Розробка - Дослід в домашніх умовах: «Вплив електричного струму на ріст рослин»

Про матеріал
Досліди по активуванні росту рослин під дією електричного струму проводились уже в 1896 р Н. І. Казнаковим у Кронштадті і досліди показали як позитивний результат, так і негативний. В цьому питанні і на сьогодення ще багато не вивчено. Але юні фізики і самі можуть провести такі досліди.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено.  

    

Дослід: «Вплив електричного струму на ріст рослин» Для експерименту знадобляться:

              два вазона з однаковими квітами ;

              гальванічний елемент на 1,5 В типу АА; 

              касета для гальванічного елемента;

              два провідники довжиною 30…50 см;

              два стрижня з нержавіючої сталі (дві чайні ложки); 

              резистор на 100 кОм, потужністю 0,5 Вт - 1 шт;

 

    Досліди по активуванні росту рослин під дією електричного струму проводились уже в 1896 р Н. І. Казнаковим у Кронштадті і досліди показали як позитивний результат, так і негативний. В цьому питанні і на сьогодення ще багато не вивчено.

   Але юні фізики і самі можуть провести такі досліди.     

 Експеримент зі стимулятором росту

    Необхідно застромити два металевих стрижня в землю поблизу коріння і дротами під’єднати батарейку до стрижнів з послідовним включенням додаткового опору (резистор на 100 кОм). Резистор необхідний для зменшенням струму в колі до 15 мкА. Такого струму досить для стимуляції росту рослини. В принципі, юні фізики можуть провести експерименти і з іншими величинами струму і побачити результат.

  Можна поставити такий простий експеримент. Взяти дві однакові рослини, бажано вирощених в аналогічних умовах. Розсадити їх в окремі горщики. В один з горщиків увіткнути електроди стимулятора кореневої системи, а другу рослину залишити для контролю. Тепер необхідно однаково доглядати за обома рослинами, одночасно поливаючи їх і приділяючи їм рівну увагу.

Приблизно через 20 днів можна помітити відмінність між двома рослинами. Рослина зі стимулятором кореневої системи буде явно вище контрольного рослини і на ній буде більше листя.  Можна багато експериментів провести в цій області.

 

Джерело: Дмитро Бабин, Прості досліди з фізики в домашніх умовах,                    дослід: «Вплив електричного струму на ріст рослин», Інтернет                    https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/  

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович  

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 1. Фізика - наука про природу
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку