Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – утворення торнадо в відерці»

Про матеріал
Дослід – утворення торнадо в відерці Дослід досить простий, цікавий і варто його повторювати. Торнадо (смерч), – природне явище. Отже, що таке торнадо? Торнадо це — різновид ураганного вітру, який дме в якомусь напрямку, а закручується в воронку і за рахунок цього виникає велика руйнівна сила. Природне явище торнадо утворюється за певними законами. У Північній півкулі воронка закручена за годинниковою стрілкою, а в Південному — проти годинникової. Імітувати торнадо можливо і в домашніх умовах. Для досліду візьмемо пластикове відерце на 1 літр і просвердлимо в центрі дна отвір діаметром 3,8 мм. вставим в отвір шпильку з різьбою М4 і всередині відерка на шпильку поставим шайбу і закрутимо гайкою з різьбою М4. Відерце з шпилькою закріпленою в дні показано на фото 1. Вставляєм шпильку в патрон ручної дрилі і закріплюємо дриль вертикально в лещата. Наливаємо в відерце підфарбовану харчовим барвником воду – 0,5 літра і надаємо обертів відерцеві за допомогою дрилі. Заглянувши в відерце побачимо «торнадо», штучно отримане. Якщо сильно розкрутити відерце, то вода вихлюпується з нього. По краях вода піднімається, а в центрі опускається і поверхня її набуває форми параболоїда. Необхідне обладнання для проведення досліду показано на фото 1. На фото 2 показано пристрій, зібраний для проведення досліду. Якщо розкрутити відерце, то вода значно підніметься по краях відерця, а при сильному розкручуванні навіть вихлюпується з відерка. На фото 3 можливо замітити, що зафарбована вода значно піднялась в відерці і навіть розхлюпувалась при сильному розкручуванні – «справжнє торнадо». В принципі, для досліду можливо використати і металеве відерце, проте в прозорому краще видно рівень підфарбованої рідини в ньому. Дослід краще проводити в дворі, щоб не намочити підлогу кімнати підфарбованою водою.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – утворення торнадо в відерці» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

                 Дослід – утворення торнадо в відерці

Дослід досить простий, цікавий і варто його повторювати.

 Торнадо (смерч), – природне явище. Отже, що таке торнадо? Торнадо це — різновид ураганного вітру, який дме в якомусь напрямку, а закручується в воронку і за рахунок цього виникає велика руйнівна сила.

   Природне явище торнадо утворюється за певними законами. У Північній півкулі воронка закручена за годинниковою стрілкою, а в Південному — проти годинникової.

image   Імітувати торнадо можливо і в домашніх умовах. Для досліду візьмемо пластикове відерце на 1 літр і просвердлимо в центрі дна отвір діаметром 3,8 мм. вставим в отвір шпильку з різьбою М4 і всередині відерка на шпильку поставим шайбу і закрутимо гайкою з різьбою М4. Відерце з шпилькою закріпленою в дні показано на фото 1. Вставляєм шпильку в патрон ручної дрилі і закріплюємо    дриль вертикально     в        лещата. Наливаємо   в           відерце підфарбовану         харчовим барвником воду – 0,5 літра і надаємо обертів відерцеві за допомогою дрилі. Заглянувши в відерце побачимо «торнадо», штучно отримане. Якщо сильно                            Фото 1                            розкрутити відерце, то вода вихлюпується з нього. По краях вода піднімається, а в центрі опускається і поверхня її набуває форми параболоїда. Необхідне обладнання для проведення досліду показано на фото 1

2

 

image 

                     Фото 2                                              Фото 3

 

    На фото 2 показано пристрій, зібраний для проведення досліду. Якщо розкрутити відерце, то вода значно підніметься по краях відерця, а при сильному розкручуванні навіть вихлюпується з відерка. На фото 3 можливо замітити, що зафарбована вода значно піднялась в відеркові і навіть розхлюпувалась при сильному розкручуванні – «справжнє торнадо».

    В принципі, для досліду можливо використати і металеве відерце, проте в прозорому краще видно рівень підфарбованої рідини в ньому.    Дослід краще проводити в дворі, щоб не намочити підлогу кімнати підфарбованою водою.  

 

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-утворення-торнадо-в-відерці/  

 

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку