом, а, по-друге, запобігти збоям у графіках руху.

- О. П., як Ви ставитеся до парфумів?

- О, хто ж як не любить, якщо вони якісні, звичайно.

-Так от, щоб парфумерна композиція була якісною, є такі спеціалісти – запахознавці, які оцінюють запахи та створюють парфумні композиції.

 

- Ю. В, ви ж любите говорити і слухати?

- Так, звичайно. З цим пов`язана моя робота.

- То Ви ж без роботи ніколи не залишитеся.  Відправлю  Вас у Токіо, де існує така професія, як співрозмовник. У багатомільйонних містах, наприклад, Токіо поява такої професії цілком закономірна, адже ритм життя шалений, а часу на спілкування вкрай мало. Тому на найбільш людних вулицях є спеціальні будки, в них і сидять співрозмовники, які готові вислухати та поспілкуватись з усіма, у кого є потреба «вилити душу».

Ведуч. Наступне  завдання можна назвати антонімом попередньому. Потрібно відгадати за назвою професії, чим займається фахівець. Команди відповідають по черзі. Якщо команда не дає вірної відповіді, суперники можуть спробувати свої сили! Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал. Поїхали!

 Патологоанатом– це… (лікар, з назви якого вже стає ясно, чим він займається – виявленням всіляких патологій, виходячи з нормальної будови анатомії тіла людини, розтином померлих).

Орнітолог– це… (людина, яка займається орнітологією, тобто вивчає птахів).

Інкасатор – це…( особа, що здійснює інкасацію грошової виручки та інших цінностей в організаціях, доставляє грошову готівку з банку до організацій. (інкасація - це збір та доставка готівкових коштів).

Провізор – це… (аптечний працівник (фармацевт) вищої кваліфікації). Сомельє – це… (фахівець в ресторані, який дає рекомендації з вибору напоїв і забезпечення їх грамотної подачі гостям).

Іхтіолог – це… (знавець риб, вивчає будову, еволюційний розвиток, форми життєдіяльності і особливості розмноження риб).

Брокер – це… (представник під час укладання комерційних угод. Аналізує ринок (товарів, послуг, цінних паперів), знаходить покупців та продавців, сприяє проведенню переговорів. Діє за дорученням та в інтересах клієнтів, стримуючи від них винагороду).

Дилер – це… (спеціаліст, який займається купівлею-продажем цінних паперів, валют, різних товарів. Діє від свого імені і своїм коштом. Його прибуток це різниця цін продавця та покупця, а також зміна цін та курсів валют).

Колорист – це… (спеціаліст із забарвлення, що кваліфіковано використовує і поєднує фарби).

Логістик – це… (спеціаліст, який слідкує за перевезенням (авто-, авіа-, морськими), планує закупівлю, контролює склади, займається митними питаннями, веде переговори з транспортними компаніями та розробляє контракти).

Ріелтер – це… (спеціаліст з оренди, купівлі та продажу нерухомості). Мерчандайзер – це… (спеціаліст з найбільш ефективного розміщення товарів та торгового обладнання у приміщенні. Аналізує динаміку продажів)

Ведуч. Вправа«Назвіть професії»

Ведучий зачитує питання одночасно для двох команд.

  1. Найзеленіша (садовод, лісничий, квітникар-декоратор ...)
  2. Найсолодша (кондитер, продавець в кондитерському магазині...)
  3. Найбільш грошовита (банкир, професійні тенісисти, боксери, модель...)
  4. Найбільш волохата (перукар...)
  5. Найбільш дитяча (вихователь, педіатр, вчитель...)
  6. Найсмішніша (клоун, пародист...)
  7. Найбільш комунікабельна (журналіст, екскурсовод, тренер,вчитель,...)
  8. Найсерйозніша(сапер, хірург, розвідник, поліцейський, політик, психолог...)

Ведуч. Довідка. Професії, які потрібні завжди: лікар, вчитель. будівельник, двірник, водій, перукар, поліцейський , пекар,землероб, тваринник, кухар, слюсар-водопровідник , бухгалтер и т.д.

Ведуч.  Вправа «Близнюки»  

 З кожної  команди   беруть участь 2 учнів. Діти об`єднуються у пари. Пара «близнюків» обіймає один одного міцно за талію. Таким чином, у кожного тільки одна вільна рука. В одного-ліва, в другого – права. Пари підходять до столу і за  командою  ведучого виконують завдання вільними руками:

- розгорнути газету повністю;

-  вибрати учасника  для наступної гри з іншої команди;

-  написати ім`я на листочку;

-   покласти в пляшечку і закрутити до упору;

- завернути в газету і передати суперникам.

Отримавши від суперників газету з завданням, учасники повинні розгорнути газету, відкрити пляшку і прочитати ім`я учасника для наступної вправи-гри.

Вправа  «Зобрази професію» або «Крокодил»

 1 команда

1. Вчитель фізкультури

2. Бібліотекар

3. Водій

4. Перукар

5.Пожежний

6. Садівник

7.Манікюрниця.
8. Масажист

2 команда

1. Електрик.

2.Диригент

3. Офіціант

4.Маляр

5. Лікар–стоматолог

6. Клоун

7. Кухар

8.Почтальон.

Ведуч.    Відважні професії:пожежний, каскадер, матрос-підводник, автогонщик, космонавт, шахтар, військовий, сапер,рятувальник.

 

Гра «Склади прислів`я!»або «Знайди кінець вислову»

Кожній команді в конверті дається завдання. На окремих листочках записані прислів`я, які розділені на дві частини!  Необхідно записати прислів`я!

Відповіді:
Без сокири не тесляр — без голки не кравець.
Без голосу не співець, а без грошей не купець.
Швець без чобіт, а тесля без воріт.
Губами говори, а руками роби!
Де руки й охота, там скора робота.
Для нашого Федота не страшна робота.
Діло майстра величає!
Добре діло утіха, коли ділові не поміха.
Зароблена копійка краща за крадений карбованець.
Кожна птичка своїм носиком живе.
(Коли учасники виконують завдання, ведучі   задають   питання для глядачів)

Ведуч. Запитання веселої вікторини для глядачів

■ Перед ким всі люди знімають шапки?

(Перед перукарем.)

■ Хто занурюється в роботу з головою?

(Водолаз.)

■ Хто горить на роботі?

(Пожежники.)

■ Хто працює зі смаком?

(Дегустатори.)

■ Хто грає на публіку?

(Актори.)

■ Людина, що працює з напругою, - це ... Хто?

(Електрик.)

■ Хто пізнається в біді?

(Рятувальники.)

■ Хто дарованому коню в зуби дивиться?

(Ветеринар, коновал.)

■ Які працівники транспорту володіють вовчим нюхом?

(Контролери, які прекрасно полюють на «зайців» - безбілетників.)

■ Самий солодкий майстер - це ... Хто?

(Кондитер.)

■ «Звірячий» доктор - це ... Хто?

(Ветеринар.)

■ Овечий охоронець - це ... Хто?

(Чабан.)

■ Кльовий професіонал - це ... Хто?

(Рибак.)

■ Самий «серцевий» лікар - це ... Хто?

(Кардіолог.)

■ Зоряний бухгалтер - це ... Хто?

(Астроном.)

■ Спеціаліст по вбивання нервів - це ... Хто?

(Дантист, який вбиває нерви в зубах.)

 

Вправа «Знайди  пару»

 (правильні відповіді)

 

 

Архітектор

Малюнок, проект, план, місто, креслення, конструкції,

Кравець

Тканина, розкрій, лекало, костюм, ножиці, ательє

Поліцейський

Правопорядок, злочинець, закон, охорона, пост, безпека

Перукар

Краса, волосся, ножиці, зачіска, стиль, шампунь, фарба

Слюсар-сантехнік

Ремонт, трубопровід, опалювання, водопровід, аварія, технічна грамотність, слюсарний інструмент


Столяр


Верстак, рубанок, деревина, меблі, майстерня


Артист


Театр, глядачі, сцена, прем'єра, оплески, костюм, грим


Вихователь


Ясла, дитячий садок, гра, прогулянка, сон, ранок, хоровод


Лікар


Білий халат, хворий, поліклініка, діагноз


Бібліотекар


Книга, фонд, знання, ерудиція, тиша, факти, каталоги


Журналіст


Газета, новини, сучасність, люди, оперативність, редакція


Муляр


Будівництво, цеглина, бетон, окомір, конструкція,


Агроном


Земля, природа, поле, теплиця, сад, сорти, рослини,зерно,


Пекар


Тісто, борошно, піч, хліб, пишнота, аромат, смак,


Поштар


лист, газета, телеграма, звістка, журнал


Продавець


вітрина, товар, чек, гроші,товар


Вчитель


указка, зошит, щоденник, підручник, урок.


Швачка


нитка, тканина, голка, одяг,ножиці

(Завдання надаються в конвертах для кожної команди)

Слюсар-сантехнік

малюнок, проект, план, місто, креслення, конструкції,

Швачка

тканина, розкрій, лекало, костюм, ножиці, ательє

Вихователь 

правопорядок, злочинець, закон, охорона, пост, безпека


Артист


краса, волосся, ножиці, зачіска, стиль, шампунь, фарба

Архітектор
 

ремонт, трубопровід, опалювання, водопровід, аварія, технічна грамотність, слюсарний інструмент


Агроном

 

верстак, рубанок, деревина, меблі, майстерня


Перукар


театр, глядачі, сцена, прем'єра, оплески, костюм, грим

 

Поліцейський


ясла, дитячий садок, гра, прогулянка, сон, ранок, хоровод


Вихователь


білий халат, хворий, поліклініка, діагноз


Журналіст


книга, фонд, знання, ерудиція, тиша, факти, каталоги


Бібліотекар


газета, новини, сучасність, люди, оперативність, редакція


Пекар 


будівництво, цеглина, бетон, окомір, конструкція,


Столяр


Земля, природа, поле, теплиця, сад, сорти, рослини,зерно,


Муляр


тісто, борошно, піч, хліб, пишнота, аромат, смак,


Поштар


лист, газета, телеграма, звістка, журнал

Вчитель

вітрина, товар, чек, гроші,товар


Продавець


указка, зошит, щоденник, підручник, урок.

Кравець

нитка, тканина, голка, одяг,ножиці


Вправа« Відгадай професію».

Командам пропонується як можна найшвидше відгадати професію за різнорівневими запитаннями. Кожне запитання має свій бал.

(Психотерапевт)
1. Ця професія процвітає в усьому світі. Це лікар, який повинен знайти причину душевного дискомфорту у хворого. - 5 балів.
2. Повинен вміти слухати інших, мати здоровий глузд, аналітичні здібності, логічне мислення, співчуття людям. - 4 бали.
3. У багатьох країнах він - друг і порадник у 50-80% населення. - 3 бали.
4. Він вивчає причини душевних розладів. - 2 бали.
5. Психотерапія існує з незапам'ятних часів. В IX в. прославив її лікар Зігмунд Фрейд. - 1 бал.

(Пілот)

1. Ці фахівці зовні виглядають завжди елегантно, мають свою форму, їм ввіряють своє життя багато людей. - 5 балів.

2. Спеціальність вимагає відмінного здоров'я. Ці фахівці несуть відповідальність за вивчення оптимального маршруту, за контроль всіх приладів, за спілкування з диспетчерами та іншими службами. - 4 бали.

3. У працівника має бути гострий зір, хороший слух, розвинена рухова пам'ять, висока працездатність. - 3 бали.

4. Повинен здійснювати підготовку всієї польотної документації, бути готовий працювати в екстремальних ситуаціях, мати почуття безпеки і співчуття людям. - 2 бали.

5. Вони можуть співати: Першим ділом, першим ділом літаки, ну а дівчата, а дівчата потім. - 1 бал.


(Садівник)

1 У його праці органічно поєднуються як розумові, так і фізичні функції. Майстер повинен володіти різноманітними агротехнічними вміннями і навичками, необхідними для вирощування посадкового матеріалу, посадки садів, догляду за рослинами з урахуванням їх росту і розвитку. (5 бал.)

2.Своєчасно пізнати, вгадати окремі симптоми розвитку рослин і допомогти їм - основа успіху (4 бали)

3. Повинен знати технології зберігання і найпростішої переробки плодів і ягід .. (3 бали)

4. Необхідно вміти користуватися отрутохімікатами, біологічними способами боротьби зі шкідниками саду (2 бали)

5. Самим захоплюючим в садівництві є отримання нових рослин, виведення нових сортів. Стає тут справжнім творцем. (1 бал).


(Бухгалтер)
1. Спеціаліст визначає, на які рахунки потрібно віднести доходи, а на які -витрати. - 5 балів
2. Їм повинен бути врахований кожен рубль, витрачений або зароблений компанією. Він повинен вміти працювати з цифрами і числами, в команді. - 4 бали
3. Спеціаліст повинен мати аналітичні здібності, логічне мислення, акуратність. Проявляти ощадливість і неприйняття корупції. - 3 бали
4. Частину роботи цього фахівця можна охарактеризувати приказками: "гроші рахунок люблять", - 2 бали
5. Ця робота вимагає особливої ретельності і відповідальності. Головний підсумок роботи фахівця - балансовий звіт, який щоквартально подається до податкових органів .. - 1 бала
 

 (Менеджер по рекламі)
1. Мета даного фахівця - продати товар або послугу. Ця робота приваблює молодь. - 5 балів.
2. Досвідчені фахівці стверджують, що в їх роботі 5% творчості і 95%потовиділення. Найменша помилка в їх роботі небезпечна збитками для компанії, а для них - втратою роботи. - 4 бали.
3. Займається оформленням логотипів, плакатів, працює на комп'ютері, веде фінансові справи, вивчає особливості продукту, послуги, способи розповсюдження та споживання, представляє нові послуги. - 3 бали.
4. Доброзичливий, терплячий, товариський, ініціативний, має творчий підхід до справи. - 2 бали.
5. Відвідує клієнтів, розробляє рекламні проспекти, просуває рекламні послуги. - 1 бал.


Ведуч. А тепер давайте пограємо в гру «Влучити в ціль».

Вам потрібно паперовою кулькою влучити в десятку(учні по черзі кидають кульку в мішень, не покидаючи своїх місць.) 

А чи було попередження, що кидати кульку можна лише з одного місця? Не рухаючись? Не підходячи ближче? Чи пропонувалося зробити тільки одну спробу? 

Часто ми самі ставимо собі неіснуючі обмеження, після перших невдач швидко залишаємо спроби досягнути бажаного, а потім звинувачуємо у своїх проблемах оточуючих. 

Отже, недостатньо мріяти, варто шукати шляхи для досягнення поставленої мети.

Вправа «Клубок»

Ведуч. Запрошую вас вийти на середину класу і утворити коло. 

Шкільні роки пролетять швидко!Не забувайте про те, що ви залишаєтесь  членами великої родини на довгі роки. В яку б ситуацію ви не потрапили, пам’ятайте, що завжди можете розраховувати на допомогу. Зафіксуй нитку у себе в руці та передай клубок товаришу зліва з побажанням в майбутньому. Запам’ятайте цей момент на все життя! 
 

Ведуч. Вибір професії – складна задача. Пам`ятайте, що поруч з вами є люди, які готові допомагати, підтримувати, надавати потрібну інформацію. 

Підводимо підсумки. Виступ членів журі. За підрахунками балів визначається команда переможець.

Оголошення переможців. Нагородження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку