Розробка уроку "Різноманітність та значення Земноводних"

Про матеріал
Розробка містить цікаві компетентнісні завдання, посилання на інтерактивні вправи.
Перегляд файлу

Тема: Різноманітність Земноводних, їх значення в природі та житті людини

Мета: поглибити та систематизувати знання про життєдіяльність Земноводних, сформувати уявлення про різноманітність Земноводних та опрацювати визначальні характеристики різних рядів Земноводних, за допомогою наведених фактів, сформулювати уявлення про роль Земноводних в природі та житті людини.

Обладнання та навчальні матеріали: уривки мільтиплікаційного фільму «Марія, Мірабела» кіностудій «Молдова-фильм», «Союзмультфильм», «Совинфильм» та румунської кіностудії «Casa de Filme 5», презентація Power Point https://drive.google.com/file/d/1c9bS8UwwpW2kch6IZcRscqAPcaA9aVYD/view?usp=sharing

 роздатковий матеріал, посилання на веб вікторину у сервісі LearningApps.org

Організація класу

 

Хід уроку:

Актуалізація чуттєвого досвіду та опорних знань:

Вправа у сервісі LearningApps.org https://learningapps.org/watch?v=p15gfcs7a19 (повноекранний перегляд)

 

https://learningapps.org/display?v=p15gfcs7a19

Мотивація навчальної діяльності учнів

 

В одній фінський казці розмовляли три царівни про свої бажання. Одна сказала: «Хочу, щоб я стала тим, до чого б прислухались всі люди». А друга царівна захотіла: «Хочу, щоб я стала тим, за чим ганяються всі люди». Коли надійшла черга третьої царівни, вона промовила: «Хочу, щоб я стала тим, чому б дивувалися б всі люди». І ось, перетворилась старша донька на зозулю, середня – на білку, а молодша стала жабою. З того часу дивує собою людей.

 А нас з вами, жаба дивує вже третій урок. Чим же здивували вас Земноводні? (відповіді учнів про особливості Земноводних)

Чим здивують сьогодні Земноводні, зараз подивимось.

Перегляд уривку з мультфільму.

https://youtu.be/8mVaj6OecWY

 

 

Наше завдання - з`ясувати, які ще є родичі у жаб  та  значення Земноводних. Запис теми, озвучування цілей уроку. «Різноманітність Земноводних. Їхнє значення в природі  та житті людини.»

 

Новий матеріал.

В процесі еволюції Земноводним дісталося дуже обмежене місце – межа між водою та суходолом. Їх особливості,  вже не дозволяли їм повністю перебувати у воді, але були недостатніми, щоб заселити суходіл. Тому їхня кількість обмежена, але навіть за такої кількості, ці тварини достатньо різноманітні та дивні.

До класу Земноводні належить 3 ряди сучасних тварин – Безхвості, Безногі та Хвостаті земноводні. Щоб ознайомитись з особливостями цих тварин, пропоную виконати завдання.

 

Завдання учням: на столах лежать характеристики рядів Земноводних. Користуючись додатковими матеріалами та текстом підручника §27, складіть характеристику ряду і заповніть таблицю. (завдання по рядам)

 

Ознаки

Безхвості

Безногі

Хвостаті

Середовище існування

 

 

 

 

 

 

Форма тіла

 

 

 

 

 

Наявність хвоста

 

 

 

 

 

Характеристика кінцівок

 

 

 

 

 

Представники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні звітують про виконання завдання. Вчитель супроводжує розповіддю та слайдами презентації. ( слайди 8 – 21)

Значення Земноводних:

В природі – невелике.

Земноводні є важливими ланками ланцюгів живлення. (вони поїдають комах та дрібних безхребетних, самі земноводні є їжею для більших тварин).

Для людини

Корисне:

  • Поїдають шкідливих комах;
  • Отрути земноводних (буфотоксин) є базою для виготовлення ліків;
  • Земноводних використовують як продукт харчування;
  • Земноводні є об`єктами наукових досліджень

Шкідливе:

  • Знищують мальків риб у місцях риборозведення
  • Можуть бути переносниками туляремії – хвороби

Відповідь на проблемне питання уроку

https://youtu.be/NbfW2MSTKUA

 

 

 

 

 

Закріплення набутих знань:

Пропоную гру «Вгадай тварину з трьох слів»

Скласти із літер  назви земноводних або їх личинок.

РА, НА, САД, МАЛ;    ВАШ, КАК;    ЛУГ, ОВО, КОП;    ХОР, УПА;    АЖ, АБ;     НИР, ТОТ.

( на слайді презентації)

 

 

 

 

Домашнє завдання:

Закінчити таблицю.

§27 прочитати, ознайомитись з цікавою інформацією після параграфу.

Дати відповіді на питання:

  1. За спостереженнями вчених одна трав'яна жаба з'їдає за добу приблизно 7 шкідливих комах. Скільки комах з'їсть жаба за 6 місяців активного життя?
  2. Скласти можливі ланцюги живлення: норка, тхір, чорний хрущ, листогриз, жаба ставкова, вуж, орел-змієїд, лелека, трав'яна жаба.
  3. Які земноводні є рідкісними в Україні?

 

Підсумки уроку

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

Значення земноводних у природі та житті людини

  1. Земноводні є ланками в ланцюгах живлення, так як живляться різними безхребетними тваринами, а також самі є кормовою базою для інших тварин (риби, птахи, змії, хутрові звірі).
  2. Зменшують чисельність шкідливих безхребетних у лісах, садах, на полях, городах, луках.
  3. Земноводні, які живуть біля водойм (жаби, кумки, тритони), поїдають шкідників рибного господарства (плавунців, водолюбів, водяних скорпіонів) і кровосисних комах (комарів, мошок, ґедзів). Наприклад, джерелянки в значній кількості споживають личинок комарів (близько 50 %). Величезну кількість личинок комарів споживають тритони. Дорослих комарів інтенсивно винищують цьогорічні тритони, квакші, ропухи і жаби.
  4. Їжа для людини. Земноводних споживають у багатьох країнах світу. До них, наприклад, належать: наші озерна, ставкова і трав'яна жаби, індійська тигрова жаба, жаба-бик, жаба-голіаф, п'ятипалий свистун, а з хвостатих земноводних — велетенські саламандри.
    Ставкова жаба відома в Західній Європі під назвою їстівна. На жабу-голіаф полюють як на справжню дичину, використовуючи лук і стріли. Існують спеціальні ферми з розведення окремих видів саламандр і жаб. Вартість м'яса жаб утричі вища, ніж риби.
    Страви із жаб прикрашають меню престижних ресторанів Франції, Швейцарії, Бельгії, Італії.
  5. У народній медицині Китаю та Японії здавна використовували сибірську жабу. Особливо цінили китайці "жир жаби" — розбухлі яйцепроводи. Японці готували із жаб препарати для лікування пухлин. Отруту ропух у східній медицині використовували в разі кровотеч, виразок. Робили з неї ліки для лікування хвороб серця. Виготовлена певним способом отрута китайської ропухи "Чан су" І нині використовується в Китаї та Японії. Про лікувальні властивості отрути ропух знали і в інших країнах. Аргентинців вона рятувала від зубного болю, але передозування отрути призводить до трагічних наслідків. Наприкінці XIX ст. європейські медики, роблячи операції на органах зору, замінювали нею відомий знеболювальний кокаїн.У народній медицині використовують сушену ікру гостромордої жаби для лікування рожистого запалення обличчя. В оболонках ікри цієї жаби є особлива речовина — ранидин, що згубно діє на найпростіших. Вона вдвічі сильніша від карболової кислоти.  З отрути ропух виготовляють ліки, що впливають на роботу серця та органів дихання.
  6. Отруйні виділення шкіри жаб-дереволазів використовують як анальгетики; рекомендують пацієнтам після інфаркту міокарда.
  7. Тубільці Центральної та Південної Америки змащують жаб'ячою отрутою наконечники стріл для полювання.
  8. На основі вивчення будови і функціонування органа зору жаби біоніки створили прилад ретинатрон, який на аеродромах разом із радіолокаторами дає змогу добре розрізняти рухові об'єкти (літаки), стежити за ними.
  9. Протягом багатьох століть жаби були і зараз є експериментальними тваринами для зоологів, анатомів, фізіологів, лікарів, фармакологів. Саме досліди на жабах допомогли Л. Гальвані та А. Вольту довести наявність в організмі—у м'язах і нервах — електроструму, І. М. Сеченову — обґрунтувати рефлекторну теорію.

Важливість відкриттів настільки значна, що у світі навіть споруджено пам'ятники жабам. Один із них стоїть у Парижі перед будинком Пастерівського інституту, а другий — у Токіо. Вони споруджені медиками, які проводять на жабах чимало експериментів. Значна частина медичних знань отримана в дослідах на жабах, невибагливих, терпеливих, живучих істотах.

З іншого боку, земноводні завдають шкоди рибному господарству, поїдаючи ікру та мальків риб.

Земноводні можуть бути переносниками небезпечного захворювання — туляремії.

Є проміжними хазяями червів-паразитів.

Око жаби не вловлює деталі істоти, що рухаються: ніг, крил і т. д. Воно сприймає контури рухомої комахи і реагує на неї. Така вибірковість ока жаби зацікавила вчених. У лабораторіях деяких країн стали створювати його електронні аналоги.

Принцип вибіркової здатності ока жаби зацікавила спеціалістів певних галузей народного господарства. Звернули на нього увагу і конструктори автоматів. Вони використали цей принцип для сортування листів. Сортування листів за адресами на поштампах доручили автоматові. Для полегшення його роботи введено цифрову шестизначну індексацію.

 

 

Гра «Вгадай тварину з трьох слів»

Тритон

Я живу у воді. У мене видовжене тіло. Мій хвіст довжиною як моє тіло. Я маю гребінь. Я схожий на дракончика. Я в крапочку.

 

Саламандра

Я живу в лісах. На Черкащині мене немає. Про мене складають легенди. Я маю токсичну отруту. Я вкрита жовтими плямами. Мене називають вогняна.

 

Кумка

Я живу в чистій воді. Можу жити біля криниць. Я кумкаю голосно. Я показую своє черевце. Вороги мене бояться. Мене іноді кидали в молоко.

 

Ропуха

Я їм комах. Я можу жити на городі. Господині мені радіють. У мене шкіра горбкувата. Про мене багато неправди. Я дуже корисна. Я не можу стрибати. Але у мене коротке тіло.

 

Червуга

Мене називають земляним черв`яком. Я оперізаний полосками.  У мене немає кінцівок. У мене очі сховані. Я маю видовжене тіло. Але я родич жаб.

 

Аксолотль.

Я дуже симпатичний. Мене називають водяною іграшкою. У мене червоний комірець. Я один маю зябра. Я дитина саламандри.

 

Характеристика рядів Земноводних (додатки)

Ряд Безногі земноводні.

До цього ряду належить всього 56 видів, які нагадують великих змій або червів. Це червуги та рибо змії. Поверхня їхнього видовженого, червеподібного тіла, розділена кільцевими перехватами, їх число може досягати 400. Шкіра гола, багата на залози, які виділяють їдкий слиз. Парних кінцівок немає, хвоста теж. Практично всі тварини ведуть підземний спосіб життя, проривають ходи у вологому ґрунті. У зв`язку з риючим способом життя, представники у червуг зникли кінцівки, їхнє тіло видовжилось, ліва легеня витягнулась, а права стала короткою. Безногі втратили барабанну перетинку, очі закриті шкірою, а в деяких під кістками черепа.  Але дуже розвинені нюх та дотик. На голові червуг є маленьке щупальце, яким вони відчувають середовище.

Червуги повільно пересуваються в землі шляхом змієподібних згинань тіла. Годуються вони хробаками та іншими ґрунтовими безхребетними. Деякі поселяються в термітниках і мурашниках і харчуються мешканцями цих будівель.

Більшість червуг відкладає яйця у вологий ґрунт. З небагатьох великих, багатих жовтком яєць (до 2-3 десятків) вилуплюються добре розвинені личинки, які незабаром перетворюються на дорослу тварину. Багато червуг оберігають кладки яєць, іноді і личинок, обвиваючись навколо них. Рясні виділення шкірних залоз дорослих оберігають яйця і личинок від висихання. Більшість дорослих червуг не здатна жити в воді і можуть втонути.

Поширені червуги в тропічному поясі Америки, Африки та Азії; їх немає в Австралії і на Мадагаскарі.

Ряд Безхвості земноводні

Цей ряд налічує близько 3500 видів на всіх континентах, крім Антарктиди. На території України живуть лише 12 видів. Тіло тварин коротке. Хвостовий відділ хребта перетворився на єдину кістку уростиль. Задні кінцівки розвинені набагато краще за передні, мають плавальні перетинки між пальцями. Розміри безхвостих відносно невеликі: від 1, 5 см (короткоголов) до 32 см (голіаф). До цього ряду належить декілька родин:

Зелені жаби (жаба озерна) більшу частину свого життя  проводять у воді, на суходіл виходять на короткий час. Від своїх водойм далеко не віддаляються, там розмножуються і зимують.

Бурі жаби (гостроморда та трав`яна) влітку живуть на суходолі. Лише на період розмноження переходять до водойм. Вони стійкіші до холодів ніж зелені жаби. Місця їхнього нересту – це весняні тимчасові водойми. Тому вони розмножуються, щойно розтане сніг і утворяться глибокі калюжі.

Ропухи мають горбкувату шкіру. Вони ведуть надземний спосіб життя. Пересуваються тільки переповзаючи або невеликими стрибками. На нерест прямують у водойми, а зимують на суходолі. В Україні живуть зелена ропуха, сіра ропуха, очеретяна ропуха.

Квакші – це деревні жаби. Мають яскраве забарвлення, на кінчиках пальців є прилипальні диски. Це присоски, своєрідні органи прикріплення, завдяки їм, квакша може прилипати до плоских предметів – листків, стовбурів дерев, навіть до скла і пересуватися по вертикальних поверхнях. Вони здатні стрибати з дерева на дерево, з гілки на гілку, при цьому влучно ловити комах на льоту.

Кумки – мешкають у чистих джерелах, криницях та інших невеликих водоймах. Забарвлення спинки темне, а черевце з яскравими червоними та жовтими плямами. Їхні шкірні залози виділяють слиз, що відлякує хижаків і захищає від бактерій. Ворогів лякають своїм яскравим черевцем. Самці кумок не мають резонаторів, але їхні звуки дуже добре чути.

Часничниці здобули свою назву через слабкий запах часнику, який іноді іде від цієї амфібії. Часничниця здатна швидко і глибоко закопуватися в землю, розгрібаючи її роговими «лопатами» на ступнях. У цих безхвостих вертикальні зіниці.

Ряд Хвостаті земноводні

Ряд об`єднує біля 280 видів. Голова цих тварин непомітно переходить у видовжений  тулуб, який закінчується хвостом. Стрибкоподібні кінцівки відсутні. Передні та задні лапи приблизно однакові. Передні мають від 3 до 4 пальців, задні  - від 2 до 5. У деяких видів кінцівки розвинені слабко, а в сирена задня пара взагалі відсутня. Хвостаті повзають по суші або плавають у воді, змієподібно згинаючи тіло та хвіст. Багато тварин повністю перейшли до водного способу життя. При плаванні, кінцівки притискаються до тіла та не беруть участь в рухах. Поширені, переважно у північній півкулі. Представники: плямиста саламандра, безлегенева саламандра, звичайний та гребінчастий тритони, протеї та сирени.

Плямиста саламандра має яскраве забарвлення – чорне з жовтими плямами. Її шкірні залози виділяють отруйну речовину.

Безлегеневі саламандри трапляються у водоймах Північної Америки. Газообмін відбувається через шкіру і слизову оболонку ротоглоткової порожнини, а легень немає.

Тритони влітку живуть у невеличких водоймах з розвиненою рослинністю. Зиму проводять на суходолі – в дуплах дерев, під пеньками тощо. Привертають увагу протеї та сирени. Протеї живуть у підземних водоймах Балкан. Тіло позбавлене пігменту, очі сховані під шкірою. У них протягом життя зберігаються зовнішні зябра. Сирени поширені у болотах Північної Америки. У них теж протягом життя зберігаються зябра, передні кінцівки недорозвинені, задніх немає, очі затягнуті шкірястою плівкою.

 

docx
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку