Розробка уроку "Коса - дівоча краса" (6 клас)

Про матеріал

Почуте на цьому уроці допоможе у розвитку творчих здібностей,у формуванні естетичних смаків, у збагаченні своїх пізнавальних інтересів.


Перегляд файлу

Анжела Миколаївна Бобко,

вчитель обслуговуючої праці

Білоцерківської гімназії №2 Білоцерківської міської ради Київської області

вища категорія, старший вчитель

 

«Коса – дівоча краса»

(для учнів 6 класу)

Тільки ти роби, як вчила мати,

Не обрізуй русої коси

Мета: ближче ознайомити учнів із символікою дівочої коси як ознакою дівочої краси, честі, духовного здоров’я; прищеплювати пошану до народних звичаїв та традицій, що є невід’ємною частиною буття сучасного покоління; розвивати естететичні смаки, акторські, декламаторські здібності, навички вільного спілкування; виховувати турботу про власне здоров’я, свою майбутню долю, почуття національної гідності.

Обладнання: проектор; екран; ноутбук; вінки, стрічки, гребінці

Хід уроку

І. Організаційна частина

  • Перевірка наявності учнів; підготовленості їх до уроку, наявності робочого одягу.
  • Створення позитивного емоційного настрою.

 

ІІ.  Повідомлення теми, мети уроку

 

  • Вступне слово вчителя

Сьогодні на уроці ми не шитимемо, не в’язатимемо, а навчимося тому, що потрібно кожній дівчині щодня, що є невід’ємною частиною буття сучасного покоління. Почуте на цьому уроці допоможе у розвитку творчих здібностей, у формуванні естетичних смаків, у збагаченні своїх пізнавальних інтересів.

Отже, поговоримо про  волосся та про їхню позитивну роль у житті кожної дівчини, про дівочі коси, які здавна вважалися символом зовнішньої і внутрішньої краси, показником охайності, турботи про власне здоров’я, а також надприродного зв’язку із Всесвітом.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Волосся. Воно — симфонiя. Шовкове, неслухняне, золоте, кольору спілих каштанiв. Скiльки поетичних слiв присвячено волоссю! А задумувалися ви над тим, для чого воно потрiбне? Волосся дане нам не просто для краси. Як стверджують ученi, волосся — зв’язок iз космосом, воно не тільки накопичує енергiю, а й зберігає iнформацiю.

А донесуть цю інформацію творчі групи учнів.

1 ведуча.  Волосся - це придаткові органи шкіри. Якість волосся залежить прямо від загального здоров'я організму. Це і:

2 ведуча. - Повноцінне харчування та заняття спортом.

1 ведуча. - Правильне чергування навантаження й відпочинку.

2 ведуча.  - Сонце, повітря і вода ....

1 ведуча.  - Емоції, настрій.

Розповідь учителя

Авжеж, усі ми знаємо, наскільки важливою є турбота про власне волосся, як це впливає не лише на нашу зовнішню привабливість, а й загальне самопочуття, навіть на подальшу долю.

Звучить пісня «Розпустили кучері дівчата».

2 ведуча: «Дівчина з косою, - казали старші люди, - як трава з росою», «Нема коси - нема краси».

1 ведуча. Волосся - прекрасна прикраса людини в будь-якому віці. Гарна зачіска додає жінці особливу привабливість. На жаль, не завжди вдається зберегти волосся у хорошому стані на все життя.

2 ведуча. Здавна говорили "Коса - дівоча краса", розуміючи під цим, насамперед природну красу і здоров'я волосся, яке можливе лише при правильному і регулярному догляді за ними. Догляд за волоссям - абсолютно необхідна, а іноді і достатня умова для будь-якої зачіски.

1 ведуча. Кажуть, що за зовнішнім виглядом волосся можна судити про стан здоров'я людини. Іноді волосся починають випадати. Причиною можуть служити хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання щитовидної залози. У числі інших причин - нестача в їжі вітамінів.

Розповідь учителя

ЗАПИТАННЯ НА СЛАЙДАХ

  • На скільки міліметрів або сантиметрів зростає волосся на місяць?

Кожне волосся в середньому зростає  на 1,3 см на місяць, причому в теплу погоду і вночі швидше. З віком ріст волосся сповільнюється.

  • Як довго «живе» волосся на голові?

Кожен волос живе від декількох місяців до 6 років. Потім помирає і випадає.

  • Чому волосся випадає?

Це нормальний процес зміни здорового волосся. Щодня випадає 20-50 волосся.

Кількість збільшується при неправильному догляді, лупі, перегріву і переохолодженні.

2 ведуча. Що собою являють волосся? Волосся являють собою ниткоподібні похідні шкіри, що утворюють волосяний покрив. Вони містять пігменти, що визначають їх забарвлення, захищають тіло від механічних пошкоджень і втрати тепла.

1 ведуча. Саме гарне волосся робить дівчину, жінку привабливіше і ефектніше. Кожна дівчина, жінка прагне мати гарне волосся, доглядає за своїм волоссям. Але для того, щоб доглядати за ними правильно, потрібно мати певні знання.

2 ведуча Існує три типи волосся: сухе, нормальне волосся і жирне.

Сухе волосся нестача вологи в стержнях волосся і жиру в шкірі голови, таке волосся ламке і крихкі.

1 ведуча Нормальне волосся гнучкі, блискучі, рідко ламаються і не січеться. Хороший догляд за нормальними волоссям сприяє збереженню необхідного вмісту жиру і вологи.

2 ведуча Жирне волосся швидко покриваються шкірним жиром, вони м'які і тьмяні. Таке волосся вимагають більш частого миття.

Коси на довге волосся

1 ведуча: Так у народних звичаях знаходимо... Коса. Дівоча краса.

Ще в дитинстві, коли мама заплітала донечці кіски, вона приказувала:

Коси до п'ят, дівка до гряд;

Підростала доня. Виростали коси.

 

2 ведуча Споконвіку довге волосся вважалося головною прикрасою жінки. Лише спочатку 20 століття популярність довгих локонів пішла на спад. Жінки почали захоплюватися короткими стрижками, за якими було легше доглядати і які уособлювали рівноправність статей.

1 ведуча У наш час все ж мода на довгі розкішні локони повертається. Зараз не тільки дівчата прагнуть відростити косу до пояса, але і зрілі жінки відмовляються від стрижок під хлопчика, все частіше вибираючи довжину до плечей і нижче.

2 ведуча Споконвіків дівоча коса була своєрідною візиткою охайності. Як стежить юнка за своїм власним волоссям, такою, вважалося, в майбутньому буде господиня – чепурною, працьовитою або ж неохайною чи лінькуватою.

1 ведуча Існує безліч рецептів: чим мити, чим зміцнювати волосся, чим полоскати, щоб воно мало приємний запах.

Розповідь учителя

(корисні поради)

- Дуже корисно полоскати волосся відваром із суміші сухих трав: м’яти, ромашки, шавлії, любистку, звіробою.

- Ваше волосся полюбляє, щоб його розчісували перед сном – 5-10 хвилин в усіх напрямках. Внаслідок цього воно стане густішим, блискучішим та буде легко вкладатися.

- Якщо коротке волосся розчісують від коренів до кінців, довге навпаки, починають з кінців пасма, і поступово, не смикаючи, піднімаються до коренів.

- Для розчісування волосся краще використовувати гребінець з дерева, оскільки при використанні пластмасового гребінця, створюється напруга.

- Гребінці раз на тиждень обов’язково миють із милом.

- Росту волосся сприяє настій кореня лопуха, який втирають у шкіру.

- Коли на душі невесело – найкращий засіб вимити волосся. Разом з водою змиваються «чорні» думки

 

Учениця (читає вірш)

Ростіть дівчата чепурненькі,

Україночки миленькі.

Хай чисті роси миють ваші личка,

А русі коси – джерельна водичка.

Нехай волосся пахне м’ятою і чебрецем.

А ще запам’ятайте правило оце:

Щоб коса була густа і пишна,

Мийте в барвінку, а також у вишні.

Блискучою косу зробить звіробій,

Лушпиння із цибулі, ромашка і шавлій.

А щоб була вона міцна й красива,

Допоможе хай кропива.

А щоб були ви, як Вкраїна мила,

Нехай матусенька вам щира

На голову віночок вам кладе

І доля щаслива вас не обійде.

1 ведуча Пухнасте, красиве, доглянуте волосся викликає часом не менше захоплення, ніж, скажімо, красиве вбрання.

І хоча довге доглянуте волосся самі по собі виглядають шикарно, ходити з розпущеним волоссям не завжди зручно і доцільно.

2 ведуча Інша справа коси, вони чудово виглядають, легко заплітаються і в наші дні стало стільки різновидів плетінь, що кожен день можна робити різні зачіски.

1 ведуча На перший погляд коса – проста та невибаглива зачіска, бо не вимагає багато часу для її створення. Заплела – і пішла. Але ви повинні знати, що українки плели коси не тільки через їх практичність.

2 ведуча Заплітання коси – один із найкращих звичаїв в Україні.

Існує безліч зачісок з косами на довге волосся, в яких за основу береться «трехпрядная косичка».

1 ведуча Але чому ж коса запліталася із трьох частин? Ми вже знаємо два елементи: життя природи й сонця. Третій символ коси – символ шлюбу. І тому триєдиний символ – символ сонця, урожайності і шлюбу.

Вважалося, чим довша коса, тим пильніше оберігає дівчину від усіх напастей і спокус покровителька жіноцтва й шлюбу – богиня достатку Макоша. Коса, перекинута на груди через праве плече, означала милість до супутника, а через ліве – і не підступайся.

2 ведуча Змінилося життя, і зараз нечасто можна зустріти дівчину з довгою косою. Мода на косу то з’являється, то зникає. Дуже жаль, що зникла первісна суть цього символу – скромність і цнотливість дівчини. І це не старомодництво. Адже, нехай і рідко, але коли пройде дівчина з гарною косою, ми не оминемо її увагою, поглянемо їй услід, мимоволі призупинимося й подумки по-доброму позаздримо.

1 ведуча Бо, що б не казали і хоч як не переконували про старомодність коси, а все-таки в довгій дівочій косі є своя правда, щось ніжне і близьке, щемливе і священне.

Учитель

Здобути  практичні знання вам допоможуть дівчата 11 класу, які на прикладі продемонструють варіанти зачісок.

Дівчата 6 класу спочатку спостерігають за їх виконанням. Після того як учениці виконають дану зачіску, по одній з кожної групи підходять до іншої і діляться набутими вміннями щодо виконання, звертають увагу на можливі помилки. І так «по ланцюжку» кожна група виконує всі види заплітання коси.

 

 

Дівчата-перукарі заплітають коси

 

Учениця  (читає вірш)

Народ нам мудрість передав свою,

Що диха в звичаях, обрядах і повір’ях:

«Ой, ти не ріж косу!» – благають матері

Доньок в калинових сузір’ях.

 

Тож пам’ятайте рідний оберіг.

Без пам’яті нема народу.

Примножуйте все те, що Бог для нас зберіг.

Народна мудрість – берегиня роду.

 

Учитель: Сьогодні ми зробили спробу повернути до життя ще один звичай – шанування дівочої коси. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом і передасться новим поколінням.

 

IV. Підбиття підсумків

 

  • Заключне слово вчителя

Нові знання обов'язково знадобляться в житті і надалі можна розвивати свої вміння та здібності, збагачувати знання з питання гігієни дівчини і дизайну зачісок.

Сьогодні на уроці ви виконали практичне завдання з підбору зачіски, яке допоможе вам під час виконання міні-проекту «Здоров’я та краса мого волосся».

 

V. Мотивація оцінок за урок

Закінчити урок мені хочеться добрим зверненням до вас:

 

«Будьте розумними, якщо можете,

будьте добрими, якщо хочете,

але красивими ви бути зобов'язані».

 

VІ. Домашнє завдання

VІІ. Прибирання робочих місць

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чуб Тамара Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левченко Маргарита
    Дякую за цікавий урок!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тимошенко Олександра
    Конспект уроку мені дуже сподобався. Учитель продумав досконало хід уроку, поєднав науковість, доступність, практичну роботу учнів. Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Анастасія Тригуб
    Дуже цікавий матеріал, можна використати навіть для виховної години.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
2 січня 2018
Переглядів
2340
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку