Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – демонстрація дії атмосферного тиску на тенісний м’ячик внизу пляшки»

Про матеріал
Дослід – демонстрація дії атмосферного тиску на тенісний м’ячик внизу пляшки Дослід досить простий, цікавий і варто його повторювати. Для проведення досліду необхідно взяти пляшку з великим діаметром вверху, але щоб тенісний м’ячик не потрапляв всередину пляшки. Пляшку беремо ємністю 0,33 л, або на 0,22 літра. Для досліду було взято пляшку на 0,22 літра з внутрішнім діаметром «горла» 30 мм (див. фото 1). Наливаємо в пляшку води, так щоб 5…10 мл було не долито – ставимо зверху тенісний м’ячик і перевертаємо пляшку з тенісним м’ячиком і забираємо руку – тенісний м’ячик утримується біля пляшки і не дає воді витікати з неї. Попробуємо покрутити м’ячиком – вода все одно не витікає з пляшки, що показано на фото 2 і фото 3. Після закінчення досліду необхідно покласти руку на м’ячик і так перевернути пляшку в вертикальне положення. Цей дослід схожий з дослідом про перевернуту склянку закриту папером – фізична суть однакова – атмосферний тиск тисне на папір, або м’ячик і таким чином він не дає воді витікати з слянки, або пляшки.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – демонстрація дії атмосферного тиску на тенісний м’ячик внизу пляшки» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

 Дослід – демонстрація дії атмосферного тиску на тенісний м’ячик внизу пляшки  

Дослід досить простий, цікавий і варто його повторювати.

imageДля проведення досліду необхідно взяти пляшку з великим діаметром вверху, але щоб тенісний м’ячик не потрапляв всередину пляшки. Пляшку беремо ємністю  0,33 л, або на 0,22 літра. Для досліду було взято пляшку на 0,22 літра з внутрішнім діаметром «горла» 30 мм (див. фото 1). Наливаємо в пляшку води, так щоб 5…10 мл було не долито – ставимо зверху тенісний м’ячик і перевертаємо пляшку з тенісним м’ячиком і забираємо руку – тенісний м’ячик утримується біля пляшки і не дає                  Фото 1          воді витікати з неї.

  Попробуємо покрутити м’ячиком – вода все одно не витікає з пляшки, що показано на фото 2 і фото 3.  Після закінчення досліду необхідно покласти руку на м’ячик і так перевернути пляшку в вертикальне положення.

    Цей дослід схожий з дослідом про перевернуту склянку закриту папером – фізична суть однакова – атмосферний тиск тисне на папір, або м’ячик і таким чином він не дає воді витікати з слянки, або пляшки. 

 

2

 

image                     Фото 2                                                  Фото 3

Література: 

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-демонстрація-дії-атмосферного-тиску-натенісний-м-ячик-внизу-пляшки/   

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 3. ВЗАЄМОДІЯ ТІЛ. СИЛА
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку