Розробка виховної години " Всі ми різні,але рівні"

Про матеріал
Розробка виховної години на тему: "Всі ми різні, але рівні". Мета - виховувати почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій, культури різних народів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: “ Всі ми різні,але рівні”

 

Мета: Зосередити увагу учасників на основних аспектах толерантності, виявити основні риси толерантності, формувати правильне уявлення щодо толерантної поведінки; формувати толерантне ставлення одногрупників між собою, розвивати терпимість до відмінностей між людьми; виховувати почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій, культури різних народів, виховувати комунікативну культуру спілкування та взаєморозуміння.

 

Обладнання: мультимедійна презентація, відео та аудіоматеріали, платформа Padlet, Learningsapps, Skype.

 

Епіграф: 

“Так просто бути добрим. Потрібно тільки уявити себе на місці іншої людини, перш ніж почати його судити.”

Марлен Дітріх

 

Хід заходу

Організаційний момент:

Класний керівник: Доброго дня, шановні учні!  Рада бачити вас сьогодні на нашій виховній годині з теми: “ Всі ми різні,але рівні”. В наш час  слова “добро, толерантність, допомога” мають для кожного різне значення. Я обрала саме цю тему, для того, щоб почати вчитися жити разом у добрі, приймаючи одне одного саме такими,які ми є. 

 

Ображаючи іншого, ти не турбуєшся про самого себе” - сказав колись відомий художник Леонардо да Вінчі. Людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: конфлікти, суперечки, непорозуміння. Але не дивлячись на це, потрібно починати з себе та замислитись - Як я хочу щоб до мене відносились?

 

Пропоную до вашої уваги платформу Learningapps. Зараз ми з вами спробуємо перелічити усі можливі для кожного з нас добрі вчинки , які ми б хотіли, щоб робили для нас. 

 

Сьогоднішню виховну годину ми сьогодні присвятимо такому поняттю, як толерантність. Але давайте почнемо з терміну та що саме означає це слово.

Толерантність - (відлат. tolerantia — «стійкість, витривалість»; «терпимість»; «допуск») це повага права іншого бути таким, яким він є.

 

Наше з вами завдання сьогодні виявити основні риси толерантності,  сформувати правильне уявлення про толерантну поведінку, виховувати почуття поваги один до одного, розвивати терпимість до відмінностей між людьми. 

 

 

Тлумачення тесту.

 

Склянка 1

 

У вас дуже розвинений письменницький талант. У вас дивним чином слова складаються в дивовижні фрази, а думки наповнені глибиною. Вам варто спробувати себе в поезії чи прозі, викладати свої вірші або писати оповідання.

 

Склянка 2

 

У вас є здібності до музики. Ви часто наспівуєте собі щось під ніс, без проблем потрапляєте в ноти і здатні повторити будь-яку мелодію. Можливо, ви знаєте деякі композиції на музичному інструменті. Спробуйте записати свою мелодію і покажіть друзям.

 

Склянка 3

 

У вас дуже розвинений художній талант. Ви часто помічаєте за собою, що малюєте на полях різні візерунки. В голові у вас виникають цікаві образи і ви дуже цінуєте красу природи. Ви можете довго захоплюватися заходом. Якщо навички малювання у вас немає, спробуйте себе в фотографії.

 

Склянка 4 

 

Ви дуже артистична особистість. Ви дуже жваво розповідаєте цікаві історії і перевтілюєтеся на очах у героїв оповідання. Ви завжди душа компанії, тому що вам подобається увага, ви хочете бути в центрі. Спробуйте знайти аматорський театр, розігрувати монологи на камеру.

 

Висновок: Як ви бачите, результати тесту різні,але найголовніше це те,що всі позитивні. 

 

Як на вашу думку вислів про те, що краще б усі були однакові, може змінити світ. Чи було б цікаво жити з однаковими повадками, мисленням?

 

З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, де всі люди –  сусіди. Але іноді трапляється так, що сусіди не можуть знайти спільну мову. І тоді на допомогу, може прийти толерантність. 

 

Судове засідання 

До вашої уваги пропоную невеличку гру. У нас будуть такі фахівці - адвокат сусіда з першого поверху,  адвокат сусіда з другого поверху, суддя. Тема: сусід з першого поверху не хоче встановлювати пандус для сусіда на інвалідному візку з другого поверху.

 

Завдання судді: вислухати обидві сторони, винести рішення.

 

Класний керівник: 

Хочу вам розповісти  три міфи про толерантність.

 

Толерантність – це ознака слабкості

Вона притаманна тим, хто не здатен фізично або морально домінувати над іншими.

 

Насправді, на практиці це поняття має цілком протилежний міфові зміст.

Толерантність – це акт волі, свідоме утримання від насилля, коли ми маємо можливість його спричинити.

 

Для здійснення цього акту необхідні моральні сили, міцна опора життєвого досвіду та набутих цінностей. Натомість спричинення насилля не вимагає від нас духовної чи аналітичної роботи.

 

Толерантність до інших заважає досягненню особистого успіху та щастя

Насправді ж, толерантність – потужний інструмент досягнення психологічного спокою і щастя в особистому житті.

 

Ставлячись поважно до оточуючих, людина отримує багато переваг: симпатії рідних та близьких, збільшення кола друзів, що дає впевненість і підтримку в години життєвих складнощів.

 

Неодноразово підмічено: чим більше друзів, тим щасливіша людина.

 

Не слід забувати, що взаємоповажне суспільство має економічні переваги: у ньому більший рівень безпеки, саме через це вести бізнес в такому суспільстві комфортніше, збільшується інвестиційна привабливість, а з нею і економічний стан громади, області, країни. 

 

Українське суспільство толерантне

На щастя, це єдиний міф, якому реальність хоча би не протилежна.

 

На самому початку зустрічей в рамках кампанії ми побіжним поглядом визначали чи толерантне українське суспільство та чи толерантні учасники зустрічі зокрема.

 

Тотальна більшість людей, з якими ми спілкувались, вважає себе толерантними, хоча при розкритті питання у продовження зустрічі ми швидко виявляли, що кожен із нас ще має докласти зусиль, щоб стати толерантним: провести аналітичну роботу, з опорою на логіку щодо рівності прав або переваг толерантності, а в деяких випадках – просто частіше практикувати співчуття.

 

Знайди слова" Толерантність"

 

Давайте з вами спробуємо зараз знайти ті слова, які потребує кожен з нас. Слова - які потрібні для кожного толерантного вчинку.

 

https://learningapps.org/display?v=phcoi25gk20

 

Класний керівник:

 

Що ж таке  толерантність і яку людину можна назвати толерантною?

 

Чому так актуальна толерантність в даний час?

 

«Діалог із майбутнім»

 

 А тепер перенесімося на декілька років у майбутнє. Уявіть, що ви закінчили школу і стали висококваліфікованими фахівцями, маєте свою сім’ю. Як ви поясните своїм дітям — школярам, якою має бути толерантна людина? 

 

Заключна частина

 

Велика подяка усім нашим учням за активну участь. Сподіваємося,що така тема, як толерантність не залишиться без уваги не лише в нашій країні,а й у серцях кожного. 

 

Це дуже тяжка і довга робота над тим,щоб почати мислити толерантно та робити вчинки,але зміни це тільки на краще.

 

Спробуйте бути хоч трохи добрішими – і ви побачите, що будете не в стані

(Конфуцій)

 

pdf
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
10 грудня 2020
Переглядів
581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку