Розробка уроку "Основні форми рельєфу: Гори та рівнини"

Про матеріал
Розробка уроку з географії в 6 класі. Основні форми рельєфу: Гори та рівнини.
Перегляд файлу

Основні форми рельєфу землі. Гори та рівнини

Мета: поглиблення та систематизація знань про основні форми рельєфу Землі; розвиток первинних умінь характеризувати географічне положення гір та рівнин на фізичній карті, виховання оригінального творчого мислення.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: фізична карта півкуль, фізична карта України, плакатний папір, кольорові маркери, атласи, слайд-презентація.

Опорні поняття: форми рельєфу, гори, рівнини.                          

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

3. Прийом «Вірю — не вірю»

 Чи вірите ви, що в Україні велику площу займають височини?

 Чи вірите ви, що деякі рівнини можуть утворюватися зі зруйнованих гір?

 Чи вірите ви, що всі рівнини на фізичній карті зображені зеленим кольором?

 Чи вірите ви, що дно давнього моря може стати рівниною?

 Чи вірите ви, що у формуванні Придніпровської низовини «брала участь» річка Дніпро?

II. Мотивація навчальної діяльності

«Учитель». Відомий філософ Конфуцій  написав такі рядки: «Доброчесність мудреців нагадує собою подорож у далеку країну і сходження на вершину: ті, що йдуть у далеку країну, починають свій шлях із першого кроку; ті, що сходять на вершину, починають з підніжжя гори». Багато альпіністів, які підкорили гірські вершини, стверджують, що немае нічого прекраснішого у світі, ніж краса, гірських вершин. І, незважаючи на постійні небезпеки, вони знову прагнуть підкорити нові недоступні висоти. Чим же так приваблюють їх гори? Сьогодні на уроці ми спробуємо розгадати деякі загадки природи, з’ясувавши, як утворюються гори та рівнини які процеси беруть участь у їх формуванні, де на Землі можна побачити найвищі гірські вершини, та найбільші рівнини світу.

Звучить тема уроку

А знаєте ви де знаходиться найвища точка нашої області?

На крайньому півдні в межі області заходять схили Подільської височини, зокрема Вороняки, де розташована найвища точка Рівненщини — 372 м.(в кінці уроку ми зможе сказати до яких форм рельєфу відноситься даний обєкт)

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

 

 

Розгорнутий план етапу

1. Гори, рівнини  та їх класифікація.

Розповідь вчителя

Рельєф земної кулі дуже різноманітний. Найбільші його форми — материки та океанічні западини. В їх формуванні взяли участь внутрішні сили Землі.

На поверхні материків та в рельєфі дна Океану можна виділити дрібніші форми рельєфу — гори і рівнини, сучасний вигляд яких є наслідком взаємодії внутрішніх та зовнішніх сил Землі.

Неповторності місцевості, як в горах, так і на рівнинах суходолу, надають дрібні форми рельєфу. В горах — це окремі вершини, гірські хребти, гірські долини, на рівнинах — горби, яри, улоговини тощо.

Гори і рівнини суходолу розрізняють за висотою над рівнем моря, способом утворення, віком та за зовнішнім виглядом.

Гори — це ділянки земної поверхні, високо підняті над навколишньою місцевістю, що мають дуже розчленований рельєф.

Рівнини — це рівні або горбисті великі простори суходолу і дна Океану, на яких висоти сусідніх точок мало відрізняються одна від одної.

 

http://geoknigi.com/img/skuratovych/klasyfikatsiya-gir-i-rivnyn-za-vysotoyu.jpg

Поділ на групи.

 

Прийом «Творча лабораторія» (робота в групах)

Завдання. Кожна група складає опис певного гірського масиву або рівнини  (за вибором учителя), робить схематичний малюнок на плакаті та  характеризує географічне положення.

Учитель перед початком роботи обов'язково знайомить з критеріями оцінювання завдання

 Це, безумовно, науковість, використання джерел географічних знань, участь усіх членів групи, оригінальність підходу, творчість.

Для «виходу» з гри можна запропонувати дітям скласти рядки вірша, присвяченого горам, у стилі «синквей» (японське складання віршів). От приклад одного з таких віршів про Карпати:

Карпати.

Круглі, зелені, горбисті.

Ростуть, вражають, надихають.

Карпати дуже гарні.

Завжди.

 

Картографічний практикум

Чи можна за допомогою карти визначити, до якої групи за висотою відносять гори?

Чи можна за допомогою карти визначити, до якої групи за висотою відносять рівнини?

Учні працюють з атласами і записують назви гір і рівнин  (по 5 гір і рівнин)

Учитель.

Найвища гірська система світу —це Гімалаї. Вона розташована між Тибетським нагір’ям (на півночі) та ІндоГангською рівниною (на півдні). Протяжність гір — понад 2400 км, ширина — до 350 км. Серед гребенів заввишки близько 6000 м розташована найвища точка Землі — г. Джомолунгма (Еверест), також тут розташовані 11 вершин понад 8000 м. Гора Еверест (8850 м), названа так на честь керівника індійської топографічної служби англійця Джорджа Евереста. Друга назва гори — Джомолунгма, перекладається як «Мати богів Землі».

Найбільші рівнини світу: Амазонська низовина 5 млн км2. Гобі, яка носить назву однойменної пустелі. Дуже великі по своїй протяжності рівнини знаходяться на території пустелі Сахара. Найбільша рівнина Африканського континенту - Східно- африканське плоскогір'я.

Велику протяжність має і Західно-Сибірська низовина. Вона представляє із себе колишній басейн Північного Льодовитого океану.

Фізкультхвилинка. Всі встають з-за парт и показують гори високі ( руки вверх, гори середні - руки опускають, гори низькі - присідають ). А тепер за назвою гір покажіть які вони за висотою: Кримські, Гімалаї, Карпати. Команда «Рівнини»

V. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ УЧНІВ

Прийом « Прес-конференція». Учні самостійно підбивають підсумки на уроці, називають основні поняття, з якими познайомилися, шляхи утворення рівнин, гір. Використовують схеми «Класифікація гір» і «Класифікація рівнин».

Мозковий штурм. Як  утворюються рівнини?

Рівнини, які виникли внаслідок знесення продуктів руйнування гір (денудації), називаються денудаційними.  Руйнування гір й перенесення гірських порід зазвичай відбувається під дією води, вітру, льоду, сили тяжіння.

 

Рівнини, утворені в процесі накопичення (акумуляції) матеріалу, при якому відбувається заповнення понижень рельєфу, називаються акумулятивними рівнинами. В залежності від походження вони бувають морськими, озерними, річковими, льодовиковими, вулканічними.

 

Індивідуальна задача.

 Гори Кавказ почали підніматися близько 15 млн. років тому. Розрахуйте, якою має бути висота гір, якщо швидкість підняття 1 мм у рік.

 Відповідь: 15 км.

 А яка висота цих гір насправді?  Чому дані не співпадають?

 Учитель. Гори ЗМІНЮЮТЬСЯ під впливом внутрішніх і зовнішніх сил

 Саме зовнішні сили намагаються стерти, вирівняти гірські системи. І рано чи пізно у них це виходить.

VI. Підсумок уроку

 Прийом «Професія »

 Кожна група називає ті професії де б знадобилися здобуті сьогодні знання?

 

 

VII. Домашнє завдання.

 Опрацювати параграф підручника.

 Скласти кросворд з п’яти-шести назв гір та гірських систем.

Додатковий матеріал до уроку

 Вважається, що чим вище піднімаються гори, тим більше вони руйнуються. Насправді висота гір залежить від виду гірських порід, які їх складають, та швидкості піднімання (зростання гір). Гори, складені нестійкими породами (піщаник та ін.), швидко руйнуються і, незважаючи на їх «молодий вік», мають округлі вершини та є відносно невисокими. Гори, складені переважно гранітами, можуть здійматися на висоту до 10 тис. м. Згідно з розрахунками, для того щоб гори зруйнувались та на їх місці утворилася рівнина, необхідно близько 22 млн років.

 Найвищою горою суходолу є Еверест (8848 м), названа так на честь керівника індійської топографічної служби англійця Джорджа Ееереста. Друга назва гори — Джомолунгма, перекладається як «Богиня-мати світу» або «Мати богів Землі». Але абсолютно найвищою точкою на Землі є не Джомолунгма, а «землеводна» Мауна-Кеа («Біла гора») на Гаваях. Якщо вимірювати її від підводної основи (глибина 6 тис. м) до вершини, то її загальна висота становить 10 203 м, з яких лише 4205 височать над рівнем моря. Мауна-Кеа — це згаслий вулкан.

Останнім часом виявили ще вищу гору — 10 672 м, але її вершина виступає над поверхнею води лише на 12 см. та й то під час відпливу. Гора ще не має назви, розташована в Тихому океані поблизу Каролінських островів.

 «Дахом Америки» та всієї західної півкулі вважають гору Аконкаґуа висотою 6959 м, а найглибша улоговина Землі (-400 м) знаходиться в Південно-Західній Азії та зайнята Мертвим морем.

 3 давніх часів у горах жили люди, пристосовуючись до їх складних природних умов. Археологи знаходять малюнки давніх людей на висотах понад 3 тис. м.

У горах будувались не тільки сільські населені пункти, але й міста. Давня столиця інків Мачу-Пікчу розташовувалася в Андах на вершині висотою 6 тис. м. Сучасна столиця Мексики Мехіко лежить на висоті 2240 м, столиця Еквадору — Кіто — на висоті 2818 м. З давніх-давен через гори проходили торговельні шляхи, наприклад. Великий шовковий шлях пролягав через Памір, а караванний шлях з Індії в Тібет — через Гімалаї. Через знамениті альпійські перевали Сен-Готард і Сен-Бернар лежали дороги між країнами Європи. У XIII—XVI ст. монахи одного з монастирів на перевалі Сен*Бернзр у Швейцарських Альпах вивели відому породу собзк-рятівників — сенбернарів. Вони знаходили подорожніх, які заблукали, та рятували їх, зігрівзючи своїм теплом.

В Андах на висоті 5 тис. м до наших часів збереглися ділянки Царської дороги, побудованої інками ще задовго до відкриття материка європейцями. Довжина цієї вимощеної дороги складала понад 5 тис. м, а ширина — до 8 м.

• Гори завжди приваблюють спортсменів — туристів, лижників. У 1786 р. була вперше підкорена найвища еершина Альп — гора Монблан (4807 м), і тоді вид спорту — підняття на вершини, отримав назву альпінізм. У 1953 р. житель Непалу Норгей Тенцинг і громадянин Нової Зеландії Едмунд Хілларі підкорили «третій полюс Землі» — Джомолунгму.

 

Прийом «Географічний крос» Закінчити фрази.

Основними формами рельєфу є...

Рівнини за висотою поділяються на...

Рівнини, абсолютна висота яких від 0 до 200 м, називаюсь...

Вторинні рівнини утворюються на місці...

Нанесеннями річок утворені такі рівнини, як...

2. Прийом «Географічний крос»

Необхідно доповнити фрази, запропоновані вчителем, відомостями, яких не вистачає.

 Рівнини, абсолютна висота яких не перевищуе 200 м, називають...

 Вторинні рівнини утворюються на місці...

 Нанесеннями річок утворені такі рівнини, як...

 На території України найбільшими низовинами є...

 Гірські породи, що складають рівнини, мають, як правило, походження...

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
8 березня 2021
Переглядів
1697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку