Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід - різке охолодження посудини з водяною парою»

Про матеріал
Дослід - різке охолодження посудини з водяною парою Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий, проте для досліду потрібна банка від коли, або фанти. В даному випадку використано порожню банку ємністю 330 мл. Дослід виконується просто, проте пов’язаний з нагріванням банки з водою на спиртівці, або на газовій плиті – тому необхідно щоб його виконували батьки, а учні будуть спостерігачами досліду. При виконанні досліду слід виконувати правила пожежної безпеки і дотримуватись правил техніки безпеки – дослід проводити в рукавицях і з захисними окулярами. Проведення досліду Наливаємо в каструлю (тазик) холодної водопровідної води і залишаємо каструлю на столі близько біля газової плити. Наливаємо в банку від коли (фанти) дві столові ложки води. Запалюємо горілку на газовій плиті. Відгинаємо пластинку для відкривання банки вверх і захвачуємо її плоскогубцями – підносимо дно банки до полум’я горілки газової плити і чекаємо щоб з отвору банки появився пар. При утворенні пару знімаємо банку і перевернену опускаємо в холодну воду. При опусканні банки з парою в холодну воду виникне слабкий звук «бах» - це атмосферний тиск стиснув банку. Банка від фанти до проведення досліду показана на фото 1, а на фото 2 показано цю ж саму банку після проведеного досліду. Чому так відбувається? Вся справа в тиску. Коли вода сильно нагрілася, вона стала перетворюватися на пару, яка зайняла весь простір усередині банки і виштовхнула повітря, що знаходиться в ній. Як тільки перевернули банку і опустили її в каструлю (тазик), пара вмить перетворилась на воду – об’єм різко зменшився і тиск в банці став мінімальний, порівняно з атмосферним і саме тому атмосферний тиск сплюснув банку.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід - різке охолодження посудини з водяною парою» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

             Дослід - різке охолодження посудини з водяною парою

 

    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.       Дослід досить простий, проте для досліду потрібна  банка від коли, або фанти. В даному випадку використано порожню банку ємністю 330 мл.         Дослід виконується просто, проте пов’язаний з нагріванням банки з водою на спиртівці, або на газовій плиті – тому необхідно щоб його виконували батьки, а учні будуть спостерігачами досліду. При виконанні досліду слід виконувати правила пожежної безпеки і дотримуватись правил техніки безпеки – дослід проводити в рукавицях і з захисними окулярами.       Проведення досліду

  Наливаємо в каструлю (тазик) холодної водопровідної води і залишаємо каструлю на столі близько біля газової плити. Наливаємо в банку від коли (фанти) дві столові ложки води. Запалюємо горілку на газовій плиті. Відгинаємо пластинку для відкривання банки вверх і захвачуємо її плоскогубцями – підносимо дно банки до полум’я горілки газової плити і чекаємо щоб з отвору банки появився пар. При утворенні пару знімаємо банку і перевернену опускаємо в холодну воду. При опусканні банки з парою в холодну воду виникне слабкий звук «бах» - це атмосферний тиск  стиснув банку. Банка від фанти до проведення досліду показана на  фото 1, а на фото 2 показано цю ж саму банку після проведеного досліду.      Чому так відбувається? Вся справа в тиску. Коли вода сильно нагрілася, вона стала перетворюватися на пару, яка зайняла весь простір усередині банки і виштовхнула повітря, що знаходиться в ній. Як тільки перевернули банку і опустили її в каструлю (тазик), пара вмить перетворилась на воду – об’єм різко зменшився і тиск в банці став мінімальний, порівняно з атмосферним і саме тому атмосферний тиск сплюснув банку.

2

 

 image

                   Фото 1                                              Фото 2                                        

Література:

                   1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-різке-охолодження-посудини-з-водяною-парою/       

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
28 жовтня 2022
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку