План-конспект уроку з іноземної мови
Тема за програмою: « Національна українська кухня. Приготування їжі».
Тема уроку: «Створення та захист проектів з теми: «Мій улюблений рецепт».
Практична мета:
Розвиваюча мета:
Виховна мета:
Тип уроку: урок узагальнення та систематизація знань.
Вид уроку: інтегрований проект (англійська мова, виробниче навчання).
Методи: словесні (бесіда, обмін думками), інтерактивні( вправа «Змійка», «Перекручені слова», «Мозковий штурм», захист проектів), наочні (перегляд відеоролику,презентація), репродуктивні.
Форми роботи: групова та індивідуальна.
Обладнання: комп’ютер, проектор, екран.
Дидактичне забезпечення уроку: презентація викладача, лексичні картки із завданнями,учнівські проекти,листки взаємооцінювання,відеоролик.
ХІД УРОКУ
І. Підготовка до сприйняття іншомовного мовлення.
1.1.Привітання та повідомлення теми уроку.
T. Good morning, pupils! I am glad, to see you! How are you?
Р. Good morning! We- are glad to see you too. We are fine, thank you!
Т: The theme of our lesson is “My favourite recipe”. We are сontinuing to speak about food and today we are going to disсuss your reсipes and ways to сook food. I know you’ve got a surprise for our guests (учні принесли свої улюблені страви, якими вони будуть пригощати після презентації рецептів).
The motto of the lesson is: “Live not to eat, but eat to live.”
Warming-up:
1.2. Уведення в іншомовну атмосферу.
( Мовна розминка)
Play game. ’Snake’( перегляд відеоролика про національну українську кухню, вправа «Змійка»)
T: What is your favourite dish?
2. Основна частина уроку.
2.1. ( Повторення вивченої лексики до даної теми).
Now look at the screen please and repeat the words :
Breakfast
Dinner
Supper
Fruit
Vegetables
Meat
Cutlet
Omelette
Fish
Salad
Pepper
Salt
Potato
Chicken
Cheese
Sausage
Spaghetti
Chocolate
To grill
To roast
To boil
To cook
To bake
To mash
To add
To mix
To fry
To peel
To slice
To cut
2.2. (Виконання вправ на закріплення лексичних одиниць). Вправа «Перекручені слова».
Now look at the screen please and you can see some scrambled words and you must read them.
DINGPUD, ETA, TEAM, RUFIT, CHORBS, LADSA, TERBUT, WETESS, BADRE.
(Pudding, tea, meat, fruit, borsch, salad, butter, sweets, bread)
Find the words :
p |
e |
p |
p |
e |
r |
f |
g |
h |
j |
k |
i |
h |
g |
f |
q |
z |
x |
c |
s |
a |
l |
a |
d |
e |
g |
g |
s |
w |
e |
w |
n |
a |
p |
k |
i |
n |
s |
h |
b |
u |
t |
t |
e |
r |
s |
p |
a |
g |
h |
e |
t |
t |
i |
a |
m |
i |
x |
h |
v |
b |
o |
r |
s |
c |
h |
z |
d |
r |
i |
n |
k |
p |
q |
d |
v |
e |
g |
e |
t |
a |
b |
l |
e |
s |
u |
r |
j |
c |
b |
t |
o |
m |
a |
r |
o |
e |
s |
i |
c |
h |
e |
e |
s |
e |
s |
a |
n |
d |
w |
i |
c |
h |
p |
o |
n |
i |
o |
n |
r |
Group work (Робота в групах)
Find the nouns to the submitted verbs:
I can boil – _____________________________________
I can grill – _____________________________________
I can bake – _____________________________________
I can peel – ______________________________________
I can mix – ______________________________________
I can stew - ______________________________________
Read the recipe. Fill in the gaps with the words from the box. Guess what recipe it is.
(add, boil, cut, get, mash, peel, put, take, wash, add)
1) ____ 3 or 4 potatoes. 2) ____ them. 3) Then ____ them carefully. 4) If the potatoes are very big, ____ them into smaller pieces. 5) Then ____ them into cold water, ____ some salt and ____ till they are ready. 6) ____ the water out and ____ some milk and butter. 7) Wait till the milk starts boiling. _____ everything.
Guess the dish :
Put the sentenсes in the сorreсt order and guess the name of the dish : Вправа «Склади рецепт і назви його».
3)Sliсe the tomatoes and сuсumbers.
9)Mix the salad.
6)Add the onion and parsley.
7)Add some salt and pepper.
1)Take some tomatoes, some сuсumbers and one pepper.
5)Сhop some green onion and some parsley.
2)Wash the vegetables.
8)Pour some oil.
4)Put the vegetables into the bowl.
10)Enjoy this deliсious food.
2.3. Захист учнівських проектів та оцінювання кулінарних шедеврів :
При оцінюванні враховуються такі критерії : презентація (зовнішній вигляд кулінарів, подання страв, новизна); зовнішнє оформлення ( привабливість, елегантність, сучасний стиль); гармонійність (поєднання продуктів, кольору й запаху); володіння англійською мовою професійного спрямування.
Групи |
Презентація |
Зовнішнє оформлення |
Гармонійність |
Володіння англ. мовою |
Загальна оцінка |
1 Група |
|
|
|
|
|
2 Група |
|
|
|
|
|
3 Група |
|
|
|
|
|
4 Група |
|
|
|
|
|
5 Група |
|
|
|
|
|
6 Група |
|
|
|
|
|
3. Заключна частина уроку.
3.1. Підбиття підсумків. (Summarizing).
T: Our lesson is coming to the end. I think the lesson was very interesting and useful for you and our jury tasted your cooking masterpieces may have discovered some new dishes.
3.2. Домашнє завдання. (Home-task).
T: I am very glad for your work on our lesson. But you vill have home-task. You must prepare to the control work.