Родинне свято "Книга творить людину"

Про матеріал
Захід присвячений родинам, для яких книга та читання є улюбленим заняттям, справжнім задоволенням. У родинному святі учні разом з батьками беруть участь у різних конкурсах, присвячених книгам.
Перегляд файлу

                             Книга  творить людину

Родинне свято для учнів 4 класу

Цілі: показати значення книги в житті родини; виховувати в учнів любов до рідної мови, до книги ; розвивати світогляд, пам'ять; прищеплювати бережливе ставлення до книги, потребу в читанні.

Обладнання: виставка книг, вислови про книгу, малюнки до книг.

1-й учень. Якщо хтось у вас спитає:

Хто вас розуму навчає?

Кожен учень без упину

Називає мудру книгу.

2-й учень. Книга вчить, як треба жити,

Одне одного любити,

Шанувати батька, й неньку,

І бабусеньку рідненьку.

3-й учень. Ми про все це пам’ятаємо

І завжди книжки читаємо.

Щоб навчитись в світі жити,

Треба з книжкою дружити.

Бібліотекар. Шановні учні, батьки, сьогодні ми зібралися для того,щоб провести захід, присвячений родинам, для яких книга та читання, як і повітря, є життєвою необхідністю, улюбленим заняттям, справжнім задоволенням.                                                                                                                 Упродовж усього життя ми звертаємося до книги. Книга допомагає нам пізнати себе і зрозуміти світ, що нас оточує.                                                                                                                              І чим би ви в школі не захоплювалися: історією, природознавством, технікою, науковими пошуками, на допомогу завжди прийдуть книги. Недаром в народі є прислів’я: «Хто багато читає – той багато знає».                                                                                                                               Любов та інтерес до книги покликана прищеплювати насамперед сімя. Саме тому ми вирішили провести свято, в якому родини розкажуть про роль книги у їхній сімї.                            У нас у гостях родини (представляє родини).                                                                                                  Сім’я – це спокійний дім, теплі і ніжні відносини один до одного, взаєморозуміння, радість спілкування та багато іншого.                                                                                                                               Шановні родини, а чи знаєте ви свій родовід? Чи зможете ви намалювати своє родинне дерево? Так! (Кожна сімя малює своє родинне дерево). Родини малюють, а ми згадаємо  народні прислів’я і приказки про рід, родину. (Учні називають прислів’я). Дякую.

Вчитель. Прошу родини розповісти про своє родинне дерево.

Бібліотекар. Дякуємо родинам за цікаву розповідь. У кожній родині є домашня бібліотека, а в ній є книги, які люблять читати і перечитувати. Представте, будь ласка, нам  ці книги.

Вчитель. Дякуємо родинам за представлені книги.

Бібліотекар. Цікаво проходить свято, коли на ньому проводяться конкурси. Перший наш конкурс називається «Домашня бібліотека». В бібліотеці для зручності книги розташовані в певному порядку. На вашому столі 8 книг (набір книг для кожної родини однаковий).Вам потрібно розкласти ці книги по певному принципу і пояснити, чому ви так зробили. (Зубков А. «Все про море», Франко І. «Королик і ведмідь», Шевченко Т.Г. «Вибрані твори», українські народні казки, «Моя планета – Земля», «Людина», Нестайко В. «Чарівні окуляри», «Школа доброти»). 

У всіх конкурсах перемогу отримує та родина, яка першою виконає завдання.                                                                                                                              (Варіанти відповіді: за алфавітом, для молодших та дорослих читачів, по галузям знань та інші).

Вчитель. Дякуємо. Серед великої кількості книг багато поетичних творів. Тому ми теж не можемо обійтися без віршів, а назва конкурсу «Поетичний». У представлені уривки з віршів відомих поетів вставте замісто крапок пропущені слова.

На …..(зеленому) горбочку,                             … Світає,

У вишневому ……..(садочку)                          край …..(неба) палає,

………(Притулилася) хатинка,                        ……… (соловейко) в темнім гаї

Мов маленькая ……(дитинка).                        Сонце …….(зустрічає).

                                Л.Українка                                             Т.Шевченко

Бібліотекар. Над створенням книги працює дуже багато людей. Для того, щоб читати книгу було цікавіше, над нею працюють художники. Вони створюють ілюстрації до книг. Конкурс називається «Впізнай казку по малюнку».                                                                                    Кожній родині пропонуємо роздивитися ілюстрації до книг і відгадати назву та автора казки.

Андерсен Г.Х. «Кресало»                               Гофман Е. «Лускунчик»

Толстой О.М. Золотий ключик»                    Пройслер О. «Мала Баба-Яга»

Мілн О. «Вінні-Пух та його друзі»                «Пан Коцький»

Вчитель.  Дякуємо. А зараз пограємо у гру «Казковими стежками». Передаєте клубок ниток і називаєте казку, а коли повертаєте клубок ниток назад називаєте прізвище автора відомої казки.                                                                                                                                  Бібліотекар. Дякую. Справжні любителі та знавці книг не тільки багато читають, вони люблять і оберігають книгу, як друга.                                                                                                                 Чого не можна робити у поводженні з книгою. Запишіть всі можливі застереження, використовуючи частку НЕ.

Вчитель. Родини працюють, а ми послухаємо вірш М.Пригари «Про книжку».

1-й учень. Книжка скаржилась Мар’яні:

        - Я у тебе не в пошані.

             Звідкіля це на мені

             Плями сині та масні?

                   Подивися от сторінка:

                   Намальована хатинка,

                   Під хатинкою – маля,

                   І написано: «Це я!»

 2-й учень. А за дві сторінки далі –

                    Різні звірі небувалі:

                    Сині, жовті, та рябі,

                    Що не снилися тобі.

                          Люди кажуть: - Ой, чия ти?!

                          Як тебе тепер читати?

                          Скільки ми читали книг,

                          А не бачили таких.

Вчитель. Запрошую представників від родини зачитати про те, чого не можна робити з книгою.

Бібліотекар. Родини всі завдання виконали. На нашому святі перемогла дружба. Спасибі вам, шановні батьки, за те, що вирішили взяти участь у нашому родинному святі. Розділили з дітьми радість спілкування.

1-й учень. Ми усі – одна сім’я,

Неповторні – ти і я!

Будемо усі дружити,

В злагоді і в мирі жити.

2-й учень. Бо життя – це диво, казка!

В ньому є любов і ласка.

Ми прийшли у світ, щоб жити

Й на Землі добро творити.

Вчитель. Шановні батьки, хай у ваших сім’ях назавжди поселяться любов і повага між вами і вашими дітьми. Дякую всім за участь у нашому святі.

docx
Додано
4 березня 2020
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку