"Розробка уроку-презентації з читання для 4 класу "Її життя - сонячний промінь. Леся Українка "Давня весна"

Про матеріал

Читання - один із основних компонентів розвитку мовленнєвої діяльності школярів, важливий засіб формування творчої особистості. На всіх уроках читання відбувається систематична, комплексна робота з формування в учнів усіх складових повноцінної читацької навички, уміння працювати з текстом, з розвитку зв'язного мовлення.

Практичний досвід роботи у школі переконує у недостатній ефективності традиційного уроку для розв'язання названих вище проблем. Одним із можливих варіантів розв'язання проблеми може стати застосування нестандартних форм проведення уроків.

Перегляд файлу

 

 

                            МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПУТИВЛЬСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ № 2

 

 

 

 

 

 

 

Читання

Її життя – сонячний промінь.

Леся Українка

«Давня весна».

Розробка уроку-презентації

4 клас

 

Підготувала: Тохтамиш Т.М.                          

учитель початкових класів           

спеціаліст першої категорії

 

 

м. Путивль

 

Тема урока: Її життя – сонячний промінь. Леся Українка «Давня весна».

 

Мета: Розширити і поглибити знання учнів про велику українську письменницю і поетесу Лесю Українку. Розвивати вміння сприймати та аналізувати поетичні твори; формувати навички виразного читання; вчити відчувати красу художнього слова, розвивати творчу уяву, фантазію, зв’язне мовлення; збагачувати словниковий запас учнів, викликати захоплення великою силою волі поетеси. Виховувати любов до рідної мови, її багатства..

 

Обладнання: портрет Лесі Українки, фотографії, вибрані твори Лесі Українки, запис пісні на слова Лесі Українки., малюнки весни, дитячі малюнки до вивчених творів, український віночок.

 

Хід уроку

І. Етап орієнтації

Стали , діти , підтягнулись,

Один одному щиро посміхнулись.

На урок старання не забудьте взяти,

Гостей наших привітати

І почнемо працювати  (Слайд1)


Учитель. А тепер сідайте, будь ласка . Подивіться мені в очі. Погляньмо один на одного, посміхнемося, подумки побажаємо добра, успіхів. Сподіваюсь, що ми зуміємо створити на уроці ситуацію успіху. Щоб наша праця була успішною слід дотримуватись таких правил, пригадаймо їх: (Слайд2)
1. Правило піднятої руки.
2. Дружня співпраця у парах, групах.
3. Уважно слухати вчителя і учнів.
4. Активно і творчо працювати.

ІІ. Оголошення, представлення теми та очікування навчальних результатів

Учитель.   Ми  сьогодні з вами

                   Поведемо мову

                   Про чудову жінку,

                   Всім людям відому.

                   Оце перед вами,

                   У квітах барвінку,

                   Наша поетеса –

                   Леся Українка

 

        Наш урок ми присвячуємо українській поєтесі Лесі Українці. Саме ім’я Леся Українка – наче символ України. Воно викликає в нас світлі почуття радості від зустрічі з талановитою людиною, яка настільки любила свій народ, що взяла собі псевдонім Українка. «Її життя – сонячний промінь» – так звучить тема сьогоднішнього уроку.(слайд 3)  На уроках читання ми  вже знайомилися з багатьма її творами. Сьогодні поглибимо знання про життя і творчість славної доньки України, познайомимось з її твором «Давня весна», спробуємо відчути радість від спілкування з природою, яку відчувала поетеса.

 Сьогодні  на нас чекає різноманітна і дуже цікава робота. Ви повинні  бути уважні, активні. Працювати будемо  за лейтмотивом: (Слайд4)

Виразно читаєм.

Чітко розповідаємо.

                                   Мовлення своє розвиваємо.

Вправа « Очікування»

Учитель.    Що ви очікуєте від уроку? Продовжіть вислів «Цей урок навчить мене…»

 

Поважати думку своїх товаришів  - В кінці уроку ми перевіримо, чи справдились наші очікування.

 

ІІІ. Етап надання необхідної інформації

1. Повторення раніше вивченого матеріалу.                                                                  -  Пригадайте, як називається розділ, над яким ми працюємо на уроках читання?                                                                                                                                           -  Із творами яких письменників та поетів ви вже ознайомилися?                                                                  - Ви самостійно вдома читали про поетесу і підготували невеличкі розповіді про її життя. Тому і пропоную працювати по групах: інформатори, знавці поезії, художники.

2. Перша група «Інформатори» (слайд 5)

        1 інформатор.  25 лютого 1871 р. –у м. Новограді-Волинському народилась Лариса Петрівна Косач,  майбутня видатна українська поетеса Леся Українка. (слайд 6) Зі свого рідного краю вона винесла палку любов до чарівної природи, закоханість у народну пісню . Леся ще з малих років полюбила свою землю і була горда, що на ній живе. Вона щиро любила Україну і свій народ. (слайд 7)

До тебе, Україно, наша бездольна мати,                                                                        Струна моя перша озветься                                                                                                   І буде струна урочисто і тихо лунати,                                                                                               І пісня від серця поллється!

 2 інформатор. Грамоти Леся навчилася дуже рано. Коли їй було чотири роки, вона вже дуже добре володіла читанням. А через рік Леся самостійно писала коротенькі листи до своєї бабусі . 1880 р. – у дев’ятирічному віці Леся написала свій перший вірш «Надія». Цей вірш її мати, відома українська поетеса Олена Пчілка, підписала псевдонімом Леся Українка. (слайд 8)

Надія                                                                                                                                             Ні долі, ні волі у мене нема,                                                                                                                             Зосталася тільки надія одна:                                                                                                                                         Надія вернутись ще раз на Вкраїну,                                                                                           Поглянути ще раз на рідну країну,                                                                                          Поглянути ще раз на синій Дніпро, –                                                                                                  Там жити чи вмерти, мені все одно;                                                                                      Поглянути ще раз на степ, могилки,                                                                                       Востаннє згадати палкії гадки…                                                                                                          Ні долі, ні волі у мене нема,                                                                                                    Зосталася тільки надія одна.

1893 р. – було надруковано першу збірку поезій Лесі Українки під назвою «На крилах пісень».

3 інформатор. Леся росла хворобливою дівчинкою і не могла по-справжньому радіти життю. В кожному своєму вірші маленька українка зверталася до природи, яка допомагала їй жити і працювати. Коли важко захворіла Леся, то в ліжку лежачи, писала. (слайд 9 )

Соловейковий спів навесні                                                                                           Ллється в гаю, в зеленім розмаю,                                                                                               Та пісень тих я чуть не здолаю.                                                                                                    І весняні квітки запашні                                                                                                                Не для мене розквітли у гаю,-                                                                                                          Я не бачу весняного раю;                                                                                                         Тії співи та квіти ясні,                                                                                                        Наче казку дивну пригадаю-                                                                                                 У  сні!...

  • А хто пам’ятає чому хворіла Леся Українка? (Відповіді дітей)
  • Тяжка недуга потьмарила не лише дитинство, боротьба з нею перетворилася на тридцятирічну війну - виснажливу, трагічну  для Лесі Українки. Та вона не здавалася. (слайд10)

Хто вам сказав, що я слабка,                                                                                             Що я корюся волі?                                                                                                                         Хіба тремтить моя рука                                                                                                          Чи пісня й думка кволі?

4 інформатор. Леся знала 13 мов, грала на фортепіано. (слайд 11) Написала підручник з історії для молодших братів і сестер.                                                                                            Леся була привітною і допитливою дівчинкою, надзвичайно вродливою та чуттєвою до краси. Вона дуже любила ліс, квіти, ніколи їх не нищила. Їй хотілося захистити кожну тваринку від негоди, подружку від хвороби, людину від зла.                                                                                                           Одного разу зеленим лісом мати вела Лесю за руку. Дівчинка дивувалася: «Як гарно тут, як багато дерев.»  Мати навчала доньку, що й дерева живі, та у лісі можна зустріти не тільки їх, а й Лісовика, і Мавку. (слайд 12) Леся дивувалася: «Хто така Мавка?»  Мати пояснювала: «Мавка- дівчина-лісовичка незвичайної краси. Очі в неї зелені, розпущені довгі коси, легка зелена сукня. Люблять Мавки гойдатися на вітах.»  Пізніше Леся напише вірш «Лісова пісня»

5 інформатор. Жила Леся і невтомно працювала, наперекір усьому. В останні роки в особливому напруженні. Поетеса , немов, поспішала якнайбільше сказати людям. За своє недовге життя вона написала  багато  різних творів. 1 серпня 1913 р. – у Грузії в м. Сурамі померла видатна українська поетеса Леся Українка. Похована поетеса на Байковому кладовищі в Києві. (слайд 13 )                                                                                Леся Українка – славна дочка України. Вона любила рідну Україну і служила їй своїм палким словом. Ми з вами – земляки славетної поетеси. Ми живемо в Україні. Це наша Батьківщина, наша рідна земля, яку палко любимо.

 Доповнення вчителя.                                                                                                                    -     Ім’ям Лесі Українки названо вулиці, театри, школи, бібліотеки. Центральний музей Лесі Українки знаходиться в Києві. Пам’ятники поетесі споруджено в Києві, Сурамі, Ялті, Луцьку, в одному з міст Канади.(слайди 14-17)

Оцінювання учнів, виставлення оцінок!!!

- Діти, мені приємно, що ви уважно ознайомилися з життям Лесі Українки, багато чого довідалися про неї.

- А тепер, послухаємо, як ви знаєте її поезію. Ви вже читали її вірші в попередніх класах, може хтось на сьогодні вивчив якийсь інший вірш, який найкраще сподобався?

3. Друга група «Знавці поезії.» (слайд 18)  Читання учнями віршів.

«Стояла я і слухала весну…»    (слайд 19)                                                                                                Стояла я і слухала весну,                                                                                                                                        Весна мені багато говорила,                                                                                                             Співала пісню дзвінку, голосну                                                                                                              То знов таємно-тихо шепотіла.                                                                                              Вона мені співала про любов,                                                                                                                     Про молодощі, радощі, надії,                                                                                                                       Вона мені переспівала знов                                                                                                                    Те, що давно мені співали мрії.

4. Слухання пісні  «Колискова» на слова Лесі Українки.

-  Леся Українка була дуже талановитою. Вона писала оповідання, казки для дітей, драматичні твори, вірші, серед яких є і чудова колискова. А колискова – це дуже лагідна, ніжна, мелодійна пісня, яку співає жінка над колискою своєї дитини. «Колискову» Леся Українка написала у 1890 році. На музику «Колискову» поклав композитор Яків Степовий.

-  Я пропоную послухати уривок із цієї пісні.                                                                                 -  Які почуття викликала у вас ця пісня?

5. Робота з підручником. Розгляд учнями портрета Лесі Українки.

1) Робота з портретом.                                                                                                                       -  Як зображено поетесу? Який у неї вираз обличчя, положення рук? (Леся зображена молодою дівчиною. Вона спокійна, дещо замріяна. Скромна зачіска, високе, благородне чоло, сіро-блакитні очі. Одяг підкреслює її прихильне ставлення до народного вбрання:  вишитий комірець,).  Леся Українка дуже любила природу, особливо весняну, коли все зеленіє, буяє квітом. Ось ми і познайомимось з її твором «Давня весна».  Але спочатку трохи відпочинемо.

-  Час настав для відпочинку, почнемо фізкультхвилинку (Слайд 20)

Фізкультхвилинка

Крильця пташки розправляють,
Їх до сонця підіймають.
Потім можна політати
І комашок поганяти.
На галявину злетілись,
Там зернят вони наїлись.
Потім знову полетіли,
У гніздечка хутко сіли.

2) Слухання  вірша. Учитель читає  вірш . (Слайд 21)

- Які почуття у вас викликає цей вірш? Чому?                                                                                          - Які дві картини протиставляються у вірші?  (Прихід пахучої, буйної весни і стан поетеси).

3) Словникова робота.

Бриніло                                                                                                                                     загомоніло                                                                                                                                     замиготіло                                                                                                                                                                 прилинули

- Прочитайте слова, поясніть їх значення.

4) Мовчазне читання учнями.                                                                                                        -   Відкрийте підручники. Прочитайте вірш.                                                                                           -   Хто головний герой вірша? Від чийого імені ведеться розповідь?

Робота в групах.

Завдання: 1 група – Які слова вживає поетеса для характеристики весни? (весела, щедра, мила, промінням грала, сипала квітки).

2 група – Про що свідчить вислів «весна летіла…», мов стокрила…»? (Весна настала дуже швидко).

3 групаЧому так багато дієслів використовує поетеса? (Все у русі, стан природи змінюється на очах).

5)  Вибіркове читання.

- Зачитайте слова, в яких про  весну говориться як про живу істоту. Поясніть , як ви розумієте вислови: «промінням грала, сипала квітки», «співало все, сміялося, бриніло». Який настрій у вас викликали ці рядки?                                                                                               

-  Яким був настрій дівчинки? Чому вона була дуже сумна?                                                                         - Прочитайте рядки в яких описується сум поетеси. Спробуйте читаючи передати той сум.

- Знайдіть рядки, в яких говориться про те, що весна не забула про дівчинку Який дарунок принесла весна поетесі? Як про це сказано у вірші?

- Як потім змінився настрій дівчинки? Чим це було викликано? Як це можна передати під час читання?

- З яких рядків видно, що незважаючи на хворобу, героїня сильна, мужня, що вона з любов’ю ставиться до природи?

- Поміркуйте, чому Леся Українка назвала цей вірш «Давня весна», а не просто «Весна?» (Враження від весни, яку згадує поетеса, було таким сильним, що воно не забулося і через багато років).

- Яка головна думка цього твору?

6) Робота над малюнком

- Кого ви бачите на малюнку?                                                                                                              – Що вона робить? Чому?                                                                                                                   – Який настрій у дівчинки? Чому?                                                                                                    - Який дарунок принесла весна?  Якими словами з вірша ви б підписали малюнок?

7) Робота над виразністю.

 - Що треба зробити перед тим , як прочитати вірш виразно? (підкреслити найбільш важливі за змістом слова, тобто слова на які падає логічний наголос. Слова які треба читати голосніше.)                                                                                                                                                               - Давайте визначимо ці слова. ( весна, грала,хутко, співучії )                                                              - А тепер поставимо паузи. Якщо стоїть кома – пауза коротка, якщо тире, або крапка, знак оклику – довга. Візьміть олівці і охайненько поставте паузи в першій строфі.

8) Виразне читання вірша учнями в парах.

 ІV. Заключна частина.

                                          Третя група «Митці» (Слайд 22)                                                                                                                       1 митець  -Творчість Лесі Українки дуже багата та різноманітна. Всі її поезії свідчать про велику любов до рідної землі, її вболівання за долю свого народу. Вона любила пісні й музику свого народу, його звичаї, вбрання, на голові носила віночок. А, оскільки, Леся Українка дуже любила квіти, то ж ми сплели  віночок у пам’ять про неї.

2 митець -Вважалося, що віночок може захистити молоду дівчину. У ньому кожна квіточка ніби оберіг від лиха, від нечистої сили і щось символізує. До Лесиного віночка ми вплели барвінок – символ пам’яті й вдячності поетесі; маки – квіти краси і молодості; ромашки – квіти кохання і миру; волошки – простоти і ніжності.

3 митець - А тепер подивіться на чудові стрічки у віночку. Зелені стрічки уособлюють життя, коричневі – рідну землю, сині – небо і воду, жовті – сонце, червоні – молодість і красу. Тож Леся Українка завжди буде жити в нашому серці.

V. Підсумок уроку.

Рефлексія(Слайд 23)

– Чи  виправдались ваші очікування?

  • Продовжіть фрази: «Сьогодні на уроці я дізнався…
  • Сьогодні на уроці я навчився….
  • Сьогодні на уроці я намагався…
  • Найкраще мені вдалося…»
  • Оцініть свою роботу на уроці:
  • Ви працювали недостатньо старанно – руки вгору.
  • Ви працювали добре – руки до плечей.
  • Ви працювали чудово  – аплодувати.

Оцінювання  дітей. – Ви сьогодні  отримуєте такі бали…  

 

  1. Тестова перевірка.

– А тепер приготуйтеся до тестової перевірки. (Слайд 24-25)

  1. В якому році народилася Леся Українка?

А) 1896 р.

Б) 1871 р.

В) 1857р.

2. Яке її справжнє прізвище?

А) Українка.

Б) Красницька.

В) Косач.

3. Який літературний псевдонім був у матері Лесі Українки?

А) Олена Пархоменко.

Б) Олена Пчілка.

В) Олена Паламарчук.

4. Яка назва першої збірки Лесі Українки?

А) «На крилах пісень».

Б) «Відгуки».

     В) «Думи і мрії».

5. Який перший вірш написала Л. Українка?

А) «Конвалія».

Б) «Надія».

В) «Давня весна»

 

VІ. Домашнє завдання. (Слайд 26 ) 

Дякую за підготовку до уроку, за ваші знання, відповіді, за розуміння поезії, за вашу любов до Лесі Українки, яку ми сьогодні відчули.

Вивчити напам’ять вірш «Давня весна». Уміти розповідати основні події з життя Лесі Українки.

               Ось закінчився урок, (Слайд  27) 

                       І дзвенить для вас дзвінок!

                   Працювали добре друзі,

             Відпочиньте по заслузі!

 

(Слайд  28 )  Дякую за співпрацю!

 

doc
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
3360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку