Розробка уроку з біології для учнів 7 класу за темою "Кишковопорожнинні"

Про матеріал
Тема уроку «Кишковопорожнинні, їхні особливості, різноманіття та значення» є поточною у вивченні розділу різноманіття тварин у курсі біології 7 класу. Урок містить матеріли та рекомендації щодо проведення і може бути адаптований під різні класи, також даний план уроку можна адаптувати за потребою для проведення як онлайн так і офлайн. Конспект уроку складено відповідно до чинної програми та з використанням матеріалу підручника Біологія для 7 кл.Соболь В.І.
Перегляд файлу

Анотація

Тема уроку «Кишковопорожнинні, їхні особливості, різноманіття та значення» є поточною у вивченні розділу різноманіття тварин у курсі біології 7 класу.

Урок містить матеріли та рекомендації щодо проведення і може бути адаптований під різні класи, також даний план уроку можна адаптувати за потребою для проведення як онлайн так і офлайн.

Конспект уроку складено відповідно до чинної програми та з використанням матеріалу підручника Біологія для 7 кл.Соболь В.І.

 

Тема. Рептилії, їхні особливості, різноманіття та значення

Мета: ознайомити з особливостями будови, способом життя та різноманітністю Кишковопорожнинних; розвивати уявлення про значення Кишковопорожнинних у природі та житті людини; виховувати бережливе ставлення до тваринного світу.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: підручник – Біологія для 7 кл.Соболь В.І, друкований зошит – Біологія для 7 кл. Задорожний К.М., таблиці, фото тварин.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап уроку

Налаштування учнів на успішний урок (прийом – я бажаю тобі…..)

Учні бажають один одному успішного, вдалого уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань

«Пригадайте!» вправа ст.33 за підручником

Запропонуйте учням скласти асоціативний кущ до поняття багатоклітинні тварини.

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку

IV. Мотивація навчальної діяльності

«Знайомтесь!» вправа ст.33 за підручником

Прийом «Дивуй».

 

V. Вивчення нового матеріалу

І. Пояснення вчителя з використанням таблиць та фото кишковопорожнинних за планом:

1.Ознайомлення з групою тварин.

Кишковопорожни́нні, або радіа́льно-симетри́чні (Coelenterata, Radiata), — група тварин невизначеного таксономічного рангу, до якої належать типи кнідарії та реброплави, які мають найпростішу тканинну організацію тіла.

2. Особливості будови.

Кишковопорожнинні — група двошарових багатоклітинних організмів, що мають радіальну (променеву) симетрію. Кишковопорожнинні живуть у морях та океанах, рідше в прісних водоймах; є як прикріплені та малорухомі форми, так і ті, що активно плавають (в багатьох відбувається чергування прикріпленої та рухомої стадій життєвого циклу). Розміри тіла від 1 мм (деякі поліпи) до 30 м (ціанея арктична). Всього нараховують приблизно 9 тисяч видів кишковопорожнинних.

 

Стінка тіла обмежує внутрішню гастральну (кишкову) порожнину і складається з ектодерми (зовнішній покрив, що виконує в основному функцію захисту) і ентодерми (внутрішній шар, що виконує травну функцію), між якими розташований драглистий шар — мезоглея (секретується клітинами екто- і ентодерми).

ІІ. Робота в групах з підручником за параграфом 8 ст.37-40

Різноманітність Жалких

Запропонуйте учням заповнити таблицю під час опрацювання параграфу

 

Каралові поліпи

Гідроїдні медузи

Сцифоїднф медузи

Місце існування

 

 

 

Особливості життя

 

 

 

Представники

 

 

 

 

 

ІІІ. Значення Кишковопорожнинних у природі та житті людини.

Розповідь учителя з елементами бесіди.

Кишковопорожнинні є складовою частиною екосистеми. Між щупальцями кишковопорожнинних мешкають деякі риби та інші тварини, використовуючи їх як надійні сховища. Зі скелетів мадрепорових коралів протягом тисячоліть утворилися значні відклади вапняків.

 

Відклади вапняків зі скелетів мадрепорових коралів мають широке господарське застосування: як будівельний матеріал, як сировина для одержання вапна, ліків, для полірування і шліфування дерев’яних і металевих виробів. Із коралів виготовляють прикраси і сувеніри. Вироби із червоного, або благородного, коралу високо цінуються й сьогодні. У Китаї і Японії сцифомедуз вживають у їжу.

 

Гідри та медузи, живлячись мальками риб, завдають шкоди рибному господарству. їх негативний вплив на іхтіофауну ілюструють такі дані: одна аурелія за своє життя знищує 450-500 личинок риб, а поширена у північних морях ціанея — 15 тис. Отрута деяких медуз (хрестовички, фізалії) небезпечна для людини. Для мореплавців кораловий риф — небезпека під час плавання.

VI. Узагальнення й систематизація знань

Робота у друкованому зошиті Біологія Здорожний К.М. ст.6-7

VII. Підсумок уроку

Метод «мікрофон»

Учні за бажанням висловлюються

Наприклад, ...

- Найцікавішим сьогодні для мене було…..

- Найбільше мені сподобалося, або не сподобалося під час уроку…..

- У мене виникло запитання за темою уроку….

VIII. Домашнє завдання

- Опрацювати параграф 7- 8

Виконати завдання з рубрики «Діяльність» ст. 124 або ст. 128 підручника на вибір учня.

 

 

 

docx
Додано
25 липня 2022
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку