Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Оптичний дослід з склянкою наповненою водою»

Про матеріал
Оптичний дослід з склянкою наповненою водою Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий, проте для досліду потрібна склянка з тонкими стінками, вода (250 мл), папір, лінійка і ручка. Нанесемо на папері малюнок – пряма лінія з стрілкою зліва направо (довжина стрілки 30 мм). Поставимо листок з малюнком на стіл, а на папір зверху поставимо порожню склянку. Через склянку побачимо стрілку в такому напрямку як і на папері, що показано на фото 1. Наливаємо в склянку води і перетворюємо банку на лінзу. Стрілка крізь склянку стала значно довшою і поміняла напрямок, що показано на фото 2. Причина змін дуже проста - світовий промінь викривляється, коли проходить через воду. Випукле скло працює як лінза. Між лінзою і предметом знаходиться місце, яке називається фокусом. Це точка, в якій перетинаються всі промені, що йдуть від зображення до людського ока, або фотоапарата. Якщо поставити картинку перед фокусом, вона відобразиться у банці збільшеною, але без інших змін. А якщо перемістити картинку за точку фокусу, як у виконаному досліді, видиме зображення у лінзі перевернеться зліва направо і збільшиться в розмірі, що і спостерігається при наповненні склянки водою.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Оптичний дослід з склянкою наповненою водою» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

         Оптичний дослід з склянкою наповненою водою 

    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.  

    Дослід досить простий, проте для досліду потрібна склянка з тонкими стінками, вода (250 мл), папір, лінійка і ручка. Нанесемо на папері малюнок – пряма лінія з стрілкою зліва направо (довжина стрілки 30 мм). Поставимо листок з малюнком на стіл, а на папір зверху поставимо порожню склянку. Через склянку побачимо стрілку в такому напрямку як і на папері, що показано на фото 1. Наливаємо в склянку води і перетворюємо банку на лінзу. Стрілка крізь склянку стала значно довшою і поміняла напрямок, що показано на фото 2

image   Причина змін дуже проста - світовий промінь викривляється, коли проходить через воду. Випукле скло працює як лінза. Між лінзою і предметом знаходиться місце, яке називається фокусом. Це точка, в якій перетинаються всі промені, що йдуть від зображення до людського ока, або фотоапарата. Якщо поставити картинку перед фокусом, вона відобразиться у        банці збільшеною, але без інших змін. А якщо перемістити картинку за точку фокусу, як у виконаному досліді, видиме зображення у лінзі           перевернеться      зліва направо і збільшиться в розмірі, що   і         спостерігається           при наповненні склянки водою.

 

  

 

 

            Фото 1                               Фото 2 

Література: 1. Бабин Дмитро Святославович, Інтернет                                                                   https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/оптичний-дослід-з-склянкою-наповненою-водою/   

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
1756
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку