Родинний квест "Стежками бойової слави Красноградщини"

Про матеріал

«Стежками бойової слави Красноградщини» (родинний квест до Дня міста) навчає учнів уболівати за минуле своєї держави; розвиваючи потребу будувати, створювати, відроджувати заради України; виховує почуття сприймання чужого болю як свого, повагу до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства

Перегляд файлу

«Стежками бойової слави Красноградщини»

(родинний квест до Дня міста)

 

Нам не забути днів війни…

У нашій пам’яті вони.

І ті герої незабутні,

Що з нами йдуть у віки майбутні.

 

Мета.

- навчати учнів уболівати за минуле своєї держави;

- формувати загальнорозвинену людину, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу;

- розвивати в учнів потребу будувати, створювати, відроджувати заради України;

- виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, повагу до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства;

- прищеплювати любов до рідного краю, почуття відповідальності за благополуччя нашої держави, згуртовуючи учнівський і батьківський колективи.

Обладнання. Маршрутний лист (додаток 1), картки із завданнями.

Примітка. Доповідачі стоять на зупинках і чекають на учнів. У ролі доповідачів виступають батьки дітей. Фінішну зупинку можна організувати на території закладу освіти.

 

СТАРТ (вступ)

Зупинка 1     «КРАСНОГРАДСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ».

Зупинка 2     «ПАМ’ЯТНИК  ЗЕМЛЯКАМ-АФГАНЦЯМ».

Зупинка 3     «ПАМ’ЯТНИК  ЗЕМЛЯКАМ-ЧОРНОБИЛЬЦЯМ».

Зупинка 4     МЕМОРІАЛ «БРАТСЬКА МОГИЛА».

Зупинка 5     ПАМ’ЯТНИК «ТАНК».

Зупинка 6     «ПАМ’ЯТНИК МОРЯКАМ КРАСНОГРАДЩИНИ».

Зупинка 7     «БЄЛЬОВСЬКА ФОРТЕЦЯ».

Зупинка 8      ПАМ'ЯТНИК «ЛІТАК СУ-7».

Зупинка 9     ПАМ'ЯТНИЙ ЗНАК «ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ».

Зупинка 10   КРАСНОГРАДСЬКИЙ ЗЗСО № 1, КЛАСНА КІМНАТА.

ФІНІШ (підбиття підсумків).

ВСТУП

Квест  аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями.

Учитель.

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Саме сьогодні, 18 вересня, напередодні святкування Дня міста, разом з батьками проведемо квест «Стежками бойової слави Красноградщини».  Уперед!!!

 

Завдання 1. (Додаток 2)

(Розшифруй напрям руху, вилучивши букву «ю»)

ююкюулюьтуюрюнюоюю-юосвюітнюій та наюуюкюовюо-дюосліюдниюй юзаклюаюд, пюризюнаюченийюююю для ювиювчеюнняю, зюберюежеюння юта вюикориюстанюня пюам'ятоюк пюрирюодию, маютеріаюльноюї і юдуховюної кюультурию, прюилюуюченнюя грюомаюдян юдо нюадбюанью нацюіонаюльноюї ію сювітюовоюї юістюориюко-юкуюльтуюрнююої юспаюдююющинюи. 

(Учні читають й відгадують напрям руху).

Музе́й (від дав.-гр. τὸ Μουσεῖον — «дім Муз») — культурно-освітній та науково-дослідний заклад, призначений для вивчення, збереження та використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури, прилучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини. 

Так, це краєзнавчий музей Красноградщини. (Додаток 3).

Зупинка 1.

Доповідач.

Красноградський районний краєзнавчий музей імені Порфи́рія Дени́совича Мартино́вича є одним із найстаріших музейних закладів на Харківщині, міститься в історичній будівлі в центрі Краснограда за адресою:              вул. Соборна, буд. 55, м. Красноград (Харківська область, Україна.

Ініціатором заснування музею в Краснограді був український вчений Порфи́рій Дени́сович Мартино́вич. Заклад було відкрито в 1922 році. Вже наприкінці 1920-х років у музеї було близько 7 тисяч експонатів, а книгозбірня налічувала 5 тисяч томів.

У наш час Красноградський районний краєзнавчий музей носить ім'я свого засновника — П. Д. Мартиновича, і є значним осередком культури й науки міста та району.

Серед цікавих тем експозицій і окремих експонатів музею:

  • історія будівництва Української укріплінії;
  • історія геологорозвідувань на Красноградщині — макет бурової вишки, документи і світлини буровиків, зразки гірських порід;
  • історія газової промисловості України.

Наразі у фондах музею зберігається близько 35 тисячі предметів. 
У музеї налічується 38 експозиційних залів, загальною площею понад 2 500 кв м. За виставковою площею – це один з найбільших музеїв на Україні в сільській місцевості. На садибі розташований своєрідний музей під відкритим небом: «Українська хата 19 ст.», вітряний млин. Діючі експозиції: природнича, історична, картинна галерея, експонат під відкритим небом «Українська хата 19 ст.». Діючі виставки: виставка живопису члена Національної спілки художників України В.І. Красюка «Полтавські далі», виставка живопису та графіки члена Національної спілки художників України В.В. Скринника та члена Харківського молодіжного об’єднання Національної спілки художників України Н.В.Скринник «Родинні традиції».

Завдання 2. (Додаток 4).

(Розшифруй напрям руху, прочитавши слово)

Пов’язане зображенняПов’язане зображенняПов’язане зображенняПов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "буква і українського алфавіту для вирізання"Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "буква т українського алфавіту для вирізання"

(Учні читають й відгадують напрям руху)

 Так, це пам’ятник афганцям Красноградщини. (Додаток 5).

Зупинка 2.

Доповідач.

15 лютого відзначають скорботний День пам’яті воїнів-афганців.

25 грудня 1979 року радянські війська були введені в Афганістан для виконання інтернаціонального обов’язку. Для тисячі радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Афганська війна тривала 10 років. І через неї пройшли майже 700 тисяч чоловік.

Що ж то за країна, що завдала нам стільки болю, горя, смутку? Афганістан – це держава, що знаходиться в Південно-Східній Азії, де проживає 17 мільйонів чоловік, з них 8 млн. – афганці, а решта – таджики, туркмени, узбеки, хазарейці. До середини 70-х років це була одна з найвідсталіших країн світу.

У квітні 1978 року афганський народ піднявся на боротьбу за краще життя. 27 грудня 1979 року були введені десантні частини в Баграм, Кабул та інші великі міста, а згодом вони втяглися у бойові дії по всій території. Присутність чужоземних військ викликала стихійний опір народу. Пік бойових дій припав на 1984-1985 роки.

Нашим солдатам говорили, що вони виконують інтернаціональний обов’язок, тобто захищають братній народ.

 

Завдання 3. (Додаток 6).

(Розшифруй напрям руху, розташувавши букви в порядку спадання чисел)

Я    Ц    Р    А    І     Д     А     І

903    948    991    987     968    969     953      929                     (Радіація)

Отже, наступна зупинка пам’ятник землякам-чорнобильцям. (Додаток 7).

Зупинка 3.

Доповідач.

  Тридцять  два роки пройшло з тих пір, як у ніч з 25 та 26 квітня, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV радіатором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я. Наслідки вибуху четвертого реактора Чорнобильської атомної сколихнули весь світ. У результаті аварії стався викид величезної кількості радіоактивних речовин з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслись на великі відстані. Йод-131, цезій-134, -137, стронцій-90, плутоній-239, плутоній-240. Увесь цей радіоактивний дощ розлетівся і висіявся на територіях України, Білорусії та Росії. Радіоактивного забруднення зазнало майже 50 % території України. В життя мільйонів людей увійшли слова «радіація», «зона», «ліквідатор», «відселення». А на квітучий українській землі з'явились пусті міста і села, мертвий ліс, до якого не можна підходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

   Серед тих, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції було багато красноградців, які потрапили туди різними шляхами. Одні — за покликом душі, інших привели професійні обов’язки або повістка військкомату.

   Більше 450 мешканців нашого району боролися з цих страшними лихом. Оновлений пам’ятник землякам-чорнобильцям. Ініціаторами його спорудження стали самі ліквідатори.

   Відтепер імена всіх жителів Красноградщини, які ціною власного здоров’я чи життя врятували увесь світ, викарбувані на стелах меморіалу.

 

 

Завдання 4 (Додаток 8).

(Розшифруй напрям руху)

«Не сестра, а …,

Не живий, а …»

Добре, наступна зупинка меморіал «Братська могила». (Додаток 9).

Зупинка 4.

Доповідач.

Братська могила радянських воїнів — військовий меморіал радянських воїнів у місті Краснограді Харківської області. Розташований на розі вулиць Бєльовська та Благовіщенська перед Благовіщенським храмом УПЦ МП. Встановлений у 1981 році. Автором пам'ятника є скульптор К. Костін. У братській могилі поховано 96 червоно-армійців-естонців (загинули під час Громадянської війни у 1920 році), 210 радянських воїнів (загинули у 1943 році, під час звільнення міста), 47 жертв фашизму (місцеві мешканці, розстріляні нацистськими військами у 1941 році).

Братська могила визнана пам'яткою місцевого значення і взята під охорону згідно рішення органів державної влади № 61 від 25 січня 1972 року.

Згідно наказу № 234 правління культури і туризму від 10 вересня 2009 року 25 метрів навколо братської могили визнані охоронною зоною.

У 2010 році меморіал був реконструйований.

 

Завдання 5.  (Додаток 10).

(Розшифруй напрям руху, розгадавши ребус)

 

ребусыребусыребусыребусы                 (Танк)

 

 

Правильно, рушаймо до пам’ятника  «Танк». (Додаток 11).

 

 

Зупинка 5.

Доповідач.

T- 34-85  радянський середній танк періоду Німецько-радянської війни. Є завершальною модифікацією танка Т-34 зразка 1943 р. Нова, простора, тримісна гарматна башта розроблена з використанням конструктивно-технологічних рішень, реалізованих в дослідному танку Т-43. Встановлення більш потужної 85-мм гармати, в поєднанні з низкою конструктивних доробок, значно підвищили бойову ефективність танка Т-34-85, порівняно з попередником Т-34-76. Нова башта забезпечила збільшення обсягу бойового відділення, можливість розміщення більш потужної 85-мм гармати, кращий розподіл функцій між членами екіпажу та його захищеність. При незначно збільшеному, завдяки башті, загальному бронезахисту, (порівняно з танком Т-34-76), але недостатньому, порівняно з важкими танками противника за показником 1944 року, танк Т-34-85 практично не втратив колишньої рухливості і маневровості — головної переваги середнього танка в поєдинках з танками «Пантера» (середній танк) і «Тигр» (важкий танк). Як бойова машина, танк Т-34-85 є класичним прикладом поєднання конструктивно-технологічних рішень, які у своїй сукупності забезпечили найкращу відповідність тактико-технічним вимогам, що пред'являються до «крейсерського» танку в «переломний період» Другої світової війни. Основним, найбільш об'єктивним критерієм визначення якості середнього танка Т-34-85, є абсолютно позитивне ставлення до нього екіпажів радянських танкістів.

Т-34-85 вироблявся в СРСР з січня 1944 року по 1950 рік, до початку масового виробництва Т-54. За ліцензією СРСР, 3185 танків цього типу було вироблено в Чехословаччині в 19521958 роках і 1980 танків — у Польщі, в 19531955 роках. Всього, танків Т-34-85 (з урахуванням вироблених в ЧССР і ПНР), було випущено понад 35 000 одиниць, а з урахуванням раніше випущених Т-34-76, загальний випуск склав близько 70-80 тисяч одиниць. Це дозволяє стверджувати, що танк Т-34 був наймасовішим танком у Світі.

З 1944 року, Т-34-85, був основним середнім танком РСЧА у Німецько-радянській війні, а після її завершення, становив основу танкових військ Радянської армії аж до середини 1950-х років, до масового надходження в танкові війська Радянської Армії, новітніх середніх танків Т-54. Офіційно танк Т-34-85 знятий з озброєння Російської Федерації тільки в 1993 році. Після війни Т-34-85 в значних кількостях постачалися в ряд держав Європи та Азії, де використовувалися в збройних конфліктах, включаючи Корейську і Шестиденну війни та ряд інших. Станом на 2010 рік, Т-34-85 все ще перебуває на озброєнні низки країн.

 

 

 

Завдання 6. (Додаток 12).

(Розшифруй напрям руху, з’єднавши  крапочки в порядку зростання від 1 до 21)

 

Результат пошуку зображень за запитом "човен по цифрам"

Наступна зупинка «Пам’ятник морякам Красноградщини». (Додаток 13).

 

Зупинка 6.

Доповідач.

Перший пам'ятник мореплавцям в сухопутної Харківської області відкрили в 2013 році. Місцеві моряки вирішили увічнити славу своїх співвітчизників, що служили в морі. Встановили на якір корабель – символічний, з каменя, але із справжніми корабельними деталями. Автор ідеї, старший мічман запасу, Віктор Голубович називає свій проект — «підводний човен в степах України».

 

Завдання 7. (Додаток 14).

(Розшифруй напрям руху)

Її назву носить центральна вулиця міста Краснограда.

Так, це Бєльовська фортеця. (Додаток 15).

 

Зупинка 7.

Доповідач.

Історія створення фортеці сягає в глибину століть. Після розгрому у 1709 році шведських загарбників під Полтавою кордони Російської держави стали просуватись на південь. Для її захисту від нападу кримських і турецьких татар царський уряд у 1731-1733 роках створив так звану Українську лінію – систему оборонних укріплень від Дніпра до Сіверського Дінця. Українська лінія складалася з 17 фортець і 49 редутів. Десята фортеця була закладена 11 серпня 1731 року і називалася Більовською на честь міста Більова Тульської губернії, звідки прибув полк ланд міліціонерів для її охорони. Саме ця фортеця дала початок нашому місту, а 11 серпня ми відмічаємо, як день заснування нашого міста.

Навколо фортеці оселилися перші мешканці майбутнього міста – переважно російські селяни – однодворці та козаки з Правобережної України.

В 1784 році Більовська фортеця перейменована в місто Костянтиноград, а в 1922 році Костянтиноград було перейменовано на Красноград.

Біля фортеці обеліск встановлений у 1967 році, де зберігається звернення потомків.

 

Завдання 8. (Додаток 16).

(Розшифруй напрям руху, виготовивши виріб відповідно до інструкції)

Пов’язане зображення

Так, це пам’ятник «Літак СУ-7». (Додаток 17).

 

Зупинка 8.

Доповідач.

19 вересня 1943 року Красноград було звільнено від загарбників. 7 військових об’єднань, які відзначилися після звільнення, отримали почесне звання «Красноградських». Серед цих обєднань була і 292 штурмова авіадивізія. Вона, а також 268 стрілецький полк, довго знаходилися на території нашого міста в післявоєнний період. На прохання красноградців, літак СУ-7 був списаний та подарований мешканцям міста.  А в 1969 році - встановлений як пам'ятник.

 

Завдання 9. (Додаток 18).

(Розшифруй напрям руху, склавши слово з поданих букв «О», «В», «Я», «Л»).

Результат пошуку зображень за запитом "букви українського алфавіту для вирізання"Результат пошуку зображень за запитом "букви українського алфавіту для вирізання" Результат пошуку зображень за запитом "буква л українського алфавіту для вирізання"Результат пошуку зображень за запитом "буква л українського алфавіту для вирізання"

Так, це ВОЛЯ, що символізує Державний Герб України у формі тризуба. (Додаток 19).

 

Зупинка  9.

Доповідач.

За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

Двадцять третього серпня відбулася приємна для мешканців нашого краю подія: відкриття пам’ятного знака «Державний Герб України» на Центральній площі міста. На гранітному підвищенні — ажурний золотавий Тризуб. Це український національний символ, сучасний Державний Герб України. Ось такий подарунок маємо до 25-річчя народження держави.

 

Завдання 10.  (Додаток 20).

(Розшифруй напрям руху, склавши пазли).

Так, це наша класна кімната. Рушаймо! (Додаток 21).

Зупинка 10.

Учитель.

У класній кімнаті учні розгадують кросворд, щоб дізнатися, яке громадянське почуття керувало нашими співвітчизниками. (Додаток 22).

КРОСВОРД

 

 

 

 

 

 

П

о

р

ф

и

р

і

й

 

 

 

 

 

а

ф

г

а

н

і

с

т

а

н

 

 

 

 

к

а

т

а

с

т

р

о

ф

а

 

 

 

 

 

 

 

м

е

м

о

р

і

а

л

 

 

 

 

 

 

 

 

т

а

н

к

і

с

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ч

о

в

е

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

о

с

т

я

н

т

и

н

о

г

р

а

д

 

 

 

 

д

и

в

і

з

і

я

 

 

 

 

 

 

 

т

р

и

з

у

б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

і

с

т

о

 

 

 

 

 

 

 

( Ключове слово «Патріотизм»)

 

Патріоти́зм (грец. πατριώτης  співвітчизник, грец. πατρίς та лат. patria         батьківщина)  громадянське почуття, змістом якого є любов до батьківщини і готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни і свого громадянства, мови, історії, традицій, готовність діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності.

 

  1. Назвіть ім'я засновника Красноградського районного краєзнавчого музею. (Порфирій);
  2. Країна, в якій воювали воїни-інтернаціоналісти. (Афганістан);
  3. Велика за масштабами аварія чи інша подія, що призводить до тяжких (або неповоротних) наслідків. (Катастрофа).
  4. Об'єкт або споруда в пам'ять тих, хто загинув або був поранений у війні. (Меморіал).
  5. Солдат танкових військ, який належить до екіпажу танку. (Танкіст).
  6. Автор ідеї, старший мічман запасу, Віктор Голубович називає свій проект — «підводний … в степах України». (Човен).
  7. У 1784 році Більовська фортеця перейменована в місто … (Костянтиноград).
  8. Основне авіаційне тактичне з'єднання авіації військово-повітряних сил, призначена для вирішення тактичних і оперативних завдань самостійно або спільно з іншими видами і родами збройних сил багатьох держав. (Дивізія).
  9. За часів Київської Русі він був родовим знаком Рюриковичів. (Тризуб).
  10.                    Мальовниче, квітуче, гостинне, дивовижне, єдине, унікальне, рідне. (Місто).

Підбиття підсумків. (Фініш).

Учитель.

Патріотизм… Патріот — це людина, віддана своєму народові, яка любить свою Батьківщину, живе і працює заради процвітання свого краю.

Наша Україна - приклад великої мужності, витривалості та духовності. Наша країна йшла і йде в нинішній ситуації крізь століття дуже важким шляхом. Українці завжди славилися своєю великою внутрішньою силою, неповторною культурою, співучою мовою та високими стандартами моралі. Відкриті, чесні та доброзичливі, вони неодноразово ставали жертвами жорстокого насильства з боку агресивних сусідів та іноземців- загарбників. Та українці самовіддано борються за своє майбутнє і краще життя для своїх дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1

МАРШРУТНИЙ ЛИСТ

 

 

 

           

                                                                                                           

                                   

                                                                                           

 

Додаток 2

(Розшифруй напрям руху, вилучивши букву «ю»)

ююкюулюьтуюрюнюоюю-юосвюітнюій та наюуюкюовюо-дюосліюдниюй юзаклюаюд, пюризюнаюченийюююю для ювиювчеюнняю, зюберюежеюння юта вюикориюстанюня пюам'ятоюк пюрирюодию, маютеріаюльноюї і юдуховюної кюультурию, прюилюуюченнюя грюомаюдян юдо нюадбюанью нацюіонаюльноюї ію сювітюовоюї юістюориюко-юкуюльтуюрнююої юспаюдююющинюи. 

 

Додаток 3

КРАСНОГРАДСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

Пов’язане зображення

 

 

 

 

Додаток 4

Завдання 2.

(Розшифруй напрям руху, прочитавши слово)

Пов’язане зображенняПов’язане зображенняПов’язане зображенняПов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "буква і українського алфавіту для вирізання"Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "буква т українського алфавіту для вирізання"

Додаток 5

ПАМЯТНИК  ЗЕМЛЯКАМ-АФГАНЦЯМ

 

 

 

Додаток 6

Завдання 3

(Розшифруй напрям руху, розташувавши букви в порядку спадання чисел)

Я    Ц    Р    А    І     Д     А     І

903     948     991    987     968     969      953      929                    

 

 

Додаток 7

ПАМЯТНИК  ЗЕМЛЯКАМ-ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

Результат пошуку зображень за запитом "пам'ятник чорнобильцям красноградщини"

 

 

 

Додаток 8

Завдання 4

(Розшифруй напрям руху)

«Не сестра, а …,

Не живий, а …»

 

Додаток 9

МЕМОРІАЛ «БРАТСЬКА МОГИЛА»

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 10

Завдання 5

(Розшифруй напрям руху, розгадавши ребус)

 

ребусыребусыребусыребусы

 

Додаток 11

ПАМЯТНИК «ТАНК»

Додаток 12

Завдання 6

(Розшифруй напрям руху, з’єднавши  крапочки в порядку зростання від 1 до 21)

 

Результат пошуку зображень за запитом "човен по цифрам"

 

 

Додаток 13

ПАМЯТНИК МОРЯКАМ КРАСНОГРАДЩИНИ 

 

Додаток 14

Завдання 7

(Розшифруй напрям руху)

Її назву носить - центральна вулиця міста Краснограда

 

Додаток 15

БЄЛЬОВСЬКА ФОРТЕЦЯ

Додаток 16

Завдання 8 (Додаток 16)

(Розшифруй напрям руху, виготовивши виріб відповідно до інструкції)

Пов’язане зображення

 

Додаток 17

ПАМ'ЯТНИК «ЛІТАК СУ-7»

Додаток 18

Завдання 9.

(Розшифруй напрям руху, склавши слово з поданих букв «О», «В», «Я», «Л»).

 

Результат пошуку зображень за запитом "букви українського алфавіту для вирізання"Результат пошуку зображень за запитом "букви українського алфавіту для вирізання" Результат пошуку зображень за запитом "буква л українського алфавіту для вирізання"Результат пошуку зображень за запитом "буква л українського алфавіту для вирізання"

 

Додаток 19

ПАМЯТНИЙ ЗНАК «ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ»

 

Додаток 20

Завдання 10. 

(Розшифруй напрям руху, склавши пазли.

 

Додаток 21

D:\Чернов\IMG_20170907_125120.jpg

 

Додаток 22

КРОСВОРД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку