ДНЗ "Чортківське ВПУ"
Розробка уроку – екскурсії з предмету «охорона праці»
на тему : «Санітарія та гігієна праці при виготовлені напівфабрикатів»
Підготував викладач :
Сергій КАРПИК
2024 рік
ТЕМА : «Санітарія та гігієна праці при виготовлені напівфабрикатів»
МЕТА:
НАВЧАЛЬНА – ознайомити учнів з організацією дотримання гігієни праці на виробництві, з правилами роботи з обладнанням.
РОЗВИВАЮЧА – розвивати почуття відповідальності за власне здоров’я та оточуючих, уникати впливу шкідливих факторів.
ВИХОВНА - виховувати повагу до людей та дотримання професійної етики.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Магазин - Домашні напівфабрикати «Галя Балувана»
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент ( перевірка присутності і готовності учнів до уроку).
Гігієна – це наука, яка вивчає вплив факторів зовнішнього середовища на організм людини, тобто наука про те, як зберегти і поліпшити здоров’я. Її завданням є розробка заходів зі створення умов правильної організації праці та відпочинку, попередження захворювань, правильної організації харчування, а також заходів попередження та нейтралізації впливу на організм людини хімічних, фізичних і біологічних факторів довкілля.
Санітарія (sanitas - здоров’я) – це сукупність заходів, які необхідно провести для втілення в життя гігієнічних норм і правил. Гігієна праці – це галузь гігієнічної науки, яка вивчає вплив умов виробничого середовища та трудового процесу на стан здоров’я людини і її працездатність і розробляє заходи, норми і правила спрямовані на збереження здоров’я працівників, підвищення працездатності і продуктивності праці.
Професійні шкідливості – фактори виробництва які негативно впливають на працездатність і стан здоров’я людини.
ІІ. Інструктаж з охорони праці ( під час проходження маршруту та перебування магазині-домашніх напівфабрикатів «Галя Балувана» ).
1. Учасник екскурсії зобов’язаний:
- своєчасно виконувати розпорядження керівника групи, що проводить екскурсію, своєчасно повідомляти керівника групи, що проводить екскурсію, погіршення стану здоров’я чи травму;
- дотримуватись громадського порядку, виконувати правила дорожнього руху, пожежної безпеки, безпеки життєдіяльності;
- не порушувати права та законні інтереси інших осіб;
- при знаходженні зброї, вибухонебезпечних та незнайомих предметів не торкатися і не зрушувати їх з місця; про їх місцезнаходження терміново повідомити керівника групи, що проводить екскурсію, які за першої нагоди зобов’язані повідомити про такі предмети відповідні місцеві органи виконавчої влади;
- з повагою ставитися до місцевих жителів;
- зберігати довкілля, дбайливо ставитися до об’єктів природи.
2. Учасник екскурсії, має право:
- на особисту безпеку, захист життя, здоров’я;
- брати участь у екскурсії;
- при погіршенні стану здоров’я чи травмі наполягати на припиненні участі в
екскурсії;
- інші права відповідно до чинного законодавства.
ІІІ. Цільовий інструктаж (згідно інструкції)
ІV. Проведення екскурсії :
1. Ознайомлення з організацією роботи при виготовленні напівфабрикатів.
- Яке обладнання використовується.
- Дотримання санітарних норм.
- Правила безпечної роботи з обладнанням.
2. Шкідливі фактори які впливають на працівника.
- Хімічні.
- Фізичні.
- Біологічні.
- Психофізіологічні.
3. Проведення навчання та інструктажів з охорони праці.
- Час проведення інструктажів.
- Види інструктажів.
4. Фізіологія праці.
- Перерва для відпочинку.
- Додаткові перерви.
5. Вимоги до опалення, вентиляцій, освітлення та кондиціонування повітря.
- Оптимальні умови праці.
- Правила використання втяжних систем.
- Види освітлення.
V. Підведення підсумків:
Підведення підсумків огляду магазину - домашніх напівфабрикатів «Галя Балувана». Висновки про доцільність дотримання санітарії та гігієни праці при виготовлені напівфабрикатів. Вибіркове опитування учнів по запитаннях:
(Гігіє́на пра́ці — галузь гігієни, що вивчає вплив на організм людини трудових процесів і навколишнього виробничого середовища, розробляє гігієнічні нормативи .)
(T =18-20° c; відносна вологість 40-60%; руху повітря 0,1-0,2 м/с.)
(Робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне, чергове.)
(Щороку.)
(Фізіологія праці - розділ фізіології, що вивчає закономірності протікання фізіологічних процесів і особливості їх регуляції при трудовій діяльності людини, тобто трудовий процес в його фізіологічних проявах.)
(Токсичний пил, пара, газ.)
(Параметри повітря, вібрація, шум, освітлення)
(Мікроорганізми, бактерії, інфекційні захворювання.)
(Фізичне та нервово-психічне перевантаження.)
VІ. Домашнє завдання : Написати яке санітарно-побутове забезпечення працівників має бути на виробництві напівфабрикатів.