Презентація "Бісерне рукоділля як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Історія виникнення бісеру. Техніки виконання виробів із бісеру." Трудове навчання. 6 клас

Про матеріал

Дана презентація може бути використана на уроці трудового навчання при вивченні модуля "Технологія виготовлення виробів з бісеру на дротяній основі". Презентація містить відомості з історії винекнення бісеру, його виготовлення, види виробів з бісеру та способи плетіння на дротяній основі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Бісерне рукоділля як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Історія виникнення бісеру. Види бісеру та виробів із бісеру. Техніки виконання виробів із бісеру. Підготувала учитель трудового навчання та технології Захарченко Н. Ф.

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна – ознайомити з історичними відомостями про походження, виробництво й застосування бісеру; ознайомити з матеріалами та інструментами, необхідними для бісерного плетіння; дати короткі відомості про техніки виготовлення бісерних виробів; Розвивальна – розвивати вміння аналізувати, пояснювати, порівнювати; розвивати художній смак; розвивати пізнавальний інтерес до навчального предмету; Виховна – виховувати повагу до традицій українського народу; виховувати вміння відчувати і розуміти прекрасне; формувати свідоме дотримання правил безпечної праці та санітарно гігієнічних вимог

Номер слайду 3

Бісер – це світ, у якому поєднуються найрізноманітніші сторони людського обдарування: майстерність виробника скла, вміння вишивальниці, фантазія художника. Бісер, палаючий різними вогнями, дарує відчут-тя особливої радості, чарівності, загадковості. За словами Коко Шанель, мода рано чи пізно виходить із моди, а стиль – ніколи. А що може бути стильніше за ексклюзивний, ручної роботи аксесуар?

Номер слайду 4

Історія виникнення бісеру. Батьківщина бісеру-Стародавній Єгипет, де з непрозорого скла виготовляли штучні перлини, які арабською мовою називали «бусра». Звідси і пішла назва «бісер». Там він був прикрасою і предметом торгівлі.

Номер слайду 5

Вироби з бісеру

Номер слайду 6

Виробництво бісеру

Номер слайду 7

Матеріали та інструменти для роботи з бісером

Номер слайду 8

Гра «Додатковий бал»1.«Фальшиві перли» по-арабські називали …2. Маленькі, злегка сплющені намистинки діаметром не більше 2 мм з отвором для нитки, називають … 3. На скляних заводах бісер виробляють способами4. Короткі трубочки довжиною 2-3 мм, називають … 5. Для виготовлення бісеру використовують скло … 6. Трубочки довжиною 5-10 мм, називають … 7. За способом низання розрізняють техніки низання 8. Простими називають вироби з бісеру, які … 9. За виглядом бісерні вироби бувають …10. Складними називають такі вироби, які …

Номер слайду 9

Практична робота.. Технологія виконання виробів на дротяній основі. Дерево

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час виготовлення виробів з бісеру:1. Перед початком роботи підготувати робоче місце.2. Сидіти прямо, не нахиляючи низько голову.3. Роботу виконувати при достатньому освітленні.4. Через кожні 40-50 хв роботи робити перерву на 5-10 хв.5. Ножиці класти зімкнутими лезами на стіл.6.передавати кільцями вперед, тримаючи за зімкнуті леза.7. Роботу тримати на відстані 25-30 см від очей.8. Працювати з бісером на білій серветці,9. Брати на урок лише необхідний бісер і в необхідній кількості,10. Брати бісер із серветки дротиною або голкою,11. Виявлений у ході роботи брак бісеру, відкладати в окрему коробочку, щоб не поранити руку,

Номер слайду 12

Прийоми нанизування Паралельне Дугами Петельками

Номер слайду 13

Петельне нанизування1. Відрізазмо 20 см дроту.2. Нанизуємо 3 бісерини.3. По центру дроту закрутити на 0,5см.4. Таких петель зробити 5.5. Взяти за середню петлю і закрутити в гілочку.6. Гілочок потрібно зробити не менше 20.

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка. Бісер ми в руках тримали, Втому рученьки пізнали,Треба трошки відпочити, Та роботу закінчити. Руки вгору, руки вниз,Навкруг себе обернись,Руки вгору, руки в боки. Та пройди чотири кроки.

Номер слайду 15

Р е ф л е к с і я- Що сподобалося на уроці?- Які труднощі виникали при виготовлені виробу?- Як їх здолали?-Що корисного взяли для себе з сьогоднішнього уроку?

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Підготувати інструменти та матеріали для роботи з бісером. 2. Підготувати повідомлення про кольорову гаму. Дякую за роботу на уроці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Путівська Інна Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2018
Переглядів
18644
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку