Розробка читацької конференції Світлани Талан

Про матеріал
Ви бажаєте залучити дітей читати сучасні українські твори? тому ця розробка читацької конференції Світлани Талан саме для вас
Перегляд файлу

 

ТЕМА: Світлана Талан. Життя і творчість

МЕТА:

· ознайомити із життєвим та творчим шляхом дитячої письменниці, презентувати книги та твори;

· формувати читацькі смаки, культуру читання, розвивати зв’язне усне мовлення учнів, пам'ять, логічне мислення, уміння слухати, виділяти головне;

· виховувати творчу, соціально активну особливість; толерантне ставлення до іншої точки зору; виховувати розбірливого читача, повагу до історичного минулого та інтерес до рідної літератури.

ОБЛАДНАННЯ: збірки творів письменниці, мультимедійний проектор, кіно, фото та відео матеріали, періодика.

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Включення учнів у навчальну діяльність. Прийом інтерактивного навчання «Вітер дме». (слайд )

Учитель : «Вітер дме для того, хто…

- сьогодні в доброму гуморі…

- налаштований гарно та цікаво працювати…

- хто старанно підготував домашнє завдання…

- кому важко визначити свій емоційний стан…

- хто готовий слухати мене далі…

( учні, відповідаючи позитивно, при цьому аплодують)

  1. Ребус (слайд)

СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Одним із найцінніших творінь людства є книги. Вони прийшли до нас із сивої давнини і стали щоденною необхідністю сучасної людини. Хтось досліджує їх в лабіринтах книгосховищ, інші насолоджується ними в тиші бібліотек, а до когось вони приходять з монітору комп’ютера, телефона чи електронної книги. Людина перестає мислити, коли перестає читати.

Споконвіків книжка була нашим добрим другом, який завжди підкаже, заспокоїть, навіє приємні спогади, занурить у світ дитинства. Про що сучасна дитяча проза? Чи треба її читати? Давайте сьогодні довіримося пильному, спостережливому оку художників слова й подивимося на себе очима митців. Так, саме вони підмічають те важливе в нашому житті, на що ми у свій час не звернули уваги. Тож, уперед у світ дитинства.

Проблемне питання: Діти, перед вами слова Маджі Гафурі. Як ви їх розумієте? Наскільки важливе читання для Вас?

(відповіді учнів)

Сторінкою нашої книги стане сучасна українська література, а конкретніше – творчість нашої сучасниці, української письменниці, лауреата літературних премії -Світлани Олегівни Талан.

Протягом конференції ми спробуємо дізнатися більше про її життя, презентуємо книги письменниці та поділимося улюбленими сторінками її творів.

Тема нашої конференції – Життя і творчість Світлани Талан .

ПЛАН КОНФЕРЕНЦІЇ

  1. Ознайомлення із життєвим і творчим шляхом Світлани Талан
  2. Ознайомлення зі збірками та творами. Виступи “рекламних агентів”

1. «Коли ти поруч»

2. «Просто гра»

3. «Де живе свобода»

4. « Я захищу тебе»

III. Основна частина

Отож, починаємо працювати, і до слова я прошу нашого біографа, ………., який розповість по життя письменниці.

(виступ

Світлана Олегівна Талан народилася  7 березня 1960 року на Сумщині, в родині сільських учителів. Батько викладав українську мову і літературу. Він був закоханий в рідну мову і рідний край, знав багато прислів'їв і приказок і був відмінником народної освіти України. Від нього у письменниці любов до української мови. З нетерпінням  вона чекала на уроки літератури, коли писали твори. Коли вчилася в дев'ятому класі, відправила свій нарис на конкурс в місцеву газету і перемогла. З тих пір стала позаштатним кореспондентом.

Відразу після школи талановиту дівчину запрошували до районної та обласної газет , радили вступати до літературного інституту, але Світлана Олегівна  обрала шлях батьків і в 1983 році закінчила Глухівський педагогічний інститут.

У 1989-му С.Талан оселилася у місті Сєвєродонецьку Луганської області. Тут вона багато років працювала вчителем початкових класів. Написала нарис в місцеву газету. Незабаром отримала лист від керівника літературної студії, поета Йосипа Курлата. Він написав, що у автора нарису хороший стиль і запросив на заняття. Майбутня письменниця  не змогла піти з банальної причини. Виховуючи самостійно сина і отримуючи мізерну вчительську зарплату, вона не мала гарного вихідного одягу, тому просто посоромилася прийти на зустріч. Після цього Світлана Олегівна взагалі перестала писати. 

Напевно, потрібно було пройти життєві випробування, багато пережити і передумати, щоб зрозуміти: її життя неможливе без літератури.  С. Талан згадує: «Був тужливий період в житті. І тут я згадала про те, що колись я багато писала. Спробувала писати знову. І раптом відчула, що написання творів стало для мене життєво необхідним, потрібним, як саме повітря». Вона відправляла свої роботи в різні видавництва, але їх відкладали в резерв - в такий важкий час ніхто з редакторів не хотів брати на себе сміливість видати книгу письменника-початківця. Але Світлана Олегівна не опускала руки і ще завзятіше сідала за робочий стіл. І тільки після того, як я стала дипломантом «Коронації слова 2011» і отримала ще один диплом за роман на гостросоціальну тематику, Харківський «Клуб сімейного дозвілля» уклав з нею договір на видання книги.

 

«Не хочу зупинятися. Буду продовжувати писати, - говорить Світлана Талан. - У мене завжди у голові є три сюжети для наступних романів – більше не вміщаються, тому коли вони з’являються, занотовую, щоб не забути. Найчастіше нові сюжети приходять серед ночі, тож біжу записати, не вмикаючи світло». Тож чекаємо на нові захопливі історії від талановитої письменниці з Луганщини.

(слайд 4 Сумщина)

(слайд 5,6, 7 Родина Світлани Талан, Світлана в дитинстві)

Запитання

  1. Де народилася письменниця?
  2. Ким були її батьки?

Слово вчителя

Ми дізнались багато цікавого про письменницю.

Усі учні нашої групи отримали випереджувальні завдання: кожному дісталася книга письменниці, яку вони прочитали і про підготували розповіді. Сьогодні вони працюватимуть рекламними агентами.

Ми послухаємо зараз по черзі виступи всіх. Орієнтовний час для презентації своєї роботи  - 5-6 хвилин.

(Учні виходять на середину класу і представляють завдання – знайомлять однокласників із прочитаними творами. Решта учнів уважно слухає, запам’ятовує і готує запитання).

Виступи рекламних агентів

Коли ти поруч

у 2011 році вона стала його Лауреатом із книгою «Щастя тим, хто йде далі». Також додатково вона була відзначена фондом Олени Пінчук «Анти-СНІД». Адже головна героїня роману дізнається, що хвора саме цим захворюванням. Зображено її шлях від моменту можливого зараження (під час автомобільної аварії), втрату близьких людей (не в плані їхньої смерті, а в сенсі моральної втрати, коли від неї просто відмовилися) — до кохання та смерті «поруч з ним», з чоловіком її життя. До речі, книга була видана наступного року під назвою «Коли ти поруч».

Просто гра (назва книжки)

Надворі кінець 90—х. Ілля — простий автослюсар. Що він міг дати доньці заможного підприємця? Кохання? Звучить романтично, але без фінансового підґрунтя ця казка швидко скінчиться. Щоб розпочати свою справу, Ілля наважується попросити грошей у кримінального авторитета на прізвисько Латиш. Але «ділова угода» завершується кримінальними розбірками. До гри несподівано долучається Марго, дружина Латиша. Вона рятує хлопця, тікаючи разом із ним. Шляху назад немає. Там лишилося все, чим жив Ілля: його кохана та їхня ненароджена дитина. Тепер він — утікач. Але Ілля не сам. Він відчуває, як без бою віддає своє серце Марго, закохуючись у цю небезпечно привабливу жінку. Ілля гадає, що Марго врятувала його. Але навіщо — знає лише вона...

Де живе свобода (2020)

Кохання, що спалахнуло між Віталією та Родіоном було приречене. Вчителька та учень – що тепер люди скажуть? Але ані осуд близьких, ані зневага чужих не спинили почуттів. Та залишатися в цих лабетах було не сила. Закохані наважуються на божевілля — тікати до зони відчуження. Якнайдалі від людей, туди, де вони зможуть збудувати власний химерний рай, відмежований від світу. Але втеча не завжди означає свободу. Бо найстрашніша в’язниця, з якої не можливо втекти — у нас самих… Чудова книга, я її прочитала із захопленням, із задоволенням, раджу всім прочитати, багато можна над чим подумати!

Я захищу тебе

Кирило був закоханий в Кіру ще зі школи. Та вже тоді вони були занадто різні, аби бути разом. І навіть весілля не змінило цієї обставини. Але Кирило завжди хотів бути поруч. Коли у 2014 почалася війна, запальна та відчайдушна Кіра вирушили добровольцем. І Кирилові не залишалося нічого, окрім як піти за нею. Він ладен був вирушити у саме пекло. І навіть тоді, коли Кіра отримала те страшне поранення, що зробило її калікою, Кирило був поруч. Та одного дня у комп’ютері дружини він знаходить те, що здатне покласти край їхньому майбутньому. Невже жінка, заради якої він ладен був померти, має інше життя? Те, в якому для Кирила немає місця …

  Виставка  книг (загальна розповідь)

Романи Світлани Талан – це сучасний «мікс» реальних та надзвичайно цікавих історій, в котрих головна роль відведена справжній українській жінці. Письменниця створила сильну духом героїню, для котрої немає нічого неможливого. Персонажі її книг зворушливі, ніжні та відкриті. Вони щиро радіють, страждають, розчаровуються, проте завжди йдуть до своєї мети. Героїнь автора веде безмежне кохання до чоловіків, сім’ї, Батьківщини.  

 

Підсумовуюча бесіда за почутим.

Чи зацікавили презентовані книги? Яка з презентацій сподобалася найбільше? Яку хотіли б прочитати?

Заключне слово вчителя. (Слайд 20)

- Наша конференція добігає кінця. І хочеться завершити його словами героїні нашого сьогоднішнього уроку –Світлани Талан. (слайд )

1. Все буде добре - ці слова дають надію...

2. Людям здається, що вони змінюють події, проте іноді події змінюють людей.
 

Читайте, бо книги роблять наше життя яскравіше і цікавіше, навчають нас бути гарними людьми.

 

 

docx
Додано
3 січня 2022
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку