Розробка виховного ток шоу "Твоє життя- твій вибір"

Про матеріал
Розробка виховної години у виглді ток шоу "Твоє житт-твій вибір" про шкідливість паління, наркотиків та алкоголю
Перегляд файлу

 

 «Твоє життя – твій вибір»

(для учнів 7-8 класів)

 

Мета:    у цікавій формі розкрити учасникам всю глибину

              небезпеки вживання алкоголю, нікотину, наркотиків.

 

Очікувані результати:  сприяти виробленню вміння зробити

                                           самостійний та усвідомлений  вибір

                                           на користь здорового способу життя.

 

Обладнання:     яскрава реклама алкоголю,

                            сигарет, зібрана учнями з популярних газет та

                            журналів, рекламні постери, які зустрічаються

                            в магазинах та кіосках.

 

Зал умовно розділено на 4 зони:  аудиторія учнів 7-8 класів, яка має право висловлювати свою точку зору за допомогою червоних і зелених ліхтариків; дві групи учасників (червоний і зелений сектори), які дискутуватимуть, шукаючи аргументи за і проти шкідливих звичок;

 група експертів, які висловлюватимуть компетентну думку з приводу почутого (учні які виконують ролі: священика, лікаря-нарколога, вчителя хімії, практичного психолога).

 

Учитель    Вітаю всіх присутніх і зацікавлених  в проблемі, що обговорюватиметься сьогодні. Тема нашої зустрічі : «Твоє життя – твій вибір».

 Життя у кожного одне, неповторне. Це єдиний шанс бути на цій землі. Як скористатися цим шансом? Що вибрати?

 В епоху грандіозних технічних винаходів та не менш грандіозних катастроф, в епоху надшвидкого потоку інформації та тотальної реклами, в епоху занедбаних моральних цінностей, коли голоси теле- та радіостанцій іноді заглушують голос власної совісті випало жити і робити вибір нам з вами.

 І якщо частина нашої аудиторії вже самоствердилась у своїй життєвій позиції, то ви , кому нині 14 чи 15, лише стоїте на роздоріжжі вибору.

  То що ж вибрати сьогодні, коли на нашу думку намагаються впливати батьки й вчителі з одного боку, друзі – з іншого, а найбільше і систематично навязують нам свою думку ЗМІ. Велетенські біл-борди на вулицях міст захоплено демонструють, що красиві дівчата обирають сигарети,  телебачення через кожні 20 хв. запевняє, що в товаристві друзів не обійтися без пива, а на вечірці сумно без енергетичного напою «Burn», і горілка чиста і здорова, як вода із природного джерела.

 Та що говорити, коли в Європі нині легалізовано так звані «легкі» наркотики! Їх тепер можна там придбати, як жуйку, в будь-якому магазині.

 Тому тема сьогоднішньої нашої розмови не лише актуальна, але і необхідна для обміркованого зваженого вибору.

 Наша аудиторія умовно поділена на 2 сектори – червоний і зелений. За результатами попереднього анкетування було визначено учасників із кардинально протилежними поглядами на проблемні питання ток-шоу. Отже, в червоному секторі учасники, які будуть відстоювати думку про користь або принаймні, нешкідливість вживання алкоголю, тютюну, наркотиків. В зеленому секторі – їхні опоненти, які вважають, що алкоголь, тютюн і наркотики неприпустимі в будь-якій кількості за будь-яких обставин (представляються учасники та проблеми, над якими вони працювали).

 Глядачі можуть висловити своє ставлення до почутого за допомогою двоколірних ліхтариків. Якщо ви приймаєте аргументи, наведені промовцем, чи дотримуєтесь такої ж точки зору, прошу продемонструвати зелений               ліхтарик, висловити свою незгоду з почутим можна за допомогою червоного ліхтарика. Високо піднята рука означає «Прошу слова».

  А ще сьогодні разом з нами працює група незалежних експертів: (ведуча представляє гостей). Зважуючи всі «за» і «проти» обговорюваних проблем, будемо звертатися за вашим вагомим і компетентним словом.

То ж почнемо!

 Аргументи на користь вживання алкоголю шукала  сьогодні Олена

          На мою думку, розмови про загрозу, яку несе для нашого здоров’я алкоголь, явно перебільшені. Все залежить від дози, від почуття міри. Адже знаємо, що і корисні речі, якими людина зловживає, починають шкодити. Те ж саме стосується алкоголю.

По-перше, якщо мова йде про натуральне вино, то знаємо про його корисний вплив на людський організм. Тривалість життя людей, які регулярно вживають натуральне вино (грузини, молдавани, французи) вища. Вино виготовляють з винограду, а, отже, воно є корисним, якщо вживати його помірковано.

По-друге, спирт успішно застосовується в медицині. Більшість медичних настоянок виготовляють на спирту, спиртом розводять окремі ліки. Якщо спирт використовують для виготовлення ліків, то, очевидно, він не може шкодити у рекомендованих дозах.

 По-третє, алкоголь підвищує апетит і піднімає настрій. Тому він нині є супутником будь-якого святкування. Я не схвалюю пяні забави, але скуштувати вишуканого алкогольного напитку в поміркованій кількості, думаю, можна. Тож,  на моє переконання, алкоголь не становить загрози для нашого здоровя, якщо ним не зловживати.

 

Учитель  Дякуємо Олено, за чітко і логічно висловлені міркування щодо проблеми. А тепер просимо до слова її опонента Ніну, яка спробує спростувати наведені Оленою факти.

 

Виступ Ніни Аргументи, які використала на підтвердження своєї думки                Тетяна, інакше, як міфами, не назвеш. Оскільки спираються вони не на наукові дослідження, а на загальноприйняту думку.

 По-перше, широко розповсюджена думка про користь виноградного вина надумана. У довіднику «Фізико-хімічні показники вина і виноматеріалів» автор Суботін А.В. стверджує, що в процесі перетворення винограду на м’язгу, потім на сусло і нарешті на виноматеріал, вміст корисних складників ягід стає вкрай малим, а цукор переброджує у шкідливий етиловий спирт. Так що склянка вина приносить людському організму більше шкоди, ніж користі.

 По-друге, алкоголь справді широко застосовується в медицині, але не як ліки, а як консервант у лікарських засобах і то дуже в незначних дозах, інакше корисна дія  ліків зведеться нанівець дією алкогольної отрути.

 Крім того, ще в 1915 році Пироговський з’їзд російських лікарів виніс спеціальне рішення про шкоду, яку спричиняє вживання алкоголю при будь-якому захворюванні, і тому спиртне рекомендувалося повністю виключити з лікувальної практики.

 По-третє, розмови про «помірні» дози - це пастка для простаків. У дослідах академіка І.П.Павлова встановлено, що після прийому малих доз алкоголю рефлекси зникають і відновлюються лише на 8-12 день.

 Звичайно, якщо людина вживає алкоголь в помірних дозах кілька разів на рік, шкода для її організму не буде помітною чи фатальною, але і користі не принесе. Оскільки алкоголь – це наркотична речовина, від якої виникає залежність, то говорити про нешкідливі чи безпечні дози його вживання не приходиться.

 

Учитель  Дякуємо Ніно, за цікаве глибоке висвітлення проблеми з опорою

               на наукові факти.

 

 А тепер прошу аудиторію висловити свою думку з приводу почутого. Хто підтримує думку Олени про допустимість помірного вживання алкоголю, прошу підняти червоний ліхтарик, кого переконала Ніни– зелений.

(Аудиторія голосує).

Як бачимо, питання дуже суперечливе, і хоча обидві сторони визнають шкоду від алкоголю, Олена відстоює помірне вживання спиртного, а Ніна заперечує користь будь-якої, навіть найменшої, дози. Отож, звернемося до наших експертів. Що каже з цього приводу дуже точна наука – хімія ?

Вчитель хімії проводить експеримент з яєчним білком і спиртом. Робить висновки.

 

Учитель   А тепер запрошую до слова нашого гостя, священика.

               Чи категоричною в питанні вживання алкоголю є церква?

               Адже відомо, що першим чудом Ісуса Христа, що Він здійснив

               у Кані Галілейській, було  перетворення води у вино?

 

 Виступ священика, який обґрунтовує християнську позицію на

                                   вживання алкоголю.

 

Учитель  Ви почули різну інформацію, багато аргументів «за» і «проти».

              Ви знаєте тепер з цього приводу позицію науки, церкви.

              Вибір - за вами, сподіваюся, правильний вибір, оскільки ви

              вже чітко знаєте між чим вибирати.

 

                 Ще одна проблема, яку ми збираємося сьогодні обговорити, -

                  це куріння. Як ви гадаєте, що спонукає молодих людей

                  вперше взяти цигарку? (Даємо можливість висловитися всім

                  в  аудиторії, якщо є бажаючі).

 

Олег лояльно ставиться до куріння і до тих, хто палить, тому він намагався підшукати аргументи на захист цигарки. Артем, прошу до слова.

 

Виступ Олега.:   Куріння здавна вважають шкідливою звичкою. Я погоджуюсь, що це звичка, бо є багато людей, які не потребують сигарет, а разом з ними є й інші, які не уявляють свого життя без куріння. Але, гадаю, в цій звичці шкоди не більше, ніж у вживанні чорної кави чи фаст фуду. Чимало речей, які вживає сучасна людина, не йдуть їй на користь, а шкодять. Але чому бій оголошують саме курінню?

Куріння не завжди стає звичкою, цигарками іноді бавляться, щоб виглядати старшими, не вирізнятися в товаристві курців чи просто продемонструвати свою незалежність. Натомість продавці в магазинах обов’язково голосно спитають, скільки тобі років, з докором похитають головою. Але ж шоколад теж шкідливий, особливо для малих дітей, чому ж тоді в цукерковому відділі дітям не відмовляють, знайомі й незнайомі при нагоді пригощають дітей солодощами, хоча це шкідливо. Чому ж дорослі такі непослідовні?

 Ну, і останній аргумент на користь цигарки – це перекур. Відомо, що ті, хто не палить, більше втомлюються на роботі, як ті, які знаходять час відпочити, розслабитися.

 

Учитель   Дякуємо Олегу за таку оригінальну, не позбавлену гумору промову і за цікаві думки. Спростувати ж аргументи, наведені Олегом, спробує Сашко.

 

Виступ Сашка .   Як стверджує мій однокласник, сьогодні є багато факторів, які шкодять нашому здоровю. І якщо від деяких з них ми можемо відмовитись або обмежити їхній вплив на наше здоров’я (та ж кава, шоколад, фаст фуд), то є й такі, які мимо нашої волі нам шкодять (повітря, забруднена вода, наповнені хімією продукти харчування). То невже розумно, з яких би то не було міркувань, отруювати добровільно свій організм ще й нікотином?

Адже відомо, що при палінні в легені курця потрапляють важкі метали, смоли, які згодом спричиняють різноманітні захворювання і навіть рак легенів. Державні органи охорони здоров’я не підтримують точки зору, що куріння меншої кількості сигарет або куріння сигарет із меншим вмістом смоли та нікотину достатнє для зменшення ризику для здоров’я. А ще хочу зауважити, що курці піддають загрозі не лише своє здоров’я, але і здоров’я тих, хто їх оточує. Органи охорони здоров’я дійшли висновку, що пасивне куріння є причиною захворювань, у тому числі раку легенів і серцевих захворювань у дорослих, які не курять, а лише перебувають в середовищі курців, а також таких захворювань у дітей, як астма, респіраторні захворювання, кашель, задишка і навіть синдром раптової смерті дитини.

«Модна» звичка, таким чином, може обернутися страшним вироком як для самого курця, так і для його найближчих і найрідніших людей. Загроза від паління вже не потребує особливих доказів, вона очевидна, більшість людей у світі це зрозуміли, тому у Європі, наприклад, нині модно вести здоровий спосіб життя, відмовитися від паління. Завершити свій виступ хочу словами Бернарда Шоу, який влучно підмітив, що «сигарета – це паличка, на одному кінці якої вогник, а на другому – дурень».

 

Учитель Спасибі, Сашо, за такий емоційний  і переконливий виступ. Давайте глянемо, хто з наших промовців переконав аудиторію –Олег чи Сашко (аудиторія голосує червоними та зеленими ліхтариками). Можна прокоментувати підсумки голосування.

               Прозвучала цікава думка, що сигарета сприяє самоствердженню молодих людей, людина почувається дорослішою, Це, звичайно,  хибна думка. Невже ви думаєте, коли хтось побачить семикласника із сигаретою, то подумає, що він уже не школяр, а студент? Це смішно. Ви ж не подумаєте про бабусю, що  вона семикласниця, якщо вона одягне бантики.

Але найчастіше саме цей аргумент стає вирішальним для молодих людей вашого віку. Саме про це наш наступний сюжет. Короткий кліп, який ви зараз побачите, не мав місце у нашій школі. Це просто  інсценізація дуже типової ситуації, в яку рано чи пізно потрапляє кожен.

 Під час зйомки відеофільму жодної цигарки не було викурено.

 

Перегляд відеокліпу

Сюжет:

 Після дзвінка на перерву група хлопців і дівчат відлучаються від решти своїх однокласників і зустрічаються в домовленому місці за школою. Вони пригощають одні одних цигарками і курять. Вперше до їхнього товариства долучився Богдан. Він ніколи не курив. З гуртом однокласників він опинився в «засекреченому» місці через симпатію до однієї з дівчат. Друзі пропонують йому цигарку, спочатку він відмовляється, але згодом, після кількох  «їдких» зауважень в свою адресу цигарка все ж опиняється  в його руці.

 

Учитель  Давайте проаналізуємо ситуацію, Адже Б. стверджував, що не курить, з його розгубленого вигляду можна зробити висновок, що йому це  огидно, і все ж ми побачили в його руках запалену цигарку. Отже, до першої затяжки лише один крок. Як повестися в даній ситуації?

(Розмова із аудиторією. Декілька дітей коментують ситуацію, висловлюють власні думки, до слова запрошується один із експертів – шкільний психолог).

Виступ практичного психолога

 

Вчитель   Гадаю, поради шкільного психолога стануть вам у пригоді не лише в подібній ситуації. В житті важливо вміти відстояти власну позицію, твердо і переконливо сказати «ні».

  А зараз короткий сюжет про тих, хто не вміє відмовити, категорично сказати «ні». Правда, в даному випадку таке невміння, чи байдужість повинна каратися законом, Сюжет  пропонуємо, зокрема, для дорослої частини нашої аудиторії.

(З допомогою учнів 7 класу було знято сюжет про нехтування продавцями заборони на продаж алкоголю та сигарет дітям до 18 років. В кожному магазині  їм було продано товар із забороненого переліку. Так дітям вдалося купити пляшку пива, пачку сигарет, енергетичний напій «Burn» і навіть пляшку вина).

 

Вчитель        звертається до дорослої частини аудиторії:

                     мами-лікаря,        священика, колег.

Як ви можете прокоментувати цей сюжет? Чи можете бути певні за безпеку власних дітей, яких від шкідливої  спокуси спробувати заборонений плід ніби то  захищає закон? Чи не здається вам, шановні колеги, що виховна робота з профілактики шкідливих звичок зводиться нанівець злочинною байдужістю продавців?

   (В результаті обговорення відео сюжету учасники доходять до висновку, що на варті  власного здоров’я  певним і надійним сторожем може бути лише власна свідомість).

 

Вчитель        Ще одне питання, яке б ми хотіли обговорити

                                             сьогодні, - це лихослів’я.

Якщо підлітки ще задумуються над тим, чи вживати алкоголь, чи палити, то лихослів’я не викликає в них ніяких застережень. Навпаки, міцне слівце додає сказаному авторитетності, дорослості. Тому, мабуть,  лихослів’я в наш час досягло «триповерхових» розмірів, таких слів нині вже не соромляться, але відкрито лаються у сім’ях,  на роботі, в громадських місцях, це роблять  через роздратування і просто для зв’язку слів. То що ж несе з собою лайка? Правда, нині ці нецензурні слова звикли називати «матюком». Матюк – від слова «мати». Того слова, яке завжди було святим для нашого народу. В українській мові більш відомим було слово «батькувати».

 Свого часу турецькому мандрівникові Єлії Челебі, який подорожував українськими землями у 18 ст., вдалося записати аж  4 лайливі вислови: дідько, чорт, свиня, щезни, собако. Матірна лексика (тобто звичка згадувати матір) прийшла в нашу мову з російської. Хоча сама ж російська інтелігенція відчувала огиду до російського простолюду, який лаявся.

 Неукраїнська традиція надто вже вкоренилася в нашій мові.

 То ж чи шкодить людині матірне слово? Над цим питанням працювали Андрій .,Максим.

 

 

Виступи:

Андрій     Згоден, що лайка може бути неприємною, образити співрозмовника. Але найчастіше – це просто звичка, яка так міцно вкоренилася між деякими людьми, що вони не вміють висловити думки без «міцного» слова. Лайка вважається нормальним явищем у певних колах людей (особливо чоловічих товариствах), де таке слово не дивує, не ображає, а лише додає емоційного забарвлення.

І хоча вважаю, що матірна лексика не прикрашає людину, все ж певен, що шкідливого впливу, як от паління чи вживання алкоголю, на наш організм вона не має.

 

Максим     Хочу заперечити своєму опонентові з приводу безпечності матірної лексики.  Це лише на перший погляд слово таке слабке і невинне. Насправді ж слово – це наймогутніший носій інформації – як позитивної, так і негативної. Словом благословляють, словом і проклинають. В народі здавна відомо, що від лихого слова можна захворіти. Слова використовують ворожбити і цілителі для замовлянь,  психотерапевти словом лікують душевні рани. Словом розв’язують війни або укладають мир. Сучасна наука доказала, що слово – не лише послідовність звуків, але й носій енергії.

Наприклад, експериментально було доведено, що рослини гірше розвивалися в приміщенні, де кілька годин на день звучала матірна лексика.

 Вплив матірного слова на здоров’я людини, можливо, не такий помітний, як алкоголю чи нікотину, але не менш шкідливий.

 

Реагування аудиторії, голосування червоними і зеленими ліхтариками.

 

Учитель      Сьогодні ми намагалися обговорити декілька цікавих

                  і актуальних для нас проблем. Прозвучало дуже

                  багато суперечливих думок, кардинально протилежних  аргументів. Ми почули багато цікавої інформації. Але я знаю, що десь за всіма висловленими вголос думками у декого ще все одно залишається сумнів. Адже, можливо, не все так страшно і небезпечно. Дорослі іноді люблять полякати дітей для профілактики.

Тому на закінчення нашої розмови я залишила останній, але, на мою думку, найпереконливіший аргумент. Я довго вагалася, чи показувати вам те, що ви зараз побачите, і все ж вирішила, що ви маєте право це знати.

 

     

Ці дітки народилися хворими, життя їхнє минає в терпіннях і болю Винними в їхніх стражданнях є батьки, які вчасно не зробили правильного вибору, які хотіли все попробувати, намагалися знайти насолоду там, де її насправді немає. Це діти п’яниць, курців, наркоманів. За своє право  взяти від життя все, вони заплатили загубленими долями і здоров’ям  своїх дітей. То ж хочу, щоб і ви пам’ятали, що ваш вибір нині – це не лише ваш вибір, це здоров’я ваших дітей завтра.

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку