Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – демонстрація зниженого тиску перед лійкою при продуванні»

Про матеріал
Дослід – демонстрація зниженого тиску перед лійкою при продуванні Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий. Для досліду потрібно взяти лійку, сірники і свічку (краще з підсвічником). Запалити свічку, почекати щоб розгорілася – підготовка до досліду показана на фото 1. Полум’я свічки направлено вгору потоком повітря, що нагрівається. У безвітряному місці полум'я свічки встановлюється вертикально вгору. А відбувається це через фізичне явище під назвою "конвекція". Нагріте полум'ям повітря над свічкою, піднімається вертикально вгору. На місце гарячого повітря знизу, піднімається холодне повітря. Ці потоки холодного повітря обтікають свічку і надають вертикальну форму полум'я. Піднесемо до запаленої свічки лійку і подуємо в ню – біля лійки утвориться знижений тиск, порівняно з атмосферним і полум’я свічки відхилиться в сторону лійки, що і показано на фото 2. Дослід пов’язаний з запалювання свічки, тобто з маємо справу з вогнем, тому присутність батьків при проведенні досліду обов’язкова. Необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки. Необхідно дути помірно. Якщо дути дуже сильно, то можливо не отримати бажаний ефект – знижений тиск виявиться більшим за атмосферний. Чому так відбувається? Справа в тому, що в момент виходу повітря з лійки збільшується об’єм посудини і згідно закону Бойля-Маріотта тиск повітря зменшується, тому й полум’я свічки нахиляється в бік лійки.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – демонстрація зниженого тиску перед лійкою при продуванні»

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

  Дослід – демонстрація зниженого тиску перед лійкою при продуванні

 

    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.       Дослід досить простий.  Для досліду потрібно взяти лійку, сірники і свічку  (краще з підсвічником).

  Запалити свічку, почекати щоб розгорілася – підготовка до досліду показана на фото 1. Полум’я свічки направлено вгору потоком повітря, що нагрівається.У безвітряному місці полум'я свічки встановлюється вертикально вгору. А відбувається це через фізичне явище під назвою "конвекція".   Нагріте  полум'ям повітря над свічкою, піднімається вертикально вгору. На місце гарячого повітря знизу, піднімається холодне повітря. Ці потоки холодного повітря обтікають свічку і надають вертикальну форму полум'я. 

     Піднесемо до запаленої свічки лійку і подуємо в ню – біля лійки утвориться знижений тиск, порівняно з атмосферним і полум’я свічки відхилиться в сторону лійки, що і показано на фото 2.

  Дослід пов’язаний з запалювання свічки, тобто з маємо справу з вогнем, тому присутність батьків при проведенні досліду обов’язкова. Необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки.

  Необхідно дути помірно. Якщо дути дуже сильно, то можливо не отримати бажаний ефект – знижений тиск виявиться більшим за атмосферний. 

  Чому так відбувається?

     Справа в тому, що в момент виходу повітря з лійки збільшується об’єм посудини і згідно закону Бойля-Маріотта тиск повітря зменшується, тому й полум’я свічки нахиляється в бік лійки. 

2

 

image

                            Фото 1                                                        Фото 2                                                  

 

 

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет, https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхумовах/дослід-демонстрація-зниженого-тиску-перед-лійкою-при-продуванні/    

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку