Розробка виховного заходу

Про матеріал
Розробка виховного заходу "Твоє життя твоє здоров,я" дл 5 класу. Можна використовували матеріал длявідкритої виховної години
Перегляд файлу

Відкритий виховний захід

Група №25

 

Тема. Твоє життя – твоє здоров’я.

 

Мета: дати можливість учням зрозуміти, що однією з найбільших цінностей людини є її здоров’я; розвивати бажання вести здоровий спосіб життя; виховувати морально і фізично здорову особистість із почуттям відповідальності за власне здоров’я.

 

Обладнання: мультимедійна презентація до теми, документальний відеофільм «Тіло людини», картки з завданнями, музичний супровід, зразки продуктів та необхідне приладдя для проведення конкурсів.

 

 

Структура заходу

 

1.Перегляд документального відеофільму «Тіло людини».

2.Розгадування загадок.

3.Конкурс №1 «Що таке здоров’я».

4. Конкурс №2 «Найрозумніший».

5. Конкурс №3 «Театралізована вистава».

6. Перегляд відеорепортажу «Таємниці людського організму».

7. Конкурс №4 «Відгадай слово в прислів’ї».

8. Конкурс №5 «Динамічна пауза».

9. Конкурс №6 «У перукарні».

10. Конкурс капітанів.

11.Конкурс вболівальників.

12. Конкурс №7 «Упізнай що це…».

13. Конкурс №8 «Айболит».

14. Поетична хвилинка.

15.Зачитування кодексу здоров’я.

16. Підведення підсумків заходу.

E:\анымашки рамки\уголки, фреймси\Уголки\BX2541.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила викладач біології Шаповал О. О.

 

 

 

Твоє життя – твоє здоров’я

Мета: дати можливість учням зрозуміти, що однією з найбільших цінностей людини є її здоров’я; розвивати бажання вести здоровий спосіб життя; виховувати морально і фізично здорову особистість із почуттям відповідальності за власне здоров’я.

Обладнання.

Хід заходу

  • Фільм «Тіло людини»

Викладач. Життя... Ми любимо всією душею.

Життя…В юні роки ми ще не відчуваємо, як швидко плине час. Майбутнє уявляється безхмарним,  життя — безкінечним, а здоров'я — безмежним. Та це на перший погляд. Бо варто потрапити в скрутне становище, як рожеві фарби розвіюються. І пояснення цьому — втрата здоров’я, загроза життю. Але і перше і друге можна передбачи попередити, виправити.

Життя — найдорожчий і неоцінний скарб. Незрівнянний і неповторний.

Кажуть, що життя і здоров'я ідуть разом. Тож, оберігаючи власне здоров'я, ми оберігаємо і своє життя.

Згадайте вислів: «Молодість — скарб, що містить усе». Справді, цієї пори в руках людини — її майбутнє. Які ідеали оберете, якими знаннями, силою, здоров’ям запасетеся, наскільки загартуєте волю — таким і буде майбутнє. Тобто майбутнє-у ваших руках!

Ведуча. Командам до конкурсу приготуватися! Команди готові?(Відповіді учнів.)

Зараз перевіримо! Отже, перше випробування. Потрібно відгадати загадки. Це і буде перепустка до першого конкурсу.

Загадки(правильна відповідь 1 бал)

  • Хто цей овоч «роздягає», гіркі сльози проливає. (Цибуля.)
  •  Що то за голова, що лишень борода? (Часник.)
  • А що то за коні в гаю на припоні:

Довгасті, голчасті, зеленої масті,

Нічого не возять,

Лише солі просять?(Огірки).

  • Не вогонь а обпікає.(Кропива).
  • Сидить баба серед літа в сто сорочок вдіта.(Капуста).
  • П. Брегг казав, що існує дев’ять лікарів. Почну з четвертого: це природне харчування, голодування, спорт, відпочинок, гарна постава і розум. Назвіть перших трьох лікарів (Сонце, повітря, вода).

Молодці! Я бачу, що в команд бойовий настрій і всі готові йти до перемоги. Бажаю успіху!

Попрошу підійти до мене капітанів команд для проведення жеребкування. (Проводиться жеребкування.)

 

Конкурс 1(правильна відповідь 1 бал)

— А як ви розумієте поняття «здоров'я»?

Кожна група дає своє визначення поняттю «здоров'я». Один представник із команди коментує визначення.

 

Конкурс 2. «Найрозумніший» (найзмістовніша відповідь 3 бали)

Один з представник від команди коментує прочитане.

• Здоров'я — мудрий гонорар (П.Беранже).

• Єдина краса, яку я знаю, — це здоров'я (Г.Гейне).

• Здоров'я — найкращі ліки (Б.Шоу).

• Здоров'я швидше залежить від наших звичок і харчування, ніж від мистецтва лікаря (Д.Леббок).

• Здоров'я батьків — запорука здоров'я нащадків (М.Карамзін).

• Здорові люди — найцінніший капітал держави (Я.Коллет).

Ведуча. Найдорожчий, безцінний скарб, яким володіє людина, — здоров'я. Народна мудрість так і каже: «Здоров'я — всьому голова, а здоров'я дітей — це здоров'я майбутніх поколінь». Але часто людина забуває про це, а іноді навіть і не здогадується, що своїми діями завдає шкоди не тільки своєму здоров'ю, а й здоров'ю оточуючих.

А що слід робити, щоб зберегти здоров’я, нам розкажуть учасники команд, які виконали завдання: в театралізованій формі розкрити одну із проблем людства.

Науковці довели, що палії у 12 разів частіше хворіють на інфаркт міокарда та в 10 разів – на рак легенів, ніж люди, які не палять. Нині весь цивілізований світ піднявся на боротьбу зі шкідливою звичкою.

 

Конкурс 3. «Театралізована вистава»(Найтеатралізованіший виступ 10 балів)

Виступ 1-ої команди

Пацієнт. Лікарю, все, що Ви мені призначили, - не допомагає: як кашляв, так і кашляю. І в грудях щось свистить, коли швидше йду.

Лікар. Крім ліків, я Вам радив кинути курити. Ви кинули?

Пацієнт. Лікарю, але всі навколо курять, і ще ніхто від цього не вмер. Та й викурюю я одну пачку в день.

Лікар. Пачку на день! А Вам відомо, що викурювання тільки однієї цигарки відповідає умовам перебування на великій загазованій автомагістралі впродовж 36 год. Відомо, що тютюн вбиває кожного другого курця. З усіх факторів смертності тютюн збирає найбільшу данину.

Пацієнт. Та я купую тільки якісні цигарки з фільтром.

Лікар. Які там фільтри! Ви не уявляєте, що Ви робите зі своїми легенями! Та й кашляєте Ви тому, що в них осідають краплини дьогтю, а дим спричиняє постійне запалення епітелію дихальних шляхів. Звідси Ваш хронічний бронхіт і постійний спазм легенів — емфізема.

Те, що тютюн викликає рак легенів, Ви вже багато разів чули, але, напевно, не знаєте, що на тій стадії, коли цю хворобу звичайно діагностують, уже немає сенсу лікуватися — смерть неминуча. Курці значно частіше хворіють на рак губи, стравоходу, сечового міхура та інших органів.

Пацієнт. Лікарю, може, досить мене лякати? У мене аж серце заболіло.

Лікар. І серце Вас турбує з тієї ж причини. Адже рак становить лише 25 % тютюнових смертей. 50 % таких смертей припадає на серцево-судинні захворювання.

Річ у тім, що речовини тютюнового диму сприяють поступовому виникненню на стінках судин нальоту, що не дає змоги вільно рухатися крові. Далі все залежить від того, які судини зіпсувалися найпершими. Енергійна людина 40 років може раптово впасти і померти на вулиці — не витримали судини серця. Якщо судини на нозі — то хірурги скажуть: «Або кидайте курити, або ми відріжемо вам ногу», а нерідко: «Якби ви раніше кинули курити, то ногу можна було б урятувати».

Пацієнт. Лікарю, але коли я курю, то страждає від цього лише моє здоров'я.

Лікар. Ви повинні також пам'ятати про оточуючих. Не меншу небезпеку становить так зване пасивне куріння. Найдорожчі ліки не здатні вилікувати астму в дитини, якщо в її оточенні хтось курить. Агенція охорони довкілля США підрахувала, що від пасивного куріння в цій країні помирає втричі більше людей, ніж від усіх інших видів забруднення повітря, разом узятих.

Пацієнт. Ви мене переконали. Я спробую кинути. А моєму сину, 15-річному лобурю, якого я застав на балконі з цигаркою, на горіхи дістанеться! Труїти себе з такого віку! Вибачте лікарю, я поспішаю.

(Заходить «дівчина в масці», сідає на стілець.)

Лікар. Чому на Вас маска? Ви хочете розповісти про себе якусь жахливу таємницю?

Дівчина в масці. Які там таємниці! Маскою я намагаюся прикрити сліди впливу цигарок. Це жахливо! Я втратила свою красу, на мене перестали звертати увагу хлопці.

Дівчата і жінки, які курять, повинні знати, що на них чекає у майбутньому.

По-перше, моя шкіра стала сухою, набула сірувато-жовтого кольору, на щоках рідко буває рум'янець. З'явилися дрібні світло- і темно-коричневі плями, та це й зрозуміло, адже компоненти тютюнового диму, як я дізналася, розчиняються у секреті потових залоз, травмують  поверхневий шар шкіри й утворюють мікротріщини, зморшки. Тверді часточки диму, кіптяви, сажі, смоли, затримуються у порах, поступово просочують шкіру, і вона набуває жовтувато-сірого(землистого) кольору. На руці, яка тримає цигарку, жовтіють нігті та пальці.

Шкіра, волосся й одяг набули стійкого запаху диму. І ніякі лосьйони, шампуні, маски, масажі та інші косметичні засоби не в змозі запобігти цьому. З часом шкіра втратила еластичність, свіжість і пружність.

Від згорання тютюну утворюються сажа, тютюновий дьоготь, тому мої зуби потемніли, втратили блиск, зруйнувалася зубна емаль, розвивається карієс. Неприємний запах із рота зумовлений стоматитом, гінгівітом — запаленням ясен. На слизовій оболонці порожнини рота з'явилися білуваті, шорсткуваті плями. Це лейкоплакія — передракове захворювання. Я у відчаї. А почала курити, бо хотіла бути сучасною, модною, своєю у компанії. Хотіла подобатися хлопцям, а де тепер моя краса?

Лікар. Але є і приємні новини. Відмова від згубної звички справді сприяє поліпшенню здоров'я. Можна також підрахувати, скільки грошей людина збереже, відмовляючись від цигарок відразу, і на ліках — потім. «Кидання» має сенс у будь-якому стажі «вживання», за будь-якого стану здоров'я.

Дівчина. Авжеж, краще й не починати палити. Все у ваших руках.

Викладач. Крім психічних змін, алкоголь несе зміни фізіологічні: кволість, шлунково-кишкові захворювання, гастрит, коліт, цироз печінки.

Виступ 2-ої команди

1-й учень. Шановні учні. Зелений змій вибирає собі не всіх підряд. У нього є улюбленці, яких він бере під свою опіку. Спочатку він свою жертву шукає біля школи, виглядає, вишукує і знаходить, як правило, ви думаєте, кого? Молодих людей, які не хочуть вчитися, допомагати вдома, мають багато вільного часу.

2-й учень. А як тільки підбере, скидає свою зелену шкіру і прикидається добрим товаришем. У тебе неприємності? Я тебе втішу — говорить. Тобі холодно? — шепоче. Я тебе зігрію. Випий, і ти відразу станеш сміливим. І тут організм пробує, ковтає і потрапляє в залежність від змія. І ось стає розв'язним, пускає в хід кулаки. А тут міліція. І ось кинуті школи, пролиті сльози батьків.

3-й учень. Так кого ж облюбував змій? Кого він узяв у полон? 75% — учні, які мали незадовільну поведінку, 25% — вчаться погано, перша половина на уроки залишала годину, а друга — зовсім не вчила.

1-й учень. Чим же вони займались у вільний час? Це багатогодинні пусті балачки, багатогодинне проглядання по телевізору всього підряд, вештання по вулицях. Улюблені ігри: доміно, карти.

2-й учень. Ти знаєш, що верблюд може вісім днів працювати й не пити?

3-й учень. Я знаю такого верблюда, що вісім днів, п'є, але не працює!

1-й учень. Правду кажуть, що горілка вкорочує життя. Мій старший брат казав, що як вип'є зранку грам триста, то день йому пролетить, як одна година. А як немає в кишені навіть на кухоль пива — то день стає довгий-довгий.

(Сценка «Ви алкоголік чи п'яниця?).(На розкладушках лежать «хворі». Лікар ходить по палаті.)

Лікар. Ви алкоголік чи п'яниця?

Хворий гумором). Я тихий бухарик.

Лікар (ходить). Захворювання буває трьох стадій: перша — психологічна залежність від спиртного, постійні пошуки, де б випити. Друга — а у вас друга — прагнення похмелятися, випадання пам'яті, потреба у великих дозах. Третя — а у вас третя — сп'яніння настає вже від маленьких доз, з'являється алкогольна епілепсія, починається деградація особистості, розрив зв'язків з сім'єю.

Товариші! Алкоголізм — це хвороба, а не злочин. То ж не соромтеся визнати цю хворобу в собі. Найсумніше те, що алкоголіками стають ті, у кого золоті руки, світлі голови, добрі серця, заробляли добрі гроші. А ви?

Лікар. Ось підійдіть до мене ви. Скільки натерпівся ваш бідний організм, розщеплюючи спирт на воду і вуглекислий газ? Оскільки реакції відбуваються не в хімічній посудині, а в живому тілі, яке непристосоване до таких експериментів, то, як кажуть брати-росіяни, «на лицо», а як на обличчя, серце, печінку, нирки, усі органи починають заживо розкладатися.

(Викликає наступного).

Лікар. Мені відомо, що ви водій. А ви знаєте, що ваш мозок кожні 15 хвилин відключається на 1 сек. Уявіть собі, що ви випили і сіли за кермо і... при швидкості 60 км/год, 16,5 м автомобіль рухається ніким не керований. (Хворий взявся за голову і хитає).

1-й учень. Життя можна жити, будучи щодня «під мухою». А можна вершити великі справи. Вибір — за вами.

Викладач. З давніх часів люди намагалися знайти засіб для полегшення болю. Поняттям «наркотик» у наш час охоплено чимало речовин, які можуть проявляти наркотичну залежність, що несе руйнівний вплив наркотичної речовини на організм людини.

Виступ 3-ої команди

1-й учень. Я вживаю наркотики, щоб бути, як всі, у компанії. Мені дали їх спробувати півроку тому. Відтоді не можу зупинитися.

2-й учень. Я їх не вживаю,бо вважаю наркоманів залежними людьми, а я хочу бути вілними від такої звички. Прагну контролювати свої вчинки і сам відповідати за своє життя.

1-й учень. Мене не влаштовує цей нудний світ. За допомогою «кайфу» я намагаюся створити власний, у якому приємно жити.

2-й учень. Моє життя різноманітне й цікаве, мені вистачає гострих відчуттів і без «кайфу».

1-й учень. Я нікому не цікавий. Якщо я вживатиму наркотики, то хоч близькі люди звернуть на мене увагу, або, можливо, мене помітить дівчина, яка мені подобається.

2-й учень. Не хочу завдати болю своїм рідним, особливо мамі. Знаю, їй буде боляче, якщо зі мною щось станеться.

1-й учень. Мене вигнали зі школи, на роботу не влаштуюся за віком, мама і тато постійно кричать. Наркотики допомагають забути про проблеми.

2-й учень. У мене великі плани на майбутнє. Впевнений, мене чекає навчання і хороша кар'єра. Наркотики вбивають у нас усе людське. Я хочу залишитися з сильним, нормальним мозком і міцним здоров'ям.

Ведучий. Тому з жодного приводу (а особливо — з почуття солідарності) не вживайте наркотики! Це — хвороба, майже невиліковна: страшна, підступна, руйнівна.

Коли в хвилини образи і жорстоких розчарувань хочеться зникнути, не бачити нікого й нічого, може трапитися так, що горе-товариші у цю мить вкладуть у долоні шприц із пекельною радістю, простягнуть келишок із диявольським зіллям, поділяться цигаркою. Мовляв, спробуй — і все забудеш, «зловиш кайф». Побачивши сумнів в очах, хтось підступний ще й захоче принизити, зігравши на самолюбстві: «Що, боїшся?!» А відповісти треба так: «Я не боюся. Я маю силу волі. Я хочу бути вільним і щасливим серед людей».

Є мудрий вислів: «Людина-наркоман із власної волі виїжджає на надшвидкісну трасу скажених гонок і, обганяючи найважчих хворих, наближається до фінішу під назвою "смерть"».

3-й учень. Як допомогти в безмірному людському горі?

Як світ новий з старого збудувати

Як навчить байдужих почувати?

Як час вернуть, що марно проминув?

Як певну мету вказати розпачливим?

Ведучий. Як по-сучасному звучать запитання з поезії нашої землячки Лесі Українки. Їх можна з усією відвертістю поставити тим, хто обирає свою життєву дорогу. Хто не ступив на цю слизьку стежку. Скільки проблем постає перед молодими, головне — не схибити. Намагайтеся вести такий спосіб життя, щоб був у злагоді з розумом.

 

Викладач. Медичні працівники вважають, що понад 70% усіх хвороб у дорослих – це наслідок неправильного способу життя в дитинстві та молоді роки. Тож важливо, починаючи з раннього віку, виховувати в собі відповідальне ставлення до власного здоров’я, розуміння того, що здоров’я – найбільша цінність, дарована людині природою.

 

Викладач.  Пропоную вашій увазі відеорепортаж «Хіт-парад» цікавих фактів про здоров’я.

Хіт-парад «Таємниці людського організму»

10 місце – Людина, яка викурює пачку цигарок на день, випиває пів чашки смоли за рік.

9 місце – Загальна маса бактерій, що живуть в організмі людини, становить 2 кг.

8 місце – У тілі дорослої людини – близько 75км (!) нервів.

7 місце – Чхнути  з розплющеними очима неможливо.

6 місце – Коли в Європі вводили євро, монети були ретельно досліджені на безпеку. Їх навіть розчиняли в шлунковому соку. Затверджений варіант монет був абсолютно нерозчинним у ньому (80% сторонніх предметів, що заковтують діти, - монети).

5 місце – У древній Греції люди жили в середньому 29 років, в Європі XVI ст. – 21, XVIІ ст. – 26, XVIІІ ст. – 34, на початку ХХ ст. близько 50, а у середині ХХ ст. – близько 70, а наприкінці ХХ ст. – близько 60.

4 місце – Людина понад 20 років із 60 проводить уві сні.

3місце – Кожен палець людини за час життя згинається приблизно 25 млн. разів.

2 місце – За добу людина виділяє стільки тепла, що його вистачить, щоб довести до кипіння 33 л крижаної води.

1 місце – Згідно з дослідженнями французьких невропатологів, у людини, яка плаче, активні 43 м’язи обличчя, тоді як у тієї, що сміється, - лише 17. Таким чином, сміятися енергетично вигідніше, ніж плакати.

 

Конкурс 4. «Відгадай слово в прислів’ї» (правильна відповідь 1 бал)

Завдання дається на картках кожній команді.(по 3 прислів’я)

  1. Продовжить прислів’я:
  • Здоровому все…(здорово).
  • Бережи одяг знову, а здоров'я... (змолоду).
  • Здоров'я за гроші... (не купиш).
  • Ходи більше — проживеш... (довше).
  • Чиста вода — для хвороби... (біда).
  • Без здоров'я нема... (щастя).
  • Вартість здоров'я знає лише той, хто... (його втратив).
  • Щоб бути здоровим — тримай голову в холоді, а живіт — у... (голоді).
  • Поки чоловік здоровий, то... (здоров'я не шанує).

2. За поданим кінцем назвіть початок прислів'я. (по 2 прислів’я)

• (Гарний настрій) ...— половина здоров'я.

• (Добре здоров'я) ... краще за найбільше багатство.

• (Здорові батьки) запорука здоров'я дітей.

• (Легка) ... вечеря життя продовжує.

• (Менше) ...хвилюєшся — довше проживеш.

• (Хто здоровий) той і молодий.

3. Прочитайте правильно прислів'я, записані на картці. Слова в них розташовані на своїх місцях, але букви в кожному слові переплутані.

• Дозроя'в одорчже тазоло. (Здоров'я дорожче золота.)

• Точиста — казарупо зродоя'в. (Чистота — запорука здоров'я.)

• Стечи вітпоря — рогво робхво. (Чисте повітря — ворог хвороб.)

Ведуча. Рух — це здоров'я. Рухаємося ми чи ні, виконуємо ранкову гімнастику чи граємо у футбол, або тренуємося в спортивному залі. Рух — це життя.

 

Конкурс 5. «Динамічна пауза»( додатково 5 балів.)

Викладач. Рухаємося під  пісню «Зарядка. Будим жить» колективу А-студія. Яка команда буде рухатися найактивніше отримує додатково 5 балів.

 

Конкурс 6. «У перукарні»(найкраща модель 5 балів)

Ведуча. Здорова людина – це красива людина. А один із найперших показників краси – довге, густе, блискуче волосся. Запрошуємо вас у салон. Відомо, що справжніми шанувальниками жіночої краси є чоловіки. Найвідоміші перукарі та модельєри – чоловіки. До участі в цьому конкурсі запрошуються троє дівчат і шестеро хлопців.

Завдання для хлопців: зробіть дівчині зачіску залежно від ситуації:

• дівчина йде на концерт рок-гурту;

• дівчина йде на шкільний вечір;

• дівчина йде з друзями в ліс.

А хлопцям-модельєрам потрібно відповідно до ситуації одягти дівчину. Кожен модельєр та перукар коментує і мотивує підібрану зачіску та одяг.

 

Конкурс капітанів(Правильна відповідь-1 бал)

Для капітана команди 1

1. На думку А.П.Чехова, горілка, хоча й біла, але червонить ніс. А що вона чорнить? (Репутацію.)

2. Який м'яч найважчий? (Баскетбольний.)

3. Які органи людини страждають від куріння найбільше?

4. Наркоманія — це...

Для капітана команди 2

1. Винахідник цього витвору пророкував своєму дітищу дві сфери застосування: доставка пошти та засіб для схуднення. Назвіть сучасний прообраз цього предмета. (Велосипед.)

2. Зовнішній покрив тіла людини. (Шкіра.)

3. Чи є «нешкідливі» цигарки?

4. Алкоголізм — це...

Для капітана команди З

1. А.П.Чехов говорив: «Цілувати жінку, яка курить, усе одно, що цілувати... (попільничку)».

2. Де відбувалися перші Олімпійські ігри? (У Греції.)

3. Які шкідливі речовини містяться в цигарках?

4. Тютюнокуріння — це...

Ведуча. Молодці! Кожна команда може пишатися своїм капітаном.

 

Конкурс вболівальників(по 1 балу)

Викладач. Вболівальники  можуть принести улюбленим командам додаткові бали (1 бал) за правильно розгадані загадки.

  1. Які рослини, що вирощуються в Україні, можуть убивати мікроби леткими речовинами? (Часник, цибуля).
  2. Яке дерево в українців є символом довголіття?(Дуб).
  3. Який орган людини знешкоджує токсичні й небезпечні речовини?(Печінка).
  4. Листки якої рослини українці використовують як засіб від гнояків і припинення кровотечі?(Подорожник).
  5. Яка рослина України, за приказкою, лікує 99 хвороб?(Звіробій).
  6. Яких тварин використовують для лікування підвищеного тиску?(Котів, п’явки).
  7. Яку квітку, що росте в Карпатах, називають «квіткою мужніх, або квіткою закоханих»?(Едельвейс).
  8. Які рослини нашої місцевості містять найбільшу кількість вітаміну С?(Шипшина, помідори, капуста, часник).

 

Викладач. Кожен орган людського організму асоціюється  у нас із якимось словом, інколи приємним, а інколи – неприємним. Наприклад :

Серце – кохання, палке, гаряче, пристрасть;

Вухо – музика, шум дощу;

Очі – дзеркало душі.

Організм – краса, молодість, здоров’я.

Давайте подивимося як працюють аналізатори у наших конкурсантів.

 

Конкурс 7. «Упізнай що це…»(один предмет – 1 бал.)

Ведуча. Кожна команда пропонує розпізнати на смак і запах зразки продуктів харчування та на  дотик різні предмети. Один предмет – 1 бал.

 

Конкурс 8. «Айболит»(правильна відповідь – 1 бал.)

Ведуча. Командам потрібно дати відповіді на запитання.

1. Що необхідно зробити при тепловому чи сонячному ударі?

2. Що необхідно зробити при переохолодженні?

3. Що необхідно зробити при кровотечі з носа?

4. Що необхідно зробити, якщо дуже сильно вдарилися?

5. Що застосовують, обробляючи подряпини?

6. Що застосовують, обробляючи відкриті рани?

Ведуча. Ми часто чуємо слово «доля», але не всі знають, що розпоряджатися своїм життям може тільки сама людина, зробивши вибір на користь здоров'я й відмовляючись від того, що може їй зашкодити в житті. Приймаючи рішення, слід ретельно проаналізувати всі «за» й «проти». Оста­точне рішення й вибір життєвого шляху — завжди за вами.

Кодекс здоров'я

1. Пізнай свій організм.

2. Живи у гармонії з природою.

3. Будь добрим і милосердним.

4. Укріплюй у собі впевненість, що ти здоровий.

Бажай здоров'я всім оточуючим.

5. Загартовуйся.

6. Правильно харчуйся.

7. Слідкуй за вагою.

8. Давай собі фізичне навантаження.

9. Щонеділі баня або сауна.

10.Обмеж вживання ліків.

11.При застуді не бійся підвищеної температури.

12.Спи не менше 6—7 год.

13.Знайди в собі віру.

 Зберігати здоров'я — це теж праця!

Викладач. Пропонуємо вашій увазі вірш Ірини Григорівни Солохи «Група 25»

Перш ніж оголосити закінчення нашого заходу, хочу нагадати вам слова духовного заповіту Матері Терези:

Життя – це можливість, скористайтеся нею.

Життя – це краса, милуйтеся нею.

Життя – це мрія,здійсніть її.

Життя – це багатство, не марнуйте його.

Життя таке чудове, не втратьте його,

Це ваше життя, боріться за нього. 

 

Викладач. Я бажаю вам іти по життю з усмішкою, даруючи іншим тепло, сонячний настрій, оптимізм та натхнення.

 

 

Використана література

1. Карлик Г. В. Здоровенькі були // Початкова школа. — 2006. — № 28-29. - С. 59.

2. Методичний порадник // Початкова освіта. — 2009. — № 16 (496). - Вип. 30.

3. Соловей В. Здоров'я — найдорожчий скарб // Початкова школа 2009. - № 3.

4. Чубенко С.В. Питання вікторини «Здоровий спосіб життя» // Біологія. - 2007. - № 28 (184). - С.37.

5. Шведун Г.Г. Клуб здорового способу життя // Біологія. — 2007.- № 25 (181). - С. 2.

 

docx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку