Прзентація "Правила поведінки при природних надзвичайних ситуаціях"

Про матеріал

Дана методична розробка подана у формі презентації. Може бути використана класними керівниками при проведенні виховної роботи з учнями. Містить в собі важливі аспекти щодо знання учнями основних правил поведінки при природних надзвичайних ситуаціях.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила поведінки при природних надзвичайних ситуаціях

Номер слайду 2

1. Правила поведінки під час землетрусу: не панікувати, діяти спокійно; у випадку, якщо землетрус почався серією невеликих поштовхів, а ви перебуваєте недалеко від входу — негайно залиште будівлю, оберігаючись від скла, уламків облицювання та каміння, що падає вподовж стін; якщо ви перебуваєте далеко від виходу або на верхніх поверхах, шукайте порятунку у внутрішньому приміщенні, де застав землетрус, зайнявши безпечне місце (у дверній коробці, кутку, під столом); остерігайтеся близькості вікон, скляних дверей та стін, кутових кімнат. Не користуйтеся сходами та ліфтами; якщо землетрус застиг вас на вулиці, відійдіть якомога далі від стін, стовпів та проводів ліній електропередачі; після закінчення поштовхів негайно залиште будівлю, вимкнувши газ, світло й воду, і більше в нього не заходити, тому що можливі повторні поштовхи, що можуть завершити руйнування, які спричинив землетрус.

Номер слайду 3

перш за все, треба пильно стежити за оповіщенням щодо умов проходження зсуву та небезпеки для людей, що відбувається, як слід діяти, що необхідно зробити удома, на подвір’ї; необхідно знати телефони управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення (відділу з питань НС і ЦЗ, штабу ЦО), підготуватися до можливої евакуації з місця зсуву та вивозу матеріальних цінностей; залишаючи приміщення, слід загасити вогонь, перекрити газові крани, вимкнути світло і електроприлади. Це допоможе відвернути виникнення пожежі, що виникають; надати потерпілим першу допомогу, вивести свою сім’ю (сусідів та інших людей) у безпечну зону, взяти при можливості участь у локалізації і ліквідації осередків виникнення пожеж, огородженні небезпечних ділянок, виставленні спеціальних попереджувальних знаків, відключенні комунальних енергетичних систем. У подальшому діяти за вказівками органів управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення.2. Правила поведінки під час зсуву:

Номер слайду 4

не намагайтеся втекти; намагайтеся розслабитися і котитися в напрямку обвалу; намагайтеся забратися на підвищення, стійкий камінь або дерево або сховайтеся за ними; ляжте на землю і згрупуйтеся, закривши голову руками; відкиньте убік тверді і гострі предмети, наприклад, трекінгові палки або льодоруб; під час обвалення будівлі намагайтеся дістатися до стійких конструкцій: біля стін, в дверних отворах. Сходи і ліфти найнебезпечніші споруди в рушаться будинку; на обличчя постарайтеся натягнути край одягу, щоб захистити органи дихання від піску та бруду. Коли обвал закінчиться, звільніть достатній простір біля обличчя, щоб забезпечити наявність кисню. Якщо в завалі ви втратили орієнтацію в просторі, спробуйте плюнути крізь зуби. Якщо ви знаходитесь вниз головою, слина потрапить в носову порожнину. 3. Правила поведінки при попаданні в завал: спробуйте рухатися в бік поверхні. постарайтеся звільнити затиснуті кінцівки. не соромтеся кричати і кликати на допомогу. приготуйтеся чекати і не панікуйте. час від часу перевіряйте стан пальців рук і ніг.

Номер слайду 5

уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв’язку з вами; зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку; дізнайтеся в місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї; підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть усе до валізи. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті; від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ; перенесіть більш цінні речі та продовольство на верхні поверхи або підніміть на верхні полиці; переженіть худобу на підвищену місцевість. 4. Правила поведінки у випадку загрози повені, паводка:

Номер слайду 6

зберігайте спокій і уникайте паніки; швидко зберіть особисті документи, цінності, ліки, продукти й інші необхідні речі; надайте необхідну допомогу дітям, інвалідам, людям похилого віку і підготуйтеся до евакуації; по можливості негайно залиште зону затоплення; перед виходом з будинку вимкніть електро- і газопостачання, загасіть вогонь у печі. Закрийте вікна і двері, якщо є час — закрийте вікна і двері першого поверху дошками; підніміться на верхні поверхи або горищні приміщення;5. Правила поведінки під час повені, паводку: до прибуття рятувальників залишайтеся на верхніх поверхах, даху, деревах або інших піднесеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб у них була можливість швидко вас знайти; перевірте, чи немає поблизу потерпілих, надайте по можливості їм допомогу; потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, за допомогою яких можна протриматися на воді до часу поки надійде допомога.

Номер слайду 7

переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, немає провалин у будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття; не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку; обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені; просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезинфекцію забрудненого посуду й домашніх речей та прилеглої до будинку території; здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об’єму води на добу; електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування; заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбудьтеся їх та консервації, що була затоплена водою й отримала ушкодження; усе майно, що було затоплене, підлягає дезинфекції; дізнайтеся в місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню;6. Правила поведінки після повені, паводка:

Номер слайду 8

у випадку попередження про селевий потік, який насувається, слід якомога швидше залишити приміщення і вийти у безпечне місце; надавати допомогу людям, які потрапили в селевий потік, використовуючи дошки, палки, мотузки та інші засоби; виводити людей з потоку в напрямку його руху, поступово наближаючись до краю;7. Правила поведінки під час селі, снігових лавин: при захопленні сніговою лавиною, необхідно зробити все, щоб опинитися на її поверхні (звільнитись від вантажу, намагатись рухатись вгору, рухи як при плаванні); якщо ні, то потрібно намагатися закрити обличчя курткою, щоб створити повітряну подушку (сніговий пил потрапляє в ніс і рот — людина задихається); вирушаючи в гори, необхідно мати при собі лавинні мотузки яскравого кольору; мотузку намагатися викинути на поверхню, щоб завдяки мотузці людину, яка потрапила в снігову лавину, могли знайти.

Номер слайду 9

підготуйтесь до відключення електромережі, закрийте газові крани, загасіть вогонь у грубах; приберіть майно з двору та балконів у будинок (підвал), обріжте сухі дерева, що можуть завдати шкоди вашому житлу, машину поставте у гараж; поставте на підлогу речі, які можуть впасти і спричинити травми; не ставте ліжко біля вікна з великими шибами; щільно закрийте вікна, двері, горищні люки і вентиляційні отвори; віконне скло заклейте, по можливості, захистіть віконницями або щитами; навчіть дітей, як діяти під час стихійного лиха. Не відправляйте їх у такі дні у дитячий садок та школу; перейдіть у більш стійку капітальну будівлю, сховайтеся в підвалі або віддаленому від дерев і будинків погребі; худобу поставте у капітальному хліві, двері та ворота міцно зачиніть; якщо ви у човні та отримали штормове попередження або бачите наближення поганої погоди, негайно пливіть до берега.8. Правила поведінки при загрозі стихійного лиха: уважно слухайте інформацію по телевізору та радіоприймачу про обстановку (час, напрямок руху та силу вітру), рекомендації про порядок дій; зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку; підготуйте документи, одяг та зберіть найбільш необхідні й цінні речі, невеликий запас продуктів харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик, приймач на батарейках;

Номер слайду 10

зберігайте спокій, уникайте паніки, при необхідності надайте допомогу інвалідам, дітям, людям похилого віку та сусідам; закрийте вікна та відійдіть від них подалі; загасіть вогонь у грубах, вимкніть електро- та газо- постачання; зберіть документи, одяг та найбільш необхідні та цінні речі, продукти харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, ліхтарик, приймач на батарейках; перейдіть у безпечне місце. Сховайтеся у внутрішніх приміщеннях - коридорі, ванній кімнаті, коморі або та підвалі. Ввімкніть приймач, щоб отримувати інформацію; не намагайтесь перейти в іншу будівлю - це небезпечно; не користуйтеся ліфтами. Електромережу можуть раптово вимкнути; обминайте хиткі будівлі та будинки з хитким дахом, якщо лихо застало вас на вулиці. Вони руйнуються дуже швидко. По можливості заховайтеся в підвал найближчого будинку;9. Правила поведінки під часстихійного лиха: якщо ви на відкритій місцевості, притисніться до землі на дні будь-якого заглиблення (яру, канави, кювету), захищаючи голову одягом чи гілками дерев; зупиніться, якщо ви їдете автомобілем. Не ховайтеся у ньому, а виходьте і швидко ховайтеся у міцній будівлі або на дні будь-якого заглиблення; уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику, мостів, естакад, трубопроводів, ліній електромереж, водойм, потенційно небезпечних промислових об’єктів та дерев; не наближайтесь до води подивитися на шторм.

Номер слайду 11

зберігайте спокій, заспокойте дітей та тих, хто отримав психічну травму в результаті лиха, оцініть ситуацію. Допоможіть, по можливості, постраждалим, викличте медичну допомогу тим, хто її потребує; переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень. Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання. Обов’язково кип’ятіть питну воду; не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу;10. Правила поведінки післястихійного лиха: перевірте, чи не існує загрози пожежі. При необхідності сповістіть пожежну охорону.; не користуйтеся телефоном, окрім як для повідомлення про серйозну небезпеку; не користуйтеся ліфтами. Електромережу можуть вимкнути; не виходьте відразу на вулицю після того, як вітер стих, через кілька хвилин шквал може повторитися; будьте дуже обережні, виходячи з будинку. Остерігайтесь: частин конструкцій та предметів, які нависають на будівлях; обірваних дротів від ліній електромереж; розбитого скла та інших джерел небезпеки; тримайтеся подалі від будинків, стовпів електромереж, високих парканів та іншого. Не поспішайте з оглядом міста, не відвідуйте зони руйнувань, якщо там не потрібна ваша допомога; дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Номер слайду 12

виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку; відчиніть настіж усі вікна у приміщенні; максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері; захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою; негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті - забороняється. вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води); зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб; утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче 18-200 С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт; вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.11. Правила поведінки при розливіртуті у приміщенні:

Номер слайду 13

не вживайте алкогольних напоїв; одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, а верхній не повинен промокати; у взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з тканини, що відштовхує воду та не пропускає повітря, з хутром всередині. Рукавички зі штучних матеріалів погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом; не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас; перед виходом на мороз бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія. 12. Правила поведінки присильному морозі: Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а у людей похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

Номер слайду 14

у цей час виходити на вулицю рекомендується тільки у виняткових випадках і не самому; сповістіть сусідів, куди ви ідете і коли повернетеся; якщо хуртовина застала вас в дорозі, рухаючись в автомобілі, то краще перечекати якийсь час, бажано в населеному пункті; можна періодично зігріватися, включаючи двигун. Але при цьому слід систематично провітрювати салон, щоб не отруїтися відпрацьованими газами. 13. Правила поведінки під часхуртовини:

Номер слайду 15

не можна знаходитись під лініями електропередач;при хотьбі ступати на всю підошву;не поспішати;ноги мають бути трохи розслаблені в колінах;руки повинні бути не зайняті сумками. 14. Правила поведінки під часожеледиці: Для того, щоб зменшити можливість отримання травми, потрібно навчитися падати. А це: треба трохи присісти, щоб знизити висоту падіння; в момент падіння потрібно напружити м’язи, а доторкнувшись землі, обов’язково перекотитися. Таким чином удар, направлений на вас, розтягнеться і витратить свою силу на крутіння; небезпека посковзнутися при ожеледиці стане менша, якщо до підошви та каблуків взуття приклеїти широкі полоси лейкопластиру або шматочки водостійкого наждачного паперу на тканинній основі.

Номер слайду 16

коли ви рухаєтеся по тротуару, то не поспішайте, не біжіть, бо можете посковзнутися і впасти; ніколи не ковзайтеся, щоб не збити інших людей, які рухаються поруч, а ще тому, щоб не виїхати на проїжджу частину, бо це дуже небезпечно; не ходіть близько біля краю тротуару, щоб вас не зачепила машина, яка випадково втратила керування; при переході дороги будьте особливо пильні. Переходьте її лише на переході й уважно придивляйтеся, щоб не було поблизу машини. Або тоді, коли транспортні засоби вже зупинилися; ніколи не перебігайте дорогу навіть коли немає транспортних засобів, бо по слизькій дорозі бігти небезпечно; не катайтеся на ковзанах по тротуару чи дорозі – це небезпечно; ніколи не чіпляйтеся до транспортних засобів, щоб прокататися з «вітерцем»; ніколи не спускайтеся з гірки на санчатах або лижах з тієї гірки, що веде на дорогу; залізниці взимку також небезпечні, адже скрізь слизько; не грайтеся в рухливі ігри поблизу проїжджої частини. Не штовхайтеся, щоб не потрапити під колеса автомобіля; коли чекаєте на зупинці громадський транспорт, ніколи не ставайте на край тротуару; поводьтеся на вулиці та зупинці культурно, чемно, адже соромно бути невихованим; обходьте транспортні засоби дуже уважно, коли обмежена чи недостатня видимість. 15. Правила поведінки на вулицях і дорогах у зимовий період: Пам’ятайте! Зимова дорога криє в собі небезпеку, тому зосередьте на ній всю увагу.

pptx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
7630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку