Розквітли у садку кульбабки золоті

Про матеріал
Ознайомити дітей з представниками рослинного світу рідного краю; розширити і уточнити знання про кульбабу, як гарну квітку та лікарську рослину, вчити підбирати образні слова, відображувати квіти рельєфним зображенням, нетрадиційною технікою.
Перегляд файлу

Тема. Розквітли рясно у садку кульбабки золоті.

Мета: розвивати слухове сприйняття, мислення, дбайливе ставлення до живої природи;

            виховувати емоційний відгук на красу квітки, опис його у віршованій формі, любов до природи.

            знайомити дітей з представниками рослинного світу рідного краю; розширити і уточнити знання про кульбабу, як гарну квітку та лікарську рослину, вчити підбирати образні слова, відображувати квіти рельєфним зображенням, нетрадиційною технікою.

Матеріал: ілюстрації, художні твори, атрибути до ігрової діяльності.

Хід заняття.

Інформаційно-пізнавальна діяльність.

Розочка. Розочка из скульптурного пластилинаГорельє́ф (фр. haut-relief, від haut — «високий» + relief; буквально - «високий рельєф») - вид скульптури, високий рельєф, у якому зображення виступає над площиною фону більш як на половину свого об'єму. Горельєфи із каменю, бронзи та інших матеріалів часто використовуються як декоративні елементи в архітектурі або самостійні художні композиції.. Окремі деталі зображення на горельєфу іноді лише торкаються фону, а інколи і зовсім відокремлюються від нього. Іноді фігури в горельєфі виглядають як круглі статуї, приставлені до площини стіни.

Кульбаба - лікарська рослина. Лікарська рослина - це така рослина, яку використовують в медицині для лікування. Для лікування кашлю і поліпшення апетиту використовують листя і коріння кульбаби.

А з квіток кульбаби люди варять дуже смачне варення. І не тільки люди користуються кульбабами. До кульбаби люблять прилітати бджоли, джмелі та метелики. Вони їдять квітковий солодкий нектар. А бджоли потім з нього роблять мед - густий і ароматний.

Мовленнєва діяльність.

Легенда про кульбабку.

Встало  одного  разу  по  весні  Сонечко  спозаранку,  умилось  теплим  дощиком  і  пішло  гуляти  по  небу.  Дивиться  -  хороша  земля!  І  ліси,  і  луки  -  все  в  зеленому  вбранні,  кожна  травинка  переливається.  І  все-таки  чогось  не  вистачає.

-  Щоб  ще  таке  придумати?  -  запитало  саме  себе  Сонечко.  -  Чим  порадувати  людей?

Впізнай себе у квітці – кульбаба – ОсобливаЗмахнуло    воно  золотим  рукавом  -  бризнули  на  землю  сонячні  порошинки,  і  засвітилися  на  луках,  на  стежках  веселі  жовті  вогники  -  кульбаби.  На  мене  схожі!  -  зраділо  Сонечко.  А  сердита  Зима  неподалік  ховалася  в  глухому  лісі,  в  глибокому  яру.  Почула  вона,  що  Сонечко  сміється,  і  визирнула  тихенько  зі  свого  укриття.  Дивиться  -  а  в  траві  багато-багато  маленьких  сонечок  світиться.

Ох,  і  розлютилася  тут  Зима!  Махнула  своїм  срібним  рукавом  і  запорошені  веселі  вогники  снігом.  А  сама  далеко  на  Північ  пішла.  З  тієї  пори  братці-кульбаби  так  і  хизуються:  спочатку  в  жовтій  сукні,  а  потім  в  білій  пухнастою  шубці.

Мовна вправа «Підбери слово»

Вихователь разом з дітьми уточнюють з чим можна порівняти кульбаба?

Жовтий, як сонечко.

Круглий, як ...

М'який, як ...

Білий, як ...

Пухнастий, як ...

Крихкий, як ...

Ось який дивовижний квітка!

 

Ігрова діяльність.

Дидактична гра «Відгадай час»

Педагог пропонує поспостерігати за кульбабою і визначити час. Адже Ввранці на сонячній галявині без годинника можна дізнатися час. У 5-6 годин встає сонечко, і кульбаби розкриваються. До вечора жовті вогники гаснуть і закриваються. Кульбаба так любить сонечко, що не зводить від нього погляду - повертає слідом за ним сою головку-квітка.

Психогімнастика «Я - кульбабка» (проводиться під музику)

Уявіть, що ви - маленькі кульбабки. Теплі сонячні промені зігріли землю. Ви - маленькі паростки, зовсім слабкі, тендітні, беззахисні. Але от пригріло весняне сонечко, і маленькі паростки починають швидко рости. Ваші листочки підросли, стебло стає міцним, тягнетеся до світла, до сонця. Як добре! Ось на стеблі з'явився маленький бутон. Він росте, набухає, і, нарешті, розгортає пелюстки. Спочатку пелюстки здаються трохи пом'ятими, але ось вони розпрямилися, і всі навколо побачили пухнасту жовту квітку, схожу на сонечко.

 Гімнастика для очей «Сонечко і кульбаба»

Зійде вранці сонечко на сході - кульбаба на схід дивиться. (Діти знаходять поглядом жовті кола-«сонце» відповідно до тексту).

Опівдні підніметься сонечко високо-високо - кульбаба підніме голівку догори. До вечора сонечко почне знижуватися до заходу - і кульбаба свій погляд слідом за ним опускає і свою квітку закриває.

Дихальна вправа «Подуй на кульбабу»

Вихователь розповідає, що проходить час, і жовті пелюстки змінюють білі пушинки:                    У яскравий сонячний день

Золота розквітла квітка.

Повіва легкий вітерець -

Захиталась наша квітка.

Сильний вітер дме -

Пелюстки хвилює.

Діти дмухають на пелюстки кульбаби з різною силою і спостерігають за інтенсивністю руху пелюсток.

Білою кулькою пухнастою

Красується в полі чистому.

На нього подуй злегка,

Була квітка - і нема.

Потім дмуть на ватку-«кульбабу».

Дидактична вправа «Слухай уважно»

Дітям пропонується уважно слухати і плескати в долоні, якщо вони почують слово «кульбаба».

Кульбаба, диванчик, вагончик, кульбаба, барабанчик, кульбаба, хлопчик, кульбаба.

Бесплатное изображение: трава, одуванчик, растение, цветок, Весна ...Кульбаба – дика квітка, так як за нею ніхто не доглядає.

Зростає кульбаба майже скрізь:

На своїй високій ніжці,

Піднімаючись до височині,

Вона росте і на доріжці,

І в улоговинці, й в траві.

Рухлива гра «Квіткова галявина»

Вихователь разом із дітьми стає в коло. Кожному гравцеві говорять назву квітки. Один малюк залишається ведучим. Педагог каже: «Марійка (ведучий) хоче сплести вінок із… (маку)». Дитина, якій дісталася квітка Мак, вибігає за коло й намагається втекти від Марійки. Якщо Марійка доганяє Мак, вони міняються ролями - Маком стає Марійка. Педагог продовжує: «Сергійко хоче подарувати мамі… (волошку)». Гравець, який одержав ім’я Волошка, тікає від Сергійка і т. д.

Фізкультхвилинка «Кульбаба»

Ось кульбабка - подивіться - (нахил)

Біля стежки чепуриться. (імітація)

Злегка листячком змахнула, (махи руками)

Білим чубчиком струснула. (нахили голови)

Та повіяв вітерець - (набрати повітря й видихнути)

Її зачісці кінець! (присісти, прикриваючи голову)

Вихователь. Діти, уявляєте, що б стало з весняним лісом, якби в ньому зник жовтий колір? Ми звикли вважати жовтий колір осіннім, але ж і навесні дуже багато жовтого: жовтизна молодих паростків, що пробиваються із землі; світло золотавого сонечка, яке зігріває все довкола; жовте ластовиння пухнастих кульбаб... Перенесімося на таку галявинку! Але спочатку створімо її своїми руками!

Продуктивна діяльність.

  1. Взяти цупкий картон та затонувати його двома кольорами блакитним та світлозеленим.
  2. Взяти шматок темнозеленого кольору та зліпити кілька стовпчиків, а потім прикладаємо до основи та пригладжуємо.
  3. З такого ж кольору робимо кульки та припліскуємо, щоб утворити листя кульбаби.
  4. Прикріплюємо до стебла, потім стекою робимо прожилки.
  5. Жовтин шматок пластиліну розділяємо на кілька частин та прикріплюємо до стебла, пальчика притискаємо та розмащуємо, утворюючи квітку.
  6. Стекою робимо надрізи.
  7. C:\Users\Work-ПК\Downloads\Скатываем-лепестки-из-желтого-пластилина.jpgC:\Users\Work-ПК\Downloads\Скатываем-из-пластилина-стебли.jpgМастер-класс «Изготовление открытки «Одуванчики» с применением ...Беремо шматок білого кольору та виконуємо такі ж дії як з жовтим пластиліном.

 

 

C:\Users\Work-ПК\Downloads\Выполняем-листики-одуванчика.jpgC:\Users\Work-ПК\Downloads\Формируем-цветок-одуванчика.jpg 

 

 

Аналітична діяльність.

Діти, проаналізувавши робот товариша, викладають їх в ряд.

 

docx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
2085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку