Розробка уроку на тему «КИТАЙ: ГОСПОДАРСТВО.»

Про матеріал
Розвивальна та виховна мета: розвивати здатність до пошуку та засвоєння нових знань, уміння визначати навчальні цілі та способи їх досягнення, виховати допитливість, уважність, самостійність.
Перегляд файлу

10 клас

 

Урок №27

 

Дата:

 

КИТАЙ: ГОСПОДАРСТВО.

 

Очікувані результати НПД: учні називають особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери Китаю, домінуючі складники третинного, сектора економіки, наводять приклади промислових виробництв та послуг, що визначають міжнародну спеціалізацію країни, складають комплексну економіко-географічну характеристику.

Розвивальна та виховна мета: розвивати здатність до пошуку та засвоєння нових знань, уміння визначати навчальні цілі та способи їх досягнення, виховати допитливість, уважність, самостійність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, економічна карта Азії.

Опорні та базовіпоняття: командна економіка, ринкова економіка, ВВП, ТНК, промисловість, сфера послуг, спеціальна економічна зона, сільське господарство, зовнішньоекономічні зв’язки, транспорт, експорт, імпорт.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

Картографічнарозминка (субрегіони, країни та столиціАзії)

Запитання.

1. Укажітьголовніознаки ЕГП Китаю.

2. ЯкіприродніресурсиКитаю маютьсвітовезначення?

3. Коротко охарактеризуйте сучаснудемографічнуситуацію в Китаї.

4. Охарактеризуйте кількісний та якісний склад трудовихресурсів Китаю.

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Здавніхчасів Китай дивувавєвропейців не лишесвоєюнаціональноюсамобутністю, а й досягненнями у різних сферах життя. Нині Китай є безперечнимсвітовимлідером за виплавкоюсталі, виробництвом цементу, алюмінію, одним ізлідерів за виробництвомсвинцю, цинку, мінеральних добрив та текстилю. Мало не всієвропейські, американські та азіатськікраїнизаваленідешевимикитайськимитоварами. А ще Китай випускаєавтобуси, автомобілі, судна, супутники, ракети,трактори, літаки, верстати, ліки, продуктихарчування. У 90-х роках китайці «перехворіли» на «комп’ютерну лихоманку» і почали активно збиратикомп’ютери,а в районіХайдіан, неподаліквідПекіна, створили власну «Кремнієву долину».

Причини «китайськогоекономічного дива» шукаютьнауковцібагатьохкраїн. Досвідекономічногорозвитку Китаю цікавий й для України, яка перебуває нашляху економічних реформ.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1. Особливості сучасного економічного розвитку

Китай — індустріально-аграрна країна, з 1978 р. запроваджується нова економічна політика, що поєднує командну економічну систему з керівною роллю Комуністичноїпартії, ізринковимгосподарюванням. Загальний ВВП (за ПКС) — 23,1 трлн $(2017) — 1-ше місце в світі, ВВП на душу населення — 16,6 тис. $ — 104 місце.

Структура ВВП: сільськегосподарство — 8,2 %, промисловість — 39,5 %, сфера послуг — 52,3 %. Чинники, щозабезпечилиекономічнийстрибок Китаю: 1) напочатковому етапі реформ наданняпереваг секторам, якізабезпечилишвидкезростання (харчова, легка); 2) активнезалученняіноземнихінвестицій; 3) передача землі в користуванняіндивідуальнимгосподарствам; 4) проведенняефективноїрегіональноїполітики з передачею широких повноваженьгосподарюваннямісцевійвладі; 5) політична, соціальна та фінансовастабільність у країні; 6) працелюбність та старанністькитайців.

Створено чотириспеціальніекономічнізони (СЕЗ) зони й 14 районів, до якихвходятьнайбільшіпромисловімістакраїни — Шанхай, Тяньцзінь, Гуанджоу та ін.

 

2.Промисловість

Китай лідирує у світі за обсягомвиробництвапонад 100 видівпромисловоїпродукції.

Завдання. За допомогою карт атласу і тексту підручникавизначтеспеціалізаціюта особливостірозміщенняпромисловихвиробництв Китаю.

Більшістьпромисловихцентрів та зон зосереджені на сходікраїни.

Електроенергетика — 1-ше місце в світі, ТЕС — 64 %, АЕС — 2 % (13 електростанцій), ГЕС — 20, 2 % (зокреманайпотужніша в світі «Санься» на Янцзи), з відновлювальнихджерел — 13, 8 %. Чорнаметалургія — понад 800 млн тонн сталі (близькополовинивідсвітовоговиробництва). Потужнийвиробникалюмінію (1-ше місце),міді, цинку, свинцю, олова тощо. Продукціямашинобудуваннямістить 53 тисячінайменувань. Автомобілебудування, електроніка, електротехніка, авіакосмічнемашинобудування, авіакосмічне (супутники, ракетоносії, міжпланетністанції). Хімічна — виробництвомінеральних добрив, полімернихматеріалів, побутовоїхімії,фармацевтичноїпродукції; нафтопереробнапромисловість. Легка промисловість —тканини, одяг, взуття. Харчова — понад 40 виробництв, провіднемісце: переробказернових та олійних культур, виробництвоцукру, м’яса, риби, консервів, тютюну.

 

3. Сільське господарство

Основні землеробські райони зосереджені на сході та півдні країни. Рослинництво (60 %): зернові культури (рис, пшениця, ячмінь, кукурудза, просо), картопля, бавовник, тютюн, арахіс, соя, овочі, фрукти, чай. За поголів’ям більшостівидів худоби та птиці Китай посідає перше місце в світі. Найбільшезначеннямаютьсвинарство, скотарство, птахівництво, шовківництво. Рибальство (1-ше місцеза виловомриби), аквакультура.

 

4. Сфера послуг

З 2016 р. часткатретинного сектора перевищила 50 % відзагальногообсягуВВП. Особливо швидкими темпами розвиваютьсяфінансово-банківський сектор,наука, телекомунікаційні та ІТ-послуги, туризм. Найбільшіфінансовіцентри — Гонконг, Шанхай, Пекін. Там розташовані штаб-квартиринайбільшихкитайських таіноземнихбанківбанків, промисловихкомпаній, ТНК. Пріоритетнінапрямирозвиткунауково-технічноїсфери: новіматеріали, комунікації, енергетика, сфераозброєнь, космічнідослідження. Створено мережу науковихпарків та технополісів.40 тис.компанійпрацюютьсферірозробкипрограмногозабезпечення. Четвертемісце у світі за кількістютуристичнихвідвідувань та друге — за доходами від туризму.

 

5. Зовнішні економічні зв’язки

Експорт: електронна техніка, промислове обладнання, побутові прилади, інтегральні мікросхеми, одяг, меблі, текстиль, продукти харчування. Імпорт: електроннатехніка, нафта та нафтопродукти, промисловеобладнання, рудиметалів.Основ ніпартнери — країниСхідноїАзії, США. Крупнийекспортеркапіталу таробочоїсили (за кордоном працює близько1 млнкитайців). Стратегічний партнерУкраїни (2-ге місце за обсягомтоварообігу). Українськомуекспорт до КНР: рудиметалів, зернові, олія. Імпорт: виробитекстильноїпромисловості, одяг, взуття,широкий спектр продукціїелектроніки та побутовоїтехніки. Розвиваєтьсяспівробітництвоу сферах науково-технічноїдіяльності, телекомунікації, авіації.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Завдання. За картами атласу знайдіть та пояснітьрозбіжностігосподарськоїспеціалізаціїСхідного та Західного Китаю.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати § 24.

2. Позначити на контурнійкартінайбільшіпромисловіцентри Китаю.

1

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
1389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку