Програми гуртків (технологічні види праці)

Про матеріал
Програми гуртків з технічних видів праці, а саме: "Виготовлення виробів методами обробки деревини"; "Початкове технічне моделювання"; "Чарівний лобзик"; "Історико-технічний стендовий моделізм"; "Технологія токарної обробки деревини"; "Юний столяр".
Перегляд файлу

1

 

Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр

 

 

 

Програми гуртків з трудового навчання

 

                                                                       Вчителя трудового навчання:

Категорія – Вища, звання «Старший вчитель»

Родь Петро Анатолійович

 

2018 р.

Зміст:

  1. Лист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»                                                             2
  2. «Юний столяр»                                               4
  3. «Чарівний лобзик»                                        16    
  4. «Технологія токарної обробки деревини»  29
  5. «Початкове технічне моделювання»           36
  6. «Історико - технічного стендового моделізму»                                                     48
  7. «Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї»        62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма

гуртка «Юний столяр»

Пояснювальна записка

 

 Столярна справа – це перші кроки дитини до пізнання і розуміння обробки деревини, спроби її власної творчої діяльності, процес опанування певної системи технічних і технологічних знань, умінь і навичок в роботі з деревиною.

 Програма гуртка розрахована на роботу з учнями 5 – 9 класів (вихованцями 11 – 15 років). Програма передбачає навчання дітей в групах основного рівня протягом 2-х років. На опрацювання навчального матеріалу відводиться така кількість годин: основний рівень – 1-й рік навчання – 136 години (4 години на тиждень), основний рівень – 2-й рік навчання - 204 годин ( 6 годин на тиждень).

 Метою програми є формування компетентностей особистості у процесі обробки деревини. Програма гуртка спрямована на формування у вихованців системного мислення, вміння бачити зв’язок столярної справи з предметами шкільного курсу та їх допрофесійної підготовки.

 Основні завдання полягають у формування в учнів таких компетентностей:

  •             пізнавальної: засвоєння початкових технічних і технологічних знань, елементарних уявлень і понять, ознайомлення з властивостями та технологіями обробки деревини за допомогою інструментів та станків (токарний, свердлильний та ін.), графічною грамотністю, технічним моделюванням, конструюванням і дизайном;
  •             практичної: формування графічної грамотності, вмінь і навичок роботи з деревиною та інструментами, виготовлення різних виробів з деревини ( іграшок, предметів побуту та ін. ), вміння застосовувати отримані знання на практиці;
  •             творчої: набуття досвіду власної творчої діяльності; розвиток конструкторських здібностей, просторового й логічного мислення, уяви, фантазії, здатності проявляти творчу ініціативу, вирішувати творчі завдання; формування стійкого інтересу до технічної творчості, потреби у творчій самореалізації та духовному самовдосконаленні;
  •             творчої: виховання поваги до праці та людей праці, дбайливого ставлення до навколишнього середовища, культури праці. Формування позитивних якостей емоційно-вольової сфери (самостійність, наполегливість, працелюбність та ін.), доброзичливості і товариськості, уміння працювати в колективі.

Робота гуртка здійснюється за принципами інтеграції загальної середньої та позашкільної освіти, здійснення міжпредметних зв’язків, а також опори на базові знання фізики, математики, трудового навчання. Важлива роль надається формуванню мовної культури вихованців, засвоєнню технічної термінології та умінню її використання під час роботи, вирішенню творчих завдань.

 Кожне заняття поєднує теоретичний матеріал і практичну роботу.

 Програма передбачає варіативність технологій, методів і форм навчання. У процесі організації навчально-виховного циклу застосовуються як традиційні технології навчання та виховання, так й елементи інноваційних технологій (формування творчої особистості, колективного творчого виховання); пояснювально-ілюстративні (розповідь, пояснення, бесіда, демонстрація, досліди, та ін.), репродуктивні (відтворювальний), проблемно-пошукові (проблемне викладання матеріалу, частково-пошукові ) тощо.

 Також застосовуються різноманітні засоби навчання: наочні посібники, роздатковий матеріал, технологічні картки, технічні засоби навчання, ІКТ.

 Перевірка та оцінювання знань й умінь гуртківців здійснюється під час виконання ними практичних робіт, а також у формі проведення вікторин, участі у конкурсах змаганнях, підсумкових виставках та інших формах навчально-виховної діяльності.

 Керівник гуртка може вносити зміни й доповнення у зміст програми, плануючи свою роботу на навчальний рік,з урахуванням інтересів гуртківців, стану матеріально-технічної бази.

 Розподіл годин за темами – орієнтовний. Керівник гуртка, враховуючи рівень підготовки вихованців, може сам визначити, скільки годин потрібно для опанування тієї чи іншої теми і внести до програми відповідні корективи.

Дана програма розширює можливості підготовки вихованців до майбутнього вибору професії столяра.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

ГУРТКА «ЮНИЙ СТОЛЯР»

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ, 1 - Й РІК НАВЧАННЯ

(11 – 13 років)

 

№ з/п

тема

Кількість годин

Теорія

 

Прак

Тика

Всього

1

Вступне заняття. Інструктаж з техніка безпеки під час занять в гуртку. Правила внутрішнього розпорядку гуртка. План роботи гуртка на навчальний рік

2

-

2

2

Породи дерев та їх властивості

2

4

6

3

Інструменти, приладдя і станки для роботи з деревиною. Класифікація інструмента, ознайомлення з ним.

4

10

14

4

Виготовлення деталей з деревини.

4

32

36

5

Збирання виробів із деревини

4

22

26

6

Обробка виробів із деревини і фанери

2

22

24

7

Художня обробка деревини

2

14

16

8

Клеї

2

4

6

9

Екскурсії,виставки

-

4

4

10

Підсумкове заняття

2

-

2

 

РАЗОМ

24

112

136

 

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

ГУРТКА «ЮНИЙ СТОЛЯР»

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ, 1 - Й РІК НАВЧАННЯ

(діти віком 11 – 13 років)

 

Вступне заняття (2 год.)

 Тема. Мета і завдання гуртка. Ознайомлення з планом роботи гуртка. Організаційні питання. Вступний інструктаж із правил безпеки життєдіяльності під час заняття і поза ним. Правила поведінки в навчальному кабінеті, закладі. Обробка деревини – одна із стародавніх професій. Деревина в історії вітчизняної архітектури. Дерев`яні конструкції у сучасному світі. Охорона лісових скарбів. Технологія безвідхідного виробництва.

 

Породи дерев та їх властивості (6 год.)

 Тема. Основні породи дерев, що використовуються у дерев’яних конструкціях: меблі, архітектури, народних промислах, яхтового і планерного будівництва у побуті. Породи деревини. Класифікація пиломатеріалів. Матеріали, створені на основі деревини.

 Тема. Практична робота. Виготовлення стенду «Породи деревини» або «Дерева рідного краю» (радіальний і тангенціальний зрізи, насіння, лист, зовнішній вигляд і т. ін., породи деревини). Заготівля матеріалів для виконання плану роботи гуртка.

 

Інструменти, пристосування і станки

для роботи з деревиною ( 14 год.)

Тема. Класифікація інструмента, ознайомлення з ним.

 Тема. Практична робота. Відпрацьовування прийомів роботи зі столярним інструментом, його ремонт та виготовлення оснастки і приладів.

 

Виготовлення деталей із деревини (36 год.)

Тема. Чернова обробка поверхні матеріалів перед їх розміткою. Розмітка. Припуск на торцювання і усушку. Розпилювання уздовж і впоперек волокон. Розпилювання за лекальними лініями. Прийоми виготовлення гнутих деталей типа шпангоута (кільця).

 Тема. Практична робота. Читання креслень та виготовлення за ними деталей. Технологія виготовлення деталі. Ремонт дерев’яних конструкцій. Виготовлення деталей обертання.

Збирання виробів із деревини (26 год.)

Тема. З`єднання дерев’яних деталей шурупами, гвинтами, нагелями (дерев’яними стрижнями). Посилення дерев’яних конструкцій металічними накладками. З`єднання на шипах.

 Тема. Практична робота. Збирання виробу із заготовлених деталей. Участь у ремонті шкільного обладнання. Виготовлення нервюри з дерев’яними полицями і фанерними стінками.

 

Обробка виробів із деревини і фанери (24 год.)

 Тема. Безпека праці при виконанні робіт з обробки виробів із деревини і фанери. Чистова обробка поверхні матеріалів. Прийоми, інструмент.

Тема. Просочування оліфою та нанесення лаком фарбового покриття. Травлення деревини, лакування, шліфування. Використання певної обробки залежно від умов експлуатації.             

Тема. Практична робота. Обробка обладнання, що знаходиться у ремонті.

 

Художня обробка деревини (16 год.)

 Тема. Наскрізне (пропилене) випилювання, добір матеріалу.

Тема. Мозаїка із деревини. Обпалювання і гравірування, ознайомлення з готовими виробами народних художніх промислів.

 Тема. Практична робота. Виконання різних видів художньої обробки деревини.

 

Клеї (6 год.)

 Тема. Види клеїв для деревини. Властивості клею. Міцність клеєного з’єднання. Підготовка поверхні деревини і фанери до нанесення на неї клею. Технологія склеювання. Точність у поєднанні деталей.

 Тема. Практична робота. Збирання на клей з’єднань в шип, нагелями з фанерними накладками.

 

 

 

Екскурсії (4 год.)

 Тема. Екскурсії на підприємства з обробки деревини, на меблеві фабрики, до лісництв. Участь у творчих виставках,

відвідування майстерень, музеїв прикладного мистецтва і таке інше.

Підсумкове заняття(2 год.)

 Тема. Підсумок роботи гуртка за рік. Проведення виставки робіт вихованців. Визначення кращих робіт гуртківців. Рекомендації щодо виконання робіт на літній період. Проведення виставки-конкурсу між групами

 

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ, 2 – Й РІК НАВЧАННЯ

(для дітей 14 – 15 років)

 

№ з/п

Тема

Кількість годин

Теорія

Практика

Всього

1

Вступне заняття. Організаційні питання. Правила техніки безпеки. Правила внутрішнього розпорядку гуртка.

3

-

3

2

Породи дерев та їх властивості. Деревина як конструкційний матеріал. Вибір деревини для виготовлення столярних виробів.

3

3

6

3

Станки для роботи з деревиною. Інструменти, приладдя. Класифікація інструмента.

3

12

15

4

 

Випилювання як техніка обробки фанери та деревини. Особливості роботи з лобзиком і фанерою.

6

30

36

5

Виточування як техніка обробки деревини. Токарний верстат та його будова.

6

42

48

6

Використання фанери та деревини для виготовлення виробів.

Особливості художнього оздоблення виробів із фанери та деревини.

6

30

36

7

 

Художнє та технічне конструювання виробів.

Виготовлення виробів із деревини та фанери.

6

42

48

8

Екскурсії . Виставки робіт гуртківців.

9

-

9

9

Підсумкове заняття

3

-

3

 

РАЗОМ

45

159

204

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

ГУРТКА «ЮНИЙ СТОЛЯР»

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ, 2 - Й РІК НАВЧАННЯ

(14 – 15 років)

Вступне заняття. (3 год.)

Тема. Мета і завдання гуртка. Ознайомлення з планом роботи гуртка. Вступний інструктаж із правил техніки безпеки життєдіяльності. Правила поведінки в навчальному кабінеті, закладі.

Тема. Обробка деревини – одна із стародавніх професій. Деревина в історії вітчизняної архітектури. Дерев`яні конструкції у сучасному світі. Охорона лісових скарбів. Технологія безвідхідного виробництва.

 

Породи дерев та їх властивості.

Деревина як конструкційний матеріал.

Вибір деревини для виготовлення столярних виробів.(6 год.)

 Тема. Породи дерев. Будова дерева. Заготівля деревини, її  асортимент. Розміщення волокон у деревині.

Тема. Поняття про виготовлення шпону, фанери для виготовлення виробів. Короткі відомості про властивості деревини. Вибір деревини для виготовлення столярних виробів. Розрахунок необхідної кількості конструкційного матеріалу для виготовлення виробу.

 Тема. Практична робота. Визначення порід деревини за кольором, текстурою, запахом. Вибір матеріалів для виготовлення виробу. Виконання наближеного розрахунку необхідної кількості фанери, деревини.

 

Верстати для роботи з деревиною. Інструменти, приладдя.

(15 год.)

Тема. Класифікація інструментів, приладдя для обробки деревини.

 Тема. Практична робота. Відпрацьовування навичок роботи на токарному верстаті, прийомів роботи зі столярнимінструментом, його ремонт та виготовлення оснастки і приладів

 

 

 

 

Випилювання як техніка обробки фанери та деревини. 

Особливості роботи з лобзиком і фанерою.(36 год.)

 Тема. Будова лобзика. Матеріали, які використовуються при роботі з лобзиком. Прийоми та послідовність випилювання. Робота над ескізом декорування виробу.

 Тема. Практична робота. Виготовлення: а) рамок для фотографій, вишивок, малюнків; б) шкатулок; в) поличок, г) підсвічників та ін.

 

Виточування як техніка обробки деревини.

Токарний верстат та його будова.(48 год.)

 Тема. Токарний верстат та його будова. Матеріали та інструменти, які використовуються при роботі на верстаті. Приведення заготовки в обертальний рух. Прийоми та послідовність виточування. Робота над ескізом декорування виробу.

 Тема. Практична робота. Виготовлення: а) підсвічника; б) кубка; в) декоративної чарки; г) декоративного відерця; д) декоративної ложки; е) указки та інші необхідні вироби для участі у виставках, конкурсах.

 

Використання фанери та деревини для виготовлення виробів.

Особливості художнього оздоблення виробів

із фанери та деревини. (36 год.).

 Тема. Короткі відомості про види виробів із фанери та деревини. Вимоги до виробів із фанери та деревини (естетичні, економічні). Українські народні традиції в оздобленні виробів із фанери та деревини.

 Тема. Практична робота. Ознайомлення зі зразками художніх виробів із деревини та фанери. Виготовлення найпростішого виробу та його художнє оздоблення за власним ескізом.

 

Художнє та технічне конструювання виробів.

Виготовлення виробів із деревини та фанери. (48 год.)

 Тема. Загальні відомості про процес створення виробу. Етапи проектування. Види проектної документації: ескіз, технічний опис, макет, креслення, шаблони, технологічна картка.

Тема. Художнє конструювання як складова процесу проектування. Застосування методу фантазування, комбінаторики, фокального об’єкту у створенні виробу.

 Тема. Розрізи і перерізи як складові проектної документації, їх відмінність. Правила виконання розрізів і перерізів. Умовні позначення на кресленнях ( нахил, конусність, допуски )

 

 

 Тема. Практична робота. Створення ескізів деталей з розрізами і перерізами. Конструювання моделей виробу.Читання креслення. Виготовлення шаблону виробу за кресленням. Виготовлення макету виробу.

 

Екскурсії, виставки. (9 год.)

 Тема. Екскурсії на підприємства з обробки деревини, на меблеві фабрики, до лісництв; участь у творчих виставках та майстернях, відвідування музеїв прикладного мистецтва і т. ін.

 

Підсумкове заняття. (3 год.)

 Тема. Підсумок роботи гуртка за рік. Проведення виставки кращих робіт вихованців. Визначення кращих робіт гуртківців. Рекомендації щодо виконання робіт на літній період. Проведення виставки-конкурсу між групам.

 

 

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК. ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ НА ОСНОВНОМУ РІВНІ

(1-Й РІК НАВЧАННЯ)

 

Вихованці повинні знати:

- правила техніки безпеки при роботі зі столярним інструментом та обладнанням.

- властивості деревини;

- породи деревини;

- назви та призначення столярного інструменту (рубанок, шерхебель, ножівка, лобзик, стамеска плоска тощо);

 

Вихованці повинні вміти:

  • дотримуватись, техніки безпеки; правил санітарії, гігієни
  • правильно користуватися столярним інструментом за призначенням;
  • технічно правильно та послідовно виконувати роботу;
  • організувати робоче місце;
  • планувати трудові дії, підбирати матеріал, інструменти і засоби для розмітки та обробки виробу;
  • креслити геометричні фігури і виконувати розгортки найпростіших геометричних тіл на папері в клітинку;
  • складати ескізи плоских деталей;
  • виконувати розмічання деталей виробів на різних матеріалах (деревина, фанера);
  • з’єднувати деталі;
  • бережливо ставитись до інструментів і обладнання;
  • економити матеріал, витрати трудових зусиль, час;
  • добирати відповідний матеріал під певний вид робіт;

 

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК. ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ НА ОСНОВНОМУ РІВНІ

(2 – Й РІК НАВЧАННЯ)

 

Вихованці повинні знати:

 

- правила безпечної роботи під час заняття; санітарії, гігієни;

- властивості деревини;

- породи деревини;

- назви та призначення столярного інструменту (рубанок, шерхебель, ножівка. лобзик тощо);

- організацію робочого місця;

- повір’я, прикмети та звичаї слов’ян, пов’язані з різними деревами; їх відображення в українських міфах та легендах;

- послідовність складання технологічної карти;

- як користуватися свердлильним та токарним верстатами, дотримуючись правил техніки безпеки.

 

Вихованці повинні вміти:

 

  • самостійно виготовляти виріб за технічним малюнком, ескізом;свого задуму;
  • створювати оздоблення за власним задумом; добирати відповідні оздоблювальні матеріали (морилка, природні барвники, лаки, фарби тощо) для виготовлення виробів;
  • знаходити шляхи швидкого, раціонального та якісного виконання завдання;
  • переносити отримані знання, вміння й досвід роботи в нову ситуацію;
  • використовувати токарний верстат, як засіб художньої обробки деревини;
  • співпрацювати зі своїми однолітками, розподіляти обов’язки під час колективної роботи;
  • оцінювати власні вироби і результати праці інших вихованців.
  • самостійно знаходити вирішення та практичне втілення;
  • проводити пошуково – дослідницьку роботу, вивчаючи творчий доробок видатних митців рідного краю.
  • виконувати операції обробки згідно технологічної карти; вибирати спосіб з’єднування деталей
  • планувати трудові дії, підбирати матеріал, інструменти і засоби для розмітки та обробки виробу;
  • креслити геометричні фігури і виконувати розгортки найпростіших геометричних тіл на папері в клітинку;
  • складати ескізи плоских деталей;
  • виконувати розмічання деталей виробів на різних матеріалах (деревина, фанера);
  •  з’єднувати деталі;
  • бережливо ставитись до інструментів і обладнання;
  • економити матеріал, витрати трудових зусиль, час;
  • технічно правильно та послідовно виконувати роботу;
  • добирати відповідний матеріал під певний вид робіт;

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Наказ Міністерства освіти і науки України «Про типові начальні плани гуртків, секцій, творчих клубів, творчих об'єднань за різними напрямками позашкільної освіти» від 24.07.2008.- №676.

2. Програми для позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів. Гуртки науково технічного напряму. О.В. Биковська, Т.О. Вихренко, Л.М. Гайдай та ін.. – К.; Грамота, 2005. - Випуск 1.- 160 с.

3. Програми з позашкільної освіти: Науково-технічний напрям. О.В. Биковська, Т.О. Лихота та ін.. – К.; Грамота, 2007. - Випуск 1.- 360 с.

4. Журавлева А.П., Болотина Л.А. Начальное техническое моделирование. –М.: Просвещение, 1982. – 158 с.

5. Буланин В.Д. Мозаичные работы по дереву. – М.: Лесная промышленность, 1981.

6. Коноваленко А.М. Основы столярного ремесла.1996.

7. Саліга В.К. Українські народні звичаї та свята. - К., 1993

8. Тимків Б.М., Кавас К.М. Виготовлення художніх виробів із дерева. - Львів, 1995.

9. Шемуратов Ф.А. Выпиливание лобзиком. - М., 1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Навчальна програма гуртка

«Чарівний лобзик»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

Серед основних завдань, що стоять перед працівниками освіти – завдання покращення трудового і естетичного виховання, створення умов для реалізації творчих можливостей підростаючого покоління. Органічне поєднання фізичної й розумової праці – основа для всебічного розвитку особистості.

Теоретичні знання, практичні навики і вміння, що їх набувають учні в результаті засвоєння основ наук, дедалі поглиблюються і усвідомлюються в процесі позакласної навчально – дослідної роботи та роботи гуртків технічної творчості і декоративно-прикладного мистецтва. Гурткова робота дає можливість розширювати світогляд вихованців та готувати їх до майбутньої трудової діяльності.

Робота гуртків технічної творчості та декоративно – прикладного мистецтва повинна проходити в тісному зв’язку з діяльністю учнів в навчальних закладах на уроках трудового навчання та позаурочний час. Вона є  одною з ланок навчально – виховного процесу і повинна вирішувати єдині з нею педагогічні завдання. Гурткові заняття дають змогу ширше, ніж на уроках, ознайомлювати вихованців з різними видами діяльності, що вивчаються. На таких заняттях створюються хороші умови для групування дітей за інтересами, що в свою чергу сприяє посиленню цих інтересів.

Гурткова робота дає змогу глибше ознайомлювати вихованців  з різними видами діяльності людей, давати корисні поради щодо вибору майбутньої професії, має важливе виховне і навчальне значення, сприяє вихованню у вихованців ініціативи, самостійності, вмінню творчо розв’язувати різні задачі, а також вихованню в них почуття товариськості, взаємодопомоги і колективізму. Гурткова робота впливає і на навчальний процес, робить викладання матеріалу жвавішим, більш захоплюючим і цікавішим, допомагає розвинути  глибокий інтерес до певних галузей промисловості. Чим повніше і детальніше продумана й розроблена гурткова робота, тим ефективніший результат.

Гурток „Чарівний лобзик” − об’єднання вихованців, що виявляють особливу цікавість до певної області технічної творчості та декоративно-прикладного мистецтва.

Програма гуртка  „ Чарівний лобзик ” − розвиває у дітей технічну ініціативу і конструкторську творчість, забезпечує формування  наукового світогляду, творчого пошуку, естетичної культури та культури праці.

Дана програма є орієнтовною. Керівник гуртка, користуючись нею, планує свою роботу з урахуванням інтересу гуртківців, ступеня їх підготовки, реальних можливостей школи чи позашкільної установи.

Програмою передбачено орієнтовний розподіл годин на опрацювання окремих тем. Всі теми, і кожна зокрема, подані у відповідній послідовності за складністю їх опанування. Керівник гуртка, враховуючи склад і підготовку гуртківців, може сам визначити, скільки годин потрібно для опанування тієї чи іншої теми, або всіх тем.

Програма розрахована на один рік навчання для дітей середнього і старшого шкільного  віку  загальноосвітніх  шкіл - 68 год.  на рік, 2  години на тиждень

(1 заняття на тиждень, тривалість занять – 2 год.).

 

Основна мета гуртка „ Чарівний лобзик ”: закріплювати і розширювати знання отриманні на уроках трудового навчання, сприяти їхній систематизації; удосконалювати уміння і формувати навички роботи з найбільш розповсюдженими інструментами, верстатами, пристосуваннями при ручній та механізованій обробці конструкційних і природних матеріалів; розвивати уявлення і розширювати політехнічний кругозір гуртківців; формувати образне та технічне мислення, уміння виразити свої задуми; розвивати кмітливість, винахідливість і стійкий інтерес до пошукової творчої діяльності; формувати знання та вміння з художньої обробки деревини та творчої активності особистості засобами декоративно – прикладного мистецтва, що дає змогу виявити можливості дітей та їх нахили до певного


 

виду художньої та технічної творчості, створювати умови для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та учнівської молоді у вільний від навчання час, підготовки до майбутнього життя в умовах переходу до ринкової економіки, задоволення їх освітніх потреб у професійному самовизначенні відповідно до здібностей.

 

Основні    завдання   освітньої    діяльності    гуртка  „ Чарівний лобзик ”

передбачають:  

- ознайомлення гуртківців з історією розвитку різних видів мистецтва, відтворення народних традицій з надбанням культури наших предків; популяризація виготовлення виробів декоративно – ужиткового мистецтва та технічної творчості;

- формування здатності дітей сприймати та інтерпретувати художньо – декоративні вироби, висловлювати особисте ставлення до них, аргументуючи свої думки та оцінки;

- сприяти формуванню уміння самостійно вирішувати питання конструювання і виготовлення виробів (вибору матеріалу, способів обробки, уміння планувати, здійснювати самоконтроль);

- учити дітей своїми руками виготовляти для себе та рідних вироби і досягати вершин у створенні своїх робіт;

- розширення і збагачення художньо – естетичного досвіду, опанування художніх умінь та навичок у практичній діяльності, формування художньої-технічної  компетентності – здатності керуватися набутими знаннями і вміннями, готовністю використовувати отриманий досвід у самостійній діяльності згідно з власними духовно – світоглядними позиціями;

- створення оптимальних психолого – педагогічних умов для самореалізації та саморозвитку творчо обдарованих вихованців в процесі пошукової і науково дослідницької діяльності;

- усвідомлення національної ідентичності, належності до українського народу, здобутків матеріальної і духовної культури, формування толерантного ставлення до історії і традицій інших народів;

- формування в гуртківців практичні навички самостійного виконання творчих робіт за натурою, зразком, шаблоном, уявою, фантазією;

- задоволення потреб вихованців у самореалізації,самовизначенні та професійній орієнтації  з урахуванням їх інтересу до художньо-декоративної та технічної творчості.  

 

Загальні принципи організації навчально – виховного процесу гуртка  „Чарівний лобзик ”:

- науковість – тісний зв'язок навчального курсу з декоративно – ужитковим мистецтвом та технічної творчості, що забезпечує у вихованців наукового світогляду і компетентності;

- синтез пізнавальної і практичної діяльності – теоретичні знання вихованців трансформуються у внутрішні стимули їх творчої діяльності, пізнавання різноманітних сторін людського буття, бажання самостійно спрямовувати середовище;

- особистісно-зорієнтований підхід - визначення індивідуальності кожної дитини, її самоцінності і неповторності, створення умов для навчання і творчого розвитку кожного вихованця;

- суб’єкт – суб’єктивна взаємодія – керівник гуртка і вихованці виступають рівноправними учасниками навчально – виховного процесу;

- безперервність, послідовність та доступність;

- добровільність та повага один до одного;

- поетапне формування художньо – естетичних та технічних здібностей гуртківців з урахуванням їх індивідуальних особистостей;

- використання надбань народного мистецтва та робіт місцевих умільців;

- використання наукової публіцистичної літератури, музейних експонатів, витворів декоративно – прикладного мистецтва.

 

Форми організації навчально - виховного процесу гуртка „ Чарівний лобзик”

Форми організації гурткової роботи бувають різні. Основні з них, найбільш поширені: фронтальна, групова та індивідуальна. Застосування тієї чи іншої форми залежить від теми заняття і поставлених завдань. Фронтальна форма полягає в тому, що всі члени гуртка виконують певну роботу одночасно і за одним планом. При груповій  формі роботи вихованці об’єднуються в тимчасові ланки ( по 3 – 6 чоловік ) для виконання окремих завдань.

Не менш важливе навчально - виховне значення має індивідуальна робота членів гуртка. Вона розвиває в дітей самостійність, творчу самоорганізованість та ініціативу.

В основному організація навчально - виховного процесу гурткової роботи носить практичний характер, але теоретичні відомості (основи конструювання, моделювання, властивості матеріалів, технологія обробки виробів і т.п.) також необхідні, тому що без них неможливе вивчення основ технічного моделювання і конструювання, а також самостійна творча праця гуртківців по створенню конструкцій виробів передбачених програмою. А саме:

- пошукова та навчально - дослідницька робота, проектна діяльність, написання рефератів, доповідей, повідомлень;

- самоосвітня діяльність, самостійний пошук, збір та обробка інформації з різноманітних джерел (засоби масової інформації, навчальні посібники);

- організація та проведення виставок, персональних виставок.

 

Контроль за  ефективністю  навчання вихованців гуртка  Чарівний лобзик”

 Керівник гуртка повинен систематично контролювати ступінь засвоєння програмного матеріалу і набуття вихованцями необхідних навиків і вмінь. Поряд з цим він повинен розвивати в них навики само – і взаємоконтролю. Однією з його форм є колективне обговорення робіт вихованців. При цьому керівнику необхідно опиратися на суспільну думку і залучати учнів до коментування результатів їх діяльності.

Для обліку можливостей творчого просування вихованців і диференційованого підходу до використання різних методів і прийомів включення учнів в творчий процес керівник гуртка повинен користуватися шкалою рівня творчої підготовленості учнів.

Рівень 1. Вихованець може виготовляти виріб по пред’явленій документації з внесенням часткових змін до креслення, схеми, направлених на вдосконалення форми виробу та раціонального використання матеріалів і т. д.

Рівень 2. Вихованець може виготовити доступний виріб з доконструюванням і самостійним внесенням змін в пред’явлену технічну документацію, схему або виріб.

Рівень 3. Вихованець справляється з виготовленням виробів з попереднім конструкторським оригінальним вдосконаленням і самостійним внесенням змін в технологічну документацію, схему, виріб.

Рівень 4. Посильна самостійна технологічна розробка оригінальної конструкторської ідеї виробу ( пред’явленою вчителем ) і його виготовлення.

Рівень 5. Вихованець здатний самостійно обґрунтувати і сформувати оригінальну конструкторську або раціоналізаторську ідею виробу, розробити документацію і виготовити виріб.

Контроль навчання здійснюється :

- в ході теоретичних і практичних занять гуртка; перевірка набутих пізнавальних та творчих досягнень вихованців відбувається в процесі проведення усного опитування, участі в різноманітних виставках будь якого рівня, захист власних розробок, рефератів та науково – дослідницьких проектів;

- у вигляді презентації творчих проектів на загальних та персональних виставках декоративно – прикладного мистецтва та технічної творчості;

- по закінченню навчального року проводиться звітна науково –

практична конференція та підсумкова виставка вихованців гуртка, визначаються найкращі творчі роботи та вихованці гуртка;

- в кінці навчального року відзначаються кращі гуртківці.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

п\п

Розділ, тема

Кількість годин

практичних

теоретичних

усього

1

Вступ

 

2

2

2

Основи конструювання

4

2

6

3

Виготовлення та оздоблення виробів за допомогою випилювання лобзиком

26

4

30

4

Виготовлення та оздоблення виробів за допомогою випалювання ( пірографія ).

14

2

16

5

Виготовлення та оздоблення виробів технікою «Декупаж»

10

2

12

6

Підсумкове заняття

 

2

2

 

 

 

 

                                                     Разом

54

14

68

 

1. Вступне заняття ( 2 год. )

Знайомство із групою та програмою роботи гуртка „ Чарівний лобзик ”. Ознайомлення з творчими здобутками попередніх вихованців гуртка. Робота в шкільній майстерні. Організація робочого місця гуртківців. Правила безпечної праці в майстерні.

Практична робота. Проведення анкетування для ознайомлення та виявлення індивідуальних та пізнавальних здібностей вихованців.

 

2. Основи конструювання ( 6 год. )

Загальні відомості про конструювання. Засоби закономірності сприйняття художніх засобів: композиція, ритм, рівновага, симетрія й асиметрія, пропорції, контрасти і нюанси. Характеристика творчої діяльності. Види, рівні і методи творчості. Дизайн як основа створення художніх виробів, його місце і значущість у сучасному суспільстві. Поняття композиції, її основні види, закони та правила.

Практична робота. Виконання графічних робіт на побудову ритмічних композицій, рівноваги; виконання композицій на симетрію і асиметрію та їх аналіз; побудова структурних схем проектування декоративного виробу.

 

3. Виготовлення та оздоблення виробів за допомогою випилювання лобзиком ( 30 год. )

Художнє випилювання – один з видів різьби по дереву для виготовлення виробів та їх оздоблення. Інструменти та пристосування для випилювання. Основні прийоми та способи випилювання та з’єднання деталей. Інструменти та пристосування для випилювання. Конструкційний матеріал для виготовлення випилювальних виробів та вимоги до них. Підготовка матеріалів для випилювання. Технологія випилювання. Правила випилювання. Принципи, художні засоби композицій випилювальних виробів. Види малюнків для випилювання. Технологія оздоблення та її вплив на якість виробу. Правила організації робочого місця. Правила безпечної роботи та санітарно гігієнічні вимоги.

Практична робота. Вибір об’єкту виготовлення. Підготовка інструменту, пристосувань та матеріалу до роботи. Виготовлення та оздоблення запланованого виробу.

Орієнтовний перелік об’єктів праці: підставки, рамки, сувеніри, фруктовниці, цукерниці, рамки, панно, полички, вази, шкатулки, узори для накладного декорування.

 

4. Виготовлення та оздоблення виробів за допомогою випалювання

( пірографія ) ( 16 год.)

Історичні відомості про місце та роль випалювання в оздобленні виробів виготовлених з деревини та фанери. Ознайомлення з виробами, оздобленими випалюванням. Інструменти та приладдя для оздоблення виробів випалюванням. Матеріали для випалювання, вимоги до їх якості, технологічні властивості. Способи випалювання:по контуру, силуетне, з світлотінями, з розфарбовуванням. Технологія випалювання. Підготовка матеріалу для виготовлення виробів випалюванням. Створення ескізного малюнку і перенесення його на поверхню запланованого виробу. Види оздоблення виробів виготовлених випалюванням. Організація робочого місця. Правила безпеки праці та санітарно гігієнічні вимоги.

Практична робота. Пошук аналогів виробів та зображень для випалювання. Створення особистого малюнку для випалювання. Вибір та підготовка матеріалу. Виготовлення та оздоблення запланованого виробу.

Орієнтовний перелік об’єктів праці: рамки для картинок, кухонні дошки, підставки для перекидних календарів, шкатулки, сувеніри та ін.

 

5. Виготовлення виробів технікою «Декупаж» ( 12 год. )

Історичні відомості про техніку декупажу - як вид декоративного мистецтва. Ознайомлення з виробами, оздобленими декупажем його техніками та способами використання в побуті. Інструменти та приладдя для оздоблення для оздоблення. Матеріали та допоміжні пристосування для декупажу. Порядок роботи в техніці декупаж. Підготовка матеріалу, поверхонь та виробів для декупажу. Побудова композицій. Розробка і реалізація дизайнерського задуму.

Організація робочого місця. Правила безпеки праці та санітарно - гігієнічні вимоги.

Практична робота. Пошук аналогів виробів та зображень для дизайн проекту. Вибір та підготовка матеріалу та виробу для створення особистої композиції. Оздоблення виробу за власним задумом.

Орієнтовний перелік об’єктів праці: декупаж на різних поверхнях; кухонні  дощечки,  дерев’яні  ложки,  лопатки,  тарілки,  підставка  під  чашку,

декупаж на скляних та керамічних поверхнях.

 

6. Підсумкове заняття ( 2 год. )

Підведення підсумків роботи за навчальний рік. Визначення кращих вихованців. Виставка творчих проектів та виробів гуртківців за рік.

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці мають знати:

- засоби художнього конструювання, які виражають закономірності сприйняття художніх виробів (композиція, ритм, рівновага, симетрія й асиметрія, пропорції, контрасти і нюанси);

- основні вимоги по створенню композицій;

- основні види технічної творчості, образотворчого та декоративно – ужиткового мистецтва;

- про різні види технічної і художньої діяльності, місце і роль їх в житті людини;

- значення оволодіння техніками технічної творчості та декоративно – ужиткового мистецтва для формування творчої особистості;

- значення та застосування розроблюваного виробу;

- як виготовляти та оздоблювати вироби з різноманітних матеріалів;

- як сприяти різноманітності форм і забарвленості предметів;

- правила організації робочого місця та безпечної праці, санітарно - гігієнічні вимоги;

- назви, призначення і правила застосування робочого, контрольно – вимірювального інструменту та пристосувань для виготовлення запланованих виробів;

- властивості, особливості та призначення конструкційних матеріалів;

- прийоми і послідовність виготовлення деталей та виробів, способи їх з’єднання (цвяхами, шурупами, клепанням, простим швом, нагелями та склеюванням);

- алгоритм виготовлення запланованого виробу, проекту, основні етапи організації пошукової роботи.

Вихованці мають вміти:

- користуватися вимірювальними і розмічальними інструментами та працювати пензлем з лаками і фарбами;

- розробляти графічні оздоблювальні орнаменти для виготовлення виробів;

- читати технічний рисунок, ескіз, креслення, інструкційну карту;

- складати план роботи з виготовлення запланованого виробу з визначенням термінів виконання і вибором конструкційних матеріалів;

- організовувати робоче місце, дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно – гігієнічних вимог при виготовленні виробів;

- складати технологію виготовлення виробів і виготовляти сувеніри, прикраси з використанням природних матеріалів;

- поєднувати різні види матеріалів та працювати з ними для виготовлення запланованого виробу;

- розміщувати орнаменти відповідно до форми і призначення при виготовлені виробу;

- дотримуватися культури праці при роботі з різноманітними матеріалами;

- працювати з різноманітними ручними інструментами та пристроями для виконання запланованих робіт;

- дотримуватися правил безпечної праці при роботі з різними ручними, інструментами ( в межах програми );

- виготовляти деталі і вироби з конструкційних матеріалів (деревини, фанери, ДСП, ДВП, пластмаси );

- виконувати свердління отворів у різних матеріалах;

- визначати кількість операцій і послідовність їх виконання під час виготовлення деталей та виробів;

- здійснювати оцінку та аналіз виробу і процесу праці за загальними естетичними та функціональними показниками.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

  1.            Закон України  «Про позашкільну освіту» (із змінами , внесеними згідно із Законами), Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000 № 46 с. 393.
  2.            Положення про позашкільний навчальний заклад, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2001 року № 433.
  3.            Положення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 11 серпня 2004 р. № 651.
  4.            Антонович Є.А. «Декоративно-прикладне мистецтво» / Євген Антонович Антонович, Михайло Євстахович Станкевич. – Львів, 1992. – 175 - 194 с.
  5.               Захарчук - Чугай Р.В. Українське народне декоративне мистецтво: навчальний посібник. / Р.В. Захарчук –Чугай, Є.А. Антонович. — К.: Знання, 2012. – 342 с.
  6.               Костина Л.А.  Выпиливание лобзиком.  Выпуск 1,2. / Л.А. Костина . // - М.: Издательство "Народное творчество". - 2004. – С. 40.
  7.               Норма Грегори.  Выжигание по дереву. Практическое руководство. Грегори Норма. – М.: “Ниола-Пресс”, 2007. – 116 с.
  8.               Прикрась свій дім / [Л. П. Гура, Л. Є. Жоголь, Н. М. Ісупова та ін.]; — К.: Техніка, 1988. – с.11-16.
  9.               Прилучення учнів до національної культури в процесі трудового навчання: навчально-методичний посібник для 5-11 класів / [В.Д. Мусієнко та ін.].  - К.: ДОД НПУ ім. М.П. Драгоманова, 1998.
  10.          Тимків Б.М. Виготовлення  художніх  виробів  з  дерева / Б.М. Тимків,

К.М. Кавас— Львів: Світ, 1995.- 176 с.

 

 

Навчальна програма

гуртка «Технологія токарної

обробки деревини»

 

Пояснювальна записка

Робота гуртків технічної творчості та декоративно – прикладного мистецтва повинна проходити в тісному зв’язку з діяльністю учнів в навчальних закладах на уроках трудового навчання та позаурочний час. Вона є  одною з ланок навчально – виховного процесу і повинна вирішувати єдині з нею педагогічні завдання. Гурткові заняття дають змогу ширше, ніж на уроках, ознайомлювати вихованців з різними видами діяльності, що вивчаються. На таких заняттях створюються хороші умови для групування дітей за інтересами, що в свою чергу сприяє посиленню цих інтересів.

Гурткова робота дає змогу глибше ознайомлювати вихованців  з різними видами діяльності людей, давати корисні поради щодо вибору майбутньої професії, має важливе виховне і навчальне значення, сприяє вихованню у вихованців ініціативи, самостійності, вмінню творчо розв’язувати різні задачі, а також вихованню в них почуття товариськості, взаємодопомоги і колективізму. Гурткова робота впливає і на навчальний процес, робить викладання матеріалу жвавішим, більш захоплюючим і цікавішим, допомагає розвинути  глибокий інтерес до певних галузей промисловості. Чим повніше і детальніше продумана й розроблена гурткова робота, тим ефективніший результат.

Програмою модуля передбачено ознайомлення учнів з одним із видів

декоративно-ужиткового мистецтва  – токарством. У процесі вивчення

модуля учні ознайомляться з прийомами і навичками, які є характерними для

традиційних художніх промислів (токар, столяр, різьбяр по дереву). Учні

вивчатимуть матеріалознавство, проектування і технологію виготовлення

виробів токарним способом. В Україні ця техніка дуже поширена.

Теоретичні і практичні заняття передбачають залучення учнів до творчої

діяльності: вибір об’єкта виготовлення, самостійний вибір конструкції виробу, обґрунтування вибору, нескладні економічні розрахунки і пропозиції щодо здешевлення виробів, планування різних видів робіт, удосконалення обладнання, технологічного процесу, підвищення якості і продуктивності праці.

Виготовлення виробу передбачається через проектно-технологічну

діяльність. Як результат роботи над змістом модуля, учні мають виконати проект.

Під час виконання робіт необхідно приділяти увагу правилам безпечної

праці, організації робочого місця та санітарно-гігієнічним вимогам.

Основна мета гуртка „Технологія токарної обробки деревини”:

- закріплювати і розширювати знання отриманні на уроках трудового навчання, сприяти їхній систематизації; удосконалювати уміння і формувати навички роботи з найбільш розповсюдженими інструментами, верстатами, пристосуваннями при ручній та механізованій обробці конструкційних і природних матеріалів;

- розвивати уявлення і розширювати політехнічний кругозір гуртківців; формувати образне та технічне мислення, уміння виразити свої задуми;

-  розвивати кмітливість, винахідливість і стійкий інтерес до пошукової творчої діяльності;

- формувати знання та вміння з художньої обробки деревини та творчої активності особистості засобами декоративно – прикладного мистецтва, що дає змогу виявити можливості дітей та їх нахили до певного виду художньої та технічної творчості, створювати умови для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та учнівської молоді у вільний від навчання час, підготовки до майбутнього життя в умовах переходу до ринкової економіки, задоволення їх освітніх потреб у професійному самовизначенні відповідно до здібностей.

Загальні принципи організації навчально – виховного процесу гуртка  „Технологія токарної обробки деревини ”:

- науковість – тісний зв'язок навчального курсу з декоративно – ужитковим мистецтвом та технічної творчості, що забезпечує у вихованців наукового світогляду і компетентності;

- синтез пізнавальної і практичної діяльності – теоретичні знання вихованців трансформуються у внутрішні стимули їх творчої діяльності, пізнавання різноманітних сторін людського буття, бажання самостійно спрямовувати середовище;

- особистісно-зорієнтований підхід - визначення індивідуальності кожної дитини, її самоцінності і неповторності, створення умов для навчання і творчого розвитку кожного вихованця;

- суб’єкт – суб’єктивна взаємодія – керівник гуртка і вихованці виступають рівноправними учасниками навчально – виховного процесу;

- безперервність, послідовність та доступність;

- добровільність та повага один до одного;

- поетапне формування художньо – естетичних та технічних здібностей гуртківців з урахуванням їх індивідуальних особистостей;

- використання надбань народного мистецтва та робіт місцевих умільців;

- використання наукової публіцистичної літератури, музейних експонатів, витворів декоративно – прикладного мистецтва.

Форми організації навчально - виховного процесу гуртка „Технологія токарної обробки деревини ”

В основному організація навчально - виховного процесу гурткової роботи носить практичний характер, але теоретичні відомості (основи конструювання, моделювання, властивості матеріалів, технологія обробки виробів і т.п.) також необхідні, тому що без них неможливе вивчення основ технічного моделювання і конструювання, а також самостійна творча праця гуртківців по створенню конструкцій виробів передбачених програмою. А саме:

- пошукова та навчально - дослідницька робота, проектна діяльність, написання рефератів, доповідей, повідомлень;

- самоосвітня діяльність, самостійний пошук, збір та обробка інформації з різноманітних джерел (засоби масової інформації, навчальні посібники);

- організація та проведення виставок, персональних виставок.

Контроль за  ефективністю  навчання вихованців гуртка  „Технологія токарної обробки деревини ”

 Керівник гуртка повинен систематично контролювати ступінь засвоєння програмного матеріалу і набуття вихованцями необхідних навиків і вмінь. Поряд з цим він повинен розвивати в них навики само – і взаємоконтролю. Однією з його форм є колективне обговорення робіт вихованців. При цьому керівнику необхідно опиратися на суспільну думку і залучати учнів до коментування результатів їх діяльності.

Для обліку можливостей творчого просування вихованців і диференційованого підходу до використання різних методів і прийомів включення учнів в творчий процес керівник гуртка повинен користуватися шкалою рівня творчої підготовленості учнів.

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

п\п

Розділ, тема

Кількість годин

практичних

теоретичних

усього

1

Вступ

 

2

2

2

Основи конструювання

4

2

6

3

Основи технології

токарної обробки деревини

18

2

20

4

Проектування та виготовлення виробів токарним способом

32

6

38

5

Підсумкове заняття

 

2

2

                                                     Разом

54

14

68

 

1. Вступне заняття ( 2 год. )

Знайомство із групою та програмою роботи гуртка „ Технологія токарної обробки деревини”. Ознайомлення з творчими здобутками попередніх вихованців гуртка. Робота в шкільній майстерні. Організація робочого місця гуртківців. Правила безпечної праці в майстерні.

2. Основи конструювання ( 6 год. )

Загальні відомості про конструювання. Засоби закономірності сприйняття художніх засобів: композиція, ритм, рівновага, симетрія й асиметрія, пропорції, контрасти і нюанси. Характеристика творчої діяльності. Види, рівні і методи творчості. Дизайн як основа створення художніх виробів, його місце і значущість у сучасному суспільстві. Поняття композиції, її основні види, закони та правила.

3. Основи технології  токарної обробки деревини (20 год.)

Місце та роль токарства у сучасному декоративно-ужитковому мистецтві. Деревина як конструкційний матеріал. Властивості деревини. Вимоги до заготовок. Токарний верстат по обробці  деревини, інструменти для токарних  робіт (реєр, мейсель та інші) Технологічні пристосування до верстата (планшайба, патрон, тризубець та інші) Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця.Ознайомлення з технологією токарної обробки (вибір та закріплення заготовки, розмічання, чорнове та чистове точіння, шліфування та лощіння, відрізання  заготовок)

4. Проектування та виготовлення виробів токарним способом (38 год.)

Постановка проблеми. Визначення завдань для виконання проекту. Робота з інформаційними  джерелами. Створення банку ідей. Аналіз та систематизація інформації. Розроблення ескізу точеного виробу.

Технологічна послідовність  виготовлення виробу:

підготовка заготовок до роботи;

закріплення заготовок;

розмічання;

чорнове та чистове обточування циліндричних і фасонних поверхонь;

контроль розмірів;

шліфування та лощіння (за потребою);

підрізання і відрізання заготовок;

оздоблення та опорядження виробу.

Контроль якості виробу. Догляд за виробом.

Економічне обґрунтування виробу.

5.  Підсумкове заняття ( 2 год. )

Підведення підсумків роботи за навчальний рік. Визначення кращих досягнень вихованців. Виставка творчих виробів гуртківців за рік.

Орієнтовний перелік об’єктів праці

Ручка для інструментів, товкачка, грибок для штопання, свічник, ваза, шахові фігури, качалка для тіста, кегель, кубок, кухонний набір для спецій, вішалки

тощо.

Інструменти, обладнання та пристосування

1.Токарний верстат

2.Реєр

3.Косяк (мейсель)

4.Гачок (вузький, широкий)

5.Планшайба

6.Патрон (чашковий, цанговий)

7.Тризуб

8.Лінійка

9.Кронциркуль

10.Штангенциркуль

11.Олівець

12.Ножівка

Матеріали

Деревина (липа, груша, бук, дуб, береза, явір, ясен)

 

 

 

 

Література

1.ГликинМ.С. Декоративные работы по дереву на станках. –М.: Изд-во “Народное творчество”, Изд-во “Искана”, 2002. –280с.

2.Комп’ютерна графіка: Навч. посібн. / А.П.Верхола,  Б.Д.Коваленко, В.М.Богданов та ін.; За ред. А.П.Верхоли. –К.: Каравела, 2005. –304с.

3.ЛевадныйВ.С., Черный Ю.А. Обработка дерева на станках. –М.: ООО “Аделант”, 2005. –384с.

4.МатвеєваТ.О. Мозаїка та різьблення по дереву: Навч. посібник: Пер. з рос. –К.: Вища шк., 1993. –135с.

5.Проектно-технологічна діяльність учнів на уроках трудового навчання: Теорія і методика: Монографія / В.В.Бербец, Т.М.Бербец, Н.В.Дубова та ін.; За заг. ред. О.М.Коберника. –К.: Наук. світ, 2003. –172с.

6.Энциклопедия работ по дереву: Руководство, необходимое  любителю работ по дереву / Ред.-консультант М.Рамуц; Пер. с англ. Г.А.Сорокина. – М.: ООО “Издательство Астрель”; ООО “Издательство АСТ”, 2004. –512с.

7.Леонід Оршанський, Петро Андріюк. Основи гуцульського художнього деревообробництва: Навч. посібник:«Писаний камінь», Косів-2002.

8.Тимків Б.М., Кавас К.М.: Виготовлення художніх виробів з дерева. Підручник, Львів: Світ, 1995.-176с.

 

 

 

Навчальна програма гуртка «Початкове технічне моделювання»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Актуальність навчальної програми з початкового технічного моделювання пов’язана з необхідністю залучення дітей до пізнання і розуміння світу техніки, спроби її власної творчої діяльності, процесом опанування певної системи початкових технічних та технологічних знань, вмінь і навичок.

Навчальна програма реалізується у гуртку науково-технічного напряму початково-технічного профілю та спрямована на вихованців середнього шкільного віку (9-14 років).

Метою навчальної програми є формування компетентностей особистості засобами початкового технічного моделювання.

Основними завданнями навчальної програми з початкового технічного моделювання є набуття учнями наступних компетентностей:

 пізнавальна– засвоєння початкових технічних і технологічних знань, елементарних уявлень і понять, ознайомлення зі світом техніки, найпростішими технологічними процесами, графічною грамотністю, елементарною електротехнікою, технічним моделюванням, конструюванням і дизайном;

практична – формування графічної грамотності, вмінь і навичок роботи з різноманітними матеріалами та інструментами, виготовлення іграшок, моделей машин і механізмів, вміння застосовувати отримані знання на практиці;

творча – забезпечення розвитку просторового та логічного мислення, уяви, фантазії, конструкторських здібностей; здатності проявляти творчу ініціативу, вирішувати творчі завдання; формування стійкого інтересу до технічної творчості;

соціальна – розвиток позитивних якостей особистості: працелюбність, самостійність, наполегливість; дбайливого ставлення до навколишнього середовища, сприяння вихованню поваги до праці людей.

На опрацювання навчального матеріалу відводиться така кількість годин – 204 год. (6 год. на тиждень).

Навчальна програма побудована лінійним способом: навчальний матеріал викладається систематично і послідовно з поступовим ускладненням, за висхідною лінією, при цьому новий навчальний матеріал викладається на основі вже вивченого й у тісному взаємозв’язку з ним.

 Програма орієнтована на формування та розвиток у вихованців системного мислення, вміння бачити зв’язок технічної творчості з предметами шкільного курсу; включає елементарні відомості з математики, природознавства, фізики; розкриває питання історії, мистецтва та суспільствознавства.

 Важлива роль надається графічній підготовці, вихованню мовної культури учнів, засвоєнню технічної термінології, проведенню дослідів і вирішенню творчих завдань.

 На кожному занятті поєднується теоретичний матеріал і практична робота. Програма передбачає варіативність технологій, методів, форм навчання.

 На заняттях гуртка використовуються такі методи навчання, як навчально-пізнавальні (розповідь, пояснення, бесіда, демонстрація, досліди та ін.), репродуктивні (відтворювальні), творчі та проблемно-пошукові (проблемне викладання матеріалу, дослідницькі, частково-пошукові) тощо. Перевага надається інтерактивним та ігровим методам. Під час заняття використовуються дидактичні ігри: настільно-друковані, словесні, ігри-подорожі, сюжетно-рольові, ігри-змагання та інші.

 Застосовуються різноманітні засоби навчання: наочні посібники, роздатковий матеріал, технологічні картки, технічні засоби навчання.

 Поряд із груповими, колективними формами роботи проводиться індивідуальна робота з учнями, а саме: при підготовці до змагань, виставок та інших масових заходів. Створюються умови для диференціації та індивідуалізації навчання відповідно до творчих здібностей, обдарованості, віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я вихованців.

Перевірка й оцінювання знань та умінь вихованців здійснюється під час виконання ними практичних робіт, участі в вікторинах, змаганнях і підсумкових виставках.

Програма є орієнтовною. За необхідності керівник гуртка може внести до програми певні зміни на свій розсуд, які не повинні впливати на загальний зміст навчальної програми та кількість навчальних годин. Незмінними мають залишатися мета, завдання і прогнозований результат освітньої діяльності.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

 

Тема

Кількість годин

теоретичних

практичних

усього

1.

Вступ

1

1

2

2.

Поняття про матеріали,  інструменти та приладдя

1

9

10

3.

Графічні знання та вміння

4

16

20

4.

Технічні та конструкторсько-технологічні поняття

2

8

10

5.

Конструювання з плоских деталей

2

18

20

6.

Геометричні поняття

2

16

18

7.

Виготовлення найпростіших моделей та макетів технічних об’єктів з об’ємних деталей

 

4

 

34

 

38

8.

Виготовлення найпростіших літаючих і плаваючих моделей

4

30

34

9.

Елементи електротехніки

4

14

18

10.

Виготовлення іграшок і сувенірів із різних матеріалів

2

20

22

11.

Екскурсії, конкурси, змагання, свята, виставки

10

-

10

12.

Підсумок

2

-

2

 

Разом

38

166

204

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1.  Вступ (2 год.)

Теоретична частина. Ознайомлення з планом роботи гуртка на навчальний рік. Правила поведінки в колективі. Організаційні питання. Інструменти та матеріали. Правила техніки безпеки на заняттях.

Практична частина. Ігри, конкурси, вікторини.

 

2. Матеріали, інструменти та приладдя (10 год.)

Теоретична частина. Загальні поняття про матеріали, які використовуються на заняттях гуртка. Їх перелік і призначення (папір, картон, тканина, деревина, жерсть, фольга, дріт, пінопласт, пластилін, природні матеріали).

Ознайомлення з інструментами ручної праці (молоток, обценьки, пилка, плоскогубці та ін.), приладдям (струбцина, ковадло, лещата та ін.). Їх призначення. Способи і прийоми роботи з ними. Правила санітарії, гігієни, безпечної роботи з інструментами. Організація робочого місця. Екскурсія до майстерні.

Елементарні поняття про фанеру, її виробництво, застосування, властивості. Технологія обробки фанери, випилювання лобзиком. Обладнання робочого місця для випилювання.

Копіювання малюнків. Раціональне використання матеріалів. Інструменти й приладдя для випилювання з фанери, їх призначення і правила користування ними. Способи та прийоми випилювання і з’єднання деталей із фанери. Декорування готових виробів.

Поняття про випалювання. Електровипалювач, його будова. Основні прийоми випалювання. Правила техніки безпеки під час випалювання.

Практична частина. Вправи на випилювання за внутрішнім і зовнішнім контуром. Випилювання силуетів тварин. Виготовлення сувенірів, прикрашених випалюванням.

 

3.Графічні знання та вміння (20 год.)

Теоретична частина. Закріплення й розширення знань про креслярські інструменти та приладдя (лінійка, косинець, циркуль, олівець, креслярська учнівська дошка). Їх призначення, правила користування і правила безпечної роботи.

Параметри геометричних фігур: круг, коло, радіус, діаметр. Ділення кола на 2,4,5,6 і 12 частин. Паралельні та перпендикулярні лінії.

Умовні позначення на графічному зображенні лінії невидимого контуру, розмірної лінії, осьової лінії, діаметра і радіуса кола.

Поняття про ескіз. Виконання ескізу плоскої деталі.

Збільшення та зменшення зображень плоских деталей за допомогою клітинок.

Практична частина. Проведення дослідів із визначення діаметра та центра кола. Виготовлення дзиги. Проведення дослідів з дзигою. Виготовлення поробок із використанням деталей круглої форми (годинник, ліхтарик, рухома поробка «Теремок»). Виготовлення за ескізами нескладних моделей технічних об’єктів (будинок, автомобіль, пароплав та ін.).

 

4.Технічні та конструкторсько-технологічні поняття (10 год.)

 Теоретична частина. Розширення понять про технологічні процеси в побуті й на виробництві. Поглиблення знань про властивості і використання різноманітних матеріалів. Природні та штучні матеріали. Розширення знань і початкових понять про робочі інструменти і приладдя в побуті та на виробництві.

Знайомство з трудовою діяльністю дорослих, робочими професіями (слюсар, токар, монтажник, столяр та ін.).

Елементарні поняття про роботу конструкторів. Види конструкторської діяльності (розумова, графічна, практична). Основні етапи процесу конструювання.

Закріплення понять про основні види розмітки. Прийоми розмічання деталі прямокутної форми. Розмічання та вимірювання за допомогою циркуля.

Практична частина. Досліди й спостереження з визначення та порівняння властивостей природних і штучних матеріалів.

Виготовлення пізнавальних технічних і дидактичних ігор (технічне лото, «Світлофор», «Телевізор», «Комп’ютер» та ін.).

Виготовлення моделей нескладних технічних об’єктів за власним задумом із використанням основних етапів конструювання.

 

5.Конструювання з плоских деталей (20 год.)

Теоретична частина. Закріплення та розширення понять про види з’єднань плоских деталей між собою. Способи і прийоми виготовлення з картону та фанери поробок із нерухомими й рухомими плоскими деталями.

Практична частина. Виготовлення поробок із використанням щілинного замка (літак, вертоліт, полички, лялькові меблі та ін.), шарнірних з’єднань, важільних механізмів (робот, ведмідь-пастух, самоскид тощо), з рухомими тягами (ведмедики-ковалі, зайченя, гімнаст та ін.), іграшок на нитковій тязі (персонажі казок і мультфільмів «Три ведмеді», «Кіт у чоботях», «Пригоди Буратіно» тощо).

 

6.Геометричні поняття (18 год.)

Теоретична частина. Початкові поняття про геометричні тіла (призма, куб, куля, циліндр, конус). Елементи геометричних тіл (грань, ребро, вершина, основа, бокова поверхня).

Геометричні тіла у співвідношенні з геометричними фігурами.

Порівняння форми оточуючих предметів, технічних об’єктів із формою геометричних тіл.

Елементарні поняття про розгортки найпростіших геометричних тіл, прийоми їх побудови, вирізування, склеювання. Способи та прийоми виготовлення поробок на основі простих геометричних тіл.

Практична частина. Виготовлення на основі простих геометричних тіл іграшок за зразком (кіт, миша, зайченя та ін.) і власним задумом.

Виготовлення підставок для олівців на основі розгорток циліндрів і призм з основою різної форми (коло, трикутник, квадрат, шестикутник).

 

7.  Виготовлення найпростіших моделей та макетів технічних

об’єктів з об’ємних деталей (38 год.)

Теоретична частина. Елементарні уявлення про транспортну, будівельну, сільськогосподарську техніку, інші технічні об’єкти. Їх призначення і будова.

Загальні принципи та основні способи і прийоми виготовлення найпростіших моделей транспортної техніки з об’ємних деталей.

Практична частина. Виготовлення на основі розгорток конуса та циліндра моделей літаків, ракет, космічних апаратів.

Виготовлення з використанням розгорток найпростіших геометричних тіл моделей легкового та вантажного автомобілів, автокрана, потягу, трактора, ескаватора, баржі, катера, башти. Оздоблення моделей за власним задумом.

 

 

8. Виготовлення найпростіших літаючих і плаваючих моделей

(34 год.)

Теоретична частина. Елементарні уявлення про літальні апарати, важчі за повітря. Історія повітроплавання. Паперові літаючі моделі (літаюче крило, парашут, повітряний змій, планер, літак). Поняття про підйомну силу. Поняття про центровку моделі. Планер, його основні частини (фюзеляж, крила, стабілізатор, кіль). Порядок складання моделі планера. Регулювання і запуск моделі.

Поняття про реактивний рух та основи польоту ракети. Основні частини ракети: корпус, головна частина, стабілізатори.

Історія мореплавства. Поняття про обтічні форми в техніці та тваринному світі. Будова найпростішого вітрильника (ніс, корма, борт, щогла, вітрило).

Практична частина. Проведення дослідів із плоскою пластиною, яка рухається в повітрі. Виготовлення найпростіших повітряних зміїв. Спостереження за падінням різноманітних предметів, досліди з встановлення центра ваги літаючої моделі. Виготовлення вертушки, бумеранга, парашута, літаючого крила, найпростіших моделей планерів, літаків.

Регулювання і запуск моделей.

Спостереження за реактивним рухом (дослід із повітряною кулькою).

Виготовлення моделі ракети. Запуски.

Проведення дослідів з визначення плавучості різних матеріалів, вплив ваги і форми предметів на їх плавучість.

Конструювання за власним задумом моделей човнів із паперу, пінопласту, деревини, інших матеріалів.

 

9. Елементи електротехніки (18 год.)

Теоретична частина. Елементарні уявлення про електричну енергію, електричні явища в природі, використання електроенергії в побуті та на виробництві.

Поняття про найпростіше електричне коло, джерела електричної енергії, які використовуються на заняттях гуртка (гальванічні елементи і батареї).

Поняття про провідники та ізолятори. Вимикачі, перемикачі, їх призначення.

Правила й прийоми складання електричного кола. Поняття про монтажні та принципові електричні схеми. Умовне позначення основних елементів електричного кола (джерела струму, провідників, вимикача, споживача, лампочки). Техніка безпеки під час електромоделювання.

Практична частина. Спостереження за електричними явищами. Проведення дослідів зі смужками паперу. Складання найпростішого електричного кола. Робота з електроконструктором. Досліди з виявлення ізоляторів і провідників.

Виготовлення іграшок та моделей технічних об’єктів із використанням найпростішого електричного кола («НЛО», «Диво-піч», «Маяк» та ін.).

 

10. Виготовлення іграшок і сувенірів із різних матеріалів

(22 год.)

Теоретична частина. Способи і прийоми виготовлення та оздоблення до свят сувенірів, подарунків, вітальних листівок, інших атрибутів свят із різних матеріалів (паперу, картону, тонкої фанери, дроту, фольги, пластмаси, тканини, природних матеріалів тощо). Традиції святкування Нового року, Різдва, Великодня та інших свят.

Елементи художнього оформлення виробів.

Практична частина. Виготовлення новорічних прикрас, карнавальних масок, подарунків, віконних картинок, вітальних листівок, писанок, інших сувенірів за зразком і власним задумом.

 

11. Екскурсії, конкурси, свята, виставки (10 год.)

Екскурсії на підприємства, виставки та до музеїв. Участь у конкурсах, виставках, змаганнях. Організація та проведення різноманітних масових заходів.

 

12.  Підсумок (2 год.)

Підведення підсумків роботи гуртка. Відзначення кращих вихованців.

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ 

Вихованці мають знати:

       назви і призначення найпоширеніших технічних об’єктів та інструментів ручної праці;

       прийоми і правила користування інструментами ручної праці;

       інструменти і приладдя для випилювання, їх призначення, правила користування ними, способи та прийоми випилювання;

       початкові поняття про геометричні тіла;

       основні лінії креслення та умовні позначення, які використовуються в графічних зображеннях;

       способи розмічання деталей на різних матеріалах;

       способи та прийоми виготовлення виробів на основі простих геометричних тіл;

       способи використання шаблонів, трафаретів;

       елементарні уявлення про електричну енергію та електричні явища;

       техніку безпеки під час електромоделювання.

 

 Вихованці мають вміти:

        виокремлювати загальні та індивідуальні ознаки предметів і технічних об’єктів;

        визначати основні частини макетів і моделей, які виготовляються, правильно вимовляти їх назви;

        виготовляти за ескізами нескладні моделі технічних об’єктів;

        виготовляти поробки з різним з’єднанням деталей (рухомі та нерухомі);

        випилювати силуети тварин, виготовляти сувеніри, які прикрашені випалюванням.

 

У вихованців мають бути сформовані компетенції:

  •      пізнавальна – оволодіння початковими технічними і технологічними знаннями;
  •      практична – формування початкової графічної грамотності, вмінь і навичок роботи з різноманітними матеріалами та інструментами, виготовлення іграшок, моделей машин і механізмів;
  •      творча – набуття просторового та логічного мислення, уяви, фантазії, розвиток конструкторських здібностей;
  •      соціальна – розвиток позитивних якостей особистості: працелюбність, самостійність, наполегливість.

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА.

1.Закон України «Про освіту» від 23.031996р. №100/96 – ВР;

2.Програми з позашкільної освіти. Науково-технічний напрям. укл. В.В.Ткачук - К.: «Грамота», 2007.

3.Наказ Міністерства освіти і науки України «Про Всеукраїнський конкурс програм навчальних посібників з проблем позашкільної освіти» від 17.01.2003.-№24.

4.Програми для позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів. Гуртки науково технічного напряму. О.В. Биковська, Т.О. Вихренко, Л.М. Гайдай та ін.. – К.; Грамота, 2005. - Випуск 1.- 160 с.

5.Програми з позашкільної освіти: Науково-технічний напрям. О.В. Биковська, Т.О. Лихота та ін.. – К.; Грамота, 2007. - Випуск 1.- 360 с.

6.Журавлева А.П., Болотина Л.А. Начальное техническое моделирование. –М.: Просвещение, 1982. – 158 с.

7.Абжалілова Л. Програмуємо на майбутнє // Позашкілля. - №2 – 2008.

8.Леонтович О.А. Фізика. Дитяча енциклопедія. – К.: Школа, 2002. – 432 с.

9. Развитие технического творчества младших школьников: Кн. Для учителя / Под ред.. Андрианова П.Н., Галагузовой М.А. – М.: Просвещение, 1990. – 110 с.

10.Сидоренко В.К. Технічне креслення. –К.: Оріяна – Нова, 2000. – 497 с.

11.Зигуненко С.Н. Я познаю мир. Авиация и воздухоплавание. – М.: А.С.Т., 2001. – 3000 с.

12.Черненко Г.Т. Русские изобретатели и ученые. Энциклопедия. – С. Пб. Тимошка, 2000. – 216 с.

13.Ельштейн П. Конструктору моделей ракет. М.: Мир, 1978. – 268 с.

14.Заворотов В.А. От идеи до модели. – М.: Просвещение, 1982. – 159 с.

15.Маркуша А.І. «Вам зліт» Дитяча література 1974.

16. Журнали «Моделіст», «Моделіст-конструктор», «Авіація і час» «Стендовий моделізм», «Авіамайстер», «Танкомайстер», «Флотомайстер».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма гуртка

«Історико-технічного стендового моделізму»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Стендовий моделізм – поширений напрям науково-технічної творчості. Це - одне з улюблених занять учнівської молоді, що допомагає ознайомитися зі світом техніки. Жоден вид техніки, практично жодна машина, не створюється без натурного макетування і попереднього створення моделі – зменшеної копії.

Метою діяльності гуртка стендового моделізму є:

- ознайомлення вихованців з основами технічних наук і технологій;

- освоєння технологічних прийомів, знань, умінь та навичок у проектуванні і виготовленні стендових моделей різноманітної техніки. (При цьому під словом «техніка» мається на увазі вироблення макетів літаків, починаючи від перших існуючих літальних апаратів до найсучасніших авіалайнерів, бронетехніки усіх часів, легкових та вантажних автомобілів, космічних кораблів, залізничного транспорту, тощо);

- створення діорам найцікавіших історичних подій за участю техніки;

- ознайомлення та вивчення історії розвитку цивільної та військової авіації, космонавтики, бронетехніки, та визначних подій, у яких брала  участь ця техніка.

- формування компетентностей особистості в процесі створення стендових моделей.

Основні завдання гуртка полягають у формуванні таких компетентностей:

пізнавальної: ознайомлення з історією розвитку техніки (авіабудування, автомобілебудування, танкобудування, будування української залізниці та інше), з конструкцією літаків, автомобілів, бронетехніки.), з технологіями виготовлення моделей;

практичної: засвоєння технологічних прийомів, умінь, навичок у проектуванні, виготовленні моделей; удосконалення навичок роботи з різним інструментом; формування навичок роботи з фарбами, розчинами;

творчої: навчання технологіям самостійного виготовлення моделей різних класів за кресленнями;

соціально-виховної: формування стійкого інтересу до технічної творчості та розвиток позитивних якостей емоційно-вольової сфери, виховання культури праці, відповідальності за результати власної діяльності, виховання у підростаючого покоління патріотичного ставлення до історичного минулого України, розвиток їх технічного мислення, конструкторських здібностей, обґрунтований вибір майбутньої професії. Залучення дітей до участі у пошуковій роботі, конкурсах, виставках, екскурсіях та інших масових заходах.

Програма передбачає двоступеневу організацію навчально–виховного процесу і розрахована на 2 роки навчання: основний рівень (перший рік навчання) та основний рівень (другий рік навчання).

На опрацювання навчального матеріалу відводиться така кількість годин: 1-й рік – 136 годин ( по 4 години на тиждень) для вихованців віком 8-10 років (учні 3-х–4-х класів); 2-й рік -204 години ( по 6 годин на тиждень) для вихованців віком 11-13 років ( учні 5-х – 7-х класів).

Кожний із років навчання має свої особливості.

Гуртки 1-го року навчання розраховані на вихованців, які мають початковий рівень знань та навичок з технічного моделізму.

У гуртках 2-го року навчання діяльність вихованців здобуває чітко визначену спрямованість, яка вимагає спеціальних знань і додаткових умінь та навичок.

Усі теми у навчальному плані гуртка стендового моделізму розташовуються послідовно. Практична діяльність вихованців спирається на теоретичні знання, отримані ними в школі та на заняттях гуртка.

На заняттях гуртка застосовують різні форми та методи навчання, що забезпечують отримання вихованцями необхідних знань, активізують їх мислення, розвивають і підтримують інтерес до конструювання  стендових моделей.

Для успішного засвоєння матеріалу на заняттях використовують вербальні методи: розповідь, пояснення чи бесіду, які бажано підкріпити демонстрацією моделей різних конструкцій. Щоб виробити у вихованців практичні уміння й навички, керівник пропонує їм спочатку виготовити нескладні моделі. Потім, ускладнюючи завдання, він привчає вихованців до самостійності, вводячи елементи творчості.

Вибір методів і форм навчання залежить від змісту занять, рівня підготовки й особистого досвіду гуртківців. Так на 1-му році навчання керівник використовує метод інструктування; у гуртках 2-го року навчання можна застосовувати методи консультацій і роботи з технічною та довідковою літературою. Основний метод проведення занять гуртка – практична діяльність, в процесі якої гуртківці забезпечують закріплення отриманих теоретичних знань.

Перевірка та оцінювання знань і умінь учнів здійснюється під час виконання ними практичних робіт, а також у формі проведення заочних та очних екскурсій, змагань, участі у конкурсах, виставках.

Програма є орієнтовною. Керівник гуртка може вносити зміни й доповнення у зміст програми, плануючи свою роботу з урахуванням інтересів гуртківців та їх батьків, матеріально - технічної бази гуртка.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ГУРТКА

ІСТОРИКО-ТЕХНІЧНОГО СТЕНДОВОГО МОДЕЛІЗМУ.

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ 1-ЙРІК НАВЧАННЯ.

 

п/п

Тема

Кількість годин

 

 

теоретичних

практич-них

всього

1.

Вступне заняття. Техніка безпеки.

2

-

2

2

Матеріали та інструменти, що використовуються у моделізмі. Поняття про монтажні схеми. Читання монтажних схем.

2

2

4

3

Виготовлення стендових моделей літаків;Відомості історії розвитку авіації та космонавтики

Історія розвитку техніки і озброєння. Історія рідного краю

  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ввивчення монтажної схеми, підготовка до складання
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               сскладання різних моделей літаків
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Фарбування
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Використання ТЗН на занятті

4

58

62

 

4

Відомості з історії розвитку авто- та бронетехніки

Виготовлення стендових моделей автомобілів та бронетехніки:

  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ввивчення монтажної схеми, підготовка до складання ;
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Сскладання моделі
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Фарбування

 

12

30

42

5

Відомості з історії розвитку залізничного транспорту

Виготовлення стендової моделі паровоза:

  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ввивчення монтажної схеми, підготовка до складання ;
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Сскладання моделі

Фарбування

4

16

20

6

Екскурсії, виставки

-

4

4

7

Підсумкове заняття

-

2

2

Разом

24

112

136

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

ІСТОРИКО-ТЕХНІЧНОГО СТЕНДОВОГО МОДЕЛІЗМУ.

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ. 2-Й РІК НАВЧАННЯ.

(144 години - на рік, 4 години - на тиждень

для вихованців 8-10 років, учнів 3-5 класу)

1. Вступне заняття (2 год.)

Тема. Вступне заняття. Ознайомлення з планом роботи гуртка. Вибори старости. Техніка безпеки.

2. Матеріали та інструменти, що використовуються

 у моделізмі. Поняття про монтажні схеми (4 год.).

Тема. Поняття про матеріали і інструменти. Первинна обробка матеріалів (миття,зачистка ін.). Поняття «монтажна схема». Читання монтажних схем. Початкове фарбування елементів стендових моделей.

 

3. Виготовлення стендових моделей

літаків різних типів (62 год.)

Тема. Історія розвитку техніки і озброєння. Історія рідного краю

 Загальні відомості історії розвитку авіації та космонавтики.

Тема. Модель літака. Вивчення монтажної схеми. Монтаж. елементів літака. Добирання фарб та встановлення порядку монтажу та фарбування.

Тема. Бойові літаки. Фюзеляж, крило, стабілізатор:обробка, фарбування. Пілотська (штурманська,стрілецька) кабіна: обробка, фарбування. Імітація мотора. Кабіна з елементами інтер’єру: обробка, фарбування, складання. Шасі: стійки, підкоси, колеса (опора), ін. Озброєння літаків. Фарбування, монтаж. Навісне озброєння та устаткування. Поняття про блоки. Фарбування, складання. Підсумкове заняття.              

Тема. Цивільні літаки. Салон (багажне відділення). Обробка, фарбування. Модель мотора. Фарбування, монтаж. Елементи крила, стабілізатор, кіль. Фарбування, монтаж Ліхтар, ілюмінатори. Обробка, монтаж. Остаточне складання та фарбування моделі. Нанесення деталей. Підсумкове заняття.

 

4. Виготовлення стендових моделей

авто-бронетехніки (42 год.)

Тема. Загальні відомості з історії розвитку авто-бронетехніки.

Тема. Модель автомобіля. Вивчення монтажної схеми. Підготовка до складання. Кабіна, салон з елементами інтер’єру. Обробка, фарбування, складання. Колісне (колісно-гусеничне ) шасі. Обробка, складання, фарбування. Підсумкове заняття.

Тема Модель танка. Вивчення монтажної схеми. Підготовка до складання. Броньовий корпус: обробка, фарбування. Гусеничне шасі. Підготовка до опрацювання. Торсіони: обробка, фарбування, монтаж. Лінивець: обробка, фарбування, склейка, монтаж. Ролики: обробка, фарбування,  монтаж. Ведуче колесо: обробка, склейка, фарбування, монтаж. Башта, гармата: обробка, склейка, фарбування, монтаж. Монтаж та фарбування гумової гусениці. Виклейка гусениці з окремих траків. Фарбування, монтаж. Виклейка гусениці з окремих траків. Фарбування, монтаж. Підсумкове заняття.

 

5. Виготовлення стендової моделі паровоза (20 год.)

Тема. Загальні відомості з історії розвитку залізничного транспорту.

Тема. Модель паровоза. Вивчення монтажної схеми. Підготовка до складання. Насип, шпали: обробка, фарбування. Рейки: обробка, фарбування; монтаж колії. Казан: обробка, фарбування; монтаж. Ходова частина: обробка, фарбування, монтаж. Будка машиніста: обробка елементів, фарбування, монтаж. Тендер: фарбування, обробка, монтаж. Монтаж усіх основних частин паровоза. Підсумкове заняття.

 

6. Екскурсії, виставки ( 4 год.)

Тема. Виставка моделей бронетехніки – до Дня танкістів. Виставка до Всесвітнього Дня авіації та космонавтики. Виставка до Дня Перемоги. Участь у конкурсах-виставках технічної творчості різних рівнів.

 

7.Підсумкове заняття (2 год.)

Тема. Підсумкова виставка стендових робіт та нагородження найкращих вихованців, авторів стендових моделей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ГУРТКА

ІСТОРИКО-ТЕХНІЧНОГО СТЕНДОВОГО МОДЕЛІЗМУ.

ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ. 2-Й РІК НАВЧАННЯ.

З/П

Тема

Кількість годин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

теоретичних

практичних

всього

1

Вступне заняття. Техніка безпеки.

Ознайомлення з планом роботи гуртка. Організаційні питання.

3

 

-

 

3

 

2

Матеріали та інструменти, що використовуються у моделізмі. Читання монтажних схем

1

2

3

3

Відомості історії розвитку будування залізничного транспорту на Україні, Харківщині.

Виготовлення стендових моделей літаків, пушок, залізничних потягів, вагонів, автомобілів та інше.

Вивчення монтажної схеми, підготовка до складання ;

  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Сскладання моделі
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ффарбування
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Використання ТЗН на занятті

6

36

42

4

Виготовлення історичних діорам із стендовими моделями автомобілів та бронетехнікою, залізничним транспортом

Використання сучасних комп'ютерних технологій на занятті.

 

3

57

 

60

5

Створення історичних діорам з використанням виготовлених різних моделей

Використання сучасних комп'ютерних технологій на занятті.

 

9

81

90

6

Екскурсії, виставки

-

3

3

7

Підсумкове заняття

-

3

3

Разом

22

182

204

 

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ГУРТКА

ІСТРИКО-ТЕХНІЧНОГОСТЕНДОВОГО МОДЕЛІЗМУ. ОСНОВНИЙ РІВЕНЬ. 2-Й РІК НАВЧАННЯ.

(216 години - на рік, 6 годин - на тиждень

для вихованців віком від 11 до 13 років,)

 

1. Вступне заняття (3 год.)

Тема. Вступне заняття. Ознайомлення з планом роботи гуртка. Техніка безпеки. Ознайомлення з досягненнями та роботами вихованців минулого навчального року.

 

2.Матеріали та інструменти, що використовуються у

моделізмі. (3 години).

Тема. Поняття про матеріали. Поняття про інструменти. Первинна обробка матеріалів (миття, зачистка, ін.).Читання монтажних схем моделей.

 

3. Виготовлення стендових моделей

моделей літаків, пушок, залізничних потягів,

вагонів, автомобілів та інше.(42 год.)

Тема Відомості про історію розвитку та будування залізничного транспорту на Україні, Харківщині.

Тема Виготовлення стендових моделей літаків, пушок, залізничних потягів, вагонів, автомобілів та інше.

Тема Вивчення монтажної схеми, підготовка до складання.

Складання моделі, фарбування.

Тема. Модель пушки. Вивчення монтажної схеми. Добирання фарб та встановлення порядку фарбування, елементів моделі.

Тема. Бойові танки, монтаж. Фарбування, складання.

Тема. Цивільні та бойові потяги, вагони. Монтаж. Обробка, Остаточне складання та фарбування моделі. Нанесення декалей. Підсумкове заняття.

Тема. Використання комп'ютерних технологій на занятті передбачає пошук в Інтернеті та використання у навчально-виховному процесі необхідних монтажних схем моделей, технологій для виготовлення діорам, різноманітної історичної інформації щодо подій Великої Вітчизняної війни та наукомістких комп'ютерних технічних ігор. Створені останнім часом (в основному вітчизняні) високотехнічні симулятори (ІЛ-2, Т-34 проти ТИГРА, Фланкер Су-27, Лакон та ін.) дозволяють не тільки доповнювати технічні й історичні знання гуртківців а й розвивають патріотизм і загальнолюдські якості. Робота на тренажері автомобіля (також комп’ютерна гра) дозволяє звернути увагу майбутніх автомобілістів на грамотне та безпечне ведення транспортного засобу, знання та дотримання Правил дорожнього руху.

 

4.Виготовлення історичних діорам

 із стендовими моделями автомобілів та бронетехнікою, залізничним транспортом. (60 год.)

Тема. Відомості з історії розвитку авто- та бронетехніки України.

Тема. Модель автомобіля. Вивчення монтажної схеми. Підготовка до складання. Кабіна, салон з елементами інтер’єру. Обробка, фарбування, складання. Колісне (колісно-гусеничне ) шасі. Обробка, складання, фарбування. Підсумкове заняття.

Тема. Модель танка. Вивчення монтажної схеми. Підготовка до складання. Броньовий корпус: обробка, фарбування. Гусеничне шасі. Підготовка до опрацювання. Торсіони: обробка, фарбування, монтаж. Лінивець: обробка, фарбування, склейка, монтаж. Ролики: обробка, фарбування, монтаж. Ведуче колесо: обробка, склейка, фарбування, монтаж. Башта, гармата: обробка, склейка, фарбування, монтаж. Монтаж та фарбування гумової гусениці. Виклейка гусениці з окремих траків. Фарбування, монтаж. Виклейка гусениці з окремих траків. Фарбування, монтаж. Підсумкове заняття.

Тема. Виготовлення історичних діорам Великої вітчизняної війни

 із стендовими моделями автомобілів та бронетехнікою, залізничним транспортом, збитими літаками.

Тема. Використання комп'ютерних технологій на занятті. Пошук в Інтернеті необхідної інформації.

 

5. Створення історичних діорам з використанням

виготовлених моделей ( 90 год.)

Тема. Історичні діорами (циркограми).Діорами (циркограми) - один з різновидів стендового моделізму, що припускають використання декількох (2-х і більше) моделей або макетів, виготовлених в одному масштабі і закарбували реальний чи вигаданий історичний момент. У стендового моделювання використовується циркограма (дивимося в середину). Гуртківці визначають сюжет циркограми і необхідні моделі та макети. У залежності від задуманого сюжету гуртківцями виготовляються моделі і частини циркограми (ландшафт, будови, фігурки людей і тварин, дерева тощо). За готовності всі деталі розміщуються і закріплюються. При обробці використовуються клеї, фарби, лаки, різні матеріали для достовірності передачі окремих деталей. Тема закінчується виготовленням нескладної (3-5 об’єктів) циркограми.

Тема. Створення історичних діорам з використанням різних моделей літаків, потягів, бронетехніки, що брали участь у боях ІІ світової війни. Розміщення моделей у конкретне історичне середовище, з характерними побутовими деталями.

Тема. Технології у стендовому моделізмі:

Тема. Діорама своїми руками: Виготовлення дерев, землі, трави, цеглини.

Тема. Збір, доробка та фарбування розбитих бомбами будівель, імітація водної поверхні.

Тема. Масштабна модель: імітація металевих швів. Збір і фарбування траків моделі.

Тема. Робота с фото травленням Нанесення грязі.Нанесення бойових пошкоджень. Зимовий камуфляж. Розтягування літника.

Тема. Ржавий не пофарбований метал. Технології тонування в моделізмі: імітація лущеної фарби.

Тема. Діорама своїми руками: дерева з проволоки и шпаклівки.

Тема. Діорама своїми руками: земляна поверхня з гіпсу та піску.

Тема. Діорама своїми руками: трав’яне покриття з модельного флока.

Тема. Діорама своїми руками: виготовлення зелених пошкоджених дерев, будівель і таке інше.

 

6. Екскурсії, виставки ( 3 год.)

Тема. Участь у конкурсах-виставках технічної творчості різних рівнів.

7. Підсумкове заняття (3 год.)

Тема. Підсумкова виставка стендових робіт та нагородження найкращих вихованців, авторів стендових моделей.

 

 

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК.

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 

По закінченні першого року навчання

вихованці повинні знати:

 

правила техніки безпеки в приміщенні навчального кабінету;

правила техніки безпеки при роботі з розчинами та фарбами і дії при легких травмах;

назви і призначення найпоширеніших технічнихінструментів ручної праці;

прийоми і правила користування монтажними схемами стендових моделей;

порядок організації та обладнання робочого місця;

дані про історію розвитку авіабудування ( автобудування, танкобудування та ін.)

технологію підготовки деталей для виготовлення моделей з пластмаси;

різні клеї і способи їх застосування, фарби і методи їх нанесення.

ріжучий та шліфувальний інструмент;

порядок та технологію збирання моделі;

історію створення та розвитку даної моделі та інше.

 

По закінченні першого року навчання

Вихованці повинні вміти:

 

самостійно організувати робоче місце;

належно працювати з ножицями, щипцями, надфілями, клеєм, фарбами та іншими інструментами і матеріалами;

самостійно читати креслення;

самостійно збирати модель літака ( танка, автомобіля та іншої техніки) у певній послідовності згідно із кресленнями;

самостійно наносити камуфляжні малюнки на моделі літаків (танків, автомобілів та іншої техніки);

бережно ставитись до інструментів, обладнання, до моделей своїх одногрупників;

економити матеріал, витрати трудових зусиль, час;

за час занять виготовити своїми руками не менше 2-х моделей або макетів з паперу, картону, або пінопласту, не менше 2-х саморушних моделей або макетів і одної - з промислових пластикових наборів.

брати  участь у виставках творчих робіт гуртка.

 

По закінченні другого року навчання

вихованці повинні знати:

 

правила техніки безпеки в приміщенні навчального кабінету;

правила техніки безпеки при роботі з розчинами та фарбами і дії при легких травмах;

прийоми і правила користування монтажними схемами стендових моделей;

порядок організації та обладнання робочого місця;

дані про історію розвитку авіабудування (автобудування, танкобудування та ін.);

технологію підготовки деталей для виготовлення моделей з пластмаси;

різні клеї і способи їх застосування, фарби і методи їх нанесення;

ріжучий та шліфувальний інструмент;

порядок та технологію збирання моделі;

історію створення та розвитку даної моделі та інше;

 

По закінченні другого року навчання

Вихованці повинні вміти:

 

створювати на основі схем та моделей історичні діорами бойових дій;

оцінювати власні вироби і результати праці інших учнів;

самостійно читати креслення;

самостійно збирати модель літака ( танка, автомобіля та іншої техніки) у певній послідовності згідно із кресленнями;

самостійно наносити камуфляжні малюнки на моделі літаків (танків, автомобілів та іншої техніки);

бережно ставитись до інструментів, обладнання, до моделей своїх одногрупників;

економити матеріал, витрати трудових зусиль, час;

використовувати в роботі елементи винахідництва, творчості;

виготовити своїми руками не менше 2-х моделей – копій або макетів з паперу картону, пластику або пінопласту, не менше 2х саморушних моделей - макетів 2-х - із промислових пластикових наборів;

брати участь у районних, міських, обласних, республіканських виставках і конкурсах.

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА.

1.Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.1996р.;

2.Закон України «Про освіту» від 23.031996р. №100/96 – ВР;

3.Програми з позашкільної освіти. Науково-технічний напрям. укл. В.В.Ткачук - К.: «Грамота», 2007.

4.Наказ Міністерства освіти і науки України «Про Всеукраїнський конкурс програм навчальних посібників з проблем позашкільної освіти» від 17.01.2003.-№24.

5.Програми для позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів. Гуртки науково технічного напряму. О.В. Биковська, Т.О. Вихренко, Л.М. Гайдай та ін.. – К.; Грамота, 2005. - Випуск 1.- 160 с.

6.Програми з позашкільної освіти: Науково-технічний напрям. О.В. Биковська, Т.О. Лихота та ін.. – К.; Грамота, 2007. - Випуск 1.- 360 с.

7.Журавлева А.П., Болотина Л.А. Начальное техническое моделирование. –М.: Просвещение, 1982. – 158 с.

8.Абжалілова Л. Програмуємо на майбутнє // Позашкілля. - №2 – 2008.

9.Леонтович О.А. Фізика. Дитяча енциклопедія. – К.: Школа, 2002. – 432 с.

10. Развитие технического творчества младших школьников: Кн. Для учителя / Под ред.. Андрианова П.Н., Галагузовой М.А. – М.: Просвещение, 1990. – 110 с.

11.Сидоренко В.К. Технічне креслення. –К.: Оріяна – Нова, 2000. – 497 с.

12.Зигуненко С.Н. Я познаю мир. Авиация и воздухоплавание. – М.: А.С.Т., 2001. – 3000 с.

13.Черненко Г.Т. Русские изобретатели и ученые. Энциклопедия. – С. Пб. Тимошка, 2000. – 216 с.

14.Ельштейн П. Конструктору моделей ракет. М.: Мир, 1978. – 268 с.

15.Заворотов В.А. От идеи до модели. – М.: Просвещение, 1982. – 159 с.

16.Маркуша А.І. «Вам зліт» Дитяча література 1974.

17. Журнали «Моделіст», «Моделіст-конструктор», «Авіація і час» «Стендовий моделізм», «Авіамайстер», «Танкомайстер», «Флотомайстер».

18.Иваненков Н.І. «Літак на столі» ДОСААФ 1986.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма гуртка «Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Основна мета гуртка „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї”: закріплювати і розширювати знання отриманні на уроках трудового навчання, сприяти їхній систематизації; удосконалювати уміння і формувати навички роботи з найбільш розповсюдженими інструментами, верстатами, пристосуваннями при ручній та механізованій обробці конструкційних і природних матеріалів; розвивати уявлення і розширювати політехнічний кругозір гуртківців; формувати образне та технічне мислення, уміння виразити свої задуми; розвивати кмітливість, винахідливість і стійкий інтерес до пошукової творчої діяльності; формувати знання та вміння з художньої обробки деревини та творчої активності особистості засобами декоративно – прикладного мистецтва, що дає змогу виявити можливості дітей та їх нахили до певного виду художньої та технічної творчості, створювати умови для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та учнівської молоді у вільний від навчання час, підготовки до майбутнього життя в умовах переходу до ринкової економіки, задоволення їх освітніх потреб у професійному самовизначенні відповідно до здібностей.

 

Основні    завдання   освітньої    діяльності    гуртка    „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї” передбачають:              

- ознайомлення гуртківців з історією розвитку різних видів мистецтва, відтворення народних традицій з надбанням культури наших предків; популяризація виготовлення виробів декоративно – ужиткового мистецтва та технічної творчості;

- формування здатності дітей сприймати та інтерпретувати художньо – декоративні вироби, висловлювати особисте ставлення до них, аргументуючи свої думки та оцінки;

- сприяти формуванню уміння самостійно вирішувати питання конструювання і виготовлення виробів (вибору матеріалу, способів обробки, уміння планувати, здійснювати самоконтроль);

- учити дітей своїми руками виготовляти для себе та рідних вироби і досягати вершин у створенні своїх робіт;

- розширення і збагачення художньо – естетичного досвіду, опанування художніх умінь та навичок у практичній діяльності, формування художньої-технічної  компетентності – здатності керуватися набутими знаннями і вміннями, готовністю використовувати отриманий досвід у самостійній діяльності згідно з власними духовно – світоглядними позиціями;

- створення оптимальних психолого – педагогічних умов для самореалізації та саморозвитку творчо обдарованих вихованців в процесі пошукової і науково дослідницької діяльності;

- усвідомлення національної ідентичності, належності до українського народу, здобутків матеріальної і духовної культури, формування толерантного ставлення до історії і традицій інших народів;

- формування в гуртківців практичні навички самостійного виконання творчих робіт за натурою, зразком, шаблоном, уявою, фантазією;

- задоволення потреб вихованців у самореалізації,самовизначенні та професійній орієнтації  з урахуванням їх інтересу до художньо-декоративної та технічної творчості.  

 

Загальні принципи організації навчально – виховного процесу гуртка  „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї”:

- науковість – тісний зв'язок навчального курсу з декоративно – ужитковим мистецтвом та технічної творчості, що забезпечує у вихованців наукового світогляду і компетентності;

- синтез пізнавальної і практичної діяльності – теоретичні знання вихованців трансформуються у внутрішні стимули їх творчої діяльності, пізнавання різноманітних сторін людського буття, бажання самостійно спрямовувати середовище;

- особистісно-зорієнтований підхід - визначення індивідуальності кожної дитини, її самоцінності і неповторності, створення умов для навчання і творчого розвитку кожного вихованця;

- суб’єкт – суб’єктивна взаємодія – керівник гуртка і вихованці виступають рівноправними учасниками навчально – виховного процесу;

- безперервність, послідовність та доступність;

- добровільність та повага один до одного;

- поетапне формування художньо – естетичних та технічних здібностей гуртківців з урахуванням їх індивідуальних особистостей;

- використання надбань народного мистецтва та робіт місцевих умільців;

- використання наукової публіцистичної літератури, музейних експонатів, витворів декоративно – прикладного мистецтва.

 

Форми організації навчально - виховного процесу гуртка „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї”

Форми організації гурткової роботи бувають різні. Основні з них, найбільш поширені: фронтальна, групова та індивідуальна. Застосування тієї чи іншої форми залежить від теми заняття і поставлених завдань. Фронтальна форма полягає в тому, що всі члени гуртка виконують певну роботу одночасно і за одним планом. При груповій  формі роботи вихованці об’єднуються в тимчасові ланки ( по 3 – 6 чоловік ) для виконання окремих завдань.

Не менш важливе навчально - виховне значення має індивідуальна робота членів гуртка. Вона розвиває в дітей самостійність, творчу самоорганізованість та ініціативу.

В основному організація навчально - виховного процесу гурткової роботи носить практичний характер, але теоретичні відомості (основи конструювання, моделювання, властивості матеріалів, технологія обробки виробів і т.п.) також необхідні, тому що без них неможливе вивчення основ технічного моделювання і конструювання, а також самостійна творча праця гуртківців по створенню конструкцій виробів передбачених програмою. А саме:

- пошукова та навчально - дослідницька робота, проектна діяльність, написання рефератів, доповідей, повідомлень;

- самоосвітня діяльність, самостійний пошук, збір та обробка інформації з різноманітних джерел (засоби масової інформації, навчальні посібники);

- організація та проведення виставок, персональних виставок.

 

Контроль за  ефективністю  навчання вихованців гуртка „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї”

 Керівник гуртка повинен систематично контролювати ступінь засвоєння програмного матеріалу і набуття вихованцями необхідних навиків і вмінь. Поряд з цим він повинен розвивати в них навики само – і взаємоконтролю. Однією з його форм є колективне обговорення робіт вихованців. При цьому керівнику необхідно опиратися на суспільну думку і залучати учнів до коментування результатів їх діяльності.

Для обліку можливостей творчого просування вихованців і диференційованого підходу до використання різних методів і прийомів включення учнів в творчий процес керівник гуртка повинен користуватися шкалою рівня творчої підготовленості учнів.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

п\п

Розділ, тема

Кількість годин

практичних

теоретичних

усього

1

Вступ

 

2

2

2

Основи конструювання

4

2

6

3

Основи вивчення матеріалів та способів їх обробки

18

2

20

4

Проектування та виготовлення виробів з деревини

32

6

38

5

Підсумкове заняття

 

2

2

                                                     Разом

54

14

68

 

1. Вступне заняття ( 2 год. )

Знайомство із групою та програмою роботи гуртка „Виготовлення виробів різними методами обробки деревини та матеріалів з неї”. Ознайомлення з творчими здобутками попередніх вихованців гуртка. Робота в шкільній майстерні. Організація робочого місця гуртківців. Правила безпечної праці в майстерні.

 

2. Основи конструювання ( 6 год. )

Загальні відомості про конструювання. Засоби закономірності сприйняття художніх засобів: композиція, ритм, рівновага, симетрія й асиметрія, пропорції, контрасти і нюанси. Характеристика творчої діяльності. Види, рівні і методи творчості. Дизайн як основа створення художніх виробів, його місце і значущість у сучасному суспільстві. Поняття композиції, її основні види, закони та правила.

3. Основи вивчення матеріалів та способів їх обробки (20 год.)

Основи вивчення матеріалів та способів їх обробки. Робота з інформаційними джерелами. Визначення зразків для проектування. Вибір та обґрунтування виробу для проектування та виготовлення. Метод фокальних об’єктів.

Типові та спеціальні деталі. Види з’єднаньдеталей: рухомі й нерухомі, рознімні й не рознімні. Деревина як конструкційний матеріал: породи деревини , властивості , вади деревини, пиломатеріали.Основи технічної графіки: типи ліній, масштаб, нанесення розмірів, ескіз, креслення. Вимірювальний та розмічальний інструмент (столярний кутник, рейсмус тощо). Припуск на обробку.Технології обробки деревини (розмічання). З’єднання деталей з деревини. Опоряджувальніроботи. Орієнтовні об’єкти практичної діяльності: свічник, іграшки, інструменти, підставки під квіти, предмети ужиткового призначення

4. Проектування та виготовлення виробів з деревини (38 год.)

Пошук необхідної інформації для проекту. Методи проектування (метод фокальних об’єктів). Основні етапи проектування виробу: організаційно-підготовчий, конструкторський, технологічний, заключний. Вибір конструкційних матеріалів. Форма деталей виробів з прямолінійними та криволінійними контурами, з отворами.

Технологічний процес виготовлення проектованого виробу .

Опоряджувальні та оздоблювальні роботи. Презентація результатів проектної діяльності.

Орієнтовні об’єкти проектної діяльності: підставки під квіти, книги, точені вироби, пристрій для заправки інструменту, інструменти для шкільної майстерні (кутник, малка, єрунок, ручки для ножівок, напилків, стамесок) предмети ужиткового призначення.

 

5.  Підсумкове заняття ( 2 год. )

Підведення підсумків роботи за навчальний рік. Визначення кращих досягнень вихованців. Виставка творчих виробів гуртківців за рік.

 

Орієнтовні об’єкти проектної діяльності: підставки під квіти, книги, точені вироби, пристрій для заправки інструменту, інструменти для шкільної майстерні (кутник, малка, єрунок, ручки для ножівок, напилків, стамесок) предмети ужиткового призначення.

 

Література

1.ГликинМ.С. Декоративные работы по дереву на станках. –М.: Изд-во “Народное творчество”, Изд-во “Искана”, 2002. –280с.

2.Комп’ютерна графіка: Навч. посібн. / А.П.Верхола,  Б.Д.Коваленко, В.М.Богданов та ін.; За ред. А.П.Верхоли. –К.: Каравела, 2005. –304с.

3.ЛевадныйВ.С., Черный Ю.А. Обработка дерева на станках. –М.: ООО “Аделант”, 2005. –384с.

4.МатвеєваТ.О. Мозаїка та різьблення по дереву: Навч. посібник: Пер. з рос. –К.: Вища шк., 1993. –135с.

5.Проектно-технологічна діяльність учнів на уроках трудового навчання: Теорія і методика: Монографія / В.В.Бербец, Т.М.Бербец, Н.В.Дубова та ін.; За заг. ред. О.М.Коберника. –К.: Наук. світ, 2003. –172с.

6.Энциклопедия работ по дереву: Руководство, необходимое  любителю работ по дереву / Ред.-консультант М.Рамуц; Пер. с англ. Г.А.Сорокина. – М.: ООО “Издательство Астрель”; ООО “Издательство АСТ”, 2004. –512с.

7.Леонід Оршанський, Петро Андріюк. Основи гуцульського художнього деревообробництва: Навч. посібник:«Писаний камінь», Косів-2002.

8.Тимків Б.М., Кавас К.М.: Виготовлення художніх виробів з дерева. Підручник, Львів: Світ, 1995.-176с.

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Алхімов Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Трудове навчання, Планування
Інкл
Додано
26 березня 2019
Переглядів
12698
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку