СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
«ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ –
ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД», СТЕЦЬКІВСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС
«ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ – ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»,
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №7,
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС
«СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА І СТУПЕНЯ, ГІМНАЗІЯ» ІМЕНІ ГЕРОЯ
УКРАЇНИ СЕРГІЯ МИХАЙЛОВИЧА БОНДАРЧУКА
НОМІНАЦІЯ «ХІМІЯ»
Зошит складено відповідно до модельної навчальної програми
«Хімія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти
(авт. Лашевська Г. А.)»
Робочий зошит
ІІ семестр
___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________
Зошит є додатком до підручника для 7 класу
7
«Хімія»
(автор Г.Лашевська)
Укладачі: Наталія Миколаївна Нестечук - вчитель хімії, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист Радковецького навчальновиховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Стецьківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Воронковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старокостянтинівської міської ради;
Любов Андріївна Ярощук – вчитель хімії, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший вчитель Старокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7, Старокостянтинівського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І ступеня, гімназія» імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука Старокостянтинівської міської ради.
Рецензент:
Тетяна Олександрівна Печеркіна – консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Старокостянтинівської міської ради
Схвалено педагогічними радами:
Радковецького НВК (протокол №04 від 29.01.2024р),
Стецьківського НВК (протокол №06 від 31.01.2024р),
Воронковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (протокол №05 від 26.01.2024р), Старокостянтинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 (протокол №06 від
27.12.2023р), Старокостянтинівського НВК (протокол №01 від 19.01.2024р).
Н.М.Нестечук, Л.А.Ярощук
Робочий зошит з хімії, 7 клас (ІІ семестр), НУШ. Допоміжний матеріал.//Робочий зошит /2024 – 73 с.
Даний робочий зошит складено на основі модельної навчальної програми «Хімія. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автор Лашевська Г.А.) (наказ Міністерства освіти і науки України від 16 серпня 2023 року №1001) та підручника для 7 класу «Хімія», автор Лашевська Г.А.
Містить 19 уроків для ІІ семестру.
Метою завдань зошита є навчити здобувача освіти самостійно керувати своєю пізнавальною діяльністю на уроці та під час виконання домашніх завдань.
У зошиті вміщений дидактичний матеріал до тем «Досліджуємо й моделюємо речовини, механічні суміші й системи речовин» та «Досліджуємо й класифікуємо речовини». Якщо урок з певних причин пропущено, то, спираючись на текст підручника та завдання робочого зошита, учень зможе опанувати матеріал.
Посібник призначений для вчителів та учнів предмету «Хімія, 7 клас, НУШ».
.
1. Фізичні властивості чистих речовин ………………………………....…5-11
2. Фізичні властивості чистих речовин ………………………………...…12-15
3. Зовнішні вияви, швидкість, зворотність, керованість фізичних і хімічних змін речовин …………………………………………………………………….16-19
4. Зовнішні вияви, швидкість, зворотність, керованість фізичних і хімічних змін речовин …………………………………………………………………….20-23
5. Склад і властивості механічних сумішей і систем речовин. Поняття про дисперсні системи (суспензія, емульсія, аерозоль, гель тощо на прикладах природних об’єктів і явищ, харчових продуктів, засобів гігієни і косметики тощо). Фізичні способи розділення механічних сумішей і систем речовин
……………………………………………………………………………………24-27
6. Склад і властивості механічних сумішей і систем речовин. Поняття про дисперсні системи (суспензія, емульсія, аерозоль, гель тощо на прикладах природних об’єктів і явищ, харчових продуктів, засобів гігієни і косметики тощо). Фізичні способи розділення механічних сумішей і систем речовин
……………………………………………………………………………..……..28-30
7. Застосування знань про дисперсні системи в повсякденні …………...31-35 8. Фізичні і хімічні зміни речовин, розділення механічних сумішей і систем речовин на різних щаблях менеджменту відходів ……………………….…36-40 9. Атоми і молекули – об’єкти мікросвіту. Хімічні елементи та їхні символи………………………………………………………………………….41-43
10. Хімічні формули – складники хімічної мови й джерело інформації про
речовини.............................................................................................................44-46
11. Різноманітність речовин, їхніх джерел, властивостей, використання.
Прості речовини: метали і неметали. Складні речовини ……………………47-49
12. Відносна атомна маса …………………………………………………..50-52
13. Відносна молекулярна маси. Обчислення відносної молекулярної маси за формулою речовини.………………………………………………………….53-54
14. Масова частка хімічного елемента в речовині. Розв’язування
задач...............................................................................................................55-56
15. Систематизування й узагальнення ……………………………………..57-59
16. Контрольна робота……………………………………………..………..60-62
17. Аналізування і корегування…………………………..…………………63-64
18. Захист проектів…………………………………………………….…….65-68
19. Підсумковий урок……………………………………………………………69
20. Список використаних джерел………………………………………………70
21. На дозвіллі………………………………………………………………71-73 Дата __ ______ ________
Фізичні (густина, твердість, температури плавлення, кипіння, розчинність, тепло-, електропровідність) властивості чистих речовин
1. Пригадайте основні правила поведінки в кабінеті хімії та прийоми правильного виконання лабораторних операцій, використання лабораторного обладнання, посуду
Зіскануйте QR-код та виконайте завдання.
Вастивості – ознаки за якими речовини подібні, або відрізняються одна від одної. Властивості є фізичні та хімічні. До фізичних властивостей відносять: колір, блиск, твердість, запах, розчинність у воді
,теплопровідність, електропровідність, здатність намагнічуватися, температура кипіння та плавлення, густина.
2. Опишітьфізичні властивості кухонної солі та цукру. Виділіть спільні та відмінні ознаки
КУХОННА СІЛЬ ЦУКОР
2.
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
Завдання 1. Роздивіться речовини, зразки яких вам видано( мідні, сталеві скріпки або дротинки, шматочки алюмінієвих бляшанок, смужки поліетилену, крохмаль, подрібнені на порошок кальцій карбонат, натрій хлорид, сахароза, графіт, цитринова кислота, глюкоза, гліцерол). Дослідіть, опишіть й порівняйте фізичні властивості двох речовин. Результати занесіть в таблицю і зробіть висновки
джерелах) |
|
|
Завдання 2.Розпізнайте за фізичними властивостями вміст пронумерованих
посудин із:
а) водою і гліцеролом; б) крохмалем і цукровою пудрою;
_____________________ _______________________ _____________________ ________________________
в) алюмінієвими й сталевими стружками
_________________________________
_________________________________
1. Опрацюйте матеріал підручника на с. 103 та порівняйте речовини.
Результати занесіть в таблицю та зробіть висновки.
для обчислення густини скористайтеся магічним трикутником:
де ρ – густина, кг/л; m – маса, кг; V- об’єм, л для визначення температури використовуй діаграму:
Ознаки для порівняння |
Вода дистильована |
Спирт етиловий (етанол) |
Гіцерин (гліцерол) |
Зовнішній вигдяд |
|
|
|
Маса (m, кг) |
|
|
|
Об’єм (V, л) |
|
|
|
Густина(ρ, кг/) |
|
|
|
Температура кипіння, 0С |
|
|
|
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
2. Скориставшись малюнком, порівняйте властивості
вуглекислого газу та гелію: Гелій потрібен людині не лише
для кульок: у рідкому стані його використовують як
охолоджувач магнітів у
Великому адронному колайдері, у медицині тощо. А ще гелій потрібен для очищення ракетних двигунів. Також його
застосовують в харчовій
__________________________________________
___________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ 3. Використовуючи Інтернет - джерела знайдіть цікаву інформацію про гелій та поділіться з однокласниками
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ТЕСТУЄМО НАВЧАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ
1. Виконайте тестові завдання: оберіть одну правильну відповідь ü Що називають властивостями речовин?
А) фізичні характеристики; Б) органічні властивості;
В) хімічні реакції; Г) електричні властивості; ü Які властивості речовин належать до фізичних?
А) теплоємність, кислотність; Б) температура плавлення, густина;
В) окиснення, взаємодія з кислотами; Г) розчинність; каталізатор;
ü Чому для ідентифікації речовин, досліджують не одну фізичну властивість, а кілька?
А) це забезпечує точніші результати; Б) для економії часу та ресурсів;
В) так вимагають хімічні закони; Г) щоб збільшити кількість дослідників;
ü Чим зумовлено й водночас обмежено застосування речовин?
А) їхніми фізичними властивостями; Б) хімічним складом;
А) |
спостереження, |
вимірювання, |
експеримент; |
Б) |
літературний |
аналіз, інтерв’ю, |
гіпотеза; |
В) |
медитація, |
інтуїція, |
прогноз; |
В) природним джерелом отримання; Г) електронною конфігурацією;
ü Які наукові методи пізнання тобі довелося використати, досліджуюючи й розпізнаючи речовини?
Г) магнітні вимірювання, астрологія, чисельне моделювання.
2. Обчисліть й порівняйте за малюнками 10.2 і 10.4 у підручнику числові значення густини:
1) дистильованої води, етанолу, гліцеролу (кг/л); 2) гелію і вуглекислого газу (г/л).
Зістав результати обчислень із наведеними в довідниках даними щодо густин цих рідин і газів. Знайди їх самотужки або скористайся цифровим додатком.
Долучайтесь до обговорення, висловіть й поясніть свою думку…
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_____________________________________________________
Найбільше сподобались завдання________________________________________ Домашнє завдання___________________________________________________ Складіть сенкан «Речовини».
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Теми навчальних проєктів:
v Розв’язання проблеми чистої води в нашій громаді під час екстремальних ситуацій.
v Забезпечення водою майбутніх дослідних баз на Місяці й Марсі.
v Моя молекулярна кухня: фізика і хімія (фізичні зміни, утворення і розділення механічних сумішей і систем речовин під час приготування їжі).
v Цифровий / матеріальний (наприклад, лепбук) ілюстрований класифікатор речовин.
v Інтерактивна карта «Прості і складні речовини в корисних копалинах мого краю / України / світу».
v План розміщення речовин у шафах шкільної хімічної лабораторії.
v Хімічна ревізія (прості і складні, органічні й неорганічні тощо речовини в моїй оселі, зокрема в стільниковому телефоні).
v Керую побутовими відходами різної природи відповідально.
Дата__ ______ ________
Фізичні (густина, твердість, температури плавлення, кипіння, розчинність, тепло-, електропровідність) властивості чистих речовин
Пригадайте
1. Продовжте речення:
ü Речовина - це____________________________________________________
ü Матеріал - це____________________________________________________
ü До фізичних властивостей належать________________________________
_______________________________________________________________
ü Густина обчислюється за формулою________________________________
ü Властивості речовини - це_________________________________________
2. Опишіть фізичні властивості алюмінію та поліетилену.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Проблемне питання: за якими фізичними властивостями можна розпізнати метали? Розгляньте малюнок і висловіть свою думку
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ______
інших довідниках даними. Для обчислення густини скористайтеся формулами: ρ=m*V, де m - маса, V - об'єм, V=a*b*c, де a – висота, b – ширина, c – довжина
Завдання 2.Опрацюйте матеріал на с.105-106 і виконайте завдання:
ü якими ще властивостями, окрім кольору й густини, різняться, на вашу думку метали ________________________________________________
_______________________________________________________________
___________________________________________________________
ü чому терези зрівноважені, хоча об’єм мідного циліндра чи не вдвічі менший за об’єм алюмінієвого ______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
ТЕСТУЄМО НАВЧАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ
1. Виконайте тестові завдання: оберіть одну правильну відповідь:
ü Чому сплави на основі алюмінію і магнію використовують у літакобудуванні?
А) збільшують масу літака;
Б) підвищують ефективність спалювання пального;
В) мають високу міцність та легкість;
Г) сприяють корозійному руйнуванню;
ü Які властивості цитринової кислоти, натрій хлориду, сахарози, ваніліну
зумовили їхнє застосування в повсякденному житті?
А) цитринова кислота - антисептичні властивості;
Б) натрій хлорид - підтримує електролітний баланс;
В) сахароза - консервант для продуктів;
Г) ванілін - ароматизатор у продуктах;
ü Чому електричні дроти виготовляють із міді або алюмінію, а ізоляційну
оболонку — з поліетилену?
А) мідь і алюміній - добрі провідники електричного струму;
Б) мідь і алюміній - дешеві матеріали;
В) поліетилен - вологостійка і добре ізолює;
Г) поліетилен - легкий і міцний матеріал;
ü Яка властивість крейди зумовила її застосування як добавки до паперу?
А) висока теплопровідність; Б) добре поглинає воду;
В) непрозорість; Г) добре розсіює світло.
Долучайтесь до обговорення, висловіть й поясніть свою думку
Об’єднайтеся в групу й винайдіть велосипед майбутнього.
Розподіліть між собою складники велосипеда. Доберіть із поданого переліку властивості, на які, на вашу думку, треба зважити, добираючи матеріал для відповідного складника. Упорядкуйте ці властивості за зростанням значущості. Поясніть свій вибір. Порівняйте результати роботи й виберіть дві властивості з найвищим рейтингом. Запропонуйте: а) способи апсайклінгу велосипеда майбутнього, який відслужив своє. Назвіть фізичні властивості матеріалів, які зумовили ваш вибір варіанта апсайклінга; б) креативну ідею і
Ось такий велосипед намалював штучний інтелект, а на якому ровері ти вирушиш у майбутнє? Намалюй!
3.Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________ Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання_______________________________________
4. Домашнє завдання____________________________________________ ___________________________________________________________________ Створіть лепбук «Фізичні властивості речовин».
Підготуй і презентуй у класі повідомлення «Із префіксом най-…» про властивості речовин, як-от: найсолодша, найміцніша, найтвердіша Підсумуйте. Чого корисного вдалося навчитися, опрацювавши параграф? Оформіть на свій розсуд і долучіть здобуток до особистого портфоліо досягнень
Дата __ ______ ________
Зовнішні вияви, швидкість, зворотність, керованість фізичних і хімічних змін речовин.
Завдання 1.Пригадайте явища, які відбуваються протягом дня, відколи прокидаєтеся, дивитеся у вікно, умиваєтеся, готуєте сніданок, вирушаєте до школи, гуляєте в парку тощо. Розподіліть ці явища в три уявні наплічники «Фізичні явища», «Хімічні явища», «???». Порівняйте й обговоріть результати, здобуті в групах, з’ясуйте природу явищ, щодо яких мали сумніви. Поміркуйте, чому визначення природи деяких явищ виявилося для вас складним. Скористайтеся, у разі потреби, додатковими джерелами інформації.
Фізичні явища Хімічні явища ???
Оцініть вплив досліджених явищ на здоров’я і довкілля, розподіліть їх за цими ознаками в три уявні екоторбинки, одна з яких — «???».
Завдання 2.Ознайомтеся з інформацією у підручнику на малюнку 11.1. Дослідіть, чи утворюються нові речовини під час користування цією продукцією. Сплануйте, виконайте, запротоколюйте дослідження. Обговоріть у групі й поділіться в класі спостереженнями й висновками. Запропонуйте дизайн досліду, який дасть змогу зібрати й продемонструвати нові речовини, якщо вони утворилися.
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________ Завдання 3. Доберіть із-поміж досліджених у завданнях 1, 2 явищ по два (можна більше!) приклади швидких і повільних, незворотних і взаємозворотних змін. Запропонуйте спосіб графічного впорядкування цієї інформації.
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
1.Опрацюйте матеріал підручника на с. 113 і заповніть таблицю
Фізичні явища |
Хімічні явища |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.Опишіть які зміни відбуваються з речовинами:
ü якщо підпалити папір ____________________________________________
ü коли горить свічка_______________________________________________
ü коли кипить вода________________________________________________
ü при дії цитринової кислоти на харчову соду_________________________
І поміж фізичних, і поміж хімічних явищ трапляються взаємозворотні і незворотні. Знайдіть у даному параграфі ці явища і заповніть діаграму
Венна
ТЕСТУЄМО НАВЧАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ
1.Опрацюйте оповідання на с.120, заповніть таблицю прикладами фізичних і хімічних явищ, поясніть свій вибір.
Яв |
ища |
|
Фізичні |
Хімічні |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.Пригадайте і проаналізуйте зміни речовин, які відбувалися під час:
а) виготовлення саморобного парфумерно-косметичного засобу;
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання______________________________________
5.Домашнє завдання ____________________________________________ ___________________________________________________________________
Оцініть ризики використання аромадифузора, вируючої кульки для ванн, аромалампи й доповніть інструкції до них. Поділіться своїм доробком у класі.
Дата__ ______ ________
Зовнішні вияви, швидкість, зворотність, керованість фізичних і хімічних змін речовин.
Пригадайте
Завдання 1.Дослідіть природу явищ, що відбуваються:
Ø внаслідок дії оцту на яєчну шкаралупу, свіже молоко, сік червоного винограду чи червоноголової капусти;
Ø під час випікання хліба;
Ø нарізання цибулі для борщу;
Ø скисання фруктового соку;
Ø танення морозива;
Ø згіркнення вершкового масла.
ЗАСТОСОВУЄМО НАБУТІ ЗНАННЯ
1.Розгляньте малюнок «Колообіг води в природі» та випишіть всі фізичні зміни, що відбуваються в природі. Класифікуйте їх на взаємозворотні і незворотні
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ Подискутуйте!
Чи можна керувати фізичними змінами?
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
__________________________________________
2.Розгляньте процес фотосинтезу і з’ясуйте, які зміни
відбуваються: фізичні чи хімічні? Чи можливо керувати фотосинтезом?
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
3.Доведіть, що зміна забарвлення листя належить до хімічних змін. Який це процес: зворотній чи незворотній?
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
ТЕСТУЄМО НАВЧАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ
1 Виконайте тестові завдання: оберіть одну правильну відповідь
ü У чому полягає суттєва відмінність між хімічними та фізичними змінами?
А) тільки в температурі; Б) у стані речовин; В) у хімічному складі; Г) у масі.
ü Чи завжди можна, спираючись на зовнішні ефекти, правильно визначити природу явища?
А) Так; Б) Ні; В) залежить від умов; Г) можливо
ü Чи можна контролювати фізичні та хімічні зміни?
А) тільки фізичні; Б) тільки хімічні; В) обидві; Г) жодну з них
ü Для чого проводять дослідження фізичних та хімічних змін речовин?
А) для забезпечення розваг; Б) для розвитку науки;
В) для збагачення; Г) для використання у побуті
2.Розгляньте малюнок розкладання води під дією електричного струму і опишіть, які зміни відбуваються.
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
3.Ось такий автомобіль майбутнього намалював штучний інтелект, а яким ви
4.Визначте й обґрунтуйте природу змін, зображених на світлинах. Створіть власну колекцію світлин «Явища», розподіліть їх за рубриками.
Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання______________________________________
Домашнє завдання ____________________________________________
___________________________________________________________________
Створіть лепбук «Фізичні і хімічні явища в повсякденні»
Підсумуйте. Чого корисного вдалося навчитися, опрацювавши параграф? Оформіть на свій розсуд і долучіть здобуток до особистого портфоліо досягнень
Дата__ ______ ________
Склад і властивості механічних сумішей і систем речовин. Поняття про дисперсні системи (суспензія, емульсія, аерозоль, гель тощо на прикладах природних об’єктів і явищ, харчових продуктів, засобів гігієни і косметики тощо). Фізичні способи розділення механічних сумішей і систем речовин
Пригадайте
Зіскануйте QR-код та пригадайте
НАВЧАЄМОСЯ ДОСЛІДЖУЮЧИ
Завдання 1.Пригадайте суміші, які трапляються вам у повсякденні — удома, дорогою до школи, у магазинах. Розподіліть ці суміші в три уявні наплічники «Механічні суміші», «Системи», «???». Порівняйте й обговоріть результати, здобуті в групах, з’ясуйте природу сумішей, щодо яких мали сумніви.
Поміркуйте, чому сортування деяких сумішей виявилося для вас складним.
Скористайтеся, у разі потреби, додатковими джерелами інформації.
Механічні суміші Системи ???
Оцініть вплив досліджених сумішей на здоров’я і довкілля, розподіліть їх за цими ознаками в три уявні екоторбинки, одна з яких — «???»
Завдання 2. Дослідіть дію на розмір желейних цукерок чистої води, розчинів кухонної солі, цукру, харчової соди, цитринової кислоти з різним умістом розчиненої речовини. Подайте результати вимірювань як стовпчикову діаграму. ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ШУКАЄМО ВІДПОВІДІ
1. Продовжте речення:
Чиста речовина – це
_______________________________________________
_______________________________________________ Суміш – це
_______________________________________________
_______________________________________________ Система – це
_______________________________________________
_______________________________________________
Дисперсна система – це
_______________________________________________
_______________________________________________ 2.Заповніть схему
Види дисперсних систем |
||||
|
|
|
|
|
1.Назви методи розділення сумішей, які зображені на картині Костянтина Струтовського «Літо на селі» й описані в рядках художніх творів. Поясни фізичну суть цих методів 1)
2) Я бачив, як пшеницю мили:
То що найкращеє зерно
У воду тільки плись, якраз пішло на дно,
Полова ж, навісна, пливе собі по хвилі
(Євген Гребінка);
3) … випарювали сіль у морських затоках та з чималим зиском продавали чумакам (Володимир Малик);
4) Сава знайшов солонці, на які його навели ласки. Лишалося набрати сіруватожовтої землі, промити її і випарити сіль (Галина Пагутяк);
5) … у кавоварці поруділий намоклий фільтр із розквашеним до багнистої консистенції хвусом — іще теплим (Оксана Забужко);
6) Проте і крокодил не відпускав здобичі, невблаганно відступаючи у воду, спінену, ніби збиті вершки, ударами могутнього хвоста (Редьярд Кіплінг); 7) Однак Анжела, схопивши на кухні хліб і мармелад, зникла (Агата Крісті); 8) Тут навіть мряка м’яка, як дитяча долоня (Мар’яна Савка).
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________ Найбільше сподобались завдання______________________________________
Домашнє завдання____________________________________________
___________________________________________________________________
Створіть сценарій руханки, яка моделює дію емульгатора, і разом із однокласниками й однокласницями втільте його в життя.
Дата__ ______ ________
Склад і властивості механічних сумішей і систем речовин. Поняття про дисперсні системи (суспензія, емульсія, аерозоль, гель тощо на прикладах природних об’єктів і явищ, харчових продуктів, засобів гігієни і косметики тощо). Фізичні способи розділення механічних сумішей і систем речовин
1. Опрацюйте матеріал підручника і заповніть схему «Методи розділення суміші
ТЕСТУЄМО НАВЧАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ
1.Назвіть дисперсні системи, про які йшлося в попередніх параграфах і які досліджувалися раніше. Складіть узагальнювальну таблицю:
Назва дисперсної системи |
Параграф, у якому про неї йшлося |
Властивості |
Чинники, що впливають на стійкість |
Способи виокремлення складників |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Виконайте тестові завдання: оберіть одну правильну відповідь. ü За якими властивостями можна впізнати чисту речовину?
А) однорідність і стійкість до окислення;
Б) наявність колоїдних частинок;
В) різка зміна кольору при змішуванні з водою;
Г) відсутність фізичних змін при змішуванні з іншими речовинами.
ü Які види дисперсних систем описано в параграфі?
А) розчини, гелі, аерозолі; Б) емульсії, аерозолі, пінки;
В) гомогенні, гетерогенні, аерозолі; Г) гелі, розчини, емульсії .
ü Як діють емульгатори і як вони впливають на стабільність емульсій?
А) емульгатори підвищують стабільність емульсій, знижуючи поверхневий
натяг;
Б) емульгатори руйнують емульсії, підвищуючи поверхневий натяг;
В) емульгатори не впливають на стабільність емульсій;
Г) емульгатори змінюють кольоровий відтінок емульсій.
ü Чому навіть ті речовини, які зазвичай вважаються чистими, містять домішки?
А)домішки випадково потрапляють в речовину під час виробництва;
Б) чисті речовини не містять домішок;
В) домішки можуть утворюватися внаслідок процесів окислення;
Г) домішки завжди додаються навмисно .
ü Чому надчисті речовини важливі для розвитку високих технологій?
А) надчисті речовини мають кращі смакові властивості;
Б) вони дешевші у виробництві;
В) надчисті речовини забезпечують високу якість інноваційних технологій; Г) вони довше зберігаються .
ЗАСТОСОВУЄМО НАБУТІ ЗНАННЯ
3.Складіть план очищення забрудненої кухонної солі, виконайте експеримент, результати занесіть в таблицю та зробіть висновок.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Послідовність дій |
Запитання, завдання |
Спостереження, відповіді |
|
Опишіть спостереження, порівняйте отриману сіль з виданим зразком. Які методи очищення солі ви використали?
|
|
Продовжте речення:
Було цікаво__________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання_______________________________________
Домашнє завдання___________________________________________________ ____________________________________________________________________
Створіть лепбук «Дисперсні системи в довкіллі, у моєму холодильнику, у нашому сімейному господарстві».
Підсумуйте. Чого корисного вдалося навчитися, опрацювавши параграф? Оформіть на свій розсуд і долучіть здобуток до особистого портфоліо досягнень.
Дата__ ______ ________
Завдання 1. Які асоціації виникають у вас, коли чуєте слово «молекулярна кухня»? Заповніть схему і пофантазуйте, який вигляд мали б страви з молекулярної кухні.
Намалюйте такі страви та запропонуйте штучному інтелекту теж це зробити. Порівняйте отримані результати.
Завдання 2.Приготуйте фруктову ікру за одним із рецептів на с.132- 133 або знайдіть інший у додаткових джерелах інформації. Виготовляючи ікру, дослідіть такі питання і поділіться своїми результатами в класі
Ø чи впливає кислотність соку на формування ікринок у рецепті 1?
Ø чи можна використати іншу рідину замість олії?
Ø чи впливає температура олії на формування ікринок у рецепті 2;
Опрацюйте матеріал підручника на с. 133 та виконайте завдання:
1.Продовжте речення:
Молекулярна кухня__________________________________________________
____________________________________________________________________
Молекулярна гастрономія_____________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
2.Знайдіть спільні та відмінні ознака між молекулярною кухнею та гастрономією і заповніть діаграму Венна.
3.Назвіть та намалюйте обладнання, яке використовують в молекулярній кухні._______________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
4.За допомогою додаткових джерел знайдіть рецепти приготування піни в домашніх умовах та поділіться ними в класі.
5.Перегляньте відео та висловіть свою думку про сублімовані продукти харчування.
https://www.youtube.com/watch?v=hjvh0NgVUD8
1. Оцініть ризики приготування страв молекулярної кухні з використанням рідкого азоту й сухого льоду й сформулюйте правила безпечного користування цією технологією.
спостережувані явища. Запропонуйте дизайн досліду з очищення кофеїну від домішок піску.
Технологія оброблення чаю улун передбачає обережне обсмажування чайних листків у спеціальному закритому приміщенні. Твердий кофеїн, що міститься в чайних листках, випаровується і кристалізується на листках білою «памороззю». Кристалізований кофеїн, який до того ж осідає на стінах і стелі приміщення, можна зішкрябати й зібрати.
Долучайтесь до дискусії та обґрунтуйте, свою думку.
поясніть свій вибір.
1) Рідкий азот? Сухий лід? Апельсинова ікра замість лососевої? Хімія якась. Хіба таке можна їсти? Я ніколи не наважуся скуштувати це!
2) Молекулярна кухня — це як кулінарний лабораторний експеримент, у якому використовуємо знання хімії, фізики й інженерного дизайну, щоб перетворити їжу на щось дуже особливе, корисне, смачне й цікаве.
3) Твердий борщ, рідкий хліб і драглисті вареники? Я це не їстиму! У мене усталені харчові звички, не бачу сенсу змінювати їх. Не ризикуватиму! 4) Молекулярна кухня — це цікавий спосіб поєднання хімії, фізики й інженерного дизайну для створення інноваційних і захопливих страв. Це як магія, заснована на науці й творчому підході до приготування їжі.
Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення:
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання_______________________________________
Домашнє завдання___________________________________________________ ____________________________________________________________________
Розробіть й апробуйте рецепт ікри з використанням кави. Напишіть слоган до
створеного продукту, обігравши слова з назви параграфа.
Підсумуйте Чого корисного вдалося навчитися, опрацювавши параграф? Оформіть на свій розсуд і долучіть здобуток до особистого портфоліо досягнень
Дата ________________
Фізичні і хімічні зміни речовин, розділення механічних сумішей і систем речовин на різних щаблях менеджменту відходів
Завдання 1. Дослідіть видані вам зразки відходів і/або їхні зображення. Згрупуйте відходи й поясніть принцип групування.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
Завдання 2. Доберіть приладдя і матеріали та змоделюйте:
Група 1:розділення на складники сміття, що містить шматочки пластику, деревну тирсу, сталеві ошурки;
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Група 2: видалення плями нафтопродуктів, наприклад вазелінової оливи, з поверхні води;
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Група 3:очищення стічних вод гірничодобувного підприємства від подрібнених гірських порід. ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
___________________________________________________________________
Пригадайте! Перейдіть за покликанням
https://jm.snau.edu.ua/2022/11/07/resajkling-apsajkling-i-frisajkling-sut-metodivpererobki-ta-riznicja-mizh-nimi/ або зіскануйте QR-код та пригадайте:
Ресайклінг________________________________________________
__________________________________________________________
Даунсайклінг______________________________________________
____________________________________________________________________ Опрацюйте матеріал підручника на с.140 та заповніть таблицю.
Хімічні процеси |
Фізичні процеси |
|
|
|
|
|
|
|
|
Організації, проєкти |
Переваги |
Недоліки |
Ocean Cleanup |
|
|
Seabin |
|
|
Jellyfish-Bot |
|
|
Напишіть есе «Досягнення хімії у створенні нових пакувальних матеріалів».
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Завдання 1. Наведіть приклади описаних у параграфі:
1) кроків інженерного дизайну;
2) біоміметики — використання біологічних методів і структур для розроблення інженерних рішень і технологій.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Завдання 2. Намалюй плакат про поводження з особливо небезпечними відходами (батарейками, ртутними лампами й термометрами, хімікатами).
Було цікаво_________________________________________________________
Я зрозумів/-ла_______________________________________________________
Найбільше сподобались завдання______________________________________
Домашнє завдання_________________________________________________
___________________________________________________________________
Запропонуйте спосіб: а) удосконалення Jellyfish-Bot;
б) утилізування жувальної гумки, якою засмічені тротуари в містах.
Підсумуйте Чого корисного вдалося навчитися, опрацювавши параграф? Оформіть на свій розсуд і долучіть здобуток до особистого портфоліо досягнень.
Дата________________
Атоми і молекули – об’єкти мікросвіту. Хімічні елементи та їхні символи.
1. Перегляньте анімаційний фільм «Хлопчик та його атом»,
зісканувавши QR-код https://www.youtube.com/watch?v=U-9Ud7xeljc
Зазначте свою емоцію від перегляду мультфільму.
2. Зазначте правильні відповіді на тестові запитання:
Тестові завдання
1. Яке з тверджень є неправильним:
а) молекула – нейтральна частинка;
б) молекула – найменша частинка речовини;
в) молекула – елементарна частинка;
г) молекула відбиває хімічні властивості речовини.
2. Яке з тверджень є правильним:
а) атом – найменша частинка речовини;
б) атом – найменша частинка хімічного елемента;
в) атом – найменша частинка молекули;
г) атом – найменша частинка маси.
3. З чого складається атом?
а) з протонів і нейтронів;
б) з ядра і електронної оболонки;
в) з протонів і електронів;
г) з нейтронів і електронів.
3. Знайдіть в підручнику на с.154 символи хімічних елементів та напишіть їх назви.
N O K C Na Si Au
_____ _____ ______ ______ _____ _____ ______
Cl H Ca S Fe Li Be
_____ _____ _______ ______ _____ ______ _____
4. Заповніть таблицю.
Хімічний елемент |
Символ елемента |
Вимова символу |
Гідроген |
|
|
|
|
Ес |
|
Аg |
|
Кальцій |
|
|
Літій |
|
|
|
С |
|
|
Cl |
|
|
|
О |
Натрій |
|
|
|
Р |
|
|
|
Ен |
Алюміній |
|
|
|
Мg |
|
Ферум |
|
|
5. Заповніть таблицю.
Назва елементу |
Символ елементу |
Величина заряду ядра |
Кількість електронів |
Порядковий номер |
Оксиген |
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
45 |
Натрій |
|
|
|
|
|
|
+2 |
|
|
|
|
|
1 |
1 |
Хлор |
|
|
|
|
6. Визначте та запишіть:
1) числове значення заряду ядра атомів Ауруму (Au) — складників золотої фольги;
2) кількість електронів в атомі Магнію;
3) числове значення заряду ядра атома хімічного елемента, якщо в його електронній оболонці 16 електронів.
7. Скориставшись табл.15.1 (с.154), запишіть назви й зазначте числові значення зарядів ядер атомів хімічних елементів, у символах яких є велика або мала латинська буква s.
_________________________________________________________________
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ________________________________________________________
8. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________ Я вмію____________________________________________________________
9. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть (на вибір):
а) сценарій руханки, яка моделює будову атома (мал. 15.2), і разом з однокласниками й однокласницями втільте його в життя; б) лепбук за опрацьованою темою.
Дата________________
Хімічні формули – складники хімічної мови й джерело інформації
|
|
_________, ___________
N(___):N(___)= ___:___ |
|
|
_________, ___________
N(___):N(___)= ___:___ |
|
|
_________, __________, __________
N(___):N(___):N(___) = ___:___:___ |
|
|
_________, __________, __________
N(___):N(___):N(___) = ___:___:___ |
|
|
_________, __________, __________
N(___):N(___):N(___) = ___:___:___ |
|
|
_________, __________, __________
N(___):N(___):N(___) = ___:___:___ |
|
|
_________, __________, __________
N(___):N(___)= ___:___ |
3. Запишіть хімічні формули, які вимовляють так:
купрум-хлор-два_______________, аш-три-пе-о-чотири________________, це-два-аш-п’ять-о-аш________________, алюміній-два-о-три_______________, кальцій-це-о-три________________, купрум-о-аш-двічі______________,
кальцій-три-пе-о-чотири-двічі_______________________;
4. Що означає запис: 3H2SO4. Виберіть правильну відповідь.
А) в трьох молекулах речовини містяться 6 атомів Гідрогену, атом Сульфуру й чотири атоми Оксигену;
Б) в трьох молекулах речовини містяться 6 атомів Гідрогену, 3 атоми Сульфуру й 12 атомів Оксигену;
В) в трьох молекулах речовини містяться 6 атомів Гідрогену, 3 атоми Сульфуру й 4 атоми Оксигену.
5. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________ Я вмію____________________________________________________________
6. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть лепбук за опрацьованою темою.
Дата________________
Різноманітність речовин, їхніх джерел, властивостей, використання. Прості речовини: метали і неметали. Складні речовини.
1. Складіть узагальнювальну схему «Класифікація речовин». Заповніть порожні місця в таблиці.
2. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу
https://learningapps.org/display?v=pauh1p3xa24
3. Запишіть властивості металів, описаних в літературних творах:
__________________________________________________________________________________
Золота твердість, піддай лиш вогню, обертається плином.
Тане крижинкою в полум’ї мідна дзеркальна платівка. Сріблом тепло пробиватися може й пронизливий холод…
(Тіт Лукрецій Кар)
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
Коваль бере смугу заліза і кладе її в горн. Залізо розжарюється, червоніє,
потім біліє і стає м’яким. Коваль бере залізо з горна великими кліщами,
кладе його на залізне ковадло і починає кувати важким молотом, що кому
потрібно: підкову, гвіздок, сокиру, залізну вісь…
(Костянтин Ушинський)
_______________________________________________________________
…зачепив срібним порожнім казаном по залізній штабі на стулках воріт.
Так задзвеніло срібло, мов би хто у великий срібний дзвін загатив добрим билом (Юрій Логвин)
______________________________________________________________
4. Пошук в мережі Інтернет.
Збери інформацію про фізичні властивості речовин, які алхіміки позначали
та . Запиши й вимов їхні хімічні формули. ___________ ___________
Познач, яка із цих речовин складна.
5. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________ Я вмію____________________________________________________________
6. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть лепбук за опрацьованою темою.
Візьміть участь у виконанні проєктів (на вибір): «Поводження з відходами органічних і неорганічних речовин»; «Створюємо інтерактивну карту «Прості і складні речовини в корисних копалинах мого краю / України / світу»; «План розміщення речовин у шафах шкільної хімічної лабораторії»; «Хімічна ревізія: прості і складні, органічні і неорганічні речовини в повсякденні».
Дата________________
1.
|
|||||||||
2. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу (встановити відповідність між символом хімічного елементу та його відносною атомною масою) https://learningapps.org/display?v=p5hks402t24
3. Порівняйте відносні атомні маси. Поставте знак «більше» чи
«менше».
Нітроген |
|
Оксиген |
|
|
Сульфур |
4. Зіскануйте QR-код та встановіть послідовність. Розташуйте назви хімічних елементів за зростанням мас їхніх атомів. https://learningapps.org/display?v=pjhp6sket24
5. Обчисліть, у скільки разів маса атома Сульфуру більша за масу атома
Оксигену, Магнію, менша за масу атома Купруму.
Ar(S)=
Ar(O)=
Ar(Cu)=
Ar(Mg)=
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
6. Намалюйте, скільки атомів Сульфуру потрібно покласти на шальку терезів, щоб зрівноважити їх, якщо на другій шальці лежать чотири атоми Оксигену.
7. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________ Я вмію____________________________________________________________
8. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть лепбук за опрацьованою темою.
Відносна молекулярна маса. Обчислення відносної молекулярної
1. Обчисліть відносні молекулярні маси речовин, хімічні формули яких СS2, С6Н12О6, C2H4(OH)2, C3H5(OH)3.
Mr(CS2)=_______________________________________________________
Mr(С6Н12О6)=___________________________________________________
Mr(C2H4(OH)2)=___________________________________________________ Mr(C3H5(OH)3)=___________________________________________________
2. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу. Встановіть відповідність між формулами речовин та їх відносними молекулярними масами.
https://learningapps.org/display?v=pp7iv4dht24
3. Виконайте вправу.Рідина з різким запахом, використовується для консервування овочів, заправляння салатів. Молекула її складається з 2 атомів Карбону, 4 атомів Гідрогену, 2 атомів Оксигену. Що це за речовина? Визначте її формулу та обчисліть відносну молекулярну масу.
_______________________________________________________________ ______________________________________________________________
4. Розв’яжіть задачу. Обчисліть індекси х та у у формулах сполук NОx і NОy, відносні молекулярні маси яких становлять 30 і 46 відповідно.
Дано: Mr(NOx)=30 Mr(NOy)=46 |
Розв’язання:
Відповідь: ______________________________________ |
x-? y-? |
5. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________
Я вмію____________________________________________________________
6. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть лепбук за опрацьованою темою.
Масова частка хімічного елемента в речовині. Розв’язування задач.
1. Трішки теорії.
Символ масової частки w вимовляють дубль-ве.
2. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу. Вставте пропущені слова чи
символи в тексті. https://learningapps.org/display?v=pt4qv60ac24
3. Порівняйте, не вдаючись до обчислень, масові частки Фосфору та
Оксигену в сполуках:
Р2О3 P O
Р2О5 P O
4. Допишіть пропущене в розв’язанні задачі.
Дано: Розв’язання:
H O W ;
W (H) - ? 1.Обчислюємо відносну молекулярну масу речовини:
W (O) - ? Mr (H2O2) = _________________________________________
2.Знаходимо масові частки елементів за формулою:
W = ______________або _____%
W (O) = ________________________або _____%
Відповідь: W(H) = __________
W (O) = ____________
5. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________
Я вмію____________________________________________________________
6. Домашнє завдання.___________________________________________
Створіть лепбук за опрацьованою темою.
Систематизування й узагальнення.
брусок.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________
2. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу. Визначення фізичних властивостей речовин. https://learningapps.org/display?v=pmmu4duhn24
3. Позначте природу змін процесу фотосинтезу.
Вода Вуглекислий Світлова енергія Глюкоза Кисень газ хлорофіл
4. Зіскануйте QR-код та виконайте вправу. Розподіліть за групами приклади дисперсних систем. https://learningapps.org/display?v=pp4bob5kj24
5. Прочитай текст. Назви фізичний процес, який зумовлює спостережувані явища.
Технологія оброблення чаю улун передбачає обережне обсмажування чайних листків у спеціальному закритому приміщенні. Твердий кофеїн, що міститься в чайних листках, випаровується і кристалізується на листках білою «памороззю». Кристалізований кофеїн, який до того ж осідає на стінах і стелі приміщення, можна зішкрябати й зібрати.
_______________________________________________________________
6. Добери до складників 1—5 схеми назви (А — Е).
А — захоронення; Б — рекламування; В — запобігання; Г — інше утилізування (напр. відновлення енергії); Д — підготовка до повторного використання; Е — перероблення.
7. До певного слова додайте або відніміть певний склад, щоб отримати назву хімічного елемента:
Арена – ена + сеньор - ьор =____________________
Мері – і + курка в множині +й =__________________
Кальмар – мар +ціль – ль +й =__________________
Кафе – ка + румба – ба =____________________
Сіль (і=у) +фурор – ор=____________________
Цирк – рк + нк = _________________
Ау + румба – ба =_______________________
Крик ворони +бонус – ус =______________________
8. Фотозавдання.Складіть формули речовин, вкажіть їх кількісний і якісний склад:
|
Якісний склад:_________________________ ________________________________________ ______________________________________ Кількісний склад: _____________________ _________________________________________ _______________________________________ Молекулярна формула:_________________ |
|
Якісний склад:_________________________ ________________________________________ ______________________________________ Кількісний склад: _____________________ _________________________________________ _______________________________________ Молекулярна формула:_________________ |
|
Якісний склад:_________________________ ________________________________________ ______________________________________ Кількісний склад: _____________________ _________________________________________ _______________________________________ Молекулярна формула:_________________ |
9. Знайдіть помилкупри обчисленні відносних молекулярних мас та масових часток елементів у речовинах:
а) Mr(Na2S) = 71 |
в) Mr(Ca3P2) = 182 |
ω(Na) = 57 % |
ω(Са) = 68 % |
ω(S) = 43 % |
ω(Р) = 32 % |
б) Mr(AlCl3) = 133,5 |
г) Mr(CH4 ) = 16 |
ω(Al) =19 % |
ω(С) = 70 % |
ω(Cl) = 81 % |
ω(Н) = 30 % |
10. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________
Я вмію____________________________________________________________
11. Домашнє завдання.___________________________________________
[7]
Дата________________
Контрольна робота.
І рівень (по 0,5 б.)
Завдання з вибором однієї правильної відповіді 1. Визначте формулу простої речовини:
А Br2;
Б N2О3; В K2O;
Г CuSO4.
2. Вкажіть, до якої природи змін належить танення льоду? А фізична зміна; Б хімічна зміна. 3. Зазначте рядок утворений лише металічними елементами: А Al, Zn, Ba, Na;
Б B, C, P, O; В Ca, Mg, Na, Si;
Г Hg, Cl, Mn, Ba.
4. Визначте відносну атомну масу Кальцію
А 20; Б 39; В 40; Г 64.
5. У III періоді, V групі, головній підгрупі знаходиться хімічний елемент:
А) Y; Б) In; В) P.
6. Назвіть речовину, що при розчиненні у воді утворить емульсію:
А олія;
Б гліцерол; В цукор; Г спирт.
ІІ рівень ( по 1 б.)
Завдання з вибором кількох правильних відповідей 7. Визначте формули складних речовин:
А Вr2; Б СаО; В Н2; Г Al2O3; Ґ O2; Д O3. Завдання на встановлення відповідності
8. Встановіть відповідність між картинкою та явищами:
А Б В
Г Ґ Д
Явища/Картинка |
А |
Б |
В |
Г |
Ґ |
Д |
Фізичні |
|
|
|
|
|
|
Хімічні |
|
|
|
|
|
|
9. Установіть відповідність між системами та їх типами:
Система: Тип системи:
Аморська піна; 1) істинний розчин;
Бцементі вода; 2) піна;
Волія і вода; 3) емульсія;
Гсіль і вода; 4) суспензія; 5) аерозолі.
ІІІ рівень (по 1,5 б)
10. Рідина з різким запахом, використовується для консервування овочів, заправляння салатів. Молекула її складається з 2 атомів Карбону, 4 атомів Гідрогену, 2 атомів Оксигену. Визначте її формулу та обчисліть відносну молекулярну масу.
__________________________________________________________________ 11. В електротехніці і напівпровідниковій техніці застосовуються: уран, алюміній, магній, цирконій, натрій, калій, літій, берилій, фосфор, свинець, ртуть, золото, срібло, галій. Запишіть перераховані метали за допомогою хімічних формул.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
___________________________________________________________
IV рівень (3 б.)
12. Кристалічна речовина синього кольору, добре розчинна у воді. Застосовується для боротьби зі шкідниками сільського господарства. Її молекула складається з 1 атома Купруму, 1 атома Сульфуру, 4 атомів Оксигену. Визначте її формулу та обчисліть масові частки елементів в ній.
Дата________________
Аналізування і корегування.
1. Відгадай невідоме слово.
№ |
Твердження |
Так |
Ні |
1 |
При взаємодії соди з розчином оцту виділяється газ – це хімічне явище |
Х |
У |
2 |
Подрібнення цукру – це хімічне явище |
Ш |
І |
3 |
Горіння сірника – це хімічне явище |
М |
Т |
4 |
Зміна форми тіла – це ознака хімічного процесу |
А |
І |
5 |
Утворення інею – це хімічне явище |
Д |
Я |
2. До складу напою «Кока – кола» входить: ортофосфатна кислота (H3PO4), вода, вуглекислий газ, цукор (C12H22O11). Обчисліть відносні молекулярні маси речовин та розташуйте формули за порядком збільшення їхніх відносних молекулярних мас.
_______________________________________________________________
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ___________________________________________________________
3. Завдання на відповідність. Установіть відповідність між хімічними формулами та їх відносними молекулярними масами.
Хімічна формула Відносна атомна маса
1.P2O3 А) 342;
2.N2O3 Б)114;
3.H2S2O3 В) 80;
4.Al2(SO4)3 Г) 150;
Д) 76
4. Розв’яжіть задачу.Масові частки (%) поживного елемента Нітрогену в карбаміді ( NH2)2CO, калійній селітрі KNO3, аміачній селітрі NH4NO3, амоній сульфаті (NH4)2SO4 різняться. Обчисліть масові частки (%) Нітрогену в добривах.
5. Оцініть свої досягнення. Доповніть речення:
Я знаю____________________________________________________________
Я можу ___________________________________________________________ Я вмію____________________________________________________________
6. Домашнє завдання.___________________________________________ Дата_______________
Захист проєктів.
1. Обчисліть масові частки хімічних елементів у речовинах, формули яких NaСl, СuО.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
2. Назвіть хімічні елементи: Na, H, O, Ag, Cu та обчисліть їх відносну атомну масу
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Критерії оцінювання навчальних проєктів.
За основні критерії оцінювання проєктів пропоную взяти такі:
• значущість і актуальність обраної теми;
• інформативність;
• повнота розкриття теми;
• доказовість;
• естетичність;
• колективність (при роботі у групах);
• презентація та захист роботи;
• власне оцінення досвіду.
Наприклад, загальна кількість балів за роботу - 100 балів, що відповідає 12 балам.
Шкала оцінювання:
Бали |
Оцінка |
81-100 |
12 |
71-80 |
11 |
61-70 |
10 |
51-60 |
9 |
41-50 |
8 |
31-40 |
7 |
25-30 |
6 |
21-26 |
5 |
16-20 |
4 |
11-15 |
3 |
2-10 |
2 |
Можливі критерії оцінювання у балах:
1. Значущість і актуальність
описаної теми. ( max.- 3 балів)
• якого масштабу являє собою дана проблема:
(всесвітнього, всеукраїнського, місцевого, не має розголосу); (02бали)
• адекватність висунутих проблем їх тематиці. (0-1бали)
2. Інформативність. ( max.- 33 бали)
• практична можливість застосування способів вирішення;
(0-20 балів)
• важливість зібраної інформації для висвітлення теми; (0-4 бали)
• достовірність інформації; (0-2 бали)
• джерела отримання інформації; (0-1 бал)
• перевірка одних джерел іншими або практичне підтвердження; (0-1 бал)
• способи вирішення проблеми, що висвітлюється; (0-2 бали)
• законність способу вирішення. (0-1 бал)
3. Повнота розкриття теми. ( max. - 16 балів)
• охоплення при розкритті теми найважливіших понять; (0-2 бали)
• змістовність та інформативність кожного розділу; (0-2 бали)
• достатність зібраних матеріалів, необхідних для висновків з даної теми; (0-2 бали)
• логічність викладення матеріалу; (0-2 бали)
• рівень зрозумілості викладеного матеріалу для читачів; (0-2 бали)
• висновки, які слідують з кожного розділу; (0-2 бали)
• рівень залучення знань з інших областей; (0-2 бали)
• життєва компетентність. (0-2 бали)
4. Доказовість. ( max.- 9 балів)
• використання надійних джерел інформації; (0-2 бали)
• підтвердження інформації кожного з розділів; (0-2 бали)
• теоретичні та ймовірні висновки під час роботи; (0-1бал)
• практично-дослідницькі результати; (0-2 бали)
• підтвердження наочними матеріалами; (0-2 бали)
5. Естетичність оформлення. ( max.- 8 балів)
• вживання хімічної термінології; (0-2 бали)
• написання роботи державною мовою; (0-1бал)
• цензурність написання роботи; (0-1бал)
• коректність використаних методів дослідження; (0-2 бали)
• законність висвітлених теорій та практик. (0-2 бали)
6. Колективність (при роботі у групах). ( max.- 10 балів)
• активність кожного учасника; (0-2 бали)
• колективний вибір роботи; (0-2 бали)
• рівномірний розподіл роботи; (0-2 бали)
• наявність зацікавлених у проекті помічників; (0-2 бали)
• взаємодопомога. (0-2 бали)
7. Презентація, захист роботи. (max.- 14 балів)
• активність кожного учасника проекту відповідно до його індивідуальних можливостей; (0-2бали)
• доведеність рішень, що приймаються; (0-2 бали)
• уміння аргументувати свої висновки; (0-2 бали)
• уміння зацікавити опонентів; (0-2 бали)
• вільне володіння матеріалами проекту; (0-2 бали)
• організованість, артистизм; (0-2 бали)
• рівень спілкування. (0-2 бали)
8. Власне оцінення досвіду. ( max.- 7 балів)
• рівень організації групи? (0-2 бали)
• рівень висвітлення теми? (0-1 бал)
• рівень аргументації роботи? (0-1 бал) • рівень значущості роботи? (0-3 бали) 3. Захист навчальних проєктів.
v Розв’язання проблеми чистої води в нашій громаді під час екстремальних ситуацій.
v Забезпечення водою майбутніх дослідних баз на Місяці й Марсі.
v Моя молекулярна кухня: фізика і хімія (фізичні зміни, утворення і розділення механічних сумішей і систем речовин під час приготування їжі).
v Цифровий / матеріальний (наприклад, лепбук) ілюстрований класифікатор речовин
v Інтерактивна карта «Прості і складні речовини в корисних копалинах мого краю / України / світу»
v План розміщення речовин у шафах шкільної хімічної лабораторії.
v Хімічна ревізія (прості і складні, органічні й неорганічні тощо речовини в моїй оселі, зокрема в стільниковому телефоні).
v Керую побутовими відходами різної природи відповідально.
4. Обговорення та оцінення проєктів.
5. Оцініть свою роботу на уроці.
Продовжте речення:
Було цікаво___________________________________________________________
Я зрозумів/-ла________________________________________________________
Найбільше сподобались завдання________________________________________
6.Домашнє завдання__________________________________________________
1. Визначте за чотирибальною шкалою свій рівень володіння наскрізними вміннями наприкінці 7 класу. Назвіть два вміння, у набутті яких Вам вдалося досягти найбільшого поступу й два такі, над удосконаленням яких ще треба попрацювати.
2. Продовжте речення: «Закінчуючи вивчати хімію в 7 класі, я відчуваю_______________________________________, я бажаю___________________________________, я вважаю_____________________________________, я потребую______________________________________, я планую__________________________________, я___________________________________».
3. Створіть карту пам’яті «Мої здобутки цього навчального року».
ДО ЗУСТРІЧІ У 8 КЛАСІ!!!
Список використаних джерел:
1. Модельна навчальна програма «Хімія. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автор Лашевська Г.А.) [електронний ресурс] – Режим доступу:
https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/Navchalni.prohramy/202
3/Model.navch.prohr.5-9.klas/Pryrodnycha.osvitnya.haluz.2023/Khimiya.7-
9.klas.Lashevska.18.08.2023.pdf
2. Генератор ребусів онлайн [електронний ресурс] – Режим доступу: http://rebus1.com/ua
3. Освітній проект На Урок [електронний ресурс] – Режим доступу: https://naurok.com.ua/
4. [Електронний ресурс] - режим доступу: https://learningapps.org .
5. [Електронний ресурс] - режим доступу: https://gwaramedia.com/shho-takeklikbejt-koli-zagolovki-mayut-vazhlive-znachennya
6. [Електронний ресурс] - режим доступу:
https://crkp.sumdu.edu.ua/images/fake__compressed_1.pdf 7. Здоров’я, безпека та добробут: підручник інтегрованого курсу для 5 кл. закладів загальної середньої освіти / Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, І. В. Лаврентьєва, О. Л. Хомич. — К.: Видавництво «Алатон», 2022. — 256 с.
8. Панкова М. О. Усе, що потрібно знати про експерименти. — X.: «Ранок», 2012. — 112 с: іл.
9. Ярощук Л.А. «Навчайся та розважайся», 2020.
10. «Хімія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти (авт.. Лашевська Г.А.). [Електронний ресурс] - режим доступу:
https://lib.imzo.gov.ua/konkursniy-vdbr-pdruchnikv-dlya-7-klasu/prirodnichagaluz/khmya/khmya-pdruchnik-dlya-7-klasu-zakladv-zagalno-seredno-osvti-avtlashevska-g-a
Нам знадобляться:банка або пластикова пляшка, глина для ліплення або густе солоне тісто, оцет, сода, лійка, червона акварельна фарба або харчовий барвник.
торкався стінок, і закріплюємо, прив'язавши нитку до олівця, припасованого зверху. Або ж можна занурити в розчин дріт з петелькою на кінці. Тепер банку залиште в місці, де її не турбуватимуть. Через тиждень виросте "крижинка" химерної форми!
Нам знадобляться: квіти з білими пелюстками (наприклад, ромашки), ніж, кілька прозорих високих склянок, вода, харчові барвники.
Абра-кадабра! Стебла обрізаємо ножем під кутом, розчиняємо у воді барвники різних кольорів і розставляємо у склянки з підфарбованою водою наші квіточки. Десь через добу пелюстки стануть червоними, зеленими і так далі. Одне стебло можна розділити і занурити в дві ємності з рідиною різних кольорів - і тоді квітка стане двоколірною.
Нам знадобляться:мандарин або лимон, ємність (глибока миска або велика кружка), вода.
Абра- кадабра! Наливаємо води в нашу ємність і кладемо в неї неочищений цитрус. Він плаває і не тоне! А тепер очищаємо його від шкірки і знову опускаємо в воду. Здавалося б, він став ще легшим, проте тепер він йде на дно.
Нам знадобляться:склянка борошна, кілька столових ложок солі, стільки ж розпушувача, харчові барвники або гуаш, непотрібні пластикові баночки. Абра-кадабра! З борошна, солі та розпушувача робимо "тісто", доливаючи воду, поки воно не стане за консистенцією як густа сметана. Тепер підмішуємо барвники і отримуємо саморобні фарби з 3D-ефектом. Можна малювати пензликами або ватяними паличками, а можна залити фарби в поліетиленові пакетики, з одного боку зав'язавши гумками, а з іншого проробивши дірочки - і малювати, видавлюючи. Творити такими фарбами краще на щільному картоні.
Висихають малюнки довго (якщо хочеться швидше - можна на кілька секунд помістити його в мікрохвильовку), але які об'єм і блиск!