Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – запалювання потушеної свічки вогнем на відстані»

Про матеріал
Дослід – запалювання потушеної свічки вогнем на відстані Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Подібні явища спостерігав ще в XIX ст. М. Фарадей. Повторити дослід М. Фарадея досить просто. Запалюємо свічку і почекаємо деякий час – 1-2 хвилини щоб парафін розтопився, це дуже важливо в цьому досліді. Тепер погасимо свічку - краще гасити свічку спеціальним ковпачком, або саморобним ковпачком – відрізавши нижню частину банки від коли. Якщо погасити свічку ковпачком – над свічкою буде «витися димок», піднесемо запальничку (запалений сірник) до цього диму і побачимо що свічка знову загориться. Дослід можливо повторити декілька раз. Якщо гасити свічку задуванням, то дослід може не вдатись – річ в тому що з подихом ми відсторонюємо з повітрям летючі речовини. Цей дослід цікаво зняти на відео, тоді буде видно - при сповільненні, що загорається пароповітряна парафінова суміш, а від неї загорається і гніт свічки, вогонь ніби спускається до гноту повітрям. На фото 1 показано запалену свічку. При повторенні досліду необхідно обережно поводитись з вогнем і виконувати його тільки в присутності батьків. Стан свічки після гасіння полум’я показано на фото 2 – кадр з відео. На цьому ж фото видно, що біля запальнички появився вогник синього кольору – це початок загорання пароповітряної суміші. На фото 3 показано, що загорілась повітряно-парафінова суміш в сторону гноту свічки. На фото 4 видно, що полум’я відірвалось від запальнички, а полум’я коло запальнички значно потужніше – це згорають залишки повітряно-парафінової суміші. На фото 5 показано, що гніт свічки вже загорівся і на фото 6 показано, що гніт вже розгорівся на повну потужність; так як на фото 1. В цьому досліді загорання показано на відстані 40 мм, а при повторенні дослідів були випадки загорання свічки і на більшій відстані – 60-70 мм. Виявити процес загорання повітряно-парафінової суміші при покадровому перегляді відео - це дуже цікаво, око людини не може зафіксувати це явище. Деякі артисти-ілюзіоністи показують в цирку такий дослід, як «фокус» - суть якого пояснюється досить просто як фізичне явище.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – запалювання потушеної свічки вогнем на відстані» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

      Дослід – запалювання потушеної свічки вогнем на відстані     Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.  Подібні явища спостерігав ще в XIX ст. М. Фарадей.  Повторити дослід М. Фарадея досить просто. Запалюємо свічку і почекаємо деякий час – 1-2 хвилини щоб парафін розтопився, це дуже важливо в цьому досліді. Тепер погасимо свічку - краще гасити свічку спеціальним ковпачком, або саморобним ковпачком – відрізавши нижню частину банки від коли. Якщо погасити свічку  ковпачком – над свічкою буде «витися димок», піднесемо запальничку (запалений сірник) до цього диму і побачимо що свічка знову загориться. Дослід можливо повторити декілька раз. Якщо гасити свічку задуванням, то дослід може не вдатись – річ в тому що з подихом ми відсторонюємо з повітрям летючі речовини. Цей дослід цікаво зняти на відео, тоді буде видно - при сповільненні, що загорається пароповітряна парафінова суміш, а від неї загорається і гніт свічки,  вогонь ніби спускається до гноту повітрям. На фото 1 показано запалену свічку. 

image 

  При повторенні досліду необхідно обережно поводитись з вогнем і виконувати його тільки в присутності батьків. 

  Стан   свічки після гасіння полум’я показано на фото 2 – кадр з відео. На цьому ж фото видно, що біля запальнички появився вогник синього кольору – це початок загорання  пароповітряної суміші. На  фото 3 показано, що загорілась повітряно-

парафінова суміш в сторону гноту свічки. На фото 4 видно, що полум’я відірвалось від запальнички, а полум’я коло запальнички значно потужніше – це згорають залишки повітряно-парафінової суміші.

             Фото 1                                                                                                                         

2

 

image                 Фото 2                             Фото 3                                    Фото 4

  На фото 5 показано, що гніт свічки вже загорівся і на фото 6 показано, що гніт вже розгорівся на повну потужність; так як на фото 1.

image 

             

                               

  В       цьому             досліді загорання показано на відстані  40 мм, а при             повторенні дослідів           були випадки загорання свічки і на більшій відстані – 60-70 мм.

   

 

 

 

                                               

                 Фото 5                                        Фото 6      Виявити процес загорання повітряно-парафінової суміші при покадровому перегляді відео - це дуже цікаво, око людини не може зафіксувати це фізичне явище. 

   Деякі артисти-ілюзіоністи показують в цирку такий дослід, як «фокус» - суть  якого пояснюється досить просто як фізичне явище.

Література:

           1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхумовах/дослід-запалювання-потушеної-свічки-вогнем-на-відстані/   

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
1129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку