Розробка уроку з художньої культури в 10 класі з теми «Документальний та науково-популярний кінематограф. Образ Чорнобиля в мистецтві»

Про матеріал

Щоб зробити життя кожної людини дивом, ми продовжуємо відкривати нові знання. Але оскільки велика мета освіти це не лише знання, а й дії, то і запрошую усіх до активної діяльності. Пропоную стати учасниками уроку, де піде мова про реалізацію міжпредметних зв'язків у навчанні, про практичне застосування знань та як формується самоосвітня діяльність на основі універсальності знань.

Перегляд файлу

1

 

Розробка уроку з художньої культури в 10 класі з теми «Документальний та науково-популярний кінематограф. Образ Чорнобиля в мистецтві»

 

Ми виховуємо не носія знань, а людину,

яка має жити в суспільстві і приносити йому користь.

В.О.Сухомлинський

Так було сказано великим педагогом задовго до сьогодення. А зараз я озвучу ще дві думки відомих особистостей.

«Недостатньо лише  отримати знання, треба й ще їх уміти застосувати»

(Йоган Вольфган Гете, німецький поет, прозаїк, філософ ХІХ століття)

 «Є два способи життя: ви можете жити так, ніби чудес не буває, і ви можете жити так, ніби все на цьому світі – диво»

(Альберт Енштейн, визначний фізик ХХ століття)

Думки різних людей, різних часів, а говоримо ми сьогодні про одне й і те ж, а саме:

  •                 про вміння жити разом;
  •                 вміння вчитися;
  •                 вміння діяти;
  •                 вміння жити взагалі.

Це і є «чотири стовпи» в освіті, які визначають основні напрями компетентнісного підходу до навчання та виховання.

Щоб зробити життя кожної людини дивом, ми продовжуємо відкривати нові знання. Але оскільки велика мета освіти  це не лише знання, а й дії, то і запрошую усіх до активної діяльності. Пропоную стати учасниками уроку, де піде мова про реалізацію міжпредметних зв’язків у навчанні, про практичне застосування знань та як формується самоосвітня діяльність на основі універсальності знань.

В 1986 році в Україні сталася страшна трагедія, що вразила увесь білий світ, усю планету. Мабуть, в історії людства ще не було трагедії, рівній Чорнобильській, трагедії, що не була війною, трагедії, що не була скоєна навмисно проти людства. Це була трагедія, що відбулася в мирний час у чарівному поліському краї, де тихоплинна Прип'ять і зачарована Десна несуть свої води до могутнього Дніпра. Трагедія, спричинена прагненням людини покращити собі життя, але прагненням непродуманим. Це була трагедія, викликана генієм науки, що винайшов «мирний атом», який мав бути корисним людині. Та хіба не знав винахідник усієї його сили?! Хіба не знав, що ця страшна сила може обернутися проти людства?! І ось у квітні 1986 року, коли природа прокидається і розцвітає, цей «мирний атом» вибухнув і розніс смертоносну радіоактивну хмару на півсвіту...

На початку ХХ століття П"єр і Марія Жоліо Кюрі винайшли "мирний атом", який обернувся гірким полином в кінці століття...

Отже,

 Тема уроку «Документальний та науково-популярний кінематограф. Образ Чорнобиля у мистецтві»

Мета:  систематизувати і поглибити знання учнів щодо розвитку сучасного кінематографу, розкрити тему «Чорнобиля» в сучасному документальному та науково-популярному кінематографі, розширити знання учнів про Чорнобильську катастрофу, висвітлити її причини та масштаби, трагедію людей, ліквідацію наслідків, показати, що змальована багатьма митцями апокаліптична картина ще раз підтверджує причинно-наслідковий зв'язок між духовною та екологічною катастрофою світу; розвивати в учнів уміння давати свою оцінку вчинкам, подіям, визначати основний зміст отриманої інформації, формувати навички роботи у групі, створювати газети та колажі на задану тему, виховувати ціннісне ставлення до мистецтва.

Обладнання: Стіл, накритий вишитим рушни­ком, свічка, живі квіти, фотографії пожежників, магнітофон, фонограми, виставка книжок, мультимедійний проектор, плакати, підбірка художньої та науково-публіцистичної літератури з даної тематики, таблиці, презентація на диску.

Тип уроку: інтегрований урок.

Форма проведення: урок-реквієм, зустріч за круглим столом.

 

Хід уроку

Розповідь вчителя

За словами А.Ейнштейна «Є десятеро людей упевнених, що цього бути не може. І напевне знають  про це. Потім приходить один, хто цього не знає… От він і робить відкриття».

Я бажаю всім зробити свої відкриття на уроці.

На столах лежать дощові краплі двох кольорів: чорного і білого. Протягом уроку вам потрібно на чорних краплях написати проблеми та наслідки катастрофи на ЧАЕС, а на білих – протягом уроку написати моральні уроки трагедії. Ці краплі будуть прикріплені до макета  на дошці.

Минув 31 рік, а чорний день Чорнобильської трагедiї продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув  безслiдно, вiн розплодив по свiту багато трагедiй; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю, однiєюнадiєю.

Під час розповіді вчителя звучить пісня про Чорнобиль

26 квітня 1986 року українська і, мабуть, вся слов'янська історія здобула новий стрижень відліку часу: до чорнобильської катастрофи та після неї. Аварія на 4-му блоці Чорнобильської атомної електростанції перетворилася на глобальну катастрофу. Катастрофа ця стала не тільки екологічною, а й моральною. Ніколи український народ не забуде тих страшних днів, коли вмерла величезна територія нашої землі, фактично перетворилася на пустий простір, як плакали матері.

Спробуємо відтворити ці події, переглянувши презентацію.

Перегляд презентації «Чорнобиль»

 

Розповідь учня-консультанта

Чорнобиль. Це слово відоме по всьому світу. Але асоціюється воно не з цілющим полином українських земель, а з аварією на Чорнобильській АЕС, яка стала трагедією не тільки для України, а й для всього людства.

Тема Чорнобиля розкрита у документальному кіно, зокрема "Чорнобиль назавжди" Simpleproduction (Бельгія) та Продюсерського центру "Новий Київ" (Україна)  бельгійського режисера Алена де Алльо.

У лютому 2011 року в Києві проходив 61-й міжнародний Берлінський кінофестиваль. До його конкурсної програми входив фільм «У суботу» про перший день Чорнобильської катастрофи. Це спільна робота української компанії SOTA Cinema Group, німецької «Баварія Фільм» і двох російських компаній «Пасажир» та «Нон стоп продакшн». Автор сценарію і головний режисер фільму Олександр Міндадзе намагається зрозуміти, що переживає людина, усвідомлюючи себе в епіцентрі катастрофи.

Вашій увазі ми хочемо запропонувати до перегляду уривок документального фільму , в якому відновлені події цієї страшної катастрофи.

Перегляд  фрагменту фільму про Чорнобиль (3 хв)

 

Розповідь

Тема Чорнобиля розкрита в багатьох видах мистецтва: в літературі, музиці, живописі, графіці, скульптурі, кіномистецтві.

 Тож пропонуємо вам приміряти до себе ролі із життя:

  •                               1. вчених-дослідників – опрацювати «Апокаліпсис», знайти зашифроване пророкування та зробити відповідні висновки.

Вчитель. Дійсно, Пророк Іоанн в своїй книзі «Апокаліпсис» (Одкровення) ще в часи занепаду Римської імперії писав про катастрофу на ЧАЕС, однак його пророкування подано у зашифрованому вигляді. Але протягом християнської історії вони не раз розгадувались. Чорнобиль – вид полину. І трагедія відбулась саме тут.

  •                               2.  літератори – виразне читання та аналіз творів;

Вчитель. Аналізуючи все чи майже все, написане на тему Чорнобиля в українській літературі, можна зауважити, що про Чорнобиль не писав мало хто з поетів. Про Чорнобиль писало досить мало прозаїків. Про Чорнобиль майже всі писали з нерозумінням того, що сталося, але з інтуїтивним розумінням того, що сталося таки щось страшне. Писали з болем. Серед них – Іван Драч, Микола Луків, Іван Гнатюк, Станіслав Чернілевський, Оксана Пахльовська, Богдан Стельмах, Марія Людкевич, Дмитро Кремінь...

  •                               3. художники - створити  ілюстрацію  на тему «Чорнобиль –  наша біль…»;

Вчитель. Євген Безніско. В 1997 році художник працював у Чорнобильській зоні над циклом "Чорнобильська Голгофа". Художник брав участь у багатьох виставках в Україні та за кордонам, мав 19 персональних виставок (деякі – разом з Т.Бриж).

Марія Приймаченко жила на межі Чорнобильської зони. Пророчий мотив ”чорного звіра” присутній в її картинах від 1936 до 1986 року.

  •                               4.  журналісти  - написання «Звернення до майбутнього покоління про пильне й турботливе ставлення до Землі, яка є нашим спільним домом »;
  •                               5. театрали -  інсценізація уривку повісті Сергія Носаня.«Ой, Дніпро, Дніпро…»
  •                               6. діячі громадських організацій – складання плану пропаганди, презентації  “Світ – найвеличніший храм, в якому людина – спаситель життя на Землі “

 

Робота в групах (Звучить музика)

Представлення результатів.

 

Вчитель.

Конаюча земля Чорнобильського краю… Срібне поле, розкреслене жорсткими лініями мертвих дерев…Цвинтар, розрізаний зчорнілими та розтрощеними навпіл тілами могутніх дубів з вивернутим кореневищем… Самотні дерев’яні ворота без паркану, а за воротами - пустеля що викликає несподівану асоціацію з “Ностальгії” кінорежисера Андрія Тарковського… Здичавілі чорні собаки та дикі кабани, які шугають мертвими селами Чорнобильщини… Темні зграї мародерів, які також блукають цими ж селами… І над цим божевільно – містичним простором, викликаючи образи шекспірівських трагедій або згарищ другої Світової війни, виринає у хмарах чорний лелека…

Все сказане не є сновидіннями, це  образи-символи.  Чому ж чорний лелека є сьогодні символом Чорнобильського краю? Цей образ нині своєрідно узагальнює ситуацію, що відбувається на Чорнобильській землі.

Практичне завдання.

Виготовлення журавликів – орігамі.

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ  СХЕМ  ТА КОЛАЖІВ, СТВОРЕНИХ ГРУПАМИ

 

Вправа «Я знаю…» кожна група демонструє своє бачення проблеми Чорнобиля у вигляді крапель дощу.

 

  VI. ПІДСУМОК.

Учитель

Чорнобиль дав нам кілька моральних уроків трагедії;
1-й урок — безвідповідальності (ми не були готові до такої аварії ні морально, ні технічно. І коли вже сталася трагедія, довго все подавалося в присмерках напівправди);

2-й урок — милосердя (всі люди відгукнулись на біду, прийшовши чорнобильцям на допомогу: збирали кошт у фонд Чорнобиля; діти-чорнобильці відпочивали й оздоровлювались у санаторіях, таборах відпочинку);
3-й урок — патріотизму (ми мусимо завжди пам'ятати про подвиг пожежників, щоб у потрібну хвилину стати на захист, прийняти правильне рішення, насамперед думати про тих, хто нас оточує, а не про себе; бути чесними і сміливими, бути людьми, гідними свого народу і не зганьбити його; любити й берегти рідну землю).
Домашнє завдання.

Інтеракція «Акваріум»

Знайдіть в мережі Інтернет інформацію про один і з фільмів на Чорнобильську тематику.

Дізнайтесь:

  •              Про режисера фільму;
  •              Акторів, які знялись у ньому;
  •              В якому році створений фільм;
  •              Про що хотів розповісти режисер фільму глядачам,

 

Сьогодні нове лихо - це знову Японія...А як би не завадило пригадати!: аварія на Чорнобильській АЕС — це трагедія кожного: «Вона йде вже, прямує до тебе, одчинила вже двері — й тобі нахиляє це атомне небо...». Вся Україна дише пилом «з чорнобильськими радіонуклідами»! Хіба можна говорити про здорових людей, якщо вони дихають забрудненим повітрям, п'ють забруднену воду! Хіба можна мріяти про здорових дітей? А скільки людей втратили можливість бути батьками, а скільки дітей не народилося!То є чергове попередження людству: "Схаменіться, люди, поки не пізно, поки ви не вбили весь світ, усіх своїх немовлят!"

Урятований світ. — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...

Молитва

Прости нас, Господи великий,

Прости ще раз, в останній раз –

Позбав Чорнобильського лиха

Народи всі і грішних нас.

Прости безумство наше, Боже,

Безвір’я й гордощі прости…

Хто в бідах наших нам поможе?

Спасти нас можеш тільки ТИ.

Не дай нам долі Вавилона,

Печать антихриста зітри,

Ще раз святії всі закони

Пошли з Синайської гори.

Тебе ми часто зневажали,

Але й молилися тобі,

Розбили знов твої скрижалі …

Не дай загинути в ганьбі.

Дай сили нам себе здолати,

Себе в собі перемогти,

Тебе благають діти й мати

Спасти нас можеш тільки Ти.

Не дай нам в полум’ї згоріти

Живими ще на цій землі –

Хай ще літають многі літа

У небі чистім журавлі.

Пречиста Діво, Божа мати,

Своїм нам сяйвом опромінь,

Дай сил гріхи нам подолати

На віки вічнії. Амінь.

 

docx
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
1343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку