" Різноманітність риб"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 7 класу "Різноманітність риб" може бути корисна при вивченні різноманітності хрящових та кісткових риб для узагальнити знання про особливості організації та процесів життєдіяль-ності зазначених груп риб: акули, скати, химери, коропоподібні, сомоподібні, оселедцеподібні, окунеподібні, осетроподібні, лососеподібні, кистепері та дводишні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Риби: різноманітність, роль у природі, значення в житті людини 7 клас Підготувала вчитель біології Бурнос Світлана Володимирівна

Номер слайду 2

ДОБРОГО РАНКУ

Номер слайду 3

Тестовий контроль знань

Номер слайду 4

Ключ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 в б в б а б б д г а

Номер слайду 5

Є різні риби у воді: товсті, тоненькі і худі, дрібненькі риби-малюки, а є й великі – от такі! Є войовничі – із мечами, є з довжелезними хвостами, є рибки срібні й золоті, є дуже мудрі, є й пусті…

Номер слайду 6

Систематика риб Хрящові риби Кісткові риби Кистепері Дводишні Осетроподібні Коропоподібні Сомоподібні Оселедцеподібні Лососеподібні Окунеподібні Акули Скати Химери

Номер слайду 7

МЕТА УРОКУ узагальнити знання про особливості організації та процесів життєдіяльності кісткових та хрящових риб; розширити знання про представників даних груп; познайомитися з різноманітністю риб; дізнатися про господарське значення риб; розглянути вплив діяльності людини на їхнє життя; познайомитися з представниками, занесеними до Червоної книги.

Номер слайду 8

Зовнішні ознаки хрящових риб: хрящовой скелет, який зберігається все життя; зябрових кришок немає, зябра відкриваються назовні 5 — 7 зябровими щілинами; пара отворів – бризкалець – недорозвинена перша пара зябрових щілин, через які в ротоглоткову порожнину під час дихання потрапляє вода; різно-лопатевий хвостовий плавець; внутрішнє запліднення; більшість видів живе у солоних водах, хоча є і прісноводні; мають кінцівки — непарні і парні плавці: непарні плавці — це спинні, хвостовий та анальний; знизу з боків розташовані парні плавці: передні — грудні та задні — черевні.

Номер слайду 9

Різноманітність акул Зеброподібна бичача акула Блакитна акула Тигрова леопардова акула Акула-бик  Гігантська акула Акула-молот Лисиця-акула

Номер слайду 10

Акули достатньо кмітливі і піддаються тренуванню Якщо акула втрачає зуб,то на його місці виростає новий Кожний рік при добуванні акулячого плавника знищується 100 міліонів акул Нападаючи на жертву акули заплющують очі, щоб здобич їх не поранила Майже всі акулята народжуються з повним набором зубів Акули – єдині риби, що здатні моргати обома очима одразу

Номер слайду 11

Ці тварини, так само, як і акули належать до хрящових риб. Скати мають деякі особливості. У деяких видів скатів є електричні органи, що можуть генерувати електричні розряди. У деяких скатів на хвості є шипи, іноді в них міститься отрута.

Номер слайду 12

Найбільші в світі скати мають назву “манта”. За їх вигляд їх назвали морськими дияволами. Манти зустрічаються лише в тропічних водах Тихого океану. Рохля Морська лисиця Зірчатий Морський кіт Скат – орляк Електричний скат

Номер слайду 13

Малорота макропінна  Риба-крапля  Волосяний морський чорт  Широконоса химера  Місяць-риба  Морський дракон  Психоделічна риба-жаба  Європейська химера Скорпена Амбон 

Номер слайду 14

Зовнішні ознаки кісткових риб: скелет формується із сполучної тканини: хрящової і кісткової; зяброва щілина прикрита з боків зябровою кришкою; є луска з кісткової тканини; форма тіла більш-менш торпедоподібна в більшості кісткових риб; тіло зовні розчленоване на голову, тулуб та хвіст; плавці: парні й черевні , непарні спинний, хвостатий і анальний; є бічна лінія; спина темніша, аніж боки, а найсвітліша частина тіла – черево; рот риби, як правило, озброєний зубами.

Номер слайду 15

Кистепері риби ЛАТИМЕРІЯ

Номер слайду 16

Дводишні Протоптер Рогозуб

Номер слайду 17

Характерні ознаки осетроподібних Хвостовий плавець нерівнолопатевий (нагадує півмісяць) Передня частина голови у них видовжена і називається Кісткові луски (бляшки), розташовані рядами. Ікра чорна Рот у вигляді поперечної щілини з нижнього боку голови Спереду рота є 4 вусики Спинний плавець віднесений далеко назад. рострум Скелет переважно хрящовий, кістки трапляються лише у черепі.

Номер слайду 18

Осетроподібні Осетер Білуга Севрюга Стерлядь Осетроподібні – прохідні риби

Номер слайду 19

Одна з найбільших риб України: досягає довжини 5 м і ваги понад 1 т (здебільшого – 2,5 м; 200-300 кг). Веде придонно-пелагічний спосіб життя. У морі тримається переважно поодинці. Живе в Азовському та Чорних морях. Нереститься у великих річках. Живе до 100 років. Занесена до Червоної Книги України.

Номер слайду 20

Прохідна придонна риба, яка постійно живе в морі, а на розмноження заходить у річки. Тримається невеликими групами. В Україні трапляється в Чорному морі біля пд. берегів Кримського п-ва та гирлі Дунаю. Найбільша довжина тіла понад 2 м, маса — до 100 кг, тривалість життя понад 45 років. Занесена до Червоної Книги України.

Номер слайду 21

Розповсюджена в басейнах Каспійського, Чорного та Азовського морів. Довжина до 220 см, вага до 70 кг. Доросла севрюга здійснює тривалі кормові міграції, влітку тримається на невеликих глибинах, восени та взимку – на глибині до 100м. Нереститься у річках. Занесена до Червоної Книги України.

Номер слайду 22

Стерлядь єдина з осетрових живе у прісних водах. Серед осетрових стерлядь найменша за довжиною тіла й масою. Її довжина не перевищує 35—55 см, а маса — 5—6 кг. Веде придонний спосіб життя, обираючи найглибші місця в річках. Занесена до Червоної Книги України.

Номер слайду 23

Зустрічається в басейнах Чорного, Азовського, Каспійського і Аральського морів. Прохідна придонна риба, постійно живе у морі, заходить у річки на нерест. У морі мешкає поодинці або невеликими групами. Найбільша довжина понад 2 м, маса — понад 40-70 кг, тривалість життя понад 30 років. Занесена до Червоної Книги України.

Номер слайду 24

Характерні ознаки коропоподібних Глоткові зуби коропових Спинний плавець один, розташований посередині тіла або дещо ближче до хвостового Черевні плавці розташовані далеко за грудними. На щелепах немає зубів (короп) Грудні плавці розташовані високо. Промені плавців м’які

Номер слайду 25

Коропоподібні Карась золотий Лин Плітка Краснопірка Лящ Короп

Номер слайду 26

Поширений в середній та нижній течії Амуру та його притоках, в озері Ханка та в річках Китаю. З метою акліматизації амур був завезений на Україну. Нереститься в проточній воді при температурі +26С. Відзначається швидким ростом та має смачне м’ясо. Довжина тіла може сягати – до 1 м, вага – до 32 кг. Цінна промислова риба.

Номер слайду 27

Зустрічається по всій Євразії. Поширений у водоймах передгір'їв, заходить у гірські річки й окремі частини низинних. Віддає перевагу ділянкам з проточною чистою водою. Нагрівання води вище 25° не переносить. Найбільші розміри головня звичайного: довжина — 100 см, маса — 10 кг. Найчастіше головень є об'єктом спортивного та любительського лову.   

Номер слайду 28

Поширений в Середній та Східній Європі, а також в Сибірі. Карась золотистий живе переважно в заболочених водоймах, бо дуже невибагливий до кисневого режиму. У річках він зустрічається рідко й тільки там, де є ділянки із сповільненою течією. Відрізняється від сріблястого карася високим і коротким тілом. Може сягати довжини – до 45 см, ваги до 3 кг. 

Номер слайду 29

Широко розповсюджений у прісних водоймах Європи. Лин — малорухлива донна риба, живе у стоячих водах із замуленим дном, які гарно прогріваються та мають багато рослинності. Лин уникає течії та холодної води. Гарно переносить дефіцит кисню. Риба може досягати довжини 70 см та ваги 7 кг. Риба має гарні смакові якості, є об'єктом промислу для рибалок-аматорів та в деяких регіонах об'єктом розведення.

Номер слайду 30

Поширений по всій Євразії. Зграйна риба. Лящ любить місця зі слабким плином, мешкає в глибоких ямах, заплавах, близько затонулих корчів або завалів каменів. Він надає перевагу глинистому дну, покритому мулом. Лящ - велика риба і за сприятливих умов досягає 5-6 кг і 70 см довжини. Риба має гарні смакові якості, є об'єктом промислу для рибалок-аматорів та в деяких регіонах об'єктом розведення.

Номер слайду 31

Поширений по всій Євразії. Зграйна риба, уникає сильної течії, полюбляє затоки, що заросли очеретом та іншими рослинами. Довжина тіла може сягати - до 1 м, вага – до 20 кг. Одомашнена форма цієї риби, короп, є одною з найпоширеніших промислових риб в рибних господарствах помірного поясу.

Номер слайду 32

Характерні ознаки сомоподібних Шкіра немає лусок в роті є кілька рядів гострих зубів Довгі вуса - органи дотику - допомагають тварині орієнтуватись у темряві та каламутній воді. Може досягати довжини 5 м, а ваги – до 400 кг Сом - хижак, який, лежачи на дні, підстерігає здобич

Номер слайду 33

Сомоподібні Сом звичайний Сом голубий Сом оливковий Чорний сомик Білий сом Сом японський

Номер слайду 34

Велика прісноводна риба, любить великі теплі озера і глибокі річки з повільною течією і безліччю підводних ям, в яких він зазвичай ховається. Ці довгожителі живуть не менше 50 років, зазвичай виростаючи до 1.3-1.6 м в довжину при вазі 10-20 кг. Однак можна зловити унікальну особину до 60 кг! Харчуються хробаками, комахами та іншими рибами.

Номер слайду 35

Характерні ознаки оселедцеподібних Зграйні риби Тіло сплющене з боків. Бічна лінія відсутня Хвостовий плавець з великою виїмкою Голова не вкрита лускою. Колір переважно сріблястий Луска оселедцевих порушує класичні закони оптики і дозволяє бути непомітними з усіх кутів зору

Номер слайду 36

Ряд Оселедцеподібні Чорноморсько-азовський оселедець Чорноморсько-азовська тюлька Азовська хамса Чорноморський анчоус ( хамса) Чорноморська кілька ( шпрот)

Номер слайду 37

Зустрічається в помірних водах морів обох півкуль. На Україні зустрічається в Чорному та Азовському морях. Ця риба має невеликі розміри –до 20 см, вага – до 200 г. Зграйна пелагічна риба. Тривалість життя 5 – 6 років. Цінна промислова риба.

Номер слайду 38

Є однією з найпоширеніших риб на Землі. Представників виду можна знайти по обидві сторони Атлантичного океану, коли вони збираються у великі косяки. Окремі особини можуть вирости до 45 см в довжину і важити близько 0,5 кг. Є цінною промисловою рибою.

Номер слайду 39

Зустрічається в Атлантичному океані та Середземному морі. Утворює великі зграї, які складаються з риб одного віку. Чисельність зграї може сягати до 5 млрд. осіб. Така зграя розтягується на 12 км. Довжина тіла сягає 30 см. Тривалість життя – 14 років. Цінна промислова риба.

Номер слайду 40

Розповсюджений у Східній Атлантиці. Довжина в середньому 9,5—13 см, іноді до 16 см, вага 80 — 100г. Зграйна пелагічна риба. Надає перевагу прохолодній воді, з температурою від 6 до 17°C. Тривалість життя 5 – 6 років. Цінна промислова риба.

Номер слайду 41

Характерні ознаки лососеподібних Жировий плавець, позбавлений променів Міграція лосося - нерки у шлюбному вбранні Високоякісне м’ясо червоного кольору Ікра червона Тіло округлої, валькуватої форми або трохи стиснене з боків Більшість прохідні риби, але ряд видів постійно живе у прісних водоймах

Номер слайду 42

Ряд Лососеподібні Горбуша (самець у звичайному та шлюбному вбранні) Кета Форель Сьомга Жировий плавець

Номер слайду 43

Прохідна риба, нереститься один раз в життю, після нересту на зворотній дорозі гине. Живе в морях, а на нерест заходить в річки. Зустрічається в північній частині Тихого океану. Довжина тіла – до 1 м, вага – до 14 кг. Цінна промислова риба.

Номер слайду 44

Ендемік Азовсько-Чорноморського регіону. Морська прохідна риба. Нерестовий хід у річки починається в лютому закінчується у червні. Нерест з жовтня по січень. Довжина тіла здебільшого до 50 см (інколи досягає довжини 110 см і маси 24 кг), тривалість життя до 10 років і більше. Занесений до Червоної Книги України.

Номер слайду 45

Прісноводна риба чистих, холодних, багатих на кисень вод. В Україні поширений у гірських ділянках Дністра та його приток та у бас. Тиси. Молоді особини тримаються зграями, старші поодинці. Взимку живиться і тримається ділянок річок, що не промерзають. Довжина тіла 20–40 см, зрідка понад 50 см, маса 300–600 г (до 1 кг). Тривалість життя до 7 років. Занесений до Червоної Книги України.

Номер слайду 46

Зустічається в гірських річках та озерах Європи та Азії. На Україні поширена в Карпатах та Криму. Це холоднолюбна риба, тримається швидкої течії та потребує великої кількості кисню у воді. Середня вага риби – 2 кг, довжина – близько 35 -40 см. Промислова риба, яка розводиться в ставках.

Номер слайду 47

Лососеподібні у фауні України Лосось чорноморський Харіус європейський Таймень дунайський Щука звичайна

Номер слайду 48

Характерні ознаки окунеподібних Спинна частина плавця перетворена на колючки. Спинних плавців два або один, розділений на дві частини Черевні плавці зазвичай розташовані під грудними, а іноді і попереду них. Забарвлення різноманітне, часто на тілі і плавцях бувають темні стрічки, плями.

Номер слайду 49

Ряд Окунеподібні Окунь звичайний Риба - меч Йорш звичайний Судак звичайний

Номер слайду 50

Природнім ареалом даного виду є прісні та солонуваті води басейну Чорного та Мармурового морів. Хоча межа його поширення набагато більша. Є типовим придонним видом, в харчуванні якого переважають молюски. Довжина тіла – до 20 см, вага – близько 50 г. В Україні є промисловим видом.

Номер слайду 51

Зустрічається в Європі, північній Азії, а також був інтродукований у водойми Австралії, Тасманії та Нової Зеландії. У великих озерах та водосховищах окунь утворює дві екологічні форми, що притаманні різним частинам водойми: дрібний прибережний “травяний” та крупний глибинний. Найкрупніші особини досягають довжини 40 см та ваги більш ніж 2 кг.

Номер слайду 52

Зустрічається в північній частині Атлантичного океану. Ця зграйна пелагічна риба в багатьох районах свого ареалу досягає великої чисельності. Впродовж життя здійснює сезонні міграції вздовж берегів Європи та Північної Америки. Довжина тіла сягає 60 см, вага – до 1,6 кг. Цінна промислова риба.

Номер слайду 53

Широко поширений в прісних водоймах Європи  та Азії, зустрічається в річках басейнів Чорного, Азовського, Каспійського та Аральського морів. Судак - риба стайна, зазвичай тримається біля дна, при годівлі може підніматися на поверхню. Досягає довжини до 1 м, ваги до 20 кг. Цінна промислова риба.

Номер слайду 54

Зустрічається у теплих водах всіх океанів. Це зграйна риба, яка віддає перевагу прибережним водам, хоча зустрічається і в глибині океанів. Це найбільший із всіх тунців, його довжина перевищує 3 м, вага сягає 400 кг. Цінна промислова риба.

Номер слайду 55

Вправа „ Знайди пару” Ряди Види 1) Окунеподібні а) харіус 2) Оселедцеподібні б) судак 3) Коропоподібні в) білуга 4) Лососеподібні г) анчоус європейський 5) Осетроподібні д) хамса е) скумбрія є) лосось чорноморський ж) карась з) осетр атлантичний к) короп

Номер слайду 56

Ключ до вправи 1 – б, е. 2 – г, д ; 3 – ж, к; 4 – а, є; 5 – в, з.

Номер слайду 57

«Мудринки зі скриньки» Поясніть прислів'я: «На те й щука в річці, щоб карась не дрімав» Поясніть вислови: «почува-ється як риба у воді»; «мовчить як риба»

Номер слайду 58

Домашнє завдання Для всіх учнів: вивчити §16 підручника, відповісти на питання до § 16 на ст. 63 Для учнів з достатнім і високим рівнем навчальних досягнень: Знайти 2-3 прислівя про риб та по’яснити їх значення За бажанням (для учнів, що навчаються на високому і достатньому рівні) : скласти твір-мініатюру «Доля риб у забрудненій водоймі»

Номер слайду 59

Дякую за плідну роботу!

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
1307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку