Публікація "Ігри та заняття з підлітками в укритті"

Про матеріал
Способи подолання стресу та тривоги у здобувачів освіти підліткового віку під час повітряної тривоги,перебуваючи в укритті.
Перегляд файлу

Ігри та заняття з підлітками в укритті

За час повномасштабної війни повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців. І хоч сирени лунають досить часто , деякі діти відчувають тривогу, неначе вперше. Задля подолання стресу та паніки учнів в укритті, педагогічні працівники вивчають та опановують різноманітні практики та прийоми .

Я працюю з підлітками і дуже важливо встановити з дітьми психологічний контакт, знайти необхідні слова , правильні дії.

Для підтримки доброзичливої атмосфери та спокою , активно користуюсь порадами психологів щодо забезпечення психічної рівноваги в учнів. Пропоную деякі варіанти: ●    Глибоке дихання

Вправа «Ритмічне дихання»

Помітивши, що ви починаєте хвилюватися, напружуватися, обурюватися, починайте дихати за таким принципом: вдихаючи, рахуйте до трьох, видихаючи, також рахуйте до трьох. Потім спробуйте зробити видих іще тривалішим: видихаючи, рахуйте до п’яти, до семи тощо.

Вправа «Рахунок»

 Цю вправу можна робити в будь-якому місці. Потрібно сісти зручніше, скласти руки на колінах, поставити ноги на землю й знайти очима предмет, на якому можна зосередити свою увагу.

Почніть рахувати від 10 до 1, на кожному рахунку роблячи вдих і повільний видих.

(Видих має бути помітно довше вдиху.)

Заплющіть очі. Знову порахуйте від 10 до 1, затримуючи подих на кожному рахунку. Повільно видихайте, уявляючи, як з кожним видихом зменшується й нарешті зникає напруження.

Не розплющуючи очі, рахуйте від 10 до 1. Цього разу уявіть, що видихуване вами повітря пофарбоване в теплі пастельні тони. З кожним видихом кольоровий туман стає густішим, перетворюється на хмари.

Пливіть ласкавими хмарами доти, поки очі не розплющаться самі.

        ●    Розважальні методи

        -     інтелектуальні ігри -"Ерудит-лото", "Хто я ?"

"Круги уяви"

Ви можете роздрукувати або намалювати на папері багато кружечків в кілька рядків. Задача – перетворити це все на різні зображення. Немає ніяких обмежень – можна малювати в кожному кружечку, можна малювати навколо них, можна разом об’єднувати кілька штук. Головне – це уява.

"Знайди всіх панд"

Головоломка на сприйняття не буквальних образів. На цьому малюнку зображено значно більше панд, ніж просто тварин. Вони приховані в образах, тінях, грі світла. Ця головоломка допоможе дитині вийти за рамки звичайного сприйняття візуальних образів.

image

А також "Шахи ", "Шашки " ,"Пазли" …

        ●    Фізична активність

Вправи які допомагають розслабити тіло та зменшити стрес

Вправа «Розгойдування веселки»

Стабілізує дихання та покращує рухливість хребта. Ноги на ширині плечей. Злегка присядьте на вдиху, підніміть руки вгору, трохи розведіть їх у різні боки. На видиху перенесіть вагу тіла на праву ногу, вона повинна бути зігнута в коліні. Нахиліть корпус. Зробіть 6 повторень у кожен бік.

"У ціль"

Потрапити м'ячиком для тенісу настільного в пусту ячейку.

''Снайпери"

Склад команди 6—8 гравців. Команди шикуються у шеренги за 1,5-2 м перед лінією кидання. У кожного учасника в руках по два тенісних м’ячі. На відстані 5-8 м від лінії кидання — мішень. Після сигналу гравці почергово виходять уперед і виконують по два кидки в ціль.

Виграє команда, яка влучила більшу кількість разів і витратила меншу кількість м’ячів.

"Розсипав — збери!"

Команди шикуються на старті. У руках перші гравці тримають по коробці, де знаходяться 10-12 тенісних м’ячів. За сигналом перший учасник підбігає до обруча, що лежить на підлозі на відстані 5-6 м від старту, висипає всередину вміст своєї коробки і швидко відносить її назад, передаючи другому гравцеві. Той біжить до обруча і, зібравши розсипані м’ячі в коробку, повертається і передає її наступному гравцеві, який знову висипає м’ячі в обручі тощо.

Ми робимо все , задля того, щоб сприяти емоційному, соціальному та психологічному благополуччю дітей , надаємо підтримку в їхньому особистісному розвитку. Діти - наше майбутнє, продовження нас самих, нашого роду, нашої Держави!

Використанні джерела:

1.https://osnova.com.ua/igri-v-primischenni-i-na-vidkritomu-prostori-dlya-ditey-10-14-r okiv/

2.https://elle.ua/krasota/fitness/top-3-vpravi-yak-naykrashche-znmayut-stres/

3.https://osvitoria.media/experience/podolaty-tryvogu-visim-vprav-dlya-uchniv/

4.https://vikna.tv/dlia-tebe/psykholohiia/yak-podolaty-stres-pid-chas-povitryanoyi-tryv ogy/

5.https://pin.it/BBYKOfy

pdf
Додано
8 січня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку