Роль книги в житті людини. Література як художнє відтворення життя, побуту, звичаїв, духовно-моральних цінностей людини

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації розроблено на основі модельної програми «Українська література. 5-6 класи» (автори: Яценко Т.О., Качак Т.Б., Кизилова В.В., Пахаренко В.І., Дячок С.О., Овдійчук Л.М., Слижук О.А., Макаренко В.М., Тригуб І.А.) (наказ МОН № 795 від 12.07.2021)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор ресурсу. Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіРоль книги в житті людини. Література як художнє відтворення життя, побуту, звичаїв, духовно-моральних цінностей людини

Номер слайду 2

Презентацію розробленона основі модельної програми «Українська література. 5-6 класи» (автори: Яценко Т. О., Качак Т. Б., Кизилова В. В., Пахаренко В.І., Дячок С. О., Овдійчук Л. М., Слижук О. А., Макаренко В. М., Тригуб І. А.) (наказ МОН № 795 від 12.07.2021)із використанням підручника «Українська література». Автори: Яценко Т. О., Пахаренко В.І., Слижук О. А. Підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України.: Київ, видавничий дім «Освіта».2022р.

Номер слайду 3

Вправа «Позитив»Світ дивовижний вас вітає! Всіх тих, хто вдумливо читає, І тих, хто любить мандрувати. Та прагне більше пізнавати, Долати знань високі мури. Вас кличе світ літератури! Е. Межелайтіс

Номер слайду 4

Ось ви й розгорнули нову книжку — підручник з української літератури, із яким працюватимете протягом цього навчального року та матимете чудову нагоду продовжити розпочату в попередніх класах мандрівку сюжетними лабіринтами найкращих творів українських письменників. Саме цей підручник стане вірним супутником під час нашої з вами мандрівки у світ прекрасного, світ високого мистецтва слова. Він допоможе нам зустрітися з відомими письменниками, познайомитися із цікавими персонажами, зробити нові відкриття у царині теорії літератури. На вас чекають прозові й поетичні історії про хоробрих і полохливих, веселих і сумних, кумедних і страшних, реальних і фантастичних героїв. Попрацювавши з текстами творів та критичними матеріалами, ви самостійно спробуєте дати відповідь на багато запитань, що обов’язково виникнуть у процесі навчання. Дорогі п’ятикласники !

Номер слайду 5

Автори цього підручника: Таміла Яценко. Василь Пахаренко Олеся Слижук

Номер слайду 6

Ти починаєш вивчення нового шкільного предмета «Українська література». Корисним і пізнавальним читацьким путівником у світі української літератури стане для тебе підручник, який ти щойно розгорнув/розгорнула. Ти матимеш чудову можливість ознайомитися з творчістю видатних українських письменників і письменниць, художні твори яких — то цілий світ, багатий і неповторний. Ти довідаєшся про таємниці їх написання, дізнаєшся цікаві факти про митців/мисткинь художнього слова, навчишся вести читацький діалог із авторами/авторками літературних творів та їхніми героями і героїнями, осмислювати проблеми, що знайшли художнє відображення в текстах. А головне, читаючи художні твори, ти водночас пізнаватимеш і себе, розвиватимеш свої творчі здібності, удосконалюватимеш уміння виразного читання та мовленнєві навички, підвищуватимеш читацьку грамотність. Робота з підручником (ст. 3,4)Юний читачу! Юна читачко! Від авторів

Номер слайду 7

Підручник має 8 розділів:«Художня література – духовна скарбниця людства»«Малі жанри фольклору та літератури»«Народні та літературні казки»«Минуле українського народу: легенди, перекази, літописні оповіді»«Україна і Я»«Рідна природа»«Світ дитинства»«У пошуках пригод і чудес»

Номер слайду 8

Бачить – не бачить, чути – не чує. Мовчки говорить, дуже мудрує. Часом захоче – правди навчає,Іноді бреше, всіх звеселяє. Люба розмова, - будемо, діти,З нею довіку жити-дружити. Хто ж то такая в світі щаслива,Мудра, правдива і жартівлива? Як не вгадали, стану в пригоді: Річ коротенька – книжка, та й годі. Відгадавши загадку українського поета Леоніда Глібова, ви здогадаєтеся, про що йтиметься на уроці.

Номер слайду 9

Щодня ми маємо справу з книгою в школі та вдома. За допомогою книг ми можемо зазирнути в майбутнє, дізнатися, як жили у сиву давнину, якими були древні цивілізації. Книга. Це велике диво, створене людиною. Ще не вміючи читати, ми розглядали малюнки до казок, слухали цікаві історії, які читали нам мами. Безмежна сила книги. Без неї людина сліпа…Книга – мудрий друг і порадник, не вміючи говорити,  вона розповідає нам про пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ. У ній зібрана мудрість усього людства, яка передавалася із покоління в покоління і дійшла до наших днів.Із дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує. Розповідає нам про історію рідного краю, звичаї, традиції…

Номер слайду 10

Тема уроку. Роль книги в житті людини. Література як художнє відтворення життя, побуту, звичаїв, духовно-моральних цінностей людини

Номер слайду 11

- з’ясувати значення книжки в житті людини, простежити історію написання книжок у Київській Русі; визначити роль письменницької діяльності у створенні книжок, зокрема про Нестора Літописця;- розвивати культуру мовлення, увагу, читацькі смаки, спостережливість, навички виразно читати і сприймати тексти художньої літератури; - виховувати почуття любові і пошани до книжки, вдячність до її творців, бажання читати художню літературу. Мета уроку: Проблемні питання:- Яку роль відіграє книга в житті людини?- Який вид мистецтва називається літературою?

Номер слайду 12

І епіграф уроку: Книги — морська глибина. Хто в них пірне аж до дна, Той, хоч і труду мав досить,Дивнії перли виносить. І. Я. Франко (український письменник)

Номер слайду 13

ІІ епіграф уроку: Книги – кораблі думки, які мандрують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління. Френсіс Бекон (англійський філософ)

Номер слайду 14

Звернімо увагу на перший епіграф. Як ви гадаєте:- Чому великий Каменяр, так називають І. Я. Франка, порівнює книгу із морським дном?- Іван Якович говорить: «Хто в них пірне аж до дна…» Кого він мав на увазі під словом «хто»?- Діти, чи відомо вам, що таке перли? - Як і які перли можна винести із книжок?

Номер слайду 15

«Художня література – духовна скарбниця людства»Перший розділІз цього розділу ти довідаєшся Сторінка 5

Номер слайду 16

І проблемне питання:- Яку роль відіграє книга в житті людини?Робота з підручником (сторінка 5)Вправа «Передай далі («Чого навчив мене текст»)»«Захопливий світ книжок»Книги - це наші надійні порадники…

Номер слайду 17

Книжки пробуджують наші мрії і вчать їх досягати. Люди, які багато читають, ніби проживають різні життя разом улюбленими героями і героїнями, сумують і радіють із ними.

Номер слайду 18

Про що можна дізнатися з книжок?

Номер слайду 19

- Уявімо собі на мить, що всі, у тому числі й інтернет-книги, раптом зникли. Що ми втратимо?

Номер слайду 20

ІІ епіграф уроку: Книги – кораблі думки, які мандрують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління. Френсіс Бекон (англійський філософ)Зверніть увагу на ІІ епіграф уроку, який підтверджує наші міркування.

Номер слайду 21

Відомий французький філософ-просвітитель Дені Дідро говорив: «Люди перестають мислити, коли вони перестають читати». Про яку ще втрату, не названу нами, йдеться у вислові французького філософа-просвітителя Д. Дідро? Для чого, ще потрібно читати книги?Метод «Незакінчених речень»: Книга – це…Без книги людина втрачає…

Номер слайду 22

— Ми з вами на уроці літератури... А чи задумувалися ви коли-небудь над тим, що таке література?Запрошую вас до «Літературознавчого клубу» (Робота з підручником – сторінка 11)Література - це образна історія народного життя. Знання літератури потрібне людям для того, щоб глибше «читати» книгу життя, багатогранно розуміти соціальний і духовний зміст самої людини.

Номер слайду 23

«Книга – це геніальний витвір людського розуму», – писав В. Сухомлинський. Отож творці книг – письменники – заслуговують особливої шани. Хто ж такий письменник?

Номер слайду 24

Письменник — той, хто пише художні твори. Особа, для якої літературна діяльність є професією. Письме́нник, письме́нниця — у широкому розумінні — кожна людина, яка пише твори (не обов'язково художні, наукові, вірші також), висловлює власні думки, досвід і бачення світу у письмовій формі. У вузькому розумінні це автор художніх творів; особа, для якої літературна діяльність є професією. Синонімами до слова письменник є літератор, майстер слова, працівник пера. Письменник — загальна назва осіб, що займаються створенням текстів, призначених, як правило, для невизначеного читацького кола.

Номер слайду 25

Назвіть відомих вже вам письменників

Номер слайду 26

Назвіть відомих вже вам письменників. Олександр Олесь. Ніна Бічуя. Михайло Стельмах Дмитро. Білоус. Любов Пономаренко. Максим. Рильський. Олег Ольжич. Олександр Гаврош. Дмитро Павличко. Леонід. Глібов. Тарас. ШевченкоІван. Франко. Ліна. Костенко. Василь Симоненко. Григір Тютюнник

Номер слайду 27

театрживопискінобалетхореографіяскульптурамузикаграфікаархітектураІнтерактивна вправа «Ґронування»Окрім літератури ще існує багато видів мистецтва, серед них: Головне, що їх об’єднує, – це їхня художня цінність: пізнавальне, естетичне та виховне значення.

Номер слайду 28

Художня література відрізняється від інших видів мистецтва тим, що єдиним матеріалом тут є слово. Художнє слово здатне відтворити картину справжнього життя, красу природи, а читач повинен відчувати все те, що намагається передати йому письменник. Художня мова, маючи справу з уявою читача, здатна відтворити рухи, звуки, поведінку героя, його почуття. Саме в цьому полягає сила художнього слова та його зображувальних можливостей як матеріалу словесного мистецтва. Тому художню літературу нерідко ще називають мистецтвом мистецтва. Краса світу і людської душі в художньому слові

Номер слайду 29

Завдяки художньому слову ми можемо висловлювати наше захоплення героями, сюжетом, критикувати їх або співчувати. Саме воно здатне навчити нас цінувати красу світу і людської душі, розуміти один одного, підтримувати та шанувати особистість.

Номер слайду 30

Зараз важко уявити життя без книг. А чи завжди вони мали такий вигляд, який мають сьогодні? Першим українським книгам майже тисяча років. Як вони створювались, ми можемо дізнатися, здійснивши мандрівку в часі та зі статті нашого підручника (ст.8,9).Історія створення книг дуже давня.

Номер слайду 31

печера Ласко Франція. Мелітополь Перу. Кіпу – вузликове письмо інків. Малюнкове письмо. Глиняні плитки. Близький СхідЄгипет. Книжки – стрічкиІталія. Книжки з пергаменту. Берестяні книги

Номер слайду 32

Людина заговорила давно, власне, з того часу, коли й стала людиною. Але саме усне мовлення не задовольняло людей. Були потреби, які воно обслуговувати не могло. І першою із них, як ви здогадуєтесь, була необхідність передавати повідомлення на певну відстань у просторі і часі, закріпити все духовне в чомусь такому, що можна було б зберігати тривалий час. Люди задовольняли потребу передачі повідомлення на відстань у просторі і часі, поки не було письма, використовуючи в його ролі різні речі.

Номер слайду 33

Історичні факти свідчать, що скіфи, відповідаючи перському цареві Дарію на вимогу підкоритися, послали йому «листи» такими речами: шуліку в клітці, мишу в маленькій пастці, жабу в череп'яному глечику і кілька гострих стріл. Як треба було розуміти це повідомлення? Цар спочатку думав, що то скіфи заявляють: небом, землею і водою лягаємо до твоїх ніг, туди ж складаємо і нашу зброю. Аж ні! Скіфи мали на увазі зовсім інше: якщо ви, перси, не шугнете в небо шуліками або не зариєтеся в землю, як руді миші, чи не щезнете в болоті, як погані жаби, то кожен із вас отримає в горлянку по отакій стрілі.

Номер слайду 34

А князь Олег, прибивши на воротах Царгорода свого щита, таким способом сповістив: «Це місто платить данину русам».

Номер слайду 35

Отже, давно-давно, коли не було книжок, бо люди не вміли ще їх робити, «Сторінками» найперших книжок були…Малюнки на камені (стінах печер)Кіпу – вузликове письмо інківІєрогліфи Глиняні плитки. Стрічки папірусу. Воскові таблички. Шкіра і пергамент. Берест

Номер слайду 36

Малюнки на камені на стінах печер

Номер слайду 37

Найвідоміші зразки наскельних малюнків були знайдені в 1940 році у Франції в печері Ласко.

Номер слайду 38

Печера Ласко́ (фр. Grotte de Lascaux) у Франції — одна найважливіших Палеолітичних  пам'яток за кількістю, якістю і збереженням Наскельних зображень. 

Номер слайду 39

Татуювання також мало своє значення - візерунки говорили про число походів, перемог, про силу і хоробрість людини.

Номер слайду 40

Кіпу – вузликове письмо інків.

Номер слайду 41

Пізніше від малюнків перейшли до ієрогліфів.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Книги-плиткиІснували цілі бібліотеки, зроблені з плиток. Писар креслив свої знаки на м’якій глиняній плитці тригранною загостреною паличкою, вдавивши її в глину. Потім плитку обпалювали.

Номер слайду 44

Книги-стрічки

Номер слайду 45

Книги-стрічки. У Єгиптян книга мала вигляд стрічки, тому що папірус при згинанні ламався, а стрічку можна було скласти в трубку. Вони були у вигляді стрічки, довжиною - кроків зі сто. Рядки писалися не у довжину стрічки, а у багато стовпчиків. Таку книгу не можна було сховати в кишеню. Її носили в ящичках.

Номер слайду 46

Воскові книжечки були винайдені ще в часи древніх римлян. Вони мали такий вигляд: декілька табличок – довідок, охайно витесаних всередині, скріплялися шнурками через дірочки, які були пророблені у двох кутках дощечки. Квадратну виїмку кожної дощечки наповнювали воском. Писали на ній стальною паличкою – стилом. У кожного школяра того часу була підвішена до пояса така табличка. Книги з воску

Номер слайду 47

Книги зі шкіриі пергаменту Через заборону Єгипетського фараона поставки папірусу до Азії, володарі міста Пергам, де була найбільша бібліотека з папірусу, були вимушені шукати йому заміну. Новим матеріалом для книг стає овеча та козляча шкіра. Цей матеріал виявися кращим: його можна було різати, згинати, зшивати в книги. Книга була величезною і дуже важкою.

Номер слайду 48

Берестяні книги. Ці книги виникли у нас на Русі в ХІ столітті. Для їх виготовлення брали берест, кип’ятили його, зшкрібали внутрішній шар кори, а потім обрізали по краях, надаючи правильної форми. Пройшовши таку обробку, берест ставав еластичним і м’яким.

Номер слайду 49

«Велика користь буває від учення книжного. Книги – це ріки, що напоюють світ, це джерела мудрості, адже в них глибина незміряна, пірнаючи в яку, добуваєш дорогі перли», – пише давньоруський літописець («Похвала книгам») (фрагмент із «Повісті минулих літ»)Книга на Русі завжди була у великій пошані.

Номер слайду 50

Тому й зрозуміло, чому в Київській Русі існувало чимало книгозбірень при монастирях і церквах, при дворах князів та бояр. Про це переконливо свідчать різні історичні джерела.

Номер слайду 51

Кожну книгу писали тоді від руки. Повільно гусячим пером, чітко та красиво, вимальовували букви. Таке письмо називалося уставом. Книжник писав не на папері, а на шкірі – пергаменті. До речі, щоб створити одну лише книгу, потрібне було ціле стадо ягнят або телят.

Номер слайду 52

На основі раніше написаних літописів, архівних, народних переказів та оповідань із поєднанням сучасних авторові подій Нестор Літописець уклав найвизначніший свій твір «Повість минулих літ»(XII століття).

Номер слайду 53

Нестор Літописець(бл.1056 – бл.1113) – святий, літописець, один із найталановитіших письменників і перший історик Київської Русі, чиє ім'я донесла нам історія крізь товщу літ. Народився близько 1056 року в Києві. Сімнадцяти-річним юнаком Нестор прийшов до святої обителі. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала змістом його життя.

Номер слайду 54

Нестор Літописець«Велика буває користь від учення книжного, – говорив він, – книги показують нам шлях і вчать нас на шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості... Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами».

Номер слайду 55

За часів князя Ярослава Київська Русь досягла найбільшого розквіту і могутності. Однак уславився князь не тільки переможними битвами, а як великий будівничий і прихильник книжної мудрості. Ось що згадує літописець у «Повісті минулих літ» – найвідомішому нашому літописі. «Любив Ярослав книги, читав їх часто і вдень, і вночі. І зібрав скорописців багато, і перекладали вони з грецького на слов’янське письмо. Написали вони книг велику силу, ними повчаються віруючі люди і тішаться плодами глибокої мудрості».

Номер слайду 56

Книги з паперу. Паперові фабрики - «паперові млини», виникли у Європі у ХІІІ столітті. Вони були не популярними, на них писали лише те, що мало зберігатися недовго. Продовжували писати на пергаменті. Але з розвитком шкіл, університетів, необхідні були книги, і в великій кількості. Тому папір починає витісняти пергамент. Датою народження друкарського верстату був 1440 рік.

Номер слайду 57

Особлива роль у становленні друкарської справи належить Івану Федорову. Він друкував книги у Московській державі, у власній типографії у Львові, в друкарні князя Костянтина Острозького в Острозі. Виданий ним у Львові «Буквар» - перший у Європі друкований підручник.

Номер слайду 58

«Мозковий штурм»Які книги називаються рукописними?Хто такий Нестор Літописець?Що ви знаєте про Ярослава Мудрого? Якими були книжки, перш ніжвони стали паперовими?Художня література –Письменник –

Номер слайду 59

«Книги, які я прочитав (-ла) влітку»Вправа

Номер слайду 60

«Мікрофон»- Як ви думаєте, чи вдалося нам досягнути поставлених цілей?- Яке враження справила на вас мандрівка в часі?- Опишіть свій емоційний стан наприкінці уроку, використавши прикметник.

Номер слайду 61

Домашнє завдання Дайте коротеньке інтерв’ю редактору дитячого журналу «Розумашки». «Книга, яка найбільше мені запам’яталася. Чим саме? Хто її автор?»

Номер слайду 62

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Яценко Т. О., Пахаренко В.І., Слижук О. А. Українська література: підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України.- Київ, видавничий дім «Освіта», 2022 р. – 255 с. іл.Інтернет-ресурси:- http://pidruchniki.com- https://uk.wikipedia.org- http://studopedia.org- http://www.panoramio.comhttps://fotki.yandex.ru/next/users/sve-andreyanova/albumhttps://www.youtube.com/watch?v=L-Rl. GZf. Z6 So

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
5 липня 2023
Переглядів
2155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку