СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
РАДКОВЕЦЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ –
ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»,
СТЕЦЬКІВСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ –
ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»,
ВОРОНКОВЕЦЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ,
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №7,
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА І СТУПЕНЯ, ГІМНАЗІЯ» ІМЕНІ ГЕРОЯ УКРАЇНИ СЕРГІЯ МИХАЙЛОВИЧА БОНДАРЧУКА
НОМІНАЦІЯ «ХІМІЯ»
Зошит складено відповідно до
модельної навчальної програми
«Хімія. 7–9 класи»
для закладів загальної середньої освіти
(авт. Лашевська Г. А.)»
ХІМІЯ
Зошит є додатком
до підручника для 7 класу
«Хімія»
(автор Г.Лашевська)
Укладачі: Наталія Миколаївна Нестечук - вчитель хімії, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист Радковецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Стецьківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Воронковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старокостянтинівської міської ради;
Ярощук Любов Андріївна – вчитель хімії, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший вчитель Старокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7, Старокостянтинівського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І ступеня, гімназія» імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука Старокостянтинівської міської ради.
Рецензент:
Тетяна Олександрівна Печеркіна – консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Старокостянтинівської міської ради
Схвалено педагогічною радою
Радковецького НВК (протокол № від .01.2024р),
Стецьківського НВК (протокол № від .01.2024р),
Воронковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (протокол № від .01.2024р), Старокостянтинівською ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 (протокол № від .01.2024р),
Старокостянтинівським НВК (протокол № від .01.2024р).
Н.М.Нестечук, Л.А.Ярощук
Робочий зошит з хімії, 7 клас (І семестр), НУШ. Допоміжний матеріал.//Робочий зошит /2024 – 68 с.
Даний робочий зошит складено на основі модельної навчальної програми «Хімія. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автор Лашевська Г.А.) (наказ Міністерства освіти і науки України від 16 серпня 2023 року №1001) та підручника для 7 класу «Хімія», автор Лашевська Г.А.
Містить 18 уроків для І семестру.
Метою завдань зошита є навчити здобувача освіти самостійно керувати своєю пізнавальною діяльністю на уроці та під час виконання домашніх завдань.
У зошиті вміщений дидактичний матеріал до теми «Здобуваємо й застосовуємо хімічні знання безпечно». Якщо урок з певних причин пропущено, то, спираючись на текст підручника та завдання робочого зошита, учень зможе опанувати матеріал.
Посібник призначений для вчителів та учнів предмету «Хімія, 7 клас, НУШ».
.
Зміст
Дата ________________
Предмет хімії. Хімія –природнича наука
1. Пригадайте з курсу природознавства, що вивчає хімія.
2. Які асоціації виникають у вас, коли чуєте слово «хімія»?
3. Що запам’яталось?
Складіть три речення (розповідне, заперечне, питальне) з поняттям «хімія».
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Перегляньте відео https://youtu.be/KXQsj9FBDvw і продовжте речення.
Хімія – це ……………………………………………………………………………………
Предметом вивчення хімії………………………………………………………………..
Основне завдання хімії…………………………………………………………………….
Лісник, еколог, лікар, наноінженер, зоотехнік, агроном, енергетик, пожежник, учитель хімії, географ, криміналіст, космолог, океанолог, лаборант, будівельник, лаборант, технолог, ювелір,
За допомогою яких шкільних предметів у твоєму розкладі можна досліджувати природу? Чому ти так вважаєш?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Зіскануйте QR-код та виконайте інтерактивну вправу (https://learningapps.org/26426390 )
Продовжте речення:
Було цікаво…………………………………………………………………………………. Я зрозумів/-ла………………………………………………………………………………... Найбільше сподобались завдання…………………………………………………………
Складіть сенкан «Хімія».
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
Теми навчальних проєктів
1. Хімічна ревізія (чи безпечні хімікати в моїй оселі? Як правильно зберігати їх?).
2. Куточок хімічної безпеки (створення реального в школі або цифрового для широкого загалу / куточка хімічної безпеки окремо чи в класі безпеки).
3. Парфумерно-косметична майстерня (виготовлення найпростіших крафтових парфумів, засобів косметики та гігієни).
4. Моя хімічна лабораторія (виготовлення з матеріалів, що є напохваті, найпростішого обладнання для використання в домашніх хімічних дослідженнях).
5. Виготовлення окопної свічки.
6. Виготовлення індивідуального засобу захисту обличчя і/або дихальних шляхів від дії НХР.
Дата _____________
Безпека праці в шкільній лабораторії, хімічна безпека в побуті, у надзвичайних ситуаціях, під час воєнних дій
Що може відчувати людина, якій загрожує небезпека? __________________________________________________________________
Які небезпеки можуть бути пов’язані з діяльністю людини?_______________
__________________________________________________________________
Безпечно працювати й досліджувати потрібно лише на заняттях із хімії__________
_______________________________________________________________________
Розгляньте малюнки та запишіть, яка небезпека чатує на людину.
______________________________________________________
_____________________________________________________
_______________________________________________________
______________________________________________________
_____________________________________________________
Розгляньте колаж та витлумачте позначення
ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ УЧНІВ / УЧЕНИЦЬ У КАБІНЕТІ ХІМІЇ:
1. Входьте до кабінету хімії і виходьте з нього лише з дозволу__________________.
2. Користуйтеся засобами ____________________ захисту.
3. Поводьтеся ______________, щоб не перекинути хімічний посуд і приладдя.
4. Раціонально організовуйте робоче місце, не захаращуйте стіл ______________ предметами.
5. _________________ ставтеся до обладнання кабінету, дотримуйтеся ____________________________.
6. Виконуйте хімічні дослідження лише після погодження з _____________________, під наглядом _________________.
7. Перед початком роботи перевірте наявність усього необхідного для дослідження, продумайте _________________ і складіть _________ виконання дослідів.
8. Працюйте ___________, _______, без зайвої _____________.
9. Насипайте і наливайте реактиви над ________________.
10. Необхідні записи робіть у зошиті відразу після виконання ____________.
11. Дотримуйтеся ____________ безпечного користування водогоном й електричним струмом.
12. ____________, де в кабінеті хімії розміщено _____________ засоби й ____________. Навчіться користуватися ними.
13. Збирайте залишки _____________ у спеціальні _____________ для відходів.
А. Пробірки.
Б. Промивалки й мірний циліндр.
В. Хімічні стакани.
Г. Посудини для зберігання.
Ґ. Конусоподібні колби.
Д. Випарювальна чашка.
Е. Ступка з товкачиком.
Є. Круглодонна колба.
|
А |
Б |
В |
Г |
Ґ |
Д |
Е |
Є |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
А) Виберіть усі зображення правильної поведінки в хімічній лабораторії та безпечного виконання лабораторних операцій та поставте знак .
Зіскануйте QR-код (https://learningapps.org/watch?v=pr2ohji3t23 ) і перевірте, чи правильно виконали завдання
Б) Прочитайте поради та узгодьте з ілюстраціями, поставивши відповідну цифру в кружечок.
1) користуйтеся засобами індивідуального захисту; 2) наливайте й насипайте хімікати над лабораторним столом; 3) маркуйте посудини з хімікатами й читайте уважно етикетки на них; 4) беріть посудину з реактивом етикеткою до долоні; 5) ставте вузькою частиною догори, а не кладіть боком корок на лабораторний стіл; 6) беріть реактиви для дослідів лише в мінімально необхідних кількостях; 7) знімайте краплю з краю шийки посудини; 8) закоркуйте й поставте відразу на місце посудину, з якої взяли реактив; 9) спрямовуйте отвір пробірки, у якій нагріваєте речовину, убік від себе й інших; 10) прогрівайте рівномірно всю пробірку, увесь її вміст, а не лише її дно; 11) спрямовуйте обережно повітря рухами руки до себе, щоб визначити запах речовини; 12) їжте й пийте поза кабінетом хімії, у спеціально відведених для цього місцях.
|
|
|
|
|
|
|
|
Зіскануйте QR-код (https://learningapps.org/watch?v=pr2ohji3t23 ) і перевірте, чи правильно виконали завдання.
|
В) Зіскануйте QR-коди й виконайте інтерактивні вправи:
https://learningapps.org/watch?v=ppnbn6bwn23
|
|
https://learningapps.org/watch?v=pb5xdpuwk23
|
|
https://learningapps.org/watch?v=pvb7avz4523
|
|
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
Перетворіть кілька наведених правил поведінки в кабінеті хімії на піктограми.
Дата _________________
Екскурсійний день: музей-аптека
Зіскануйте QR-коди та перегляньте віртуальні 3D-тури в:
https://museum-portal.com/ua/muzeyi/181_apteka-muzey--pid-chornim-orlom .
Запишіть, який сучасний хімічний посуд ви помітили під час онлайн-екскурсії ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
із Google Arts & Culture! https://artsandculture.google.com/search?q=Chemistry (пошуковий запит)
А) Зіскануйте QR-код та здійсніть 1001 подорож від алхімії до хімії.
Б)Завантажте зображення в Google об’єктив , натисніть Enter або Пошук.
Розгляньте зображення та намалюйте одне алхімічне приладдя, яке зображено на ньому.
|
А) Встановіть послідовність виготовлення лікарських засобів.
|
|
Зіскануйте QR-код (https://learningapps.org/watch?v=pu8b2so5a23 ) і перевірте, чи правильно виконали завдання
Б) Моделюємо (масштабу не дотримано) перетворення речовин Проаналізуйте за малюнком склад кальцій глюконату. Визначте кількість видів атомів у цій речовині.
Молекула води Молекула вуглекислого газу
(H2O) (CO2)
↓ ↓
Відповідь: ___________________________________________________________________________
Зіскануйте QR-код (https://learningapps.org/watch?v=pbyy8hpuc23 ) і перевірте, чи правильно виконали завдання
Я знаю___________________________________________________________
Я можу __________________________________________________________
Я вмію___________________________________________________________
Опрацюйте текст: На дверях було вміщено малюнок — овал, у якому виднівся спижевий змій Мойсея, serpens mercurialis. Над змієм була зображена чаша, з якої виростали Сонце і Місяць. Нижче виблискували літери V.I.T.R.I.O.L., що означало Visita Inferiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem – секретну трансмутаційну формулу алхіміків. В алхімічній лабораторії робота не припинялася. Ніколи не згасали печі й атанори. В атанорах відбувалися кальцинація і вижарювання, найрізноманітніші субстанції переходили з фази albedo у фазу nigredo , виділяючи під час переходу жахливий сморід. У колбах постійно щось фільтрувалося, дистилювалося або ж екстрагувалося, що супроводжувалося бурхливим бульканням і ще страшнішим смородом. У великих алюделях кислоти діяли на метали з кращим або гіршим результатом. Булькав у тиглях меркурій, або argentums vivum, плавилася в купелях сірка, виділялася в ретортах нітра й осідала сіль, а випари витискали сльози з очей. Щось там розчинялося, щось коагулювало, а щось сублімувало, бризкала на всі боки кислота, випалюючи дірки в сторінках безцінних екземплярів «De Quinta essentia» Раймунда Лулла, «Speculum alchemiae» Роджера Бекона і «Theatrum chimicum» Арнольда Вільянови. На підлозі стояли й гидотно смерділи відра, повні caput mortuum (за Анджеєм Сапковським).
Скористайтеся додатковими джерелами інформації й витлумачте подані в тексті терміни. Розподіліть їх за категоріями:
а) символи______________________________________________________
____________________________________________________________________;
б) назви приладів_______________________________________________
____________________________________________________________________;
в) назви операцій із речовинами та виробничих процесів____________
____________________________________________________________________;
г) назви речовин чи сумішей____________________________________
____________________________________________________________________;
д) назви інформаційних джерел____________________________________
____________________________________________________________________;
е) імена дослідників_____________________________________________
____________________________________________________________________.
Дата ______________
Дослідження в хімії й у повсякденному житті
Кроки будь-якого наукового дослідження |
Рецепт паляниці від української фудблогерки Лілії Цвіт |
Формулювання проблеми чи добирання теми дослідження: розроблення чи вдосконалення рецепта страви. Літературний огляд: аналізування рецептів схожих страв, огляд інгредієнтів, технік приготування, смакових та інших особливостей. Формулювання гіпотези: припущення щодо оптимальних співвідношень інгредієнтів, методів змішування і термічного оброблення для отримання найкращого смаку й текстури. Добирання методів дослідження, планування: визначення складників, їхньої кількості та співвідношень, порядку змішування і приготування; визначення критеріїв оцінювання смаку, текстури й зовнішнього вигляду. Збирання й оброблення даних: приготування кулінарного продукту за розробленим рецептом і реєстрування результатів, зокрема вигляду, смаку й текстури. Тобто в кулінарії експериментують зі складниками рецепта, їхніми пропорціями, способами приготування тощо, щоб знайти найкращий спосіб досягнення бажаних якостей. У кулінарних експериментах, подібно до наукових досліджень, змінюють один чинник (змінну) за раз, а не кілька. Це дає змогу зрозуміти точний вплив кожного чинника на кінцевий продукт. Адже, змінивши кілька чинників одночасно, складно визначити, який саме вплинув на результат. Системність і документування однаково важливі і в науковому дослідженні, і в кулінарному пошуку. Кожен крок із розроблення чи вдосконалення рецепта треба добре обдумати й чітко задокументувати, зазначити його вплив на результат. Аналізування і тлумачення результатів: оцінювання смаку, текстури й вигляду страви, добирання найкращого варіанта. Формулювання висновків і рекомендацій: визначення оптимального рецепта та його характеристик, формулювання рекомендацій для досягнення найкращого результату в готуванні страви. Оприлюднення результатів: опублікування рецепта й результатів у фахових статтях, книгах, на спеціалізованих кулінарних вебресурсах тощо. Тобто і в кулінарній, і в науковій спільнотах діляться досвідом і знаннями, обмінюються результатами досліджень. |
Кефір або будь-який кисломолочний продукт — 2 склянки; цукор — 1 столова ложка; сіль — 1 чайна ложка; спеції — на ваш смак; харчова сода — 1 чайна ложка з верхом; оцет — 1 столова ложка; борошно — 800 г. До кефіру додайте сіль, цукор, спеції, соду й усе добре перемішайте. Просіявши борошно, замісіть тісто, накрийте його рушником. Через 10 хвилин розділіть тісто на рівні частини, відповідно до розміру пательні. Сформуйте паляниці завтовшки як палець. Обсмажте їх на маленькому вогні: з двох боків на сухій пательні під кришкою. Готові пухкі паляниці накрийте рушником. |
Щоби хліб був пухким, використовують пекарські дріжджі — найпростіші мікроскопічні гриби. Вони перетворюють цукор, що є в тісті, на інші речовини. Однією з таких речовин є вуглекислий газ. Його пухирці роблять тісто дірчастим, а хлібину — пухкою і м’якою. Проте можна обійтися без дріжджів, скориставшись іншим джерелом вуглекислого газу. Суміш харчової соди й оцту миттєво спінюється. Оцет можна замінити іншими кислотами – цитриновою, що міститься в цитринах, або молочною, яка є в кисломолочних продуктах. |
а) цитриновий сік розвести водою; б) замість цитринового використати яблучний чи апельсиновий сік або столовий оцет. Сформулюйте гіпотезу (можна кілька).
Складіть й обговоріть план дослідження за малюнком.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
Перевірте гіпотезу, опрацюйте результати й зробіть висновки.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________. Поділіться результатами дослідження з іншими учнями й ученицями.
https://learningapps.org/watch?v=pcyw7vx4a23
|
|
https://learningapps.org/watch?v=p8jgd6onj23
|
|
5. Проаналізуйте склад розпушувачів тіста, які містять харчову соду (Склад: 12 частин борошна, 5 частин харчової соди, 3 частини лимонної кислоти). Поясніть, чому:
а) розпушувач тіста дієвий у будь-якому рецепті, а харчова сода — лише за певних умов, зазначте, яких саме;
б) якщо у рецепті зазначена чверть чайної ложки харчової соди, для заміни її потрібно взяти чайну ложку розпушувача й не використовувати оцет;
в) якщо ви хочете в рецепті замінити розпушувач на харчову соду, то її треба взяти приблизно вчетверо менше й додати яблучного оцту чи лимонного соку. Порція кислоти за об’ємом має бути вдвічі більшою порівняно із харчовою содою.
6.Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
7.Домашнє завдання._________________________________________
Знайдіть рецепти паляниці з книги «Практична кухня» Ольги-Марії Франко (Білевич) і проекспериментуйте з ними.
Дата _______________
Досліджуємо будову полум’я
|
Зовнішня зона полум’я свічки — майже невидима, несвітна. У ній повністю згоряють випари парафіну, оскільки навколо багато повітря, а отже й кисню. Температура в цій зоні полум’я найвища. Центральна (середня) зона полум’я свічки жовта, яскрава, світна. Газуватий парафін згоряє частково через нестачу кисню — складника повітря. Температура в середній частині полум’я свічки помірна. Внутрішня зона полум’я свічки темна, майже чорна. Це зумовлено незгорілими випарами парафіну. Ця внутрішня зона є найменш гарячою частиною полум’я свічки.
|
Коли запалюють свічку, парафін плавиться, підіймається ґнотом і випаровується. Випари парафіну горять у повітрі жовтим світним полум’ям. Унаслідок повного згоряння парафіну утворюються водяна пара й вуглекислий газ. У разі нестачі кисню вуглеводні парафіну згоряють неповністю, утворюються чадний газ і дрібні частинки вуглецю.
|
_______________________________________________________________________
__________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Дослідіть будову полум’я свічки, визначте кількість зон у ньому, порівняйте їхню температуру.
Перш ніж почати роботу, уживіть заходів для уникнення можливого займання одягу й волосся!
1. Запаліть свічку й уважно роздивіться її полум’я. Чи однорідне воно? Скільки зон є у полум’ї?
2. Унесіть у верхню частину полум’я скіпку. Чи швидко вона загорілася?
3. Унесіть у нижню частину полум’я іншу скіпку. Чи загорілася вона? Де саме обвуглилася скіпка?
4. Підпишіть частини полум’я та вкажіть, що відбулося зі скіпкою. _________________частина полум’я. Скіпка ______________
_________________частина полум’я. Скіпка ______________
_________________частина полум’я. Скіпка ______________
|
|
Нагрівати речовину в пробірці треба у
А верхній частині полум’я, бо вона безбарвна.
Б верхній частині полум’я, бо вона найгарячіша.
В середній частині полум’я, бо вона найгарячіша.
Г середній частині полум’я, бо вона світна.
Зіскануйте QR-код (https://learningapps.org/watch?v=ppyrrg57323 )
і перевірте, чи правильно виконали завдання
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
Роздивіться і прокоментуйте малюнок. Запропонуйте до нього назву. Поясніть, що і в який спосіб було досліджено, який результат дослідження.
|
_________________________________________________________ |
Дата _______________
Досліджуємо будову полум’я
Є три головні зони полум’я і значення температур, що їм відповідають такі:
Назва вимірювального приладу
|
Температурний діапазон, °C
|
|
від |
до |
|
Термопара 1
|
- 185 |
+300 |
Електронний лабораторний термометр |
-50 |
+200 |
Ртутний лабораторний термометр |
-30 |
+500 |
Спиртовий лабораторний термометр
|
0 |
+250 |
Термопара 2 |
0 |
+700 |
Термопара 3 |
0 |
+1600 |
Термопара 4 |
+200 |
+1700 |
Поміркуйте, якою частиною полум’я свічки Стівен закопчує полотно, й обґрунтуйте свою думку. Доберіть ключові слова й відшукайте в інтернеті відео для підтвердження чи спростування своєї думки.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
Зберіть інформацію про технологію виготовлення окопних свічок, запропоновану науковцем Буковинського державного медичного університету (БДМУ) Віталієм Чорноусом. Наведіть аргументи на користь того, що розроблена ним технологія є результатом наукового дослідження.
Дата_______________
Порівнюємо науковий метод та інженерний дизайн у хімії
Науковий метод |
Інженерний дизайн |
Грунтується на експериментуванні для пояснення спостережень і пошуку відповідей на проблемне питання. Хтось досліджує природу, а хтось створює нові речі: окремі матеріальні об’єкти й вебсайти, матеріальні і цифрові середовища, різноманітні технології. Метод наукового експериментування заснований на творчості |
Метою інженерного дизайну є розроблення технології розв’язання проблеми. Метод інженерного дизайну, заснований на творчості. |
|
Кроки інженерного дизайну
|
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
Дата _______________
Застосовуємо науковий метод та інженерний дизайн у хімії
Мій друг Тарас, який зараз навчається в Ірландії, надіслав листа. Пише, що в школі потоваришував із дівчинкою Ерін, бо обоє цікавляться дизайном. Напередодні Хелловіна роздивлялися вітрини магазинів, шукаючи Патрику — молодшому брату Ерін – матеріал для костюма. Їхню увагу привернула тканина із чорними котами на жовтогарячому тлі. Таку Патрик напевно вподобає – адже коти на ній схожі на його муркотуна Ірузана. Прочитавши етикетку, підлітки дізналися, що і тканина, і барвники, якими її пофарбовано, синтетичні. А костюм для малюка мав би бути з природних матеріалів. Тож перед Тарасом й Ерін постало непросте завдання. Вони відшукали й проаналізували багато інформації про природні волокна й барвники, різні техніки фарбування тканин й оздоблення костюмів для Хелловіну. Сперечалися, та зрештою дійшли згоди: треба лляне полотно пофарбувати куркумою — харчовою приправою, що містить жовтий пігмент. Котів вирішили намалювати деревним вугіллям. Підлітки ретельно спланували роботу, створили ескізи костюму. Фарбували спочатку невеликі клаптики тканини. Багаторазово змінювали масу куркуми, об’єм і температуру води, час фарбування, аж поки не отримали потрібний відтінок. Усі спроби детально описували й фотографували.
Доклали багато зусиль, щоб закріпити вугільний малюнок на тканині. Перебрали низку закріплювачів різного складу. Урешті-решт із-поміж косметичного лаку для волосся і розведеного у воді яєчного білка вибрали останній, вирішили наносити його пульверизатором. Після багаторазового вдосконалення виробу Тарас із Ейрін досягли мети. І головне: костюм, який вони створили, уподобав малий Патрик і схвалив Ірузан.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
З’ясуйте, скориставшись додатковими джерелами інформації, що спільного між Елізою Лукас (Elizabeth «Eliza» Lucas Pinckney), басмою і біоденімом. Поділіться здобутою інформацією в класі.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дата ______________
Проєктуємо й виготовляємо найпростіше лабораторне обладнання
Я знаю______________________________________________________________
Я можу _____________________________________________________________
Я вмію______________________________________________________________
Наведіть приклади правильного й неправильного менеджменту відходів, що практикують у вашій громаді, краю. Запропонуйте заходи, які ви особисто можна вжити для поліпшення ситуації. Поміркуйте, чи до снаги це вам, чи треба долучати до вашої ініціативи інших людей_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дата _______________
Проєктуємо й виготовляємо найпростіше лабораторне обладнання.
Співпрацюймо, проєктуймо, конструюймо, удосконалюймо!
Поділ учнів класу на робочі групи.
Я в групі ___________________________________________________________
Я конструюю _______________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Переваги |
Недоліки |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________.
Я знаю_____________________________________________________________
Я можу ____________________________________________________________
Я вмію_____________________________________________________________
Дата _____________
Проєктуємо й виготовляємо парфумерно-косметичні засоби
Парфуми
Опрацюйте інформацію на с.47 підручника та намалюйте портрет цієї жінки.
|
3. Перевірте себе.
1. Звідки родом була Таппуті?
2. Що вказує на те, що Таппуті винайшла прилад для дистиляції
3. З ким співпрацювала Таппуті?
Вітчизняні парфумери і парфумерки |
Їхні досягнення |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
«Я дослідник» - знайдіть і подайте як діаграму інформацію про масу (кг) рослинної сировини для виробництва запашної есенції (жасмінної, трояндової тощо) масою 1 кг.
Дата ________________
Проєктуємо й виготовляємо парфумерно-косметичні засоби
Протокол дослідження: виготовлення парфумів
Мета: вивчити технологію виготовлення парфумів і створити власний парфум
Обладнання та матеріали: ароматичні олії, розчинники (спирт, гліцерин), пробірки, флакони для зберігання, зразки базових ароматів
Правила безпечної роботи: працюйте в добре провітрюваному приміщенні, використовуйте захисний одяг, для досліду беріть ту кількість речовин, яка зазначена в інструкції
Процедура дослідження:
2. Навчайтеся досліджуючи.
1.Налийте в пробірку воду об’ємом близько 2 мл (висота стовпчика рідини в пробірці сягатиме 1,5–2 см). Відберіть з пляшечки й перенесіть піпеткою в цю саму пробірку кілька крапель запашної есенції — трояндової, м’ятної тощо. Перемішайте рідини, обережно струсивши пробірку. Запишіть спостереження. Дослідіть й опишіть запах умісту пробірки. Оцініть одне одним правильність виконання лабораторних операцій, порадьте, у разі потреби, як виконати їх безпечно. Закоркуйте й залишіть у штативі пробірку на деякий час (можливо, до наступного заняття). Роздивіться вміст пробірки. Поясніть спостереження, користуючись науковою термінологією. Сформулюйте якомога більше гіпотез щодо чинників, які можуть вплинути на процеси, які ви спостерігали. Перевірте одну-дві гіпотези експериментально.
Протокол дослідження: виготовлення парфумів __________________
Мета: ______________________________________________________________
____________________________________________________________________
Обладнання та матеріали: ____________________________________________
____________________________________________________________________
Правила безпечної роботи: працюйте в добре провітрюваному приміщенні,використовуйте захисний одяг, для досліду беріть ту кількість речовин,яка зазначена в інструкції
Процедура дослідження:
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Уявіть себе журналістом або журналісткою. Зберіть й опрацюйте інформацію про рідкісні рослини й тварин, які масово винищували через потребу забезпечити парфумерну галузь сировиною. Поділіться своїм доробком у класі.
4. Опрацюйте інформацію, зісканувавши QR-код, і розробіть власну айдентику до виготовленого вами парфумерно-косметичного засобу.
Технологічна карта виготовлення парфумів:
Вставте пропущені слова у речення.
Складіть бізнес-план із виготовлення крафтових парфумів чи косметики, користуючись фаховою термінологію. Подайте його як блок-схему. Оцініть приблизно прибутковість і перспективність цього бізнесу в найближчому й віддаленому майбутньому.
Дата _______________
Захист проєктів
,
За основні критерії оцінювання проєктів пропоную взяти такі:
• значущість і актуальність обраної теми;
• інформативність;
• повнота розкриття теми;
• доказовість;
• естетичність;
• колективність (при роботі у групах);
• презентація та захист роботи;
• власне оцінення досвіду.
Наприклад, загальна кількість балів за роботу - 100 балів, що відповідає 12 балам.
Шкала оцінювання:
Бали |
Оцінка |
81-100 |
12 |
71-80 |
11 |
61-70 |
10 |
51-60 |
9 |
41-50 |
8 |
31-40 |
7 |
25-30 |
6 |
21-26 |
5 |
16-20 |
4 |
11-15 |
3 |
2-10 |
2 |
Можливі критерії оцінювання у балах:
1. Значущість і актуальність описаної теми. ( max.- 3 балів)
• якого масштабу являє собою дана проблема: (всесвітнього, всеукраїнського, місцевого, не має розголосу); (0-2бали)
• адекватність висунутих проблем їх тематиці. (0-1бали)
2. Інформативність. ( max.- 33 бали)
• практична можливість застосування способів вирішення;
(0-20 балів)
• важливість зібраної інформації для висвітлення теми; (0-4 бали)
• достовірність інформації; (0-2 бали)
• джерела отримання інформації; (0-1 бал)
• перевірка одних джерел іншими або практичне підтвердження; (0-1 бал)
• способи вирішення проблеми, що висвітлюється; (0-2 бали)
• законність способу вирішення. (0-1 бал)
3. Повнота розкриття теми. ( max. - 16 балів)
• охоплення при розкритті теми найважливіших понять; (0-2 бали)
• змістовність та інформативність кожного розділу; (0-2 бали)
• достатність зібраних матеріалів, необхідних для висновків з даної теми; (0-2 бали)
• логічність викладення матеріалу; (0-2 бали)
• рівень зрозумілості викладеного матеріалу для читачів; (0-2 бали)
• висновки, які слідують з кожного розділу; (0-2 бали)
• рівень залучення знань з інших областей; (0-2 бали)
• життєва компетентність. (0-2 бали)
4. Доказовість. ( max.- 9 балів)
• використання надійних джерел інформації; (0-2 бали)
• підтвердження інформації кожного з розділів; (0-2 бали)
• теоретичні та ймовірні висновки під час роботи; (0-1бал)
• практично-дослідницькі результати; (0-2 бали)
• підтвердження наочними матеріалами; (0-2 бали)
5. Естетичність оформлення. ( max.- 8 балів)
• вживання хімічної термінології; (0-2 бали)
• написання роботи державною мовою; (0-1бал)
• цензурність написання роботи; (0-1бал)
• коректність використаних методів дослідження; (0-2 бали)
• законність висвітлених теорій та практик. (0-2 бали)
6. Колективність (при роботі у групах). ( max.- 10 балів)
• активність кожного учасника; (0-2 бали)
• колективний вибір роботи; (0-2 бали)
• рівномірний розподіл роботи; (0-2 бали)
• наявність зацікавлених у проекті помічників; (0-2 бали)
• взаємодопомога. (0-2 бали)
7. Презентація, захист роботи. (max.- 14 балів)
• активність кожного учасника проекту відповідно до його індивідуальних можливостей; (0-2бали)
• доведеність рішень, що приймаються; (0-2 бали)
• уміння аргументувати свої висновки; (0-2 бали)
• уміння зацікавити опонентів; (0-2 бали)
• вільне володіння матеріалами проекту; (0-2 бали)
• організованість, артистизм; (0-2 бали)
• рівень спілкування. (0-2 бали)
8. Власне оцінення досвіду. ( max.- 7 балів)
• рівень організації групи? (0-2 бали)
• рівень висвітлення теми? (0-1 бал)
• рівень аргументації роботи? (0-1 бал)
• рівень значущості роботи? (0-3 бали)
1. Хімічна ревізія (чи безпечні хімікати в моїй оселі? Як правильно зберігати їх?).
2. Куточок хімічної безпеки (створення реального в школі або цифрового для широкого загалу / куточка хімічної безпеки окремо чи в класі безпеки).
3. Парфумерно-косметична майстерня (виготовлення найпростіших крафтових парфумів, засобів косметики та гігієни).
4. Моя хімічна лабораторія (виготовлення з матеріалів, що є напохваті, найпростішого обладнання для використання в домашніх хімічних дослідженнях).
5. Виготовлення окопної свічки.
6. Виготовлення індивідуального засобу захисту обличчя і/або дихальних шляхів від дії НХР
4. Обговорення та оцінення проєктів.
5. Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення: Було цікаво___________________________________________________________ Я зрозумів/-ла________________________________________________________ Найбільше сподобались завдання________________________________________
6.Домашнє завдання__________________________________________________
Дізнайтеся з додаткових джерел інформації про Living Flower Technology (технологія «Жива квітка»). Підготуйте й презентуйте повідомлення про неї. У повідомленні оцініть: а) економічну ефективність технології для розвитку парфумерії; б) значення хімії в парфумерному виробництві.
Дата ________________
Проаналізуймо, підсумуймо!
1.Напишіть свої враження від занять хімією.
2.Проаналізуйте свої досягнення та невдачі.
Досягнення Невдачі
3. Здійсніть віртуальну екскурсію до музею парфумів парфумерної фабрики «ФРАГОНАР» (FRAGONARD) у Парижі.
https://www.youtube.com/watch?v=b-nR58odELg
_____________ ___________ ______________ _____________ ____________ _______
_____________ ___________ ______________ _____________ ____________ ________
(Велика черевата пляшка для змішування, скляна лійка, піпетка, маленька й велика мензурки, піпетка, пробірки).
Зобразіть дітей, які вивчають хімію та експериментують у своїх домашніх лабораторіях.
Так Ні
Перевірте себе: перейдіть за покликанням https://learningapps.org/display?v=p1vjd5jzc24, або зіскануйте QR-код
Продовжте речення: Було цікаво___________________________________________________________ Я зрозумів/-ла________________________________________________________ Найбільше сподобались завдання________________________________________
«Я дослідник» - дізнайтеся як можна використовувати квіткову воду й есенцію в повсякденному житті?
Дата ________________
Підсумкова робота
Завдання 1-4 з вибором однієї правильної відповіді
1.Виберіть правильне твердження «Наука хімія вивчає…»:
А. фізичні властивості речовини; В. форми руху;
Б. речовини та їх перетворення; Г. природні та штучні матеріали.
2.Вкажіть, до яких наук належить хімія:
А. математичних; В. гуманітарних;
Б. природничих; Г. соціологічних.
3. Серед наведеного хімічного посуду виберіть той, що можна використовувати для випарювання речовини:
А. ступка; В. лійка;
Б. фарфорова чашка; Г. мірний циліндр.
4. Позначте найстаріший етап розвитку хімії:
А. сучасна хімія; В. реміснича хімія;
Б. алхімічний період; Г. Стародавній Єгипет.
Завдання на встановлення відповідності
1.Встановіть відповідність між назвами лабораторного посуду та його призначенням:
А. пробірка 1. для відмірювання певного об’єму речовини
Б. ступка з товкачиком 2. для виконання найпростіших дослідів
В. мірний стакан 3. для розтирання і подрібнення речовин
Г. хімічний стакан 4. для промивання осадів
5. для виконання простих операцій
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
А |
|
|
|
|
|
Б |
|
|
|
|
|
В |
|
|
|
|
|
Г |
|
|
|
|
|
2.Встановіть відповідність між продуктами та їх кількістю в рецепті фудблогерки Лілії Цвіт:
А. кефір 1. 1 столова ложка
Б. цукор, оцет 2. 800 грам
В. сіль, сода 3.1чайна ложка
Г. борошно 4. 2 склянки
5. на ваш смак
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
А |
|
|
|
|
|
Б |
|
|
|
|
|
В |
|
|
|
|
|
Г |
|
|
|
|
|
3.Встановіть відповідність між терміном та його визначенням:
А. Ресайклінг 1. перетворення відходів на нові продукти або
матеріали нижчої якості. Б. Даунсайклінг 2. перетворення непотребу на високоякісні продукти
або матеріали без перетворення на сировину В. Апсайклінг 3. перетворення відходів на нові продукти або
матеріали такої самої якості. Г. Фрісайклінг 4. обмін без грошових транзакцій непотрібними речами
між людьми.
5. збереження всіх ресурсів внаслідок відповідального
Виробництва.
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
А |
|
|
|
|
|
Б |
|
|
|
|
|
В |
|
|
|
|
|
Г |
|
|
|
|
|
Завдання на встановлення послідовності
1.Встановіть послідовність добування запашних есенцій :
А. дистилювання; Б. механічний віджим; В. відстоювання; Г. екстрагування анфлераж
А |
|
Б |
|
В |
|
Г |
|
2.Встановіть послідовність дій при нагріванні рідини в пробірці, А. закріпити пробірку в тримачі;
Б. погасити спиртівку ковпачком; В. рівномірно прогріти пробірку у верхній частині полум’я;
Г. налити в пробірку приблизно 2 мл розчину.
А |
|
Б |
|
В |
|
Г |
|
Завдання з розгорнутою відповіддю
Напишіть есе на тему «Чи є навчання хімії самоціллю».
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дата ________________
Аналізування і корегування
А. Варіння 1. Відходи піддаються пресуванню для видалення
залишкової олії, забезпечуючи повне
використання квітів;
Б. Мацерація 2. Квіти та жир піддаються фізичному процесу
варіння у великому казані, що сприяє
виділенню ароматичних сполук з квітів у жир
В. Пресування 3. Після варіння суміш проціджують через сито,
що допомагає відділити відходи
Г. Фільтрування 4. Повторний процес варіння з додаванням нових
квітів у жир
А |
|
Б |
|
В |
|
Г |
|
Перевірте себе:
Перейдіть за покликанням https://learningapps.org/display?v=pmt0ct91k24 або зіскануйте QR-код
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________ _______________________ _____________________________
Перевірте себе: перейдіть за покликанням https://learningapps.org/display?v=ppwnw9zpj24 або зіскануйте QR-код
6. Оцініть свою роботу на уроці. Продовжте речення: Було цікаво___________________________________________________________ Я зрозумів/-ла________________________________________________________ Найбільше сподобались завдання________________________________________
7. Домашнє завдання_________________________________________________
«Я - технолог» - складіть технологічну карту виготовлення помади і спробуйте її виготовити в домашніх умовах. Своїм результатом поділіться у класі.
Список використаних джерел:
РОЗФАРБУЙ
Є ТАКА ПРОФЕСІЯ
Парфумер
Перейдіть за покликанням https://poprofessii.in.ua/uk/parfumer або зіскануйте QR-код і дізнайтеся про неї
Дизайнер
Перейдіть за покликанням https://lviv.itstep.org/news/Ak-stati-dizajnerom-i-so-dla-c_ogo-potribno_- або зіскануйте QR-код і дізнайтеся про неї
ФУДБЛОГЕРКА
Перейдіть за покликанням http://surl.li/pmtki або зіскануйте QR-код і дізнайтеся про неї