Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – тінь від запаленої свічки»

Про матеріал
Дослід – тінь від запаленої свічки Дослід досить цікавий і варто його повторювати. При повторенні досліду є несподіваний результат – тінь від запаленої свічки така сама як і від незапаленої свічки – річ в тому, що полум’я свічки не дає тіні, тому що також освітлює тканину на яку падає тінь. Вогонь сам по собі є джерелом світла і пропускає через себе інші світлові промені. Результати досліду показані на фото 1 і фото 2. Залежно від спалюваної речовини - вогонь може наповнюватися різними домішками, сажею і іншим. В цьому випадку можна побачити розмиту тінь. На фото 1 показано, що свічка дійсно світить і тінь тільки від самої свічки. Знято з сторони свічки. На фото 2 знято з сторони тканини. В обох дослідах освітлення здійснювалось від ліхтарика.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – тінь від запаленої свічки» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

                  Дослід – тінь від запаленої свічки 

   Дослід досить цікавий і варто його повторювати. При повторенні досліду є несподіваний результат – тінь від запаленої свічки така сама як і від незапаленої свічки – річ в тому, що полум’я свічки не дає тіні, тому що також освітлює  тканину на яку падає тінь.  Вогонь сам по собі є джерелом світла і пропускає через себе інші світлові промені. Результати досліду показані на фото 1 і фото 2.  Залежно від спалюваної речовини - вогонь може наповнюватися різними домішками, сажею і іншим. В цьому випадку можна побачити розмиту тінь. На фото 1 показано, що свічка дійсно світить і тінь тільки від самої свічки. Знято з сторони свічки. На фото 2 знято з сторони тканини. В обох дослідах освітлення здійснювалось від ліхтарика. 

 

image 

          Фото 1                                            Фото 2

Література: Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-тінь-від-запаленої-свічки/    

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
Розділ 5. Хвильова та геометрична оптика
Додано
17 вересня 2022
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку