Розробка уроку – екскурсії з предмету «охорона праці» на тему : «Санітарія та гігієна праці при виготовлені напівфабрикатів»

Про матеріал
Розробка уроку – екскурсії з предмету «охорона праці» дає можливість ознайомити учнів з організацією дотримання гігієни праці на виробництві, з правилами роботи з обладнанням, а також розвивати почуття відповідальності за власне здоров’я та оточуючих, уникати впливу шкідливих факторів.
Перегляд файлу

ДНЗ "Чортківське ВПУ"

 

 

 

 

Розробка уроку – екскурсії з предмету «охорона праці»

 

на тему : «Санітарія та гігієна праці при виготовлені напівфабрикатів»

Мережа магазинів - Галя Балувана 

М'ясні напівфабрикати | ГАСТРОНОМ №29, КТ | Волинська обл., м. Ковель, вул.  Відродження, 4 | 13349891 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напівфабрикати оптом 

 

 

 

 

 

 

                                        Підготував викладач :

                                          Сергій КАРПИК

 

 

 

 

 

 

2024 рік

 

 

ТЕМА : «Санітарія та гігієна праці при виготовлені напівфабрикатів»

МЕТА: 

 НАВЧАЛЬНА – ознайомити учнів з організацією дотримання гігієни праці на виробництві, з правилами роботи з обладнанням.

РОЗВИВАЮЧА – розвивати почуття відповідальності за власне здоров’я та оточуючих, уникати впливу шкідливих факторів.

ВИХОВНА - виховувати повагу до людей та дотримання професійної етики.

 

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Магазин - Домашні напівфабрикати «Галя Балувана»    

ХІД УРОКУ

 

І.  Організаційний момент ( перевірка присутності і готовності учнів до уроку).

Гігієна – це наука, яка вивчає вплив факторів зовнішнього середовища на організм людини, тобто наука про те, як зберегти і поліпшити здоров’я. Її завданням є розробка заходів зі створення умов правильної організації праці та відпочинку, попередження захворювань, правильної організації харчування, а також заходів попередження та нейтралізації впливу на організм людини хімічних, фізичних і біологічних факторів довкілля. 

Санітарія (sanitas - здоров’я) – це сукупність заходів, які необхідно провести для втілення в життя гігієнічних норм і правил. Гігієна праці – це галузь гігієнічної науки, яка вивчає вплив умов виробничого середовища та трудового процесу на стан здоров’я людини і її працездатність і розробляє заходи, норми і правила спрямовані на збереження здоров’я працівників, підвищення працездатності і продуктивності праці.

Професійні шкідливості – фактори виробництва які негативно впливають на працездатність і стан здоров’я людини.

ІІ.  Інструктаж з охорони праці ( під час проходження маршруту та перебування магазині-домашніх напівфабрикатів «Галя Балувана»     ).

1. Учасник екскурсії зобов’язаний:

      -  своєчасно виконувати розпорядження керівника групи, що проводить екскурсію, своєчасно повідомляти керівника групи, що проводить екскурсію, погіршення стану здоров’я чи травму;

-                     дотримуватись громадського порядку, виконувати правила дорожнього руху, пожежної безпеки, безпеки життєдіяльності;

-                     не порушувати права та законні інтереси інших осіб;

-                     при знаходженні зброї, вибухонебезпечних та незнайомих предметів не торкатися і не зрушувати їх з місця; про їх місцезнаходження терміново повідомити керівника групи, що проводить екскурсію, які за першої нагоди зобов’язані повідомити про такі предмети відповідні місцеві органи виконавчої влади;

-                     з повагою ставитися до місцевих жителів;

     -   зберігати довкілля, дбайливо ставитися до об’єктів природи.

 

2. Учасник екскурсії, має право:

     -   на особисту безпеку, захист життя, здоров’я;

     -   брати участь у екскурсії;

     -   при погіршенні стану здоров’я чи травмі наполягати на припиненні участі в

         екскурсії;

    -   інші права відповідно до чинного законодавства.

ІІІ. Цільовий інструктаж (згідно інструкції)

 

ІV. Проведення екскурсії :

1.                 Ознайомлення з організацією роботи при виготовленні напівфабрикатів.

-                     Яке обладнання використовується.

-                     Дотримання санітарних норм.

-                     Правила безпечної роботи з обладнанням.

2.                 Шкідливі фактори які впливають на працівника.

-                     Хімічні.

-                     Фізичні.

-                     Біологічні.

-                     Психофізіологічні.

3.                 Проведення навчання та інструктажів з охорони праці.

-                     Час проведення інструктажів.

-                     Види інструктажів.

4.                 Фізіологія праці.

-                     Перерва для відпочинку.

-                     Додаткові перерви.

5.                 Вимоги до опалення, вентиляцій, освітлення та кондиціонування повітря.

-                     Оптимальні умови праці.

-                     Правила використання втяжних систем.

-                     Види освітлення.

 

V. Підведення підсумків:

 Підведення підсумків огляду магазину - домашніх напівфабрикатів  «Галя Балувана». Висновки про доцільність дотримання санітарії та гігієни праці при виготовлені напівфабрикатів. Вибіркове опитування учнів по запитаннях:

  •                   Що таке гігієна праці ?

(Гігіє́на пра́ці — галузь гігієни, що вивчає вплив на організм людини трудових процесів і навколишнього виробничого середовища, розробляє гігієнічні нормативи .)

  •                   Оптимальні умови праці ?

(T =18-20° c; відносна вологість 40-60%;  руху повітря 0,1-0,2 м/с.)

  •                   Види освітлення ?

(Робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне, чергове.)

  •                   Як часто проводяться медичні огляди ?

(Щороку.)

  •                   Фізіологія праці це ?

(Фізіологія праці - розділ фізіології, що вивчає закономірності протікання фізіологічних процесів і особливості їх регуляції при трудовій діяльності людини, тобто трудовий процес в його фізіологічних проявах.)

  •                   Що відноситься до хімічних шкідливих факторів ?

(Токсичний пил, пара, газ.)

  •                   Що відноситься до фізичних шкідливих факторів ?

(Параметри повітря, вібрація, шум, освітлення)

  •                   Що відноситься до біологічних шкідливих факторів ?

(Мікроорганізми, бактерії, інфекційні захворювання.)

  •                   Що відноситься до психофізіологічних шкідливих факторів ?

(Фізичне та нервово-психічне перевантаження.)

 

VІ. Домашнє завдання : Написати яке санітарно-побутове забезпечення працівників має бути на виробництві напівфабрикатів.

 

 

docx
Додано
25 квітня
Переглядів
9
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку