Розробка уроку на тему "Надання першої допомоги при нещасних випадках"

Про матеріал
Навчальний посібник з “Охорони праці” Тема VІ “Надання першої допомоги при нещасних випадках"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний посібник з “Охорони праці” Тема VІ “Надання першої допомоги при нещасних випадках” ДНЗ «Бердичівське вище професійне училище» 2016р

Номер слайду 2

Точки для зупинки кровотечі

Номер слайду 3

Точки для зупинки кровотечі

Номер слайду 4

Послідовність надання першої долікарської допомоги Усунути дію небезпечних та шкідливих факторів на організм потерпілого (додаток №1) Надати потерпілому найбільш зручне положення, що забезпечує спокій Оцінити стан потерпілого Визначити характер травми а також послідовність дій його рятування Вжити необхідних заходів щодо рятування потерпілого в порядку терміновості (додаток №2) Підтримати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичного персоналу Викликати швидку медичну допомогу, лікаря або транспортувати потерпілого до найближчої медичної установи Повідомити керівників установи про те, що трапилось

Номер слайду 5

Приклади усунення дії небезпечних та шкідливих факторів Звільнити потерпілого від дії електричного струму Винести потерпілого із зараженої зони Загасити одяг, що горить Витягнути з води, тощо.

Номер слайду 6

Заходи щодо врятування потерпілого Відновити прохідність дихальних шляхів Провести штучне дихання Провести непрямий масаж серця Зупинити кровотечу Іммобілізувати місце перелому Накласти пов'язки

Номер слайду 7

Дії у важких випадках При значних пошкодженнях (переломи хребта, травми голови тощо) – всі роботи проводять так щоб якнайменше турбувати потерпілого. Перевертати його в таких випадках заборонено. При зніманні одягу його спочатку знімають зі здорової частини тіла. Якщо одяг зняти важко – його розпорюють. При переломі хребта одяг не знімають. У разі кровотечі одяг досить розрізати вище рани. Увага, щирість, турбота допоможуть потерпілому подолати наслідки травми, нещастя. Неприпустимі грубість, роздратування, докори в необережності, недотриманні правил безпеки праці тощо.

Номер слайду 8

Принципи надання першої допомоги Правильне розпізнання характеру пошкоджень Логічне підбирання засобів надання допомоги Правильність і доцільність дій Швидкість і якість надання долікарської допомоги Рішучість у виконанні дій Продуманість та спокій

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Засоби надання першої допомоги Табельні засоби: бинти, перев'язочні пакети, стерильні пов'язки і серветки, вата; джгути (стрічкові і трубчасті); шини (фанерні, сходові, сітчасті, ) Підручні засоби: простирадла, сорочки, тканини; ремінь чи пояс; смужки твердого картону, фанери, дошки.

Номер слайду 11

Медична аптечка Призначена для надання допомоги на місці події. Аптечка знаходиться у місцях найбільшого скупчення людей і на травмонебезпечних ділянках. В аптечці завжди мають бути засоби для надання першої допомоги при незначних пошкодженнях, дрібних пораненнях. Аптечку зберігають у спеціальній шафі, під час роботи в полі - в сумці.

Номер слайду 12

Склад медичної аптечки: Індивідуальний перевязочний антисептичний пакет – для накладання повязок – 3 шт. (див. правила користування)

Номер слайду 13

Правила користування індивідуальним перев'язочним пакетом Розгортаючи пакет, не доторкайтеся до тієї сторони, яка буде накладена на рану. Якщо рана одна, то слід накласти дві подушечки, якщо ран дві – по одній подушечці на рану, потім перебинтувати. Щоб пов'язка не зсунулася, потрібно зовнішній кінець бинта закріпити шпилькою. Після відкриття пакет необхідно одразу використати, тому що він швидко втрачає стерильність.

Номер слайду 14

Склад медичної аптечки: Медичний бинт – для накладання пов'язок - 3 шт.

Номер слайду 15

Склад медичної аптечки: Вата – для накладання пов'язок – 2 шт.

Номер слайду 16

Склад медичної аптечки: Джгут – для зупинки кровотечі – 1 шт.

Номер слайду 17

Склад медичної аптечки: Настоянка йоду – для обробки ран, поранень на шкірі – 1 флакон або 10 ампул.

Номер слайду 18

Склад медичної аптечки: Нашатирний спирт – від знепритомніння – 1 флакон або 10 ампул (накапати на ватку 2-3 краплі й піднести до носа потерпілого)

Номер слайду 19

Склад медичної аптечки: Розчин 2-4% борної кислоти – для промивання очей, полоскання рота – 1 флакон 250 мл.

Номер слайду 20

Склад медичної аптечки: Вазелін – для обробки шкіри при опіках І ступеня – 1 тюбик.

Номер слайду 21

Склад медичної аптечки: Валідол – при серцевому болі – 1 упаковка (по одній таблетці під язик до повного розсмоктування)

Номер слайду 22

Перша допомога при запорошуванні очей Ознаки запорошування: сильне подразнення, біль, різь, сльозотеча, почервоніння очей. Перша допомога: накласти на око м'яку пов'язку і негайно відправити потерпілого до лікарні, найближчого пункту швидкої допомоги чи викликати медичного працівника. Неприпустимо намагатися самостійно видалити стороннє тіло з ока.

Номер слайду 23

Перша допомога при пораненнях Поранення – це ушкодження з порушенням цілісності шкіри або слизової оболонки. Перша допомога: забруднену шкіру навколо рани протерти стерильною ватою, марлею, бинтом або тампоном з перев'язочного пакету а при їх відсутності чистою м'якою тканиною на яку капають кілька крапель йоду; навколо рани змастити настоянкою йоду або зеленкою. У разі відсутності медикаментів можна використати спирт, горілку, одеколон; накрити рану стерильною серветкою або марлею, поверх покласти вату та забинтувати. Доторкатися до рани руками, промивати її водою, засипати порошком, накладати дерев'яну кору тощо заборонено.

Номер слайду 24

Перша допомога при вивихах Перша допомога: на нижню кінцівку накласти шину, а верхню за допомогою хустки підвісити на шию і якомога швидше доставити потерпілого до медичної установи. (див. слайд №24) Намагатися вправити вивих самостійно – заборонено. Щоб зменшити біль і набряк, рекомендується прикласти до місця вивиху грілку з холодною водою або змочений в холодній воді рушник. Якщо сильний біль, то слід дати таблетку аналгіну або седалгіну.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Перша допомога при вивиху щелепи Потерпілого садять. Надаючий допомогу стає обличчям до нього, обгорнувши великі пальці руки бинтом або матерією, вводить їх в рот потерпілого, натискаючи на кут нижньої щелепи (задні кутні зуби), зміщуючи нижню щелепу вниз і назад, одночасно рештою пальців піднімаючи підборіддя (мал. №13).

Номер слайду 27

Перша допомога при травматичному вивихові Необхідно прикрити рот потерпілого носовою хусточкою, накласти пов’язку (мал. №14), яка підтримує щелепу, і доставити потерпілого в лікарню.  

Номер слайду 28

Перша допомога при переломах Ознака перелому – різкий біль під час спроби руху пошкодженою кінцівкою. Види перелому: відкритий (шкіра пошкоджена, наявна рана) закритий (шкіра не пошкоджується, рана відсутня) Перша допомога: забезпечити спокій та нерухомість місця перелому. Не можна намагатися встановити, є чи немає перелому: примушувати потерпілого рухати пошкодженою кінцівкою, піднімати або згинати її. Такі дії можуть посилити біль, змістити і пошкодити м'які тканини.

Номер слайду 29

Перша допомога при переломах плеча та передпліччя При переломі передпліччя руку згинають в лікті під прямим кутом. Пальці напівзігнуті, підкладають під них валик з марлі або вати. Шину накладають на два суглоби, розташовані вище і нижче перелому (мал.№1). При переломі плеча фіксують плечовий і ліктьовий суглоб (мал. №2, №3). 

Номер слайду 30

Перша допомога при переломі променевої кістки Для цього її згинають в ліктьовому суглобі під прямим кутом, а кистьповертають долонею до тулуба, дещо зігнувши пальці. Для фіксації руки в цьому положенні можна використовувати дощечки, міцний картон, декілька зв’язаних лозин (мал. №4).

Номер слайду 31

Перша допомога при переломі ключиці Надати пошкодженій кінцівці потерпілого положення, при якому розслабляються м’язи плечового пояса і кісткові уламки стають менш рухомими. Необхідно зігнути обидві руки потерпілого в ліктях, відвести назад надпліччя і закласти за його спину будь-яку палицю, щоб він утримував її в ліктьових згинах (мал. №6). Якщо така травма відбулася у дитини або в чоловіка похилого віку, ушкоджену руку краще підв’язати косинкою під прямим кутом (мал. №7).

Номер слайду 32

Перша допомога при переломі стегна При переломі стегна фіксують три суглоби: кульшовий, колінний і гомілковостопний (мал. №8). Якщо перелом закритий, шину краще накладати прямо на одяг, щоб попередити стискання шкіри, великих судин, нервів. Шину слід накладати швидко і обережно, щоб не спричинити потерпілому додаткового болю. Шину фіксують не дуже міцно, але надійно. Якщо немає предметів, які можуть бути придатні в якості шин, руку можна прибинтувати до тулуба, а ногу – до непошкодженої ноги. 

Номер слайду 33

Перша допомога при переломі кісток тазу Потерпілого необхідно покласти на спину на тверду рівну поверхню, зігнувши його ноги в колінах, дещо розвести їх в боки і підкласти валик під коліна (поза жаби (мал №9).

Номер слайду 34

Перша допомога при пошкодженні хребта Потерпілого необхідно обережно покласти на рівну горизонтальну поверхню (підлога, щит, широка дошка) (мал. №10). Не можна намагатися посадити його, поставити на ноги, примушувати пересуватися і рухатися. Якщо після травми потерпілий лежить навзнак, дихання і кровообіг у нього збережені, необхідно лишити його в цьому положенні до приїзду «швидкої допомоги».

Номер слайду 35

Перша допомога при пошкодженні шийного відділу хребта і переломах кісток черепа Потерпілого укладають на спину на жорстку поверхню, а голову і шию фіксують з боків двома валиками із згорнутої одежі, ковдри, подушок (мал. №11).

Номер слайду 36

Перша допомога при переломах щелеп Щоб створити нерухомість щелепи, на підборіддя накладають марлеву пов’язку, тури якої ідуть навколо голови і підборіддям. При переломі верхньої щелепи між верхніми і нижніми зубами прокладають шину (дощечку), а потім пов’язкою через підборіддя фіксують щелепу (мал. №12).  

Номер слайду 37

Перша допомога при переломі нижньої щелепи Необхідно накласти пов'язку, що забезпечує її нерухомість. Для цього взяти дві хустки, з яких одну провести під підборіддя та зв'язати на тім’ї, а другою охопити підборіддя спереду і зав'язати на потилиці.

Номер слайду 38

Кровотеча Види кровотеч: капілярна (кров виділяється краплями); артеріальна (колір крові яскраво – червоний, кров б'є фонтанчиком); венозна (кров має темно – червоне забарвлення). Інтенсивність кровотечі залежить від локалізації рани, кількості пошкоджених судин, їх калібру та виду (капіляр, вена, артерія). Найчутливішими до крововтрати є діти та немолоді люди. Жінки переносять крововтрату легше, ніж чоловіки.

Номер слайду 39

Способи припинення кровотечі накладення тугої пов'язки; пальцеве притиснення артерії до кістки; максимальне згинання кінцівки у суглобі; накладення кровоспинного джгута.

Номер слайду 40

Згинання кінцівки в суглобах для зупинки кровотечі А) передпліччя; Б) плеча; В) гомілки; Г) стегна

Номер слайду 41

Перша допомога при кровотечі з рани

Номер слайду 42

Зупинка кровотечі закруткою

Номер слайду 43

Накладання джгута

Номер слайду 44

Правила використання джгута Під джгут підкладають: шар марлі, щоб не пошкодити шкіру і нервові закінчення; записку із зазначенням часу його накладання. Тривалість використання джгута обмежується двома годинами. Якщо протягом двох годин немає можливості забезпечити додаткову допомогу і кровотеча продовжується, то через 1.5 – 2 години джгут відпускають на кілька хвилин до почервоніння шкіри, кровотечу при цьому зменшують іншими методами (здавлювальним тампоном), а потім знову затягують джгут. Використовувати джгут понад дві години небезпечно – кінцівка може омертвіти.

Номер слайду 45

Зупинка носової кровотечі Потерпілого необхідно посадити і покласти на ніс охолоджувальний компрес. Якщо це не допомагає, ввести до носової порожнини тампони зі стерильного бинта, оброблені 3% розчином перекису водню. Після затамування кровотечі можна прийняти як мінімум п'ять таблеток вітаміну C (цей вітамін ущільнює кровоносні судини). Тампони можна залишати в носі не більше 24 годин.

Номер слайду 46

Перша допомога при кровотечі з легенів Ознаки кровотечі: потерпілий відкашлюється яскраво – червоною спіненою кров'ю; дихання потерпілого утруднене. Перша допомога: потерпілого кладуть у напівлежаче положення, під спину підкладають валик, на груди кладуть холодний компрес. Періодично потерпілому можна давати пити холодну, злегка підсолену воду і ковтати шматочки льоду.

Номер слайду 47

Перша допомога при кровотечі з травного тракту Ознаки кровотечі: блювання згустками темно – червоної крові. Перша допомога: потерпілого кладуть у напівлежаче положення, під спину покласти валик, ноги зігнути в колінах. Тілу потерпілого надають такого положення, за якого голова для її нормального кровозабезпечення має бути дещо нижче від тулуба.

Номер слайду 48

Перша допомога при ураженні електричним струмом Перша допомога складається з двох етапів: звільнення потерпілого від дії струму; надання долікарської медичної допомоги. При легкому ураженні (потерпілий притомний, не порушені дихання і серцева діяльність, наявна слабкість, нервове сіпання окремих м'язів,) необхідно потерпілого покласти, зігріти, розтерти руки, ноги, тулуб, до ніг покласти грілку, дати гарячий чай. Якщо потерпілий притомний, але до цього був у запамороченні – необхідно покласти його на сухе місце накрити ковдрою, забезпечити спокій, спостерігати за його диханням і пульсом. Якщо потерпілий знепритомнів, але у нього стійкі дихання і пульс – його слід покласти, забезпечити доступ свіжого повітря, піднести до носа ватку, змочену нашатирним спиртом, розтерти і зігріти. Якщо потерпілий дихає слабо, або ознаки життя відсутні – терміново провести штучне дихання і непрямий масаж серця.

Номер слайду 49

Перша допомога при знепритомненні Ознаки початку знепритомнення: блідість, позіхання, посилене потовиділення, прискорення пульсу, зниження артеріального тиску. Під час непритомності пульс уповільнюється до 40-50 ударів за хвилину. Перша допомога: Потерпілого покласти на спину, щоб голова була нижче рівня ніг на 15-20 см. для поліпшення кровообігу мозку. Звільнити шию і груди від одягу, забезпечити доступ свіжого повітря, поплескати по щоках, полити обличчя, груди холодною водою, дати понюхати нашатирний спирт. Коли потерпілий опритомніє, дати йому гарячий чай або каву, 20-30 крапель настоянки валеріани.

Номер слайду 50

Перша допомога при шоку Ознаки шоку: блідість, холодний піт, розширені зіниці, короткочасне знепритомнення, прискорене дихання і пульс, зниження артеріального тиску. За важкого шоку – блювання, спрага, попелястий колір обличчя, посиніння губ, мочок вух, кінчиків пальців, можлива зупинка дихання і кровообігу. Перша допомога: потерпілого необхідно зігріти (закутати в ковдру), покласти на спину з дещо опущеною головою. Якщо немає підозри на пошкодження внутрішніх органів, потерпілому дати гарячий напій.

Номер слайду 51

Тепловий або сонячний удар Ознаки теплового або сонячного удару: Легкий ступінь — загальна слабкість, нездужання, запаморочення, нудота, спрага, шкіра обличчя червона, вкрита потом, пульс і дихання прискорені, температура тіла 37,5~38,9°С. Середній ступінь — температура 39-40°С, сильний головний біль, різка м'язова слабкість, миготіння в очах, шум у вухах, серцевий біль, яскраво виявлене почервоніння шкіри, сильне потовиділення, посиніння губ, прискорення пульсу до 120-130 уд./хв., часте і поверхневе дихання. Тяжчі ступені перегрівання кваліфікуються по-різному: якщо температура повітря висока і його вологість підвищена, кажуть про тепловий удар; якщо довго діяли сонячні промені — йдеться про сонячний удар. При цьому температура тіла піднімається вище 40°С, настає знепритомніння, шкіра суха, можуть початися судоми, порушується серцева діяльність, припиняється дихання.

Номер слайду 52

Перша допомога при тепловому або сонячному ударі Потерпілого необхідно перенести в прохолодне місце, намочити голову і ділянку серця холодною водою, дати прохолодне пиття, піднести до носа ватку, змочену нашатирним спиртом. Якщо різко порушується серцева діяльність, зупиняється дихання, розпочинають штучне дихання.

Номер слайду 53

Ступені хімічних опіків: Чітко виражене почервоніння шкіри, легкий набряк; Сильний набряк, утворення пухирів різного розміру, форми; Потемніння тканин або їх побіління за кілька хвилин, годин; шкіра припухає, виникає різкий біль; Глибоке омертвіння не лише шкіри, а й підшкірної жирової клітковини, м'язів, зв'язкового апарату суглобів.

Номер слайду 54

Ступені термічних опіків: Почервоніння шкіри та її набряк; Пухирі, наповнені жовтуватою рідиною; Утворення некрозу шкіри (струпів); Обвуглювання тканин.

Номер слайду 55

Перша допомога при термічних опіках промити уражені ділянки шкіри антисептичними засобами, потім обробити спиртом, одеколоном; опікову поверхню накрити чистою тканиною; потерпілого укрити, дати багато пиття; при знепритомненні дати понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом; у разі зупинки дихання – зробити штучне дихання. До обпечених ділянок не можна доторкатись руками, не можна проколювати пухирі й відривати шматки одягу, що прилипли до місць опіку, накладати мазі, порошки тощо.

Номер слайду 56

Перша допомога при хімічних опіках зняти одяг, розрізати чи розірвати його; механічно видалити речовини, що потрапили на шкіру, енергійно змиваючи їх струменем води 10-15 хвилин, поки не зникне специфічний запах; при потраплянні хімічної речовини у дихальні шляхи – прополоскати горло водним 3% розчином борної кислоти; якщо невідомо, яка хімічна речовина спричинила опік і немає нейтралізуючого засобу, на місце опіку накладається чиста суха пов’язка і потерпілого направляють до медичного закладу. Не можна змивати хімічні сполуки, які займаються або вибухають при з'єднанні з водою.

Номер слайду 57

Ознаки переохолодження організму початковий етап - потерпілого морозить, прискорюється дихання і пульс, підвищується артеріальний тиск; при переохолодженні – рідшає пульс, дихання, знижується температура тіла; при зниженні температури до 34-320С – затьмарюється свідомість, припиняється довільне дихання, мова стає неусвідомленою. Ступені відмороження тканин: почервоніння і набряк; утворення пухирів; омертвіння шкіри і утворення струпів; омертвіння частин тіла. Після припинення дихання серце ще може скорочуватись 5-45 хв.

Номер слайду 58

Перша допомога при переохолодженні при легкому ступені – тіло розігріти розтиранням, дати випити кілька склянок теплої рідини; при середньому і тяжкому ступенях – тіло розтерти вовняною тканиною до почервоніння шкіри, дати багато гарячого пиття, молоко з цукром. Якщо потерпілий дихає слабо – розпочати штучне дихання. Одяг та взуття з відморожених частин тіла знімати акуратно, якщо зробити це не вдається – розпороти ножем чи розірвати. Після зігрівання потерпілого і відновлення життєвих функцій – дати йому спокій. Розтирання снігом робити забороняється.

Номер слайду 59

Отруєння Це тяжке захворювання, яке сталося внаслідок проникнення до організму різних токсичних речовин. Захворювання розпочинається через 2-3 години, інколи через 20-26 годин. Ознаки отруєння: загальне нездужання; нудота, блювання; спазмоподібний біль у животі; пронос; блідість; спрага; підвищення температури до 38-400С; частий, слабий пульс, судоми.

Номер слайду 60

Перша допомога при отруєнні Якщо з моменту отруєння пройшло не більше 1 години: кілька разів промити шлунок до появи чистої промивної води (випити до 2л води та викликати блювання); дати 8-10 таблеток активованого вугілля; дати міцного чаю, але не їжу. Якщо з моменту отруєння пройшло 1-2 години: дати проносне (2 столові ложки солі на склянку води); дати 2-3 яєчних білки на 1л води, розведений крохмаль або молоко.

Номер слайду 61

Отруєння окисом вуглецю Причини отруєння: вдихання чадного газу, продуктів горіння, дія диму. Ознаки отруєння: шкіра яскраво-рожева, запаморочення, шум в вухах, слабкість, нудота, слабкий пульс, судоми, порушення зору, дихання, роботи серця, знепритомнення. Перша допомога: забезпечити приплив свіжого повітря; звільнити від одягу, що утруднює дихання; дати понюхати нашатирний спирт; на голову і груди покласти холодний компрес; напоїти гарячим чаєм, кавою; у разі припинення дихання – провести штучне дихання.

Номер слайду 62

Перша допомога при отруєнні алкоголем, наркотичними та токсичними речовинами Ознаки отруєння: головний біль, слабкість, нудота, запаморочення, знепритомнення. В тяжких випадках – шкіра стає вологою з синюшним відтінком або блідою, розширюються зіниці, можуть бути судоми, порушується серцева діяльність. Перша допомога: покласти потерпілого так, щоб голова була вище тулуба; при знепритомненні покласти його на бік, щоб голова була опущена; дати понюхати нашатирний спирт; промити шлунок; дати випити міцний чай.

Номер слайду 63

Штучне дихання Мета штучного дихання: забезпечити газообмін в організмі, збагатити кров потерпілого киснем і виділити з крові вуглець. Способи штучного дихання: апаратні; ручні. Підготовка потерпілого до штучного дихання: звільнити від одягу – розв'язати краватку, розстібнути сорочку; покласти його на спину на горизонтальну поверхню – стіл, підлогу; відвести голову максимально назад, доки підборіддя не стане на одній лінії з шиєю, під лопатки покласти згорнутий одяг; пальцями видалити з порожнини рота кров, слиз, вийняти зубні протези. За допомогою хусточки або бережка сорочки вичистити порожнину рота.

Номер слайду 64

Виконання штучного дихання Голову потерпілого відвести максимально назад і пальцями затиснути ніс або губи. Зробити глибокий вдих, притиснути свої губи до губ потерпілого і швидко зробити глибокий видих йому до рота. З гігієнічною метою рот потерпілого прикрити шматком тканини (хусточкою, марлею, бинтом тощо). Частота вдування 12-15 разів за хвилину.

Номер слайду 65

Непрямий масаж серця Це ритмічне стискання серця між грудиною і хребтом. Порядок виконання: знайти розпізнавальну точку – мечевидний відросток грудини – він знаходиться знизу грудної клітки над животом; стати з лівого боку потерпілого і покласти долоню однієї руки на нижню третину грудини, а поверх – долоню другої руки; (див малюнок) ритмічними рухами натискати на грудину з частотою 60 разів на хвилину; Сила стискання має бути такою, щоб грудина зміщувалась в глибину на 4-5 см. При поєднання масажу серця зі штучним диханням роблять на 2-3 штучних вдихи 15 стискань грудної клітки (див. малюнок)

Номер слайду 66

Правильне положення рук при проведенні непрямого масажу серця

Номер слайду 67

Проведення штучного дихання і непрямого масажу серця

Номер слайду 68

Підготовка до транспортування потерпілого Застелити ноші ковдрою, одягом; Поставити ноші з того боку потерпілого, де є ушкодження; Стати обабіч нош; Один підводить руки під голову і грудину, другий – під крижі й коліна потерпілого; Одночасно, без поштовхів, обережно підіймають потерпілого, підтримуючи ушкоджену частину тіла і опускають на ноші (див. мал.); Якщо є підозра на перелом хребта – потерпілого кладуть обличчям догори на тверді ноші. При відсутності нош – використовують ковдру, пальто і кладуть його на живіт; При переломі кісток тазу – його кладуть на спину із зігнутими ногами у колінах і у тазостегнових суглобах, під коліна підкладають валик з одягу, рушника (див. мал.); Накрити потерпілого тим, що є під руками – одяг, ковдра.

Номер слайду 69

Потерпілий у положенні “жаби”

Номер слайду 70

Вкладання потерпілого на ноші

Номер слайду 71

Транспортування потерпілого По рівній поверхні – ногами вперед. При підйомі на гору чи по східцях – головою вперед. Ноші весь час повинні бути в горизонтальному положенні. Для того, щоб ноші не розгойдувались, необхідно йти не в ногу, злегка зігнувши коліна.

Номер слайду 72

Вимоги до транспортних засобів Відповідно до нормативних вимог, устаткування транспортного засобу для надання швидкої допомоги повинне забезпечувати надання реанімаційної допомоги в критичних станах: портативні електрокардіограф і дефібрилятор; апарати для проведення штучної вентиляції легенів і інгаляційного наркозу; электроотсос; кисневий балон; реанімаційний набір, набір для надання допомоги під час пологів; спеціальні шини й коміри для фіксації переломів кінцівок і шиї; кілька типів носилок (складні, матер'ян-волокуші, крісло-каталка). Крім того, в автомобілі необхідно мати широкий спектр медикаментів, що перевозяться в шухляді.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чередниченко Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Филонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
5996
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку