Розробка - Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – демонстрація магнітних силових полів за допомогою порошку з ферита»

Про матеріал
Щоб «побачити» форму магнітних ліній при взаємодії магнітних полюсів зазвичай використовують залізні ошурки, але робити це небезпечно, а значно краще замість залізних ошурків використати феритовий порошок, який легко отримати в домашніх умовах.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено.  

    

Дослід – демонстрація магнітних силових полів за допомогою порошку з ферита  Для експерименту знадобляться:

              ферит від відхиляючою системи телевізора, або від трансформатора ТВС; 

              молоток, металева пластина; 

              сито;

              пластик – прозорий (органічне скло);

              постійні магніти, різної форми;

 

   Більше як 2000 років тому була відкрита властивість магнітної стрілки орієнтуватись вздовж земного меридіана. Кінець стрілки, повернутий на північ, дістав назву північного магнітного полюса, а протилежний – південного. Було також відомо, що різнойменні полюси притягуються, а однойменні – відштовхуються. Відомо також, що утворити магніт з однією полярністю неможливо. Самий великий магніт – це земна куля, і він також має два полюси, тобто північний і південний.

   Щоб «побачити» форму магнітних ліній при взаємодії магнітних полюсів зазвичай використовують залізні ошурки, але робити це небезпечно, а значно краще замість залізних ошурків використати феритовий порошок.

  Ферит можливо взяти від відхиляючої системи кінескопа телевізора, або з трансформатора ТВС телевізора. Потовкти ферит молотком, просіяти і набрати феритового порошку в сірникову коробку. Матеріали, які використовувались для дослідів показані на фото 1.

 

image 

                                                 Фото 1      Насипати феритовий порошок на пластик (не більше чайної ложки) і розгорнути по пластику.

   Підносимо знизу до пластика лінійний магніт у якого з одного кінця один полюс, а на протилежному кінці - інший і отримаємо картинку, показану на фото 2.

 

image 

                                  Фото 2

 

  Забираємо лінійний магніт з під пластика, розгортаємо порошок з фериту по пластині і підставивши підковоподібний магніт отримаєм картину показану на фото 3.

 

image                               Фото 3

  Забираємо підковоподібний магніт з під пластини, розгортаємо порошок з фериту по пластині і підставивши тороїдальний магніт отримаєм картину показану на фото 4.

 

image 

                  Фото 4     Якщо рухати магніт під пластиком, то картинка під час руху магніту  буде змінюватись.     Цікаво також спостерігати магнітні силові поля при взаємодії двох магнітів однаковими полюсами і різними полюсами.

 

Література:

       1.  Дмитро Бабин, Прості досліди з фізики в домашніх умовах, Дослід – демонстрація               магнітних силових полів за допомогою порошку з ферита              Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/  

 

    Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку